Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, derek2223 napisał:

Co proponujecie dorzucić do axiala na dwuliścienne? Pszenica po kukurydzy jesienią nie byla odchwaszczana. Te Winnetou co jest w paku raczej mi się nie sprawdza, mam dość duży problem z chabrem. 

Winnetou daj 30 gram, taka jest zalecana dawka. Do tego troche starane i będzie lux

• Thanks 2
Opublikowano
30 minut temu, derek2223 napisał:

Co proponujecie dorzucić do axiala na dwuliścienne? Pszenica po kukurydzy jesienią nie byla odchwaszczana. Te Winnetou co jest w paku raczej mi się nie sprawdza, mam dość duży problem z chabrem. 

Winnetou w komplecie jest w minimalnej dawce, podkręć ją i obserwuj 

• Thanks 1
Opublikowano

Musialem jechac t0 grzyb atakowal zaczely sie robic żółto place. Siana w terminie ale miała duzi lisci już na jesien grzyb zaczął od spodu do górnych liści iść. Dałem fenpropidyne 0,3 i tebukonazon 0,5 i troszkę siarczanu magnezu. Teraz coś dalej robić? Jakieś odżywki żeby ta pszenice odbudować? Czy samo t0 wystarczy?

Opublikowano
10 minut temu, derek2223 napisał:

Mogę to spokojnie z axialem zmieszać w jednym zabiegu?

Możesz 

3 minuty temu, GABBER85 napisał:

sprzedawca powiedział ze w tym roku  axial+mustang

W jakiej dawce mustang 1 czy 0.8?

Opublikowano
13 godzin temu, Piffpaff napisał:

Panowie mam pomysł na t1 w pszenicy po pszenicy unix 0.5kg+ protiokonazol 150g( protendo 300) koszt niecałe 170zl w necie. A w pszenicy po owsie tylko protiokonazol 180g? Generalnie prawa tylko zboża i opcja z unixem się sprawdza ale 180g protio to koszt ok 110zl i korci spróbować

Za 170-180 netto to już Revyflex mozna mieć pod warunkiem że się zarejestruje u Basfa i dostanie zwrot kasy.

Opublikowano
1 minutę temu, GABBER85 napisał:

nie wiem ,mówił ze w tym roku to najlepiej wyjdzie cenowo 1+2 liśc.

Niema szans fluroksypyr z 23zl i granstar max 20zl i to brutto. 

Mustang 0.8 może w tych okolicach, ale to dawka na poprawki także myślę trzeba 1l

Opublikowano
20 minut temu, Ulman napisał:

Za 170-180 netto to już Revyflex mozna mieć pod warunkiem że się zarejestruje u Basfa i dostanie zwrot kasy.

Według Ciebie co lepsze revyflex 172 netto /za 1,25 l , czy input triple, po zwrotach 159 netto/ 1,0 l

Opublikowano

Input będzie skuteczniejszy gdy masz już mączniaka ale choroby lisci i podstawa będzie słabszy. Ja zdecydowałem się na revyflex na T1i  queen na T2, jak pszenica będzie dobrze rokować to T3 protio plus tebu albo metkonazol.

Opublikowano
14 minut temu, miwigos napisał:

Według Ciebie co lepsze revyflex 172 netto /za 1,25 l , czy input triple, po zwrotach 159 netto/ 1,0 l

Jaka cenę na inputa miałeś przed zwrotem ? Bo mam ofertę na 175zl/l netto a jeszcze nie orientowałem się ile jest zwrotu itd ilość się liczy do zwrotu bo będę potrzebował pewnie koło 120l 

Opublikowano

833 neto za 5 l, czyli 176,6 zł/l - zwrot 22 zł , czyli 155 /ha , a nie 159 jak pisałem, żeby był taki zwrot trzeba kupić conajmnie po 50 l inputa i ascry

Opublikowano
22 minuty temu, Ulman napisał:

Input będzie skuteczniejszy gdy masz już mączniaka ale choroby lisci i podstawa będzie słabszy. Ja zdecydowałem się na revyflex na T1i  queen na T2, jak pszenica będzie dobrze rokować to T3 protio plus tebu albo metkonazol.

Jak pszenica po 600 to prawie 1 tona na ochronę 🙉

26 minut temu, Siedzacybyk napisał:

kendo w dawce 0.2 nie bedzie skuteczniejsze?

Można kendo, ja pewnie proquinazid bo mam. 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Ulman napisał:

W tych sianych we wrześniu są choroby , mączniak nie jest problemem, jaką dawke dajesz revyflex

Tomek input 155

ascra167

tebukonazol + metkonazol na T3 -53 zł 

razem 375 netto czyli prawie pól mniej jak piszesz

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
14 minut temu, miwigos napisał:

W tych sianych we wrześniu są choroby , mączniak nie jest problemem, jaką dawke dajesz revyflex

Tomek input 155

ascra167

tebukonazol + metkonazol na T3 -53 zł 

razem 375 netto czyli prawie pól mniej jak piszesz

No za dużo zaokrągliłem, ale i tak za drogo. 

Jak niemasz problemu z maczniakiem to Triple jest zbędny. 

8 minut temu, Andpol napisał:

To do tego interesu chyba trzeba b.dołożyć w tym sezonie?

Niektórzy już 3 lata dokładają podobno. Dołożyć nie dołożę ale zysku mało może być. 

Opublikowano
34 minuty temu, miwigos napisał:

833 neto za 5 l, czyli 176,6 zł/l - zwrot 22 zł , czyli 155 /ha , a nie 159 jak pisałem, żeby był taki zwrot trzeba kupić conajmnie po 50 l inputa i ascry

Czyli sam input nie wchodzi trzeba w pakiecie z ascra ? Jaka dawkę ascry planujesz dawac 1,5l czy coś obcinasz ?

Opublikowano
magtom36 napisał:

Musialem jechac t0 grzyb atakowal zaczely sie robic żółto place. Siana w terminie ale miała duzi lisci już na jesien grzyb zaczął od spodu do górnych liści iść. Dałem fenpropidyne 0,3 i tebukonazon 0,5 i troszkę siarczanu magnezu. Teraz coś dalej robić? Jakieś odżywki żeby ta pszenice odbudować? Czy samo t0 wystarczy?

jaka była temp w momencie zabiegu bo tenu wymaga ok 10-12 stopni minimum

Ulman napisał:

13 godzin temu, Piffpaff napisał:

Panowie mam pomysł na t1 w pszenicy po pszenicy unix 0.5kg+ protiokonazol 150g( protendo 300) koszt niecałe 170zl w necie. A w pszenicy po owsie tylko protiokonazol 180g? Generalnie prawa tylko zboża i opcja z unixem się sprawdza ale 180g protio to koszt ok 110zl i korci spróbować

jestem ryczałtowcem więc liczyłem 170zl brutto a Revyflex wyjdzie mnie ok 200zl

Tomek90 napisał:

150g protiokonazol +300g fenpropidyna za 80 netto. 

Taki masz plan na t1?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v