Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, czareczek85 napisał:

Saletrzak litewski propozycja 1600netto z dostawa zamawiać czy przrczekac jeszcze z 14dni i kupić saletre

Jaki ma skład? To jeszcze na ten sezon?

Opublikowano (edytowane)

przy cenach nawozów1900N i 4000PK to czy kto liczył opłacalnośc  , czy z rozpędu jeśli spadł azot z 4 na 2 to jest "promocja" dla niektórych ?

Edytowane przez GABBER85
  • Thanks 1
Opublikowano
GABBER85 napisał:

przy cenach nawozów1900N i 4000PK to czy kto liczył opłacalnośc  , czy z rozpędu jeśli spadł azot z 4 na 2 to jest "promocja" dla niektórych ?

Policz mi opłacalność przy npk i saletrze po 4 bombie wiem czy mam się już martwić czy dopiero w żniwa .

Opublikowano

jeszcze dwa miesiące temu była gadka że poniżej 4 nigdy nie spadnie 🤭

Opublikowano

To wszystko przez te ciężarne zakonnice na pasach 

Rolnik wybierając zakup nawozu a maszyn wypierze nawóz 

Ktoś z ceną przesadził i pozbawia innych zarobku

Producenci silosów na razie wyglądają klienta 

Dają rabat 5%

Od 20000 to raptem 1000

Chłopy na cenie saletry na tonie potrącili ponad 3000 

Będzie rok ciekawy 

Opublikowano

2023  to pierwszy z ciekawych  lat

ps olej w Biedronce już coraz jasniejszy, mnogo producentów różnych i wieksze etykietowanie  "produkt polski", pewnie nakupili i tłoczą, mieszają...

Opublikowano
4 godziny temu, Janusz napisał:

Mieliście sól potasową białą.Niby 60%.Wygląda jakby Węgierska...

To sól potasowa z Siarkopolu, w tym roku nie jest intensywnie czerwona. Z bliska to jest tak jakby te kryształki soli potasowej  posypana białą mąką, byc może to jest czysty siarczan potasu. W tym roku siarkopol ma ładny towar.

só.jpg

4 godziny temu, czareczek85 napisał:

zamówiłem właśnie myślę że dużo nie strace jak potanieje

Kupujesz na wysiew teraz czy juz zapasy na 2024 rok?

Cena może jeszcze spadnie o 200-300 zł juz po sezonie czyli w lipcu. 

W tym roku każdy ma stratę na tonie nawozu co najmniej 1000-1500 zł . Moi koledzy na początku pażdziernika dawali 150kg/ha saletry pod rzepak i w miejscowym składzie nawozu ta saletra polska kosztowała 5400zł/t. Z drugiej strony to nikt nie bedzie czekał z azotem w rzepaku do teraz gdzie saletra kosztuje 2200zł/t, w pszenicy to teraz 2 dawka to ktoś zaoszczedzi, bo pogoda słaba i nie było możliwości wysiewu. Znajomi kukurydziarze to w styczniu kupowali mocznik import po 3300zł/t netto. teraz każdy przeklina ze jest taniej ale cóż było zrobić, większe gospodarstwa nie moga być z zerowym stanem nawozu przed sezonem.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Daro20 napisał:

Jaki ma skład? To jeszcze na ten sezon?

27n do tego wapń i magnez to jest saletrzak a alchemy tak to na ten sezon to azot na użytki zielone zbóż nie uprawiam tylko łaki i kukurydza dlatego mogłem czekać do tego momentu

37 minut temu, Marl napisał:

To sól potasowa z Siarkopolu, w tym roku nie jest intensywnie czerwona. Z bliska to jest tak jakby te kryształki soli potasowej  posypana białą mąką, byc może to jest czysty siarczan potasu. W tym roku siarkopol ma ładny towar.

só.jpg

Kupujesz na wysiew teraz czy juz zapasy na 2024 rok?

Cena może jeszcze spadnie o 200-300 zł juz po sezonie czyli w lipcu. 

W tym roku każdy ma stratę na tonie nawozu co najmniej 1000-1500 zł . Moi koledzy na początku pażdziernika dawali 150kg/ha saletry pod rzepak i w miejscowym składzie nawozu ta saletra polska kosztowała 5400zł/t. Z drugiej strony to nikt nie bedzie czekał z azotem w rzepaku do teraz gdzie saletra kosztuje 2200zł/t, w pszenicy to teraz 2 dawka to ktoś zaoszczedzi, bo pogoda słaba i nie było możliwości wysiewu. Znajomi kukurydziarze to w styczniu kupowali mocznik import po 3300zł/t netto. teraz każdy przeklina ze jest taniej ale cóż było zrobić, większe gospodarstwa nie moga być z zerowym stanem nawozu przed sezonem.

Na teraz na użytki zielone

Edytowane przez czareczek85
Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie, chce kupić wapno granulowane Wapniak Koszelowski i zastosować na pole o ph 5, na którym w przyszłym roku będzie jęczmień jary. Zależy mi na tym wapnie, ponieważ jest to szybko działająca kreda (kwestie ekonomiczne schodzą teraz na 2 plan).  I teraz pytanko kiedy ten granulat zastosować, jesienią na orkę zimową czy wczesną wiosną na orkę? Nie chce dawać na ściernisko, ponieważ podobno lepiej go nie przeorywać. Pytanie jeszcze czy można go rozsiać rozsiewaczem, czy mieszadło powoduje trudności w rozsianiu bo rozwala granule? Ktoś ma jakieś doświadczenie z Wapnem Koszelowskiem?

p.s cena 360 zł netto przy całym aucie plus transport 

Edytowane przez Rafi1979
Opublikowano
Rafi1979 napisał:

Mam pytanie, chce kupić wapno granulowane Wapniak Koszelowski i zastosować na pole o ph 5, na którym w przyszłym roku będzie jęczmień jary. Zależy mi na tym wapnie, ponieważ jest to szybko działająca kreda (kwestie ekonomiczne schodzą teraz na 2 plan).  I teraz pytanko kiedy ten granulat zastosować, jesienią na orkę zimową czy wczesną wiosną na orkę? Nie chce dawać na ściernisko, ponieważ podobno lepiej go nie przeorywać. Pytanie jeszcze czy można go rozsiać rozsiewaczem, czy mieszadło powoduje trudności w rozsianiu bo rozwala granule? Ktoś ma jakieś doświadczenie z Wapnem Koszelowskiem?

im szybciej wysiejesz tym lepiej

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Rafi1979 napisał:

Przy takim PH to sypkie ,kika ton, a  nie tone granulatu

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

20 minut temu, miwigos napisał:

Przy takim PH to sypkie ,kika ton, a  nie tone granulatu

Chce dać w ty, roku tonę wapniaka koszelowskiego i w przyszłym roku znów tonę - myślę ze efekt będzie.

P.s a z sypkiego wapna jakie byś polecił ? z ciekawości

Opublikowano

Tego wapna nie znam , idzie kupić pyliste, jak kupiłem działke z PH 4,5 to szło 5 ton nordkal , za rok 4 tony magnezowe, na następny rok pH było 6,3

Opublikowano
1 godzinę temu, Rafi1979 napisał:

Na bogato kupować całego tira wapna granulowanego po około 400 zł netto. Za cenę tego granulatu kupisz 3 a jak blisko to 4 łódki sypkiego. Odkwasisz dużo szybciej i taniej. Ja kupiłem teraz 3 tony granuli bo potrzebowałem na szybko rzucić na jeden kawałek. W tamtym roku rozsialem 4 łódki sypkiego  i  nie wyobrażam sobie kupić tira granulowanego 

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, krzychu121 napisał:

Na bogato kupować całego tira wapna granulowanego po około 400 zł netto. Za cenę tego granulatu kupisz 3 a jak blisko to 4 łódki sypkiego. Odkwasisz dużo szybciej i taniej. Ja kupiłem teraz 3 tony granuli bo potrzebowałem na szybko rzucić na jeden kawałek. W tamtym roku rozsialem 4 łódki sypkiego  i  nie wyobrażam sobie kupić tira granulowanego 

Ale siałeś kredę granulowaną rozsiewaczem? Boję się żeby mieszadło w rozsiewaczu nie rozwalało zbytnio granuli z kredy 

Opublikowano
Przed chwilą, przemek28_28 napisał:

Nie wiem jaki masz rozsiewacz. Bedzie leciało, mieszadło w wapno zmieli. Ale lepiej i tak sypkie

a Ty jakie stosujesz wapno sypkie ? Najszybciej zadziała pewnie kreda, a tylko wapniak koszelowski 06a to prawdziwa kreda? Sypkich nawozów kredowych chyba nie ma

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v