Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, grys napisał:

litr RSM26+s waży u mnie 1,235kg coś chyba nie tak, jak to prawidłowo sprawdzić ktoś się w to bawił jak to jest w żeczywistości zgadza sie waga do objętości teorie znam a jestem ciekaw w praktyce ?

Raczej na pewno coś nie tak , tylko pytanie co , czy zle zważone czy rsm oszukany , bo powinno być 1 litr = 1,28 kg. Ale jak była brana cała cysterna , to bardziej bym obstawiał pierwszą opcję , że zle było zważone .

Opublikowano
8 godzin temu, nunu85 napisał:

trzeba wziąć całe auto. nie znam gościa, nie wiem co ta kirgiska saletra warta. ot dostałem te ofertę to się dziele. 501 511 551

Podobno towar bardzo mocno zbrylony

Opublikowano
grys napisał:

litr RSM26+s waży u mnie 1,235kg coś chyba nie tak, jak to prawidłowo sprawdzić ktoś się w to bawił jak to jest w żeczywistości zgadza sie waga do objętości teorie znam a jestem ciekaw w praktyce ?

rsm powinno się ważyc w temperaturze pokojowej czyli te 20 stopni. Jest zimno to i wynik może być oszukany

• Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, andrzej1988 napisał:

rsm powinno się ważyc w temperaturze pokojowej czyli te 20 stopni. Jest zimno to i wynik może być oszukany

Jezeli wazyl cale auto to nie ma znaczenia temperatura. wraz z temperatura zmienia sie gestosc a wiec objetosc  a nie waga

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, grys napisał:

prawidłowo to najlepiej dokładna miarka, starować wagę z miarką i odlać równiutki litr i powinno być 1,28kg, można i spróbować areometrem ale to jest sporo czynników temperatur itp 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tigon napisał:

im wgl  już nie zależy na polskim rolnictwie, jak otworzy się im rynek na ukrainie całkowicie to będą mieli totalną wylewkę czy nawóz będzie czy nie. dziś kukurydza sucha 900 stówek przy cenie npk 4k, mocznika 2,5k to śmieszne jest, a spadki jeszcze przed nami. 

A popatrz za ziemie płacą 120 tys dzierżawa 4000 jak tobie się nie opłaci to nie mów za wszystkich

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Ciekawe jaka jakość tego ziarna teraz🤔

Dlatego napisałem że "...trzymać i trzymać..." a na końcu wstawiłem 😉

2 godziny temu, Jano7711 napisał:
4 godziny temu, mds212 napisał:

handlarz nie może trzymać zboża na placu w oczekiwaniu na większą cenę ale chłop może trzymać zboże w stodole i czekać na wyższą cenę? xd

Weź pod uwagę ile trwa i jaka jest charakterystyka cyklu produkcyjnego płodów rolnych, a jak jest w przypadku nawozu czy handlu zbożem. Żniwa mamy raz w roku, tego nie można tak prosto porównywać

I właśnie tu jest największą różnica. Poza tym gdy niektórzy czekali na te przysłowiowe 2000zl za pszenicę, to ile % "marży" od normalnej ceny? Ok 120%? To  żeby wtedy taka była u tych "handlarzy";D

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Przeciez jest wolny rynek i kazdy moze nalcizac marzy ile chce. A czy ktos sie znajdzie kto chce kupic po wysokiej marzyu to inna sprawa. Nikt Ci nie broni wystawic pszenicy po 2000 tak handlarzowi nikt nie broni wyustawic saletry po 5000. Na tym polega kapitalizm.

Edytowane przez mds212
Opublikowano
5 minut temu, mds212 napisał:

Przeciez jest wolny rynek i kazdy moze nalcizac marzy ile chce. A czy ktos sie znajdzie kto chce kupic po wysokiej marzyu to inna sprawa. Nikt Ci nie broni wystawic pszenicy po 2000 tak handlarzowi nikt nie broni wyustawic saletry po 5000. Na tym polega kapitalizm.

Duży masz ten skład/skup?

Opublikowano

Niestety tak jest.  "Człowiek człowiekowi wilkiem"

Nie chcę rozpoczynać dyskusji, ale czy z płodami rolnymi nie jest trochę inaczej niż że zwykłym kapitalizmem?;) W rolniczym sklepie cenę ustala sprzedawca a odwrotnie tak to już nie działa.  Przecież rolnik nie wystawi sobie faktury na skupie po ile chce, tylko ile skup mu da. 

• Like 1
Opublikowano

Tylko ze jak sprzedawca ustali zbyt wysoka cene to wielu dojdzie do wniosku ze za drogo i zrezygnuje. Tak samo bylo z modusem gdy wchdozil i kosztowal 220 zl za litr sam czesto pomijalem skracanie zboz, ale gdy weszly generyki i mozna bylo kupic za 100zl l to juz nie mialem takich dylematów

Opublikowano

O właśnie, rynek się w miarę reguluje w "normalnych  czasach"

Ostatni rok wprowadzał panikę, nakręcanie się, spekulacje i nieumiarkowanie w działaniach i liczeniu na jeszcze wyższe zyski. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A czy masowe magazynwoanie zboz i brak checi sprzedazy na jesieni to nie jest spekulacja? Oczywiscie ze jest

Tym sie rozni wolny rynek ze na wolnym rynku dozwolona jest spekulacja a w socjalizmie i gospodarce sterowanejc entralnie spekulacja byla zabronionai karana

Edytowane przez mds212
  • Haha 1
Opublikowano

Że też chce ci się tak całymi dniami te dyrdymaly pisać od rana do wieczora. Ja nie mam zbóż ale domyślam się że ludzie chcieli przytrzymać zboża bo liczyli na lepsza cenę. Ceny nawozów z tygodnia na tydzień szły mocno w górę i straszono że mocznik będzie po 8 tys o ile wogole będzie. Paliwo też dochodziło do 8,5 zł. Inne środki również cały czas w górę więc wydawało się pewne że zboże również zdrożeją bo skoro wszystko drożeje to zboża również . Czaisz teraz różnice czy będziesz się upieral przy swoim tak jak z tym że cena paliwa wzrosła przez 20% inflację ?

• Like 8
  • Thanks 8
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

To ze uwierzyli w cozy pęd to do kogo maja meic teraz pretensje ze sytuacja sie odwrocila i wraca do normalnosci?

A czy jak grasz na giełdzie i widzisz ternd zwyzkowy jakis akcji nakupisz ich na pote a za miesiac akcje leca na lep to tez masz pretensje ze Cie oszukali?

Ze mnie tez sie wszyscy smiali jak 8 lat temu wladowalem w kryptowaluty 20k. Wszyscy znajomi mowilem ze zglupialem ze kupilem jakis wirtualnych pieniazko za 20k xDD teraz im glupio a ja sie z nich smieje bo te 20k zarobilo na siebie kilkanascie razy

Edytowane przez mds212
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@mds212 Wolny rynek, czyli rolnik widząc że mocznik jest np ponad 5000, NPK ok 4500, saletra ponad 4000 miał prawo czekać na adekwatna cenę, np przy tych 3,5t pszenicy ( niektórzy mają sucho) to po ok 1000zl sprzedając zwróciły by mu sie sam koszt nawozów, a pozostałe koszty? 

Edytowane przez PawePrz
  • Like 1
Opublikowano

Oczywiscie ze ma prawo czekac tak samo handlarz tez ma prawo czekac jezeli kupil nawozu powiedzmy 100t a w przeciagu meisiaca czuje ze zdrozwje o 500zl to tez ma prawo potrzymac ten nawoz na palcu i zarobic na tym samym nawozie 50k wiecej.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ale tak czy inaczej zarobi na tym nawozie a rolnik przy niskiej cenie nie zarobiłby. Jest różnica?

A właśnie takie "przetrzymania"  pomagają inflacji... w pewnym stopniu.

Edytowane przez PawePrz
  • Like 2
Opublikowano

Raz zarobi raz straci. Np mysle ze czesc handlarzy ktorzys ei zatowarowali w grudniu bo myslleli ze rolnik kupi po nizszym vacie teraz sprzedaja go ze strata. Wiec nigdzie nie jest kolorowo ani w handlu ani w rolniciwtie, wiec juz tak nie becz i nie rob z siebie ofiary losu

Opublikowano (edytowane)

Pisałem ogólnie, nie becze ani nie sobie robię z siebie ofiary. Bo przewidywałem pewne rzeczy.

Chodziło mi że takie działania potęgują spirale nakręcania się i wszystkie dziedziny gospodarki wtedy cierpią w sumie po pewnym czasie.

Wiem że niektórzy mogą stracić  ale wcześniejsze działania, (często innych, nie Ich), przyczyniły się do takiej sytuacji 

Edytowane przez PawePrz
Opublikowano
1 godzinę temu, mds212 napisał:

Raz zarobi raz straci. Np mysle ze czesc handlarzy ktorzys ei zatowarowali w grudniu bo myslleli ze rolnik kupi po nizszym vacie teraz sprzedaja go ze strata. Wiec nigdzie nie jest kolorowo ani w handlu ani w rolniciwtie, wiec juz tak nie becz i nie rob z siebie ofiary losu

Niepoważny jesteś, jeśli faktycznie twierdzisz że handlarz cokolwiek sprzeda ze stratą 🤣  Późnym latem i jesienią sprzedawali saletrę po 4.8 - 5 tys/t. Od kwietnia do grudnia, cena fabryczna oscylowała pomiędzy 2980, a 3930. Dzięki tym drakońskim marżom, mogą obecnie sprzedawać po niższej cenie niż kupili, bez straty dla swojego rachunku 😉

Opublikowano (edytowane)

Mylisz sie lokalny skup kupował pszenice po 1600 teraz sprzedaje po 1300, kikaset ton, kuku mokra w rekawach też stoi kupiona po 1000 -1030, 

Edytowane przez miwigos
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v