Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

I gdzie tam jest renta chorobowa?

Zestawienie podstawowych wysokości świadczeń wypłacanych przez KRUS na dzień

1 marca 2023 r.

Wysokość świadczeń

emerytura podstawowa

1.429 zł 60 gr

najniższa emerytura

1.588 zł 44 gr

dodatek pielęgnacyjny

294 zł 39 gr

dodatek pielęgnacyjny dla inwalidy  wojennego

441 zł 59 gr

dodatek kombatancki

294 zł 39 gr

dodatek z tytułu tajnego nauczania

294 zł 39 gr

dodatek kompensacyjny

44 zł 16 gr

dodatek dla sieroty zupełnej

553 zł 30 gr 

świadczenie pieniężne  dla  żołnierzy zastępczej służby wojskowej

294 zł 39 gr

świadczenie pieniężne za pracę przymusową, nie więcej niż

294 zł 39 gr

dodatek pieniężny dla inwalidy wojennego

1127 zł 12 gr

ryczałt energetyczny

255 zł 17gr

zasiłek macierzyński (miesięcznie)

1.000 zł 00 gr

zasiłek pogrzebowy

4.000 zł 00 gr

rodzicielskie świadczenie uzupełniające, nie więcej niż

1.588 zł 44 gr

świadczenie uzupełniające dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji, nie więcej niż

500 zł 00 gr

świadczenie wyrównawcze dla działaczy opozycji antykomunistycznej ……., łączna kwota z emeryturą/rentą nie więcej niż

3.046 zł 29 gr

zasiłek chorobowy za 1 dzień - od 1 stycznia 2022 r.

20 zł 00 gr

jednorazowe odszkodowanie za 1% uszczerbku na zdrowiu - od 1 stycznia 2022 r.

1.033 zł 00 gr

zasiłek z tytułu kwarantanny - od 1 stycznia 2023 r.

1.745 zł 00 gr

zasiłek chorobowy z tytułu zachorowania na COVID-19 za 1 dzień (nie dłużej niż za 14 dni) - od 1 stycznia 2022 r.

30 zł 00 gr

Wysokość miesięcznego przychodu powodująca zmniejszenie lub zawieszenie wypłaty

świadczenia emerytalno – rentowego

70%

4.713 zł 50 gr

130%

8.753 zł 60 gr

Kwoty maksymalnego zmniejszenia  świadczeń emerytalno - rentowych w przypadku osiągania przychodu powyżej 70% do 130%

części uzupełniającej emerytury/renty rolniczej

794 zł 35 gr

renty rodzinnej, do której uprawniona jest jedna osoba

675 zł 24 gr

stopka Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego

Edytowane przez witejus
Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

O co chcesz się sprzeczać jak napisałeś to samo co ja ..tylko ja piszę wprost że PiS wydymał chłopa a ty że PiS obniży tylko ZUS ...🤔😁😁😁😁

To kto zabrał te wcześniejsze emerytury dla rolników ?...😁😁😁😁😁😁

Nie rozróżniasz daty  uchwalenia ustawy od wejścia w życie i jesteś tak uparty że nic nie dociera wejdX w dzienniki ustaw przeczytaj oco chodzi a później można dyskutować to że nie wycofali jest tym samym co wprowadzenie  twoim zdaniem? czy zgodzisz się z tym że momentem uchwalenia jest 2012 r ?

Opublikowano

gdzie te pełne więzienia platfusow?

ech żeby tylko prezes był u władzy, miał większość i swojego ministra sprawiedliwości i trybunał konstytucyjny, oj by zrobił porządek ze złodziejami, aj by zrobił 🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Tak było wcześniej 60 lat dla rolników mężczyzn i 55 lat dla kobiet i po reformie PO PSL zrównali wiek do 67 lat czyli podnieśli o ile kobietom na roli ? PIS obniżył ale już nie do 60 , 55 lat tylko do 65 , 60 czyli podniósł wiek emerytalny o 5 lat . PO PSL podniosło chłopom o 7 lat a kobietom o 12 lat .

tak było tyle że obniżając podniósł ? Albo podniósł albo obniżył dla mnie obniżył ale nie do wcześniejszego wieku nie można obniżyć i podnieść no zejdzmy na ziemię tak bardziej by mi pasował powrót do wieku z przed reformy PO PSL panowie nie można bredzić z nienawiści do jakiejś partii fakty są faktami 

8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A PiS nic z tym nie zrobił, czyli grał do jednej bramki z PO ... Nie przywrócili wcześniejszej emerytury dla rolników ...

PiS=PO=jedno zło

to ująłeś trafnie 

Opublikowano

A to tłumaczenie PiSu że emeryci mają emeryturę bez podatku, tylko w zamian zapierdalają emerytom 9% na składkę to mnie rozwala, w skutek czego niektórzy emeryci mają mniej niż przed polskim ładem i jeszcze będą mówić jaki to PiS dobry xD

Opublikowano

W czechach zrównali emerytury do podobnego poziomu dla wszystkich już dawno temu i jest ok a u nas gnoje mają po 20 tyś a pozostali 2000 niby tylko jedno zero to normalne 

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A to tłumaczenie PiSu że emeryci mają emeryturę bez podatku, tylko w zamian zapierdalają emerytom 9% na składkę to mnie rozwala, w skutek czego niektórzy emeryci mają mniej niż przed polskim ładem i jeszcze będą mówić jaki to PiS dobry xD

I to jest właśnie fenomenalne jak jak można ciemnotą sterować. 

Opublikowano (edytowane)

Ile wynosi renta chorobowa z KRUS np . na 2 lata . Może ze 70 % tej najniższej emerytury z KRUS ?

I czy na rencie chorobowej płaci się składkę a jeśli nie to czy te 2 lata renty liczą się do okresu składkowego .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

Może jeszcze z pobudek sportowych wstąpisz w szeregi dzieci MON.

Dla mnie broń to tylko narzędzie. Potrzebne w pewnych warunkach i sytuacjach. Dla sportu to se mogę pobiegać albo pojeździć na rowerze, Nawyki zostają, więc jak by trza to poradzę sobie. :lol:

Opublikowano
13 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Przecież składka zdrowotna zawsze była potrącana .

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Przecież składka zdrowotna zawsze była potrącana .

Nie w tej skali, coś około 1% a nie 9% jak to wprowadził PiS... Pinokio i ekipa ci babkę okrada a ty ich wychwalasz ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
5 minut temu, v11 napisał:

To że zabrali trochę tym co dostawali dużo a tym co mało trochę dołożyli mnie nie boli wszyscy mają podobne żołądki  

Wszyscy maja też dwie rączki i dwie nózki więc niech tak samo zapieprzają i zarabiają na siebie a nie żyją na krzywy ryj.

Opublikowano

pis pomógł cwaniakom i niemotom życiowym. ich na siłę się dźwiga. 

jak można dać cwaniakom tak jak moja była teściowa, co to chorobową sobie załatwiła i nawet krusu nie płaciła bo robota we Włoszech tyle lat i tutaj rencinka, a teraz ją zrównało z ludźmi co 30 lat uczciwie składki płacili. 

albo debil jeden z drugim co toto zdatne do roboty za paczkę fajek i czteropak max to ich do grupy interwencji w mieście czy gminie, bo im się minimalna należy 🤣

Opublikowano
41 minut temu, v11 napisał:

Nie rozróżniasz daty  uchwalenia ustawy od wejścia w życie i jesteś tak uparty że nic nie dociera wejdX w dzienniki ustaw przeczytaj oco chodzi a później można dyskutować to że nie wycofali jest tym samym co wprowadzenie  twoim zdaniem? czy zgodzisz się z tym że momentem uchwalenia jest 2012 r ?

Co tu k**wa rozróżniać. Weszło za pis to pisia sprawka. Jak 800 plus wejdzie w styczniu już za tuska to tusk będzie dawał nie kaczor

Opublikowano

Dobre za***iste , za***ista będzie  Kampania wyborcza .

Referendum nie tylko o uchodźcach. PiS zada trzy lub cztery pytania

Nie tylko przymusowej relokacji migrantów dotyczyć ma referendum, które odbędzie się 15 października w dniu wyborów parlamentarnych. Prawo i Sprawiedliwość, aby jeszcze bardziej wzmocnić przekaz i pobudzić społeczne emocje, zamierza zadać nie jedno, a trzy lub cztery pytania referendalne, o czym jako pierwszy poinformował Polsat News. Ich treść czeka na ostateczną akceptację Jarosława Kaczyńskiego.

Opublikowano
16 minut temu, Mazembe napisał:

Co tu k**wa rozróżniać. Weszło za pis to pisia sprawka. Jak 800 plus wejdzie w styczniu już za tuska to tusk będzie dawał nie kaczor

nie zrozumiem tego rozumowania bo to tak jakby wojny nie przegrał Hitler tylko Kanaris?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v