Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chodziło mi ogólnie o rolników tak tylko napisałem małorolni, z podtekstem 

Opublikowano
poosa21 napisał:

2 godziny temu, Piffpaff napisał(a): sąsiad mówił mi w tym roku że widzial auto wioś we wsi jak pobierali próbki rzepaku przed zniwami, pewnie glifosatu szukali albo dursbanu U sąsiada przyjechali w żniwa jak kosił pobrali próbkę i dopóki nie przyszły wyniki to rzepak stał na przyczepie. Ale najdziwniejsze było to że z innych przyczep mógł sprzedać a z tej jednej co brali próbkę to nie.

taka ciekawostka sąsiad nakrył zlodzieja w lesie na kradzieży drzewa wezwał policje i część drzewa przywiózł do domu na podwórko i rzucił pod garażem pokazać policji. jak się okazało zrobili zdjęcia i do zakończenia postępowania nie mógł tego drzewa ruszyć bo to był dowod w sprawie. Leżało tak prawie pół roku, dobrze że nie wyrzucił tego na środku podwórka hehe

Opublikowano
Godzinę temu, Tigon napisał(a):

Przy tych 30 ha przeznaczyłbym dwa dni na papierologie i miałbym rocznie 30kola co daje 15 tysięcy dniówka, przy takiej dniówce to wole być niewolnikiem.

Tylko sęk jest w tym że 15 lat temu z tych 30 ha też miałeś 30 tys i to bez łaski (napisałeś o dopłaty podstawowe) , a teraz musisz się gimnastykować , żeby te 30 tys mieć , i co najważniejsze , 

porównaj sobie wartość tych 30 tys  15 lat temu , a wartość obecnie , to sam przyznasz że został z tego ochłap , bo powinno być normalnie jak przy każdej kasie że co roku brana powinna być również inflacja przy takiej płatności .

• Like 9
Opublikowano

O to też mi chodziło. Niech nam dadzą produkować i niech tylko nie przeszkadzają, podcinają skrzydełka na każdym kroku. 

Opublikowano

a takie cos jest dla uni zdrowe : Ftalan benzylu butylu (BBP), bo o nim mowa, to substancja chemiczna, która sprawia, że ​​plastik jest bardziej elastyczny i trwały. Występuje w wielu produktach konsumenckich, w tym opakowaniach żywności, produktach do pielęgnacji ciała czy zabawkach dla dzieci. To właśnie BBP zwrócił uwagę naukowców z Harvard Medical School. Uczeni w badaniach na nicieniach (Caenorhabditis elegans) ustalili, że BBP może powodować uszkodzenia DNA i ma wpływ na komórki płciowe zwierząt.

Opublikowano

Przecież to jest chore, jemy chleb ze zboża z ukrainy tam robią co chcą, a tu panowie piszą że biorą próbki z pola czym pryskane🙆 tak samo z mięsem jemy strategiczne zapasy zamrożone x lat a nasze dobrej jakości mięso jedzie w świat, a przepraszam zostają tylko zbrakowane krowy. 

Opublikowano

Pewnie się da ale kto ma się tym zająć? Może Kołodziejczak🤭 mięso jest syf w supermarkecie, chyba że gdzieś na bazarku od znajomego. 

Opublikowano
3 godziny temu, Wpaw napisał(a):

Tylko kiedyś bez dopłat dało się żyć a teraz zzzz ciężko i co roku gorzej.

Nie wiem ile masz lat ale ja aż nadto dobrze pamiętam jak przed 2004 roku sprzedawalem mleko po 65 gr że świniami prawie już moja kolejka była i podziękowali przede mną sprzedawali ludzue zyto po 180 zł pszenicę po 380 paliwo po 3.5 i bogactwa nie widziałem a teraz wcale lepiej ludziom się żyje jak popatrzec stać za ziemię zapłacić po 150 tys maszyn na 50 ha kupić gdzie by obrobił nimi 500. Dopłata to spory zastrzyk jak by nie mówił 

Opublikowano

ja tylko chciałbym powiedzieć, że mój osobisty rekord plonu w pszenicy jaki uzyskałem, to było po siewie agregatem uprawowo siewnym unia eco (nie żadne ch*je muje strip tille etc), było to 8 lat temu już, opryski robiłem opryskiwaczem Krukowiak 800l lance 12m. I powiem Wam tylko tyle- nie wierzcie w żadne te brednie o tym jaka to technologia jest super, zwykła prosta da taki sam wynik jak ta najbardziej faworyzowana. 

• Like 1
Opublikowano

to wszystko eko ,albo ograniczanie sor mialoby sens, jeśliby zamkneli granice i nie wpuszczali syfu z zewnatrz. ceny by wzrosly, ilosc produkcji pewnie by spadla, ale exportowac nie musimy. naszy byloby zdrowsze, ale drozsze, mogli by sprzedawac na zewnatrz jako zdrowsze. zawsze zie znajdzie koneser teakiego jedzenia. wtedy moge z motyka isc w qq , ale zebym za ten czas otrzymal gratyfikacje w dobrej cenie za produkt.

Opublikowano
40 minut temu, XTRO napisał(a):

ja tylko chciałbym powiedzieć, że mój osobisty rekord plonu w pszenicy jaki uzyskałem, to było po siewie agregatem uprawowo siewnym unia eco (nie żadne ch*je muje strip tille etc), było to 8 lat temu już, opryski robiłem opryskiwaczem Krukowiak 800l lance 12m. I powiem Wam tylko tyle- nie wierzcie w żadne te brednie o tym jaka to technologia jest super, zwykła prosta da taki sam wynik jak ta najbardziej faworyzowana. 

Z chęcią przyjmie twego expressa 🤪

44 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Kiedyś za dopłaty wszystkie nawozy się kupiło i śor jak ktoś nie dawał środków z górnej półki , a teraz ? 

A gratami dalej robili, na wakacje nie jeździli na balkany prócz bambrow, a teraz co, ze 2 razy latem się jedzie. 

Najlepiej żeby zależni od siebie być, ale my tylko pionki. 

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, alfa napisał(a):

Nie wiem ile masz lat ale ja aż nadto dobrze pamiętam jak przed 2004 roku sprzedawalem mleko po 65 gr że świniami prawie już moja kolejka była i podziękowali przede mną sprzedawali ludzue zyto po 180 zł pszenicę po 380 paliwo po 3.5 i bogactwa nie widziałem a teraz wcale lepiej ludziom się żyje jak popatrzec stać za ziemię zapłacić po 150 tys maszyn na 50 ha kupić gdzie by obrobił nimi 500. Dopłata to spory zastrzyk jak by nie mówił 

raz było lepiej raz gorzej, ale po przeanalizowaniu cen i tak wydaje mi się że było lepiej. Zacząć od podatku rolnego, prąd, paliwo,chleb,mięso,mleko, nawozy, ceny ziemi, itp. A młody nie jestem już🤭

Screenshot_2024-11-09-06-49-51-70_c37d74246d9c81aa0bb824b57eaf7062.jpg

Screenshot_2024-11-09-06-50-23-81_c37d74246d9c81aa0bb824b57eaf7062.jpg

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Kiedyś za dopłaty wszystkie nawozy się kupiło i śor jak ktoś nie dawał środków z górnej półki , a teraz ? 

Pamiętam jak za dzieciaka 6 tuczników sprzedaliśmy z ojcem na skupie, potem za to cały wóz nawozów był, kasy siw jeszcze zostało na życie. 

Po 2004r  po takiej sprzedaży pół woza nawozu tylko...Ale Ojciec przeklinał 🙆‍♂️ ceny rosły jak za Cowid🤦‍♂️

Na dopłatach i kupnie ziemi szybko dorabiali się Ci co mieli znajomości, mało kto dzielił się informacjami aby sąsiad nie wiedział. 

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 2
Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Armagedon...tak jak zawsze u ciebie...😆

Raczej u ciebie ja tylko zapytał jaka będzie sytuacja w styczniu i w lutym . Czy będzie drożeć pszenica nadal czy tanieć , wedle nawozów i paliwa ?.

Opublikowano

Już piszcza Puławy i inni że dużo sprowadzają nawozów że wschodu i że się nie opłaca im. Niech sprowadzają, monopol se zrobiły a z chłopa parobka. 

Opublikowano

Widać że chłopy już porobili ostatnie roboty w polach i dyskutują tu o d*p**e Maryni.. 

Myslicie ze w noce z przymrozkiem ślimaki będą mniej aktywne czy im to nie przeszkadza? Chyba potrzebuje rozsypać granulki ale nie wiem czy one wyjdą do nich gdy będzie przy gruncie poniżej zera. 

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v