Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
19 minut temu, soltys48 napisał:

Nie jest to żaden luksus.

Jak chcesz jechać na oborniku i budować zasobności to minimum x2 a czasem i x3

Kuzyn tak daje. Ma towaru w opór to nawet na 5-6 rośnie wszystko ładnie. U niego to ziemi nie widać po rozwiezieniu obornika

• Like 1
Opublikowano

No blisko dycha jęczmienia to faktycznie gooowno 

24 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Kuzyn tak daje. Ma towaru w opór to nawet na 5-6 rośnie wszystko ładnie. U niego to ziemi nie widać po rozwiezieniu obornika

Duże ilości obornika na słabych glebach często pomagają w suszy 

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, kuba24051 napisał:

na samym gownie to u gowni urosnie ktoś kiedyś powiedział taka sentencje

Kukurydzę już tak drugi rok uprawiam, zboża też i na plony nie narzekam 🤷 

Na jęczmień trochę Korn kali sypalem i pod groch z racji tego że obornika nie lubi szła polifoska.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Nie jest to żaden luksus.

Jak chcesz jechać na oborniku i budować zasobności to minimum x2 a czasem i x3

Jak ktoś nie ma obronika to 40 t jest luksusem , stosowanie jak piszesz 80 czy 120 ton jest niezgodne z prawem, 

Jak ktoś ma 100 ha i miał by dać 100 t/ha , tp potrzebuje 10000 ton obornika ile to trzeba by trzymać krów , byków   lub świni , nierealne, i jaki koszt to rozwieść nie mówiąc o czasie

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Przez stosowanie dużych ilości gnojowicy  wprowodzono tereny OSN i zakazano stosowanie N w lutym

Opublikowano

Bzdura 

21 minut temu, miwigos napisał:

Jak ktoś ma 100 ha i miał by dać 100 t/ha , tp potrzebuje 10000 ton obornika ile to trzeba by trzymać krów , byków   lub świni , nierealne, i jaki koszt to rozwieść nie mówiąc o czasie

A co byś powiedział jak znajomi dają w sezonie na ponad 300ha większe ilości niż u mnie? Duży gównomiot i jednym wszystko ogarniają 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, soltys48 napisał:

Bzdura 

A co byś powiedział jak znajomi dają w sezonie na ponad 300ha większe ilości niż u mnie? Duży gównomiot i jednym wszystko ogarniają 

Jak mają swój to Ok , ale kupić i rozwieść  to juz inna kalkulacja, mają rozrzutniki giganty na takie ilości

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, soltys48 napisał:

Jeden praktycznie rozwozi 

U mnie rokrocznie dokupuję po te 400-500t i nie narzekam

Bo masz widocznie skąd i blisko , z kurników kupujesz ?, u mnie hodowla w okolicy ma na swoje potrzeby , nie sprzedają

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
25 minut temu, soltys48 napisał:

Bzdura 

Przy dobrym rozrzutniku, towar na polu i ładowarka to można dziennie naprawdę sporo ha nawozić 

U mnie przy ciągnik z turem, do tego 2x czarna białostocka 4t dawało radę 20ha w ciągu dnia, ale towar na polu bez przejazdów 

Opublikowano
13 minut temu, miwigos napisał:

Bo masz widocznie skąd i blisko , z kurników kupujesz ?, u mnie hodowla w okolicy ma na swoje potrzeby , nie sprzedają

Od wyżej wspomnianych znajomych. Bydlęcy

Na moich polach obornik jest co max 3 lata. Na niektórych co rok

7 minut temu, przemek28_28 napisał:

Przy dobrym rozrzutniku, towar na polu i ładowarka to można dziennie naprawdę sporo ha nawozić 

U mnie przy ciągnik z turem, do tego 2x czarna białostocka 4t dawało radę 20ha w ciągu dnia, ale towar na polu bez przejazdów 

Firma usługowa z okolicy potrafi 250t na godzinę rozwieźć 

My na dwa nieduże rozrzutniki 18ha w 3 dni z zaoraniem w odpowiednim czasie.

Teraz większym 10 w dzień na miękko 

Opublikowano

To u was tyle bydła że sprzedają , nierealne w moich stronach, ile za tone , ważycie czy na oko

Opublikowano

Kiedyś zwazylismy taki zestaw jak na zdjęciu i tak zostało. Ceny nie będę pisał bo będziesz się śmiał. My mamy inne rozliczenia. 

Strzel ile na tym zestawie jest Obornika

W mojej okolicy bydła aż tak wiele nie ma ale jak się dobrze z ludźmi żyje to się ma......

IMG20230901150736.jpg

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

Kiedyś zwazylismy taki zestaw jak na zdjęciu i tak zostało. Ceny nie będę pisał bo będziesz się śmiał. My mamy inne rozliczenia. 

Strzel ile na tym zestawie jest Obornika

W mojej okolicy bydła aż tak wiele nie ma ale jak się dobrze z ludźmi żyje to się ma......

IMG20230901150736.jpg

30 ton

• Like 1
Opublikowano
soltys48 napisał:

tu czesto nie chodzi o dobre życie z ludźmi, tylko obornik na polu staje sie coraz bardziej dobrem lulsusowym, i nie po to rolnik trzyma bydlo czy inne zwierzęta żeby za pół darmo sprzedać, bo liczyć na nawoz styczny po składnikach to wychodzą nie male pieniądze

policzylem sobie tak na szybko to 40 t obornika uwzględniając NPK jest warte 3 tys

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v