Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Malo ważne. Chodziło mu o to że rzepak siany z własnych nasion nawet mieszaniec nie odbiega plonem od tego z zakupu. A w tym roku ceny powalają.  

I widać po wpisach że dużo ludzi tak robi A w tym roku to napewno się nasili. 

Opublikowano

Dotychczas nie był to aż tak duży odsetek, który siał mieszańca z własnego rozmnożenia. Jednak to się może zmienić i firmy nasienne będą naciskać na polskie służby by zadbały o ich pieniędze i nasiliły kontrole.

Opublikowano
27 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Dotychczas nie był to aż tak duży odsetek, który siał mieszańca z własnego rozmnożenia. Jednak to się może zmienić i firmy nasienne będą naciskać na polskie służby by zadbały o ich pieniędze i nasiliły kontrole.

I na jakiej podstawie udowodnią że siał swoimi nasionami? 

Opublikowano

dzisiaj Chemirol propozycja nowy zbiór 1610zł

I szczerze?

nie wiem czy nie podpisać...

Żeby nie było w zniwa tak, że to nie cena jest problemem ale kto to kupi!!!

Ja nie mam gdzie przetrzymać rzepaku na gospodarstwie.

Czekam na odbicie i podpiszę chyba całość. Zaczyna się robić nieciekawie, żarty naprawdę się skończyły.

Opublikowano
42 minuty temu, PawePrz napisał:

Brak faktury? Ok nie brałem bo nie potrzebna była? 

Kupiłem kiedyś ale nie posialem. Po zbierałem resztki nasion z kilku lat. Sieje kilo na hektar zamiast 2 czy 3 . Ludzie powinni ograniczyć nie tylko zakupy nasionale i nawozów choćby rok odpuścić PK nie mówię o azocie. Wypiąć się na ich wycenione po kosmos maszyny. To zrozumieją ze bez nas oni nie istnieją. 

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, Tigon napisał:

Zboża w tym roku będę siał bez PK tylko wapno, rzepak pasuje sypnąć chociaż te 150-200.

U mnie dokładnie ta sama sytuacja, też nie pójdzie nawet granulka PK pod zboża 

Opublikowano
3 godziny temu, panczo1922 napisał:

I szczerze?

Czekam na odbicie i podpiszę chyba całość. Zaczyna się robić nieciekawie, żarty naprawdę się skończyły.

Kupią nie dygaj. 

Opublikowano

Potrzebne jakieś argumenty?? Nie było kiedyś biodisla i jakoś brali. 

Może mieszkasz na totalnym zadupiu że nie będzie gdzie sprzedać, u większości nie będzie problemu, a cena to już inna sprawa. 

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

Potrzebne jakieś argumenty?? Nie było kiedyś biodisla i jakoś brali. 

Może mieszkasz na totalnym zadupiu że nie będzie gdzie sprzedać, u większości nie będzie problemu, a cena to już inna sprawa. 

Tylko w tamtych czasach areał rzepaku był 500 tys ha , a obecnie jest wyliczany na 1.250 tys ha , w ostatnich 3 latach się podniósł o ponad 300tys ha 

Opublikowano
9 godzin temu, panczo1922 napisał:

I szczerze?

Serio , widże akt desperacji

Opublikowano

kupią, ale cena będzie fatalna. Rynek mamy zepsuty w kraju i nikt nam nie napłaci kokosów. 50 % można zakontraktować resztę czekać na czarnego łabędzia, który może w ogóle nie nadejść.

Opublikowano (edytowane)

sensowny poziom wsparcia na giełdzie  to jest teraz 350 EUR obym się mylił, żeby tylko recesji nie było w US 

Edytowane przez theta
Opublikowano (edytowane)

Powinno walnąć na 200 euro i 100 na pszenicę i żeby w całej Unii zrobiła się zapaść finansowa ,łącznie z producentami maszyn zwłaszcza zachodnich i żeby wyszła dobroć względem Bandery , i dopiero w tedy Ursula zobaczyła by co narobiła. Dzisiaj lokalny skład miał dostawę Pol 6 za 4200 ,gadałem z właścicielem to mówił zero zainteresowania , a ja mu na to żeby dolożył z tysiąca do tony jeszcze bo jest potencjał 😀.

Edytowane przez marek1977
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v