Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, ovi napisał:

z tego co czytam to fluroksypyr do 2 kolanka, u mnie wychodzi już podflagowy, do liścia flagowego jest Fundamentun może być?

Fluroksypyr można do liścia flagowego bez obaw 

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Nic nie rozumiem o co chodzi tobie ? Dolne liście nie potrzebne mi . T1 słaba nie była bo podstawa źdźbła jest zdrowa , mączniaka nie ma , jedynie dtr i trochę septoriozy się pokazuje . Ale to już miesiąc od T1 wiec ma prawo już się jakieś choroby pokazywać , pomaga jeszcze wilgoć przy tym i to ze łan jest gesty jak widzisz . Siew 400szt był . Uważam ze Protio to bardzo dobra substancja , w T2 mi się sprawdza . Przecie nie będę Tebu co chwile dodawał . 

Tobie dolne liście nie potrzebne -masz rację, za to dtr i septoriozie i reszcie do infekcji górnych liści  jak najbardziej-odskocznia, zwiększasz dawki na T2 niż to pisałeś jeszcze 2-3 tygodnie temu... po prostu czytam

@ovi  fundamentum można nawet po kwitnieniu (tylko nie w czasie),

@Samsung123321 jak pisałem to Twoje cebuliony...

Edytowane przez taux
Opublikowano
1 godzinę temu, taux napisał:

@Samsung123321  jak nie na kosisz 11 t /ha to porażka przy tej ochronie... oczywiście żartuje.... rób jak chcesz w końcu  to Twoje cebuliony....ale nigdy tak intensywnie nie chroniłem a  plony grubo ponad 10 były....

Euforia . Od dołu choroby już ida . Przyszły tydzień T2 w planie i R2 . 

DFD52218-E49A-4029-9888-6725ED6BCC99.jpeg

Słabiutkie to T1 u Ciebie @SawekBraczyk skoro tak żółto....i stąd taki pociąg u Ciebie do protio w T2 że niby wyczyści...i zdrowaśki nie pomogą....jak tak zapuszczone....

O 11 to mogę pomarzyć... chyba że ze słomą :D nie wiem ile tu mogę wyciągnąć ale oby jak najwięcej... Ascra poszła bo mam pszenicę wyjątkowo ładne wizualnie. Zazwyczaj coś im było, jakieś ale..., i nie widziałem sensu żeby to intensywnie ciągnąć a w tym roku idzie jak po sznurku przynajmniej wizualnie a co dalej nie wiem... co do kosztów to fakt... z ascrą popłynąłem ale reszta na standardzie. Mimo wszystko ekonomicznie się to zepnie nawet z tymi chorymi cenami... dużo rzeczy miałem z poprzednich lat bo zazwyczaj coś w nadmiarze kupowałem ale też bez przesady no i się nazbierało. Trzeba było z takiego okna awaryjnego skorzystać i ten nadmiar wypryskać, wysiać i dlatego ekonomicznie to wygląda ok. Nastepny rok przy tych cenach to już nie będzie taki kolorowy bo to co miałem w zapasie to poszło.No chyba że da 3 tony teraz to dziękuję, nie robie. 

Co do t2 jeszcze to wybrałem 1 opcje czyli wolałem przyspieszyć niż opóźnić... może to dobrze może źle nie wiem ale teraz te 3-4 tygodnie spokój i jakieś tanie t3... głównie to przekonała mnie skrzypionka bo już wychodziła i jej się obawiałem że przez 3 tygodnie rozwali mi tą pszenicę a t2 przy okazji 

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, taux napisał:

Tobie dolne liście nie potrzebne -masz rację, za to dtr i septoriozie i reszcie do infekcji górnych liści  jak najbardziej-odskocznia, zwiększasz dawki na T2 niż to pisałeś jeszcze 2-3 tygodnie temu... po prostu czytam

@ovi  fundamentum można nawet po kwitnieniu (tylko nie w czasie),

@Samsung123321 jak pisałem to Twoje cebuliony...

No zwiększam dawki . Pierwsze myślałem ze dam 0,75l i 125g Protio . Ale ze Protio mi z rzepaku zostały to uznałem że dołożę te 25g Protio by było 150g a Priaxor zwiększę do 0,9l , i będzie myśle bardzo mocno . Ale piszesz tak jak bym nie miał pryskać ? Co byś doradził mi ? 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano (edytowane)

@SawekBraczyk siew 400 szt był...  pewnie jak piszesz tak było... na jesieni , ale na wiosnę liczy się obsadę po zakończeniu krzewienia...i do tego dostosowuje ochronę i nawożenie...tego nie rozwiązuje napisanie -że łan "gesty" jak widzisz...to trzeba policzyć...przymrozki większość miała w tym roku czy to w zbożu czy to w rzepaku...z Twoim zdecydowaniem do wyznaczenia wyrwanej rośliny do zdjęcia(ewentualnie próby na podstawie, której podejmujesz decyzje) to jak z tym ,że jednym się podobają ogórki a innym ogrodnika córki....

Edytowane przez taux
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, taux napisał:

@SawekBraczyk siew 400 szt był...  pewnie jak piszesz tak było... na jesieni , ale na wiosnę liczy się obsadę po zakończeniu krzewienia...i do tego dostosowuje ochronę i nawożenie...tego nie rozwiązuje napisanie -że łan "gesty" jak widzisz...to trzeba policzyć...przymrozki większość miała w tym roku czy to w zbożu czy to w rzepaku...z Twoim zdecydowaniem do wyznaczenia wyrwanej rośliny do zdjęcia(ewentualnie próby na podstawie, której podejmujesz decyzje) to jak z tym ,że jednym się podobają ogórki a innym ogrodnika córki....

Taka zeszły rok dała 8,1t . Pędów i kłosów nic nie liczyłem nie bawiłem się w to w tedy . Tez Euforia . 

C3EF1D29-EB77-480B-93A6-D7BE9473C594.jpeg

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

Mam rozrobiony mocznik w1000l jest 55kg mocznika od wczoraj czy może się coś wydarzyć jak zostanie do poniedziałku w opryskiwaczu miałem jechać pryskac ale siła wyższa i nie wiem czy wypryskac mimo wszystko nawet sam mocznik czy może zostać.

Opublikowano
1 godzinę temu, taux napisał:

Nie spotkałem jeszcze sytuacji, by ktoś latał po polach i źdźbełka liczył 😆  Za dużo ku.wa teorii nawkładali wam do łepetyn..

Opublikowano (edytowane)

@boogie7  ja liczę i dobrze mi z tym ....i inni też liczą...(nie Twoje więc ..i..), @SawekBraczyk pisał, że w tamtym roku naliczył 780- zanim prze edytował post i usunął.....

Edytowane przez taux
  • Like 1
Opublikowano
dzidzia202 napisał:

Mam rozrobiony mocznik w1000l jest 55kg mocznika od wczoraj czy może się coś wydarzyć jak zostanie do poniedziałku w opryskiwaczu miałem jechać pryskac ale siła wyższa i nie wiem czy wypryskac mimo wszystko nawet sam mocznik czy może zostać.

wychodz 5.5kg/100l czyli dawka jeszcze odpowiednia. Teoretycznie nic nie powinno się stać ale nie praktykowalem wiec nie powiem ci na 100 tylko musisz dobrze wymieszać przed opryskiem.

Opublikowano

Dziś zastanawialem się nad T2 bo mam priaxor kupiony w grudniu 0.85l/ha i myślałem nad 0.8l tebu i z ciekowosci sprawdzilem aktualna cene gdzybym dzis chcial kupic taki zestaw to wychodzi ok 250zl brutto a sam priaxor 1.2l gdzie to już porządny zabieg i efekt zieloności wychodzi w tych samych pieniądzach. Wychodzi na to że zamiast bawić się w tebu to dokupie priaxora i mam mocna t2

Opublikowano

@tauxmasz jakiś problem z kolegą @SawekBraczyk ?

Chyba zapisujesz jego wszystkie posty skoro pamietasz co pisal w ubieglym roku, co edytowal, jakie planowal dawki, na jakie teraz zmienil

A co do przytykow co do slabej ochrony, to mozna bedzie sie wypowiedziec za jakis czas czy cały komplet t1+t2+t3 zdał egzamin.

Rok (przynajmniej w moich stronach) jest dość wyjątkowy. U mnie dawno nie było takiej wilgoci i dtr pokazuje się jak nigdy tam gdzie pszenica po pszenicy. Jak zostanie ochroniony podflagowy i flagowy to te zainfekowane liście, które widać na zdjęciu Sawka będą nieistotne. 

• Thanks 1
  • Root Admin
Opublikowano
45 minut temu, Piffpaff napisał:

jeśli dam 1.2l priaxora i patrząc po pogodzie czyli najwcześniej ok 14-15 mają to raczej to będzie mój ostatni zabieg w pszenicy

daj mniej ale z triazolem

Opublikowano

właśnie mam dylemat bo 1.2l priaxora mógłbym dać na liść podflagowy a 0.85 + 0.8 triazola na pełny flagowy.... czas pokaże jak będzie wyglądała sytuacja z patogenami za jakieś 10-14 dni i wtedy zdecyduje

Opublikowano
5 godzin temu, taux napisał:

@boogie7  ja liczę i dobrze mi z tym ....i inni też liczą...(nie Twoje więc ..i..), @SawekBraczyk pisał, że w tamtym roku naliczył 780- zanim prze edytował post i usunął.....

Licz, licz.. Wyobrażasz sobie liczenie żdżbełek na 500 -700 ha pszenicy w kilkudziesieciu działkach ??? 😆

Opublikowano (edytowane)

@androproteam  rozważyłbym granstar na ostrożeń polny,  tym co pisze kolega @witejus  można niechcący skrócić kłos jeśli pszenica jest po 2 kolanku

8 godzin temu, boogie7 napisał:

Licz, licz.. Wyobrażasz sobie liczenie żdżbełek na 500 -700 ha pszenicy w kilkudziesieciu działkach ??? 😆

wyszedł po.laczek i mówi nie liczę... żeby nie janusz...  na oko to chłop w szpitalu umarł.....

10 godzin temu, odrion napisał:

@tauxmasz jakiś problem z kolegą @SawekBraczyk ?

Chyba zapisujesz jego wszystkie posty skoro pamietasz co pisal w ubieglym roku, co edytowal, jakie planowal dawki, na jakie teraz zmienil

A co do przytykow co do slabej ochrony, to mozna bedzie sie wypowiedziec za jakis czas czy cały komplet t1+t2+t3 zdał egzamin.

Rok (przynajmniej w moich stronach) jest dość wyjątkowy. U mnie dawno nie było takiej wilgoci i dtr pokazuje się jak nigdy tam gdzie pszenica po pszenicy. Jak zostanie ochroniony podflagowy i flagowy to te zainfekowane liście, które widać na zdjęciu Sawka będą nieistotne. 

@odrion nie mam nic do @SawekBraczyk, kilka stron wcześniej pisałem, że 0,75l  priaxora to za mało co potwierdził sam zainteresowany, bo zwiększa dawkę, a co do postów to nie zeszłego roku tylko z tej strony 

Edytowane przez taux
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v