Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kuzynka pracowała w bayer opryski w warszawie i franci teraz pracuje w innej firmie od oprysków w warszawie nie pamiętam nazwy ,ma z 15 tys. zł na miesiąc, niedawno musiała iść do salonu volvo i wybrać sobie samochód służbowy jaki jej pasuje jakiś SUV wybrała i to wszystko dzięki temu ze zarabiają na rolnikach       

Edytowane przez przybyslawice5211
  • Haha 1
Opublikowano

A ja uważam że właśnie ceny zbóż są poniekąd niskie że względu na dopłaty to suszowe to teraz do zbóż i ceny obniża. Wystarczy przymknąć napływ obcych zbóż i rynek powinien się ustatkować dodatkowo nowe kontrakty na dostawy do krajów bliskiego wschodu. Kurde są rozwiązania lepsze niż dopłaty na którym zyskują tylko doplatowcy bo zbierze tyle co posieje a dostanie dopłaty. Pytanie ile wam wychodzi czysto PLN z jednego ha uprawy bo to czy się zbiera 5 czy 10t jest uwarunkowane inwestycją 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Raczej 7-8t plus taki standard. U przodowników z dobrym rozkładem opadów  9,5t +.

Niewierni Tomasze choćby ich na polu ustawić I tak nie uwierzą.

Jęczmień wyjątkowo w tym roku sypie

Nie wszędzie sypie tak jak piszesz.

Zgadza się @czesio200

47 minut temu, Agrest napisał:

Kryzys pierwszy dotknie rolnika, ale nie pozostanie bez wpływu na całą otoczkę. Ja widzę jak drastycznie spadła sprzedaż śor w sklepach.    A czarny rynek kwitnie.

Maszyny również stoją...oj będą tabliczki przebijać z datą produkcji🙆‍♂️

44 minuty temu, krzychu121 napisał:

Nikt granicy nie pilnuję to wszystko wiozą 

Spróbuj coś Ty wywieść, zobaczysz jak prędko znajdą co trzeba 😎

9 minut temu, Janeczko napisał:

. Pytanie ile wam wychodzi czysto PLN z jednego ha uprawy bo to czy się zbiera 5 czy 10t jest uwarunkowane inwestycją 

To czy zbierzesz 5 czy 10t nie jest uwarunkowane tylko od tego ile nasypiesz...pierwsze to pogoda 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
9 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Nie wszędzie sypie tak jak piszesz.

Zgadza się @czesio200

No właśnie popatrz na Czesia.

Deszczu mało i słaby rozkład 7t z IV zebrał. Jeden deszcz w maju i pewno 8+ by miał. Żyto się nie obroniło, jare jak to mówią brat brata może urodzi.

Opublikowano

6.6 jęczmień i toto przy moich kosztach się wybronił. 

obornik, wiosną gnojowicy trochę dwa razy dolistnie mocznik z siarczanem i raz chwasta pogoniłem za 30 zł ha. 

ale to przewidywany najlepszy plon na ten rok. 

70 litrów wody od marca. 

pszenica wyschła na pniu. 

Opublikowano

W  moim rejonie LKR oziminy piękne jak nigdy , przezimowały dobrze i rzepak na rekord będzie , mimo suchej wiosny zboże poradziło sobie natomiast jare na słabszych stanowiskach plon 1-2 tony z ha będzie w piachach siejemy prosa i upaliło go całkiem .

Można na spokojnie złożyć wniosek o dopłatę do nawozu na ten drugi nabór ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Deszczu mało i słaby rozkład 7t z IV zebrał. Jeden deszcz w maju i pewno 8+ by miał. Żyto się nie obroniło, jare jak to mówią brat brata może urodzi.

Czesio ma zadbane pola - wywapnowane, jak zabiera słomę to daje jakiś obornik. Także też tak myślę że więcej deszczu i kolega miał by rekordy plonu

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Czesiek200 tyle zebrał 🤔 

Ja w tym roku na próbę wchodzę w jęczmień ozimy jeszcze nigdy nie siałem  🙂, bo z jarym katastrofa 😐

Będziecie musieli mnie trochę poprowadzić na początku 😛

Opublikowano
3 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

w tym roku na próbę wchodzę w jęczmień ozimy

I ja... 🙋‍♂️

Opublikowano

Pafnucy masz już jaką odmianę wybraną 🤔

Bo widzę są populacyjne i hybrydy , dwurzędowe i wielo , polskie i zagraniczne 🤔

Opublikowano

Już przywiozłem od znajomego.

Nówka była...ale odmiany nie pamięta.

Sypało mu...bardzo dobrze.

Opublikowano

3 razy siałem Sandrę, teraz może spróbuję Aleksandrę.

U znajomego po rzepaku powyżej 10t z ha. Widok nieziemski, kłos gęstość łanu.

1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

Czesio ma zadbane pola - wywapnowane, jak zabiera słomę to daje jakiś obornik. Także też tak myślę że więcej deszczu i kolega miał by rekordy plonu

No ale o to chodzi, by mieć zadbaną ziemię.

U paproka może dać 3t i taki nigdy nie uwierzy że to sypać może.

Sam jestem niewiernym Tomaszem.  Pierwszy rok to było około 5,5t.

Ubiegły już 8,2, w tym ciut lepiej. A nie wyglądał na tyle bo duże straty od mysz.

Teraz chociaż myszołowy i bociany mają łowisko. Trochę wyłapią tego dziadostwa. Za kombajnem mało się nie udławiły jak myszy łykały🤣

O kurła. To temat o nawozach.

Przepraszam i już spadam😉

Opublikowano
Dnia 15.07.2023 o 21:05, Agrest napisał:

U mnie ponoć 600.

Zakładałem niewielki zysk przy cenie 850 i plonie 8t.

Omłóciłem około 8,3-8,4t i przy 600 bilans na zero.

Podobnie jak porzeczka czarną bilans na zero, czerwona na minus.

Trzeba oddać za zeszłoroczne eldorado

jaka cena czarnej porzeczki ? 

Opublikowano
22 godziny temu, Łukaszzz napisał:

Tutaj moje podsumowanie zbiorów jęczmienia: https://youtu.be/nmQmcwKODs8 

Jakubus często polecany i sprawdza się w wielu regionach kraju to możecie go spróbować, albo jakieś dwurzędowe. W moim regionie sypały lepiej, dużo ładniejsze ziarno. Sandra, Aleksandra, Arthene itd.

Chyba tematy pomyliłeś 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v