Skocz do zawartości

Potężna miotła zbożowa w życie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie.

Piękne żyto, ale z daleka. Na jesień pryskane bizonem z cortevy, wszystko wzięło oprócz tego paskudztwa miotły. Sialem z dwa tygodnie temu pierwszy azot, po tym czasie ładnie się nawet zrobiło i dzisiaj chciałem trochę poprawić mocznikiem. Jak wszedłem na pole, to myślałem, że mi wątroba pęknie. Przez ten czas to zielsko dostało takich rozmiarów, jakby na jakichś sterydach było. Dodam, że miotła już z jesieni przybledla, ale w porównaniu do reszty chwastów trzymała się ostro. Teraz jest tragedia, nie wiem, czy likwidować żyto i zasiać jeszcze owies, wsiać jare żyto, czy poprawić czymś innym i czekać. Aczkolwiek, jakby zniszczyć miotle, to tego żyta za wiele nie zostanie. Hybryda siana jakoś między 15-20 września, z tym, że też coś postrzelana wyszła, mimo, że starałem się siać, jak najpłycej.  Jeszcze takiego przypadku nie miałem przez prawie 20 lat, jak "gospodarzę". Tu kilka fotek. Co najlepiej zrobić, bo co by nie zrobił szału już nie będzie. Dzięki z góry i pozdrawiam. 

20230406_222037.jpg

20230406_222018.jpg

Opublikowano

No jednak to nie jest miotła, tylko jakaś trawica i właśnie to może być to dziadostwo. Tego jeszcze na tym polu nie było. Po konsultacjach wychodzi, że jest niskie ph, a przed chwila wyczytałem, że ten chwast jest kwasolubny. Pole już jest zaorane, a po świętach zasieje owies. Czy się uda, to ryzyk-fizyk, ale z tej hybrydy wielkie gunwo by było. Na jesień zamawiam tira wapna z kopalni i będę rozsiewal normalne po 2t co dwa, trzy lata, niż to granulowane 300kg co roku. 

Jestem jedynie ciekawy, skąd to się wzięło, bo chociaż za mało, to po te 300kg wapna z magnezem dawałem. 

Opublikowano

to my  tu sie zastanawiamy jak to wytepić zeby sypneło 9-10 t/ha, a ty sie wozisz z pługiem😅

Co do  wapna, granulowane działą szybko, ale najdłzzy efekt moim zdaniem daje własnie zmielony kamień 0-2mm [ ja sype 0-4 bo takie jest na okolicznych kopalniach i jak kupisz wapno mielone w worku 25kg  to niczym nie rozni sie od 0-4 w granulacji, kolor to zalezy jaki pokład był , ma wiecej Ca albo mniej]

Opublikowano (edytowane)

Niestety. Pług był wg mnie jedyną opcją,bo chciałem to stalerzowac, ale raz, że moja talerzowka nadaje się tylko do zerwania scierniska i tak robię po zniwach, dwa, przykrylem to wszystko i zobaczę. Tak rok stracony i tak, bo cudów z tego nie będzie.

Nie lubię orac na wiosnę, ale mnie sytuacja zmusiła, nic już nie zrobię. Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze dostać owies i to dzisiaj zasieje. Co będzie, to będzie. Nie zawsze jest niedziela, człowiek uczy się całe życie.

Co do plonów, to z tego pola idzie uzyskać 9-10t, ale z dwóch hektarów przy potężnym nawozeniu gnojem i sporymi opadami. Takie są u mnie pola, a mszcze się na tym piachu, bo potrzebuję słomę na sciolke.  Ceny słomy w tym roku mogą być zabójcze, bo już jej brakuje, a z tego, co czytam, to kupa ludzi, co nie ma hodowli woli ją ciąć po kombajnie, bo wchodzą w ekoschematy. No i u nas jest sporo krowiarzy, którzy kupują każdą ilość, bo sami mają lucerny, kukurydze z których słomy nie ma. Taki klimat.

Co do wapna, starałem się kupować takie o zawartości 50+ wapna, ale te ilości są za małe. Niskie ph spowodowało, że hybryda po prostu nie wzeszla w całości, dając do popisu temu dziadostwu.  

Edytowane przez misiu1123
Opublikowano

Jak zasiejesz owies to ten chwast znowu się rozprzestrzeni, ciężko ocenić po fotce ale jeśli jest to tomka oścista to ją sie zwalcza chlorotoluronem którego nie można stosować w owsie, bo też go załatwi

Opublikowano (edytowane)

Kolega wyżej dobrze prawi🍺 na 99% to jest tomka. U nas tego ścierwa jest pełno. Kombajnem za***iście się rozsiewa. I lubi niskie pH. Jedynie tępić to ctu w górnych dawkach jesienią. Opryski na wiosnę tego nie wytępią. I w owsie też wylezie

Patrzyłem na etykiecie-po bizonie można siać qq lub jarą pszenicę

Edytowane przez Buszmen11
Opublikowano
1 godzinę temu, Buszmen11 napisał:

Kolega wyżej dobrze prawi🍺 na 99% to jest tomka. U nas tego ścierwa jest pełno. Kombajnem za***iście się rozsiewa. I lubi niskie pH. Jedynie tępić to ctu w górnych dawkach jesienią. Opryski na wiosnę tego nie wytępią. I w owsie też wylezie

Patrzyłem na etykiecie-po bizonie można siać qq lub jarą pszenicę

No to robi się problem...

Opublikowano

Zdjęcia nie pokazywały tego żyta. Gdybyś wszedł na pole, to tragedia. To świństwo w tym stadium jest podobne do żyta, więc to się tak tylko widziało, że gęste. Niskie ph zabiło życie w życie i uaktywnilo tamto.

Opublikowano

Koledzy u mnie podobne mam chwasty i być może to to i ta tomka to jest potocznie zwaną trawicą ??? I jaki oprysk polecacie na to ??? Bo podejrzewam , że Chwastox Trio tego nie wezmie :/

Opublikowano
2 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Wy macie jakiś płodozmian czy żyto po życie przez całe życie. Strączki rzepak i wytepisz jednoliscienne

Problem polega na tym, że to żywy piach. Jak przypasuje rok,to żyto i owies urosną. Jak zielsko wyjdzie, którego nie da się zniszczyć w uprawie, to zostaje pryskanie po zniwach glifosatem. Aczkolwiek i ten wszystkiego nie bierze.

W moim przypadku błędem była zbyt mała ilość wapna przez co to gówno wyszło i spowodowało niedostateczne zagęszczenie hybrydy na jesień, która takich błędów nie wybacza. Kolejne doświadczenie można wpisać do "zeszytu z doświadczeniami".