Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Tomek90 napisał:

A ważysz auta z nawozem granulowanym czy wierzysz w to co pisze w papierach? 🤷‍♂️

Na workach masz napisane +,- masy i przeważnie jest na minus.Rsm całej cysterny nie kupowałem więc pytam

Opublikowano
5 minut temu, soltys48 napisał:

Byś się zdziwił.....

Kupiłem wagę hakową i dla jaj przeważyłem 10bb najmniej brakowało 21kg

Miałem to samo, saletra z importu, braki od 20 do 30kg w worku, za to w moczniku po kilka kg na plus

Opublikowano
6 minut temu, soltys48 napisał:

Byś się zdziwił.....

Kupiłem wagę hakową i dla jaj przeważyłem 10bb najmniej brakowało 21kg

Ja ważyłem, nie było po 500kg na worku równo, ale w ogólnym rozrachunku waga się zgadzała. 

Opublikowano
4 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

Z czym BB? skąd pochodziły? 

Wszystkie te kredy, wapna granulowane są sprzedawana bez foliowej wkładki- tam to śmiało można wiadrem ująć troszkę 

Nawet nasze z GA są tak zapakowane że można spokojnie ręcznie ściągnąć tą niby plombę z worka foliowego i potem założyć 

Opublikowano

gdy kiedyś kupowałem(dostawa prosto z azoty) RSM zawsze próbka pobierana na początku zlewania i na końcu -zawsze po sprawdzeniu kierowca dopiero zrywał plomby  .Sprawdzane gęstościomierzem laboratoryjnym przy 20*C (bo to temp referencyjna ) zawsze było 0,5-0,8 więcej niż 32% -samochody już wtedy były monitorowane gps .Nawozy również te do handlu zawsze wagi pasowały z wyjątkiem kornkali  które dostarczane luzem do AAS i przez nich workowane -co ciekawe każde zgłoszenie braku było bezdyskusyjnie uwzględniane stąd domniemanie że robili to celowo 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, STIG13 napisał:

Nawet nasze z GA są tak zapakowane że można spokojnie ręcznie ściągnąć tą niby plombę z worka foliowego i potem założyć 

Dlatego mówię że czasami dobrze sprawdzić wagę bo płacisz za 24 tony a masz 23 🤣

10 minut temu, v11 napisał:

gdy kiedyś kupowałem(dostawa prosto z azoty) RSM zawsze próbka pobierana na początku zlewania i na końcu -zawsze po sprawdzeniu kierowca dopiero zrywał plomby  .Sprawdzane gęstościomierzem laboratoryjnym przy 20*C (bo to temp referencyjna ) zawsze było 0,5-0,8 więcej niż 32% -samochody już wtedy były monitorowane gps .Nawozy również te do handlu zawsze wagi pasowały z wyjątkiem kornkali  które dostarczane luzem do AAS i przez nich workowane -co ciekawe każde zgłoszenie braku było bezdyskusyjnie uwzględniane stąd domniemanie że robili to celowo 

Robili celowo bo większość i tak się nie zgłosi a jeden jak zadzwoni i powie że nie tak z wagą to wyślą worek dodatkowy i już 🤣

1 godzinę temu, melon10641 napisał:

Bardziej pewne, że Polski jest chrzczony niż zagraniczny. Ci co importują ze wschodu azot nie mogą pozwolić sobie na jakiś trefny towar bo pójdzie fama i kto zechce ze wschodu kupować? 

Myślisz, że przedstawiciele grupy azoty nie robili cichcem prób? Jakby coś było nie tak zaraz byłaby fama, że wschodni azot jest trefny a ludzie i tak się obawiają importowanego towaru.
Rok temu bałem się zamawiać mocznik ale była tak duża różnica w cenie import a polski, że głowa mała. Zamówiłem auto i przyjechał prima sort towar. W tym roku bez obaw wziąłem już saletrę a w lutym może dobiorę jeszcze mocznika z kimś do spółki i będzie to już 2 sezon jak nie kupuję polskiego towaru. 

A wcześniej kupę lat braliśmy z tatą samochód RSMu... 

Ja nie twierdzę że oszukują producenci czy importerzy ale ci co to sprzedają bo rzadko kiedy importer sprzedaję bezpośrednio on woli ściągnąć odsprzedać szybko i znowu ściągnąć następna partie 😁 a ci co to kupują łódkami wiozą do siebie na bazę i pakują w 500 kg bagsy i kupujesz dopiero Ty 😁  Ja nie twierdzę że towar z importu jest nie dobry bo sam kupowałem ale że na wszystko trzeba zawracać uwagę 

Edytowane przez Alpacino
Opublikowano
28 minut temu, Alpacino napisał:

Dlatego mówię że czasami dobrze sprawdzić wagę bo płacisz za 24 tony a masz 23 🤣

Robili celowo bo większość i tak się nie zgłosi a jeden jak zadzwoni i powie że nie tak z wagą to wyślą worek dodatkowy i już 🤣

Ja nie twierdzę że oszukują producenci czy importerzy ale ci co to sprzedają bo rzadko kiedy importer sprzedaję bezpośrednio on woli ściągnąć odsprzedać szybko i znowu ściągnąć następna partie 😁 a ci co to kupują łódkami wiozą do siebie na bazę i pakują w 500 kg bagsy i kupujesz dopiero Ty 😁  Ja nie twierdzę że towar z importu jest nie dobry bo sam kupowałem ale że na wszystko trzeba zawracać uwagę 

w rsmie nie jest tak prosto zważyć. Bo tam akurat jest prosto oszukać.  Przykładowo- zlewa 1tys RSM a dolewa tyle wody żeby się waga zgadzała więc jak sprawdzisz?  jedynie densymetr 

Opublikowano
23 godziny temu, tommy66692 napisał:

W każdym wychodzi 33%N, formy azotu tak jak w naszym tylko ten 1% więcej jest amidowej 

Przez jaką firme kupujesz ten importowany?

Opublikowano
8 minut temu, XTRO napisał:

w rsmie nie jest tak prosto zważyć. Bo tam akurat jest prosto oszukać.  Przykładowo- zlewa 1tys RSM a dolewa tyle wody żeby się waga zgadzała więc jak sprawdzisz?  jedynie densymetr 

Noo wiem dlatego wcześniej żartowałem że mogą wody dolewać 😁 

Opublikowano
1 godzinę temu, jaco512 napisał:

Miałem to samo, saletra z importu, braki od 20 do 30kg w worku, za to w moczniku po kilka kg na plus

Tu też saletra 

1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Ja ważyłem, nie było po 500kg na worku równo, ale w ogólnym rozrachunku waga się zgadzała. 

Nie wiem jak reszta auta. Te miałem przodu to sprawdziłem 

1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

Z czym BB? skąd pochodziły? 

Yara Bella extran 33.5

11 minut temu, MatiHolland napisał:

Waga posiadała atest czy to hit z allegro ?

Bez atestu ale waży bardzo poprawnie. Sprawdzane na atestowanej do Żywca 

Opublikowano
2 godziny temu, melon10641 napisał:

Bardziej pewne, że Polski jest chrzczony niż zagraniczny. Ci co importują ze wschodu azot nie mogą pozwolić sobie na jakiś trefny towar bo pójdzie fama i kto zechce ze wschodu kupować? 

Myślisz, że przedstawiciele grupy azoty nie robili cichcem prób? Jakby coś było nie tak zaraz byłaby fama, że wschodni azot jest trefny a ludzie i tak się obawiają importowanego towaru.
Rok temu bałem się zamawiać mocznik ale była tak duża różnica w cenie import a polski, że głowa mała. Zamówiłem auto i przyjechał prima sort towar. W tym roku bez obaw wziąłem już saletrę a w lutym może dobiorę jeszcze mocznika z kimś do spółki i będzie to już 2 sezon jak nie kupuję polskiego towaru. 

A wcześniej kupę lat braliśmy z tatą samochód RSMu... 

Czy to jest rsm z za granicy czy krajowy to jest zgodny z tym co podają producenci . Jeśli ktoś zbada i coś nie pasuje jak mu przywiozą towar , to na 100% jest to taka sprawa że coś się z tym towarem stało jak już wyjechał z fabryki a nim dojechał do klienta . Innej możliwości nie ma .

Opublikowano

zgodzę się z tobą w zakładach wagi połączone z drukarkami i tam musi pasować bo nie ma komu i jak towaru opchać na lewo -natomiast na punktach już dzieją się cuda 

zgodzę się z tobą w zakładach wagi połączone z drukarkami i tam musi pasować bo nie ma komu i jak towaru opchać na lewo -natomiast na punktach już dzieją się cuda A dodam więcej im mniejszy punkt tym większe szachrajstwo a jak ktoś łasi się na 1%N w RSM gratis to już to widzę jak jedzie przez kilka rąk .Tylko plombowane auta prosto z fabryki dają pewność jakości i gdzieś mam polskie azoty ale taka jest prawda a sposobów na oszustwo jest multum -przy 10*C gęstość rsm 32 wynosi już 1,34 i wieśniaki cieszą się że mają 34% azotu 

Opublikowano
Dnia 23.12.2023 o 09:25, livebird napisał:

I jak panowie bedzie drożej po nowym roku czy nie bedzie, niby maja byc podwyżki cen gazu, itd a minimalna krajowa ma do gory isc to jak nyslcie skocza ceny? 

W azotach nikt nie robi za minimalną 😋

5 godzin temu, Tomek90 napisał:

A ważysz auta z nawozem granulowanym czy wierzysz w to co pisze w papierach? 🤷‍♂️

Znajomy obszarnik u nas we wsi, każdą cysternę rsm'u waży. Tak samo jest z wapnem. Obrabia trochę ponad 2 tyś. ha, więc w ciągu sezonu jest "trochę" tych cystern (z azotu, stosuje tylko rsm)

Opublikowano
49 minut temu, boogie7 napisał:

W azotach nikt nie robi za minimalną 😋

Znajomy obszarnik u nas we wsi, każdą cysternę rsm'u waży. Tak samo jest z wapnem. Obrabia trochę ponad 2 tyś. ha, więc w ciągu sezonu jest "trochę" tych cystern (z azotu, stosuje tylko rsm)

Jakbym miał własną wage też bym ważył, w sumie większość tak by robiło. 

Opublikowano

Takiego obszarnika mi się wydaje boją się oszukać bo raz że duży klient by im odpadł drugie że ma wagę. Lepiej mniejszych kantować nie mają wagi i tak nie zwracają na to uwagi. A najlepiej jeszcze odbierać rzepak od takich wsypie ci na oko wagi nie sprawdzi weźmie kierowca tonę zrzuci i już jest 1800 zł na dwóch kursach 3600 😁

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Alpacino napisał:

Takiego obszarnika mi się wydaje boją się oszukać bo raz że duży klient by im odpadł drugie że ma wagę. Lepiej mniejszych kantować nie mają wagi i tak nie zwracają na to uwagi. A najlepiej jeszcze odbierać rzepak od takich wsypie ci na oko wagi nie sprawdzi weźmie kierowca tonę zrzuci i już jest 1800 zł na dwóch kursach 3600 😁

Tylko skąd ma taki kierowca wiedzieć wyjeżdżając z np Puław  z rsm , czy tam gdzie wiezie ten rsm jest gospodarstwo 30 ha , czy 300 ha i czy taki gospodarz jeden czy drugi ma wagę  czy nie,  bo ciekawe jak by taki kierowca się  zachował jak zajeżdża z Puław  do klienta , a klient każe mu wjechać na wagę i pobiera próbkę do zmierzenia gęstości? Powtórzę że z Puław towar puszczają na pewno dobry , a jeśli już się z nim coś  dzieje,  to w trakcie dostawy .

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, mysza103 napisał:

Tylko skąd ma taki kierowca wiedzieć wyjeżdżając z np Puław  z rsm , czy tam gdzie wiezie ten rsm jest gospodarstwo 30 ha , czy 300 ha i czy taki gospodarz jeden czy drugi ma wagę  czy nie,  bo ciekawe jak by taki kierowca się  zachował jak zajeżdża z Puław  do klienta , a klient każe mu wjechać na wagę i pobiera próbkę do zmierzenia gęstości? 

Tutaj mówiłem o tych co biorą od dystrybutora z okolicy lub przedstawiciela. Jeśli bezpośrednio z grupy azoty to nie wiedzą do kogo jadą 😁 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v