Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zerknalem sobie ten Pioli, trzeba dać go 1,2l = 150zł, żeby wyrównać dawkę samego fluoksypyroksadu z priaxora, którego w ubiegłym roku można za tą kwotę było dostać, a gdzie jeszcze strobi...

Opublikowano
2 godziny temu, Junak19 napisał:

Co planujesz na t1 ?

Na T1 mam kupiony duet na start , Na T2- protiokonazol 125g + azoksystrobina 125 g , ( tu dokładne dawki będą dostosowane do stanu plantacji , bo jednego i drugiego mam kupione ponad stan ) T3 tebukonazol- 200-250 g, też zależnie co się będzie działo na plantacji , bo i nie wykluczam że z t3 zrezygnuję jeśli t2 będzie robione pózno

• Like 1
Opublikowano

Nigdy go jeszcze nie stosowałem , więc nawet dawek za bardzo nie znam , ale na etykiecie jest chyba po 0,7- 0,8l empartis i flexity  po 0,25 l /ha jak się nie mylę , i tyle będę stosował jak etykieta mówi , bez dodawania czegokolwiek do tego

Opublikowano
Damian_B napisał:

Ten siarczan amonu Marco jest dobry do rozsypywania, sypki to ciężko by było rozrzucić ponad 12 m równomiernie. To muszę pomyśleć ile sypnąć. 

Siarczan amonu makro ja sypalem beż większych problemów na 15 m. jeśli chodzi o ilość na ha nie przekraczałem nigdy więcej niż 200 kg na ha jeszcze jest taka kwestia jakie ziemię posiadasz i o jakim odczynie ? I wieś pod uwagę jego silne działanie zakwaszające.

Wpaw napisał:

Mi się obiło o uszy żeby dodać do dawki rekomendowanej 10% 

stosowałem nawet 20 % więcej ale moim zdaniem tyle co jest na etykiecie w zupełności wystarcza wiem bo próbowałem różnych kombinacji.

Opublikowano
Dnia 23.11.2023 o 07:27, malinalbe napisał:
Dnia 22.11.2023 o 20:08, darekbarcz napisał:

Dnia 22.11.2023 o 15:51, malinalbe napisał:

ja miałem paki 5 ha I wychodziło bez promocji 150 zl

W 2022 roku z VAT 0%.

w 2023 kupowane no bo jak bym miał promocję . zakończmy temam

Cena brutto za Axial Komplett Pak 5ha 750zł. Nie było takiej ceny w 2023r.

Opublikowano (edytowane)

Pszenica po pszenicy , wcześniej był rzepak, wcześniej bezorkowo siałem tylko po rzepaku , także na tym polu  jest 2 raz pod rząd bezorka . Taka ciekawostką,  u sąsiada też bezorka tyle że słoma pocięta i ewidentnie coś jej dokucza , nie wiem czy nadmiar tej słomy,  ale na zdjęciu po prawej stronie ma zasiane po warzywach i tego zjawiska nie widać, a tu gdzie pszenica po pszenicy to od razu się odznacza

20231123_123629.jpg

Edytowane przez mysza103
  • Haha 1
Opublikowano
Dnia 23.11.2023 o 19:52, Damian_B napisał:

Ten siarczan amonu Marco jest dobry do rozsypywania, sypki to ciężko by było rozrzucić ponad 12 m równomiernie. To muszę pomyśleć ile sypnąć. 

Sieje ten grubokrystaliczny na 21m i jeszcze nigdy nie widziałem żeby były jakieś pasy. Na rzepak daje do 250kg a na zboża w granicach 100kg.

• Root Admin
Opublikowano
6 godzin temu, mysza103 napisał:

Pszenica po pszenicy , wcześniej był rzepak, wcześniej bezorkowo siałem tylko po rzepaku , także na tym polu  jest 2 raz pod rząd bezorka . Taka ciekawostką,  u sąsiada też bezorka tyle że słoma pocięta i ewidentnie coś jej dokucza , nie wiem czy nadmiar tej słomy,  ale na zdjęciu po prawej stronie ma zasiane po warzywach i tego zjawiska nie widać, a tu gdzie pszenica po pszenicy to od razu się odznacza

20231123_123629.jpg

dlatego ja w tym roku zmieniam noże na nowe w sieczkarni i mocno rozważam zakup rozrzutnika plew

Opublikowano

u mnie w bezorce pszenica po pszenicy ktora dała 9,2t. koszone kombajnem z rozrzutnikiem, słoma została. Ogółem jest okej, najgorzej wizualnie jest tam gdzie kombajn stawał w polu żeby wysypać, jednak musial wypluć troche tej słomy i tam gdzie pszenica leżała i niepozbierał z ziemi i zrobił sie kożuch z samosiewów. Trzybelkowy to przerobił i talerzòwka ale jednak cos powyłaziło.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, yacenty napisał:

dlatego ja w tym roku zmieniam noże na nowe w sieczkarni i mocno rozważam zakup rozrzutnika plew

U mnie pociete i ładnie rozsypane i niema problemu, pszenica po pszenicy

Koniu nie wysypujesz na uwrociach

Edytowane przez miwigos
  • Root Admin
Opublikowano

fajnie, u mnie niestety nie i nie wiem czemu ale wydaje się ze chwile temu wyminiałem noże w sieczarni i nawet ich zbytnio nie sprawdzałem przed sezonem a po sezonie takie wielkie G.

20230812_162011.jpg

18 minut temu, koniu napisał:

u mnie w bezorce pszenica po pszenicy ktora dała 9,2t. koszone kombajnem z rozrzutnikiem, słoma została. Ogółem jest okej, najgorzej wizualnie jest tam gdzie kombajn stawał w polu żeby wysypać, jednak musial wypluć troche tej słomy i tam gdzie pszenica leżała i niepozbierał z ziemi i zrobił sie kożuch z samosiewów. Trzybelkowy to przerobił i talerzòwka ale jednak cos powyłaziło.

u mnie po jęczmieniu to samo, ale srednia z jęczmienia 10.2, więc i słomy oporowo, a że lezał to tym bardziej.

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, hardkor113 napisał:

Stałe noże gładkie?

Jak tak to zmień na ząbkowane ze słomy zostaje pył

gładkie ale ostre jak żyletka a te główne błyskawicznie się zrobiły okrągłe, po jakichś znikomych hekatarach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v