Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, rolnik039 napisał:

Według mnie to też bezsens trochę jest wczesno a w marcu moze byc - 5 w dzien jeszcze 

Oczyweisace ze teraz jest za wczesnie ale takie glupie gadanie ze tzra czekac bo w marcu ma byc -5, -5 to moze byc i w maju wiec czekaj soobie do maja najlepiej po 15 maja po ogrodnikach to bedziesz mial pewnosc ze jzu mrozu nie bedzie

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jacek1296 napisał:

Mam pytanie do wszystkich mądrych po fakcie: kiedy kupić nawozy na przyszły sezon i kiedy sprzedać tegoroczne plony? I teraz proszę się powymądrzać, tylko konkretnie.

krzychu nic do Ciebie nie mam, pytanie jest do wszystkich

Zależy co masz i ile masz bo co innego można doradzić komuś co ma 15ton a co innego temu co ma 150ton 

Pszenica i kukurydzą to raczej bez szans na odbicie bo dopłaty itd więc ja bym część sprzedał teraz część poczekał na połowę kwietnia początek maja z rzepakiem możesz czekać moim zdaniem do maja bo może coś ruszyć co do innych zbóż to raczej sprzedawałbym partiami bo raczej wzrostów bym się nie spodziewal

Oczywiście to moje zdanie nikogo nie namawiam na nic i nie biorę odpowiedzialności za to co robisz z nawozem też kazałem czekać to mnie wyśmiano że po 8 tys będę placil

Edytowane przez damianos95
Opublikowano
3 godziny temu, Fugeo napisał:

Ja nie mówię, że źle ale dziwny zbieg okoliczności. A druga sprawa, czy jest ktoś kto wyjechał już azotem? Dla mnie to trochę bez sensu o tej porze.

Bez sensu jest pierdolenie takich kocobołów nie widząc rodzaju plantacji, zasobności, ukształtowania terenu, niedoborów i 100 innych rzeczy. wk***iają mnie tacy eksperci, pojeździ 3 lata w 60tce na błotniki i później mówi komuś jak ma żyć. 

• Like 1
  • Haha 5
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, miwigos napisał:

Jak siejesz na przymrozku lub przed deszczem to sie nie ulotni , im cieplej i suszej tym większa strata, 

Saletrosan zacznie działać za 3 tyg. nie szybciej , bo wiosny w lutym nie widać 

A jak teraz z ociepleniem rozsieje nawóz na zboża czy rzepak a po połowie marca przyjdą mrozy po -5⁰ roślinom nie zaszkodzi jak azotu pociągną?

35 minut temu, XTRO napisał:

spokojnie, co się tak złościsz. Połowa kraju na pewno nie będzie sypała N w lutym

Dokładnie...Ale jak to napisał ,,pojeździł na błotniku" i wielkiego znawcę rżnie bo azot w lutym podał i plony po 10t będzie miał, a reszta to głąby i po 2 t zbiera bo azot w marcu podają.

Edytowane przez GRZES1545
  • Thanks 1
Opublikowano
16 godzin temu, korasss napisał:

U mnie na wiosce  paszarnia Sano zawiesiło skup, pszenicy,żyta,owsa i kukurydzy, drugi oddział nic nie skupuje , pasze cały czas robią więc towar mają tylko pytanie skąd 😁 pszenica w żniwa będzie jeszcze tańsza niż teraz.

Rozmawiałem dziś z dostawcą paszy z Agrocentrum. Ta sama sytuacja. Naszego nie biorą a idzie na potęgę z Ukrainy. Nowe hangary powstają na zapasy.

A i ciekawostka: nawiedzają mnie przedstawiciele Sano, Blatina i Deheusa reklamując swoją paszę że ani grama komponentów z Ukrainy

• Haha 1
Opublikowano
51 minut temu, GRZES1545 napisał:

A jak teraz z ociepleniem rozsieje nawóz na zboża czy rzepak a po połowie marca przyjdą mrozy po -5⁰ roślinom nie zaszkodzi jak azotu pociągną?

W 11' rozsiałem azot na samym początku marca,po kilku dniach wróciła zima i ok 5 tygodni był mróz i śnieg. Rośliną nic nie było powiem więcej chciałbym mieć takie plony zawsze(rok był potem mega sprzyjający)

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

chyba w 13' roku było te zmrożenie w marcu, azot siałem 11 kwietnia a jeczmien jary siałem chyba 22/23 kwietnia xd, plony były super wtedy

Edytowane przez Pitekk
  • Like 1
Opublikowano
JanKrzysztof napisał:

Skoro tylko inni są pazerni to czemu nie woziłeś jesienią, tylko po nowym roku po 1200 z groszami?

tak się składa że 90 pszenicy mam w magazynie ale nie z pazerności tylko taka mam strategię że pszenice sprzedaje przeważnie po nowym roku aż do lipca

• Haha 3
Opublikowano

Widocznie wielu rolników zmieniło strategie, ale czy  z pazernosci jak piszesz 🤔

35 minut temu, Pitekk napisał:

chyba w 13' roku było te zmrożenie w marcu, azot siałem 11 kwietnia a jeczmien jary siałem chyba 22/23 kwietnia xd, plony były super wtedy

Tak w 2013. 5 kwietnia pług drogę odgraniał u nas bo nie dało się autem jechać.

Opublikowano
2 godziny temu, mds212 napisał:

A co im sie dziwic na jesieni jak paszarnie potzrebwoaly zboza to rolnik mial ich w d*pie bo czekal na 2000 wiec paszarnie znalazly sobie alternatywe

To pasze w zakupie staniały o te 30-40%? Pytam bo nie jestem zorientowany w cenach gotowych pasz.

Pszenica o tyle staniała w stosunku do ubiegłego roku w firmach paszowych. W ubiegłym roku potrafili kupić w cenie 1600-1800 i raczej pod kreska nie były. Wiem koszty im wzrosły, rolnika tez dotyczy wzrost kosztów. 

Opublikowano

A czemu rolnik podniosl ceny w sezonie 2021 2022 na wyp[rodukowanej pszenicy tanim kosztem gdzie po zniwach byla 800 a w styczniu lutym sprzedawal 1500, jakim prawem drozej sprzedawal skoro koszty jakie pooniosl nie wzrosly?

Opublikowano
3 godziny temu, damianos95 napisał:

Zależy co masz i ile masz bo co innego można doradzić komuś co ma 15ton a co innego temu co ma 150ton 

Pszenica i kukurydzą to raczej bez szans na odbicie bo dopłaty itd więc ja bym część sprzedał teraz część poczekał na połowę kwietnia początek maja z rzepakiem możesz czekać moim zdaniem do maja bo może coś ruszyć co do innych zbóż to raczej sprzedawałbym partiami bo raczej wzrostów bym się nie spodziewal

Oczywiście to moje zdanie nikogo nie namawiam na nic i nie biorę odpowiedzialności za to co robisz z nawozem też kazałem czekać to mnie wyśmiano że po 8 tys będę placil

Mój post miał na celu pokazać, że mądralińscy od tekstów "trzeba było sprzedać w żniwa" są świetni w analizach tego co było. Do przodu już słabo.

Co do mnie, mam w magazynie tylko ok. 430t. Wszystko trzymam. Moim skromnym zdaniem bilans zbóż daje spore pole do zwyżek.

Opublikowano
3 minuty temu, mds212 napisał:

A czemu rolnik podniosl ceny w sezonie 2021 2022 na wyp[rodukowanej pszenicy tanim kosztem gdzie po zniwach byla 800 a w styczniu lutym sprzedawal 1500, jakim prawem drozej sprzedawal skoro koszty jakie pooniosl nie wzrosly?

Ilu takich było...podaj jakieś dane? 

Ciekawa sprawa rolnik podniósł sobie ceny🙆‍♂️

Opublikowano
15 minut temu, jacek1296 napisał:

Mój post miał na celu pokazać, że mądralińscy od tekstów "trzeba było sprzedać w żniwa" są świetni w analizach tego co było. Do przodu już słabo.

Co do mnie, mam w magazynie tylko ok. 430t. Wszystko trzymam. Moim skromnym zdaniem bilans zbóż daje spore pole do zwyżek.

Dziwny bilans , wszyscy pełne magazymy a TY braki widzisz

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v