Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem przed zakupem fungi na pszenicę i potrzebuje rady . Zawsze robiłem T1 duet na start w normalnej dawce a później T2 Tebu + np tern czyli fenpropidyna w dobrych proporcjach ale... 

Ja mam zawsze presję głównie mączniak i dtr-ka i duet jednak przepuszcza mączniaka więc co teraz dobre ale nie za drogie ?

a) duet w dawce zwiększonej o 20%

b) unix 0.7 + fenpropidyna ile?

c) leander pak czyli fenpropidyna+ triazol

d) czy coś jeszcze innego? 

T1 stosuje jak jest ciepło raczej kwiecień zawsze patrzę na to aby chociaż 3-4dni było min 7st ciepła a T2 tak po 4-5 tygodniach.

Ktoś coś z doświadczenia podpowie? Bo ciekawie wygląda ten leander pak ale co wtedy na T2 dać? Tebu? Niektórzy tu pisali że przypala. Więc już sam nie wiem co wybrać. 

Z góry dziękuję.

Opublikowano

Czyli co proponujesz sama fenpropidyna na T1? Odmiana euforia ale po prostu pół zasiewów idzie w monokulturze i z rad pewnie ten mączniak. Myślę jeszcze ten leander pak 12.5ha dać na 10ha to wtedy wyjdzie mocniejsza dawka.

Opublikowano
3 godziny temu, jahooo napisał:

100kg przyjedzie w woreczkach kurierem, np sklapfarmera czy dlaroslin

Żaden tego typu "sklep" nie sprzedaje takich ilości, więc nie gwiazdorz 😎

Opublikowano
13 godzin temu, Tomek90 napisał:

Bardzo wczesna pszenica to niema co się dziwić. U mnie Findus leży na ziemi i nie myśli się podnosić jeszcze. 

Findus tak ma, wstaje pod sam koniec 😅

• Thanks 1
Opublikowano
Pawelch91 napisał:

Witam, jestem przed zakupem fungi na pszenicę i potrzebuje rady . Zawsze robiłem T1 duet na start w normalnej dawce a później T2 Tebu + np tern czyli fenpropidyna w dobrych proporcjach ale... 

Ja mam zawsze presję głównie mączniak i dtr-ka i duet jednak przepuszcza mączniaka więc co teraz dobre ale nie za drogie ?

a) duet w dawce zwiększonej o 20%

b) unix 0.7 + fenpropidyna ile?

c) leander pak czyli fenpropidyna+ triazol

d) czy coś jeszcze innego? 

T1 stosuje jak jest ciepło raczej kwiecień zawsze patrzę na to aby chociaż 3-4dni było min 7st ciepła a T2 tak po 4-5 tygodniach.

Ktoś coś z doświadczenia podpowie? Bo ciekawie wygląda ten leander pak ale co wtedy na T2 dać? Tebu? Niektórzy tu pisali że przypala. Więc już sam nie wiem co wybrać. 

Z góry dziękuję.

jeśli masz monokulturę to unix 0.6+ tebu 0.5+ fenpropidyna 0.3 i masz czysto z maczniakiem a do tego masz super załatwiona podstawę. ja tak robię 3 rok i wydać efekt na +

caseihc napisał:

Tydzień temu poszło n1 mocznik na n2 kiedy najlepiej dać?

Jak wjedziesz na pole to nawet dziś, marzec ma być zimny a mocznik potrzebuje ciepla przez 10-14 dni żeby był dostępny roslinie a teraz przymrozki i ochłodzenie to minie miesiac zanim roślina go zacznie pobierać a nie wiadomo czy wtedy będzie wilgoc i deszcz żeby sypac mocznik

Opublikowano
6 godzin temu, Piffpaff napisał:

jeśli masz monokulturę to unix 0.6+ tebu 0.5+ fenpropidyna 0.3 i masz czysto z maczniakiem a do tego masz super załatwiona podstawę. ja tak robię 3 rok i wydać efekt na +

Jak wjedziesz na pole to nawet dziś, marzec ma być zimny a mocznik potrzebuje ciepla przez 10-14 dni żeby był dostępny roslinie a teraz przymrozki i ochłodzenie to minie miesiac zanim roślina go zacznie pobierać a nie wiadomo czy wtedy będzie wilgoc i deszcz żeby sypac mocznik

W te mrozy co nadają nie pójdzie większość w pizdu tego mocznika 

• Haha 4
Opublikowano

Dzięki temu właśnie nie pójdzie w pizdu. 

9 godzin temu, kellyq napisał:

Findus tak ma, wstaje pod sam koniec 😅

Wiem 🙉 od 6 lat w gospodarstwe, w sumie odkąd jest w sprzedaży. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Pod qq końcem marca wysiewali, siew początek maja a pobierać zaczyna dopiero w czerwcu i braku azotu nie widać więc nie do końca ucieka

Edytowane przez Tigon
  • Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Piffpaff napisał:

No bez przesady , to nie rzepak . Myślę że 2 tygodnie można na spokojnie jeszcze poczekać , Ja rsm jeszcze nie dałem wcale na pszenice , 1 dawkę mam zamiar dać w tym tygodniu jak będą warunki , a 2 dawkę zawsze daję na przełomie marzec/ kwiecień 

Opublikowano

Piffpaff

ok fajna kombinacja to wtedy co na T2 ?

T2 robię zawsze gdy jest flagowy i powoli widać wąski kłosków  więc co tylko azokse? Profilaktycznie. Tebu na późne t2 rzeczywiście przypala?

Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

Pany ile ogółem azotu planujecie w tym roku na pszenice ? Czystego składnika ? 

w tym roku 150kg czystego N bo w zeszłym roku sprzedałem słomę a jak sloma święta to ok 120kg. Jakby ktoś się rzucał ze sprzedaz slomy to zło i takie tam to od razu napisze ze ostatnie 8 lat sloma zostawala na polu I pierwszy raz po tylu latach sprzedałem

Pawelch91 napisał:

Piffpaff

ok fajna kombinacja to wtedy co na T2 ?

T2 robię zawsze gdy jest flagowy i powoli widać wąski kłosków  więc co tylko azokse? Profilaktycznie. Tebu na późne t2 rzeczywiście przypala?

Ja planuje 1l priaxor w podobnym momencie co ty z tym że moja pszenica koszona jest późno bo kolejka do kombajnu dluga więc nie boję się że będzie sloma zielona

• Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, oregano napisał:

150N jest w planie, jak będą warunki na N3 to pójdzie jeszcze ze 30N na parametry.

A jaką formę azotu stosujesz? Ja zwykle saletre ,ale pezewaznie jestza sucho, dawalem tez 50 kg moc nij rozpuszczonego w wodzie, mysle  o RSM

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, slavik80 napisał:

A jaką formę azotu stosujesz? Ja zwykle saletre ,ale pezewaznie jestza sucho, dawalem tez 50 kg moc nij rozpuszczonego w wodzie, mysle  o RSM

Na dwie pierwsze dawki mam saletrę, na N3 jeszcze nic nie mam, ale jeśli już to chyba również saletra. Dużo ludzi u mnie daje tylko RSM i niby jak N2 większa dawka to N3 nie potrzebne a na konsumpcję przechodzi.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

kto dał wszystko na pierwsza dawkę w rzepaku to czasem może głodować za miesiąc przy takich opadach. Ja np już dałem wszystko i nie wiem czy to był dobry plan jak na TEN rok. 

Edytowane przez Tigon
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v