Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał:

cały czas zżyjesz nie ja nawet wstawać nie musisz

Kłamiesz znowu i starasz się obrazić.

Czy ja obrażam?

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

Kłamiesz znowu i starasz się obrazić.

Czy ja obrażam?

25mld idą do ciebie na co na zżycie a to dane z 2020 teraz pewnie 30 

ty nie musisz obrażać głupim gadanie wystarczy np. taka 

https://wiescirolnicze.pl/newsy/600-tys-ton-wegla-dla-polskich-rolnikow/

dzięki takim jak ty 

https://wiescirolnicze.pl/newsy/popsute-smierdzace-i-splesniale-takie-mieso-przywoza-do-polski-z-chin/

Opublikowano

A nie będę gadał z tobą.

Najważniejsze że kopalnie zamykają...

Opublikowano
11 minut temu, Roman176 napisał:

a skont ty to wiesz nie pracowałeś nie byłeś nigdzie twoje życie opiera na siedzeniem w domu ...... jeszcze jeszcze po Polsce na szkolenia gadają mi to ludzie związanymi z tym wykształceni nie rebusy jak ty ......  bankruta nikt nie chciał 

A ty znowu dałeś w palnik? Że ci sie ta butla nie nudzi.....

Jeśli ja nie mam o komunie pojęcia to co ty mozesz wiedzieć. Urodziłeś się w 1987 więc zanim nauczyłeś się liczyć była połowa lat 90tych. Czytanie i pisanie - tu nadal masz poważne zaległości. 

Opublikowano

na takim gospodarstwie, kilkutysięcznym, kiedyś pracowały setki osób. być może było to obciążeniem, ale te pieniądze zostawały w kraju. chciałbym się dowiedzieć, czy w top farms używają polskich maszyn. jakie jeszcze mogą zakupy poczynić w naszym kraju, bo o obrocie i przepływie kapitału rozmawiamy,bo to nadaje pęd gospodarce. być moze nawozy kupuje w Polsce. jeśli ta ziemia podzielona byłaby na mniejsze działki i rozdana rolnikom, zapotrzebowanie nawozowe na ha nie zmieniłoby się. to samo tyczy się śor. nie ma się co oszukiwać. jeśli na 100 ha gospodarstwie da się utrzymać rodzinę, czasem sezonowego pracownika, to policzmy. ktoś pisal o firmie z Dani. 12 tys ha. czyli 120 gospodarstw po 100 ha. rodzina średnia 4 osoby + pracownik. 5*120=600 osób. należy przyjąć ,że niektóre zajęłyby się hodowlą zwierząt. zadajmy pytanie, czy na 100ha rodzinie wystarczy tylko na życie, czy dadzą radę np pobudować dom,kupić samochod? jeśli jest z tego wymierny dochód, to w top farms mają dochód ogromny. podatki łatwo ominąć, firma zapewne zarejestrowana jest w Luksemburgu, lub innym raju. jeśli generują tutaj zyski, z firmy macierzystej wystawiają jakąś fakturę licencyjna pochłaniająca dochód, prościej się nie da. znam nawet osoby z małym biznesem,, a są zarejestrowani za granicą. nie oszukujmy się, zysk z ziemi o pow 12 tys ha jest ogromny, a oprócz pensji pracowników, w Polsce nie zostanie złotówka.jesli ziemia jest nieopłacalna, to najlepiej byłoby cały obszar kraju oddać zachodniemu kapitałowi. dlaczego w innych państwach tak mocno chronią swoje grunty? dlaczego my nie mogliśmy kupić ziemi w Niemczech, Francji, Ukrainie??? należy sobie zadać jedno, ważne pytanie, co to jest państwo, na czym polega jego struktura i zarządzanie?!

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

zapadlisk to s atam gdzie kopalni juz dawno nie ma-z 20 lat temu siersze zamkneli. 

we wtorek kolejne bylo ,chyba 20  w krotkim czasie, cmentarz byl slawny-o tych mniejszych malo mowia..

powiedziałem ci jak się nie znasz to się nie odzywaj  kopalni jest 100 pozamykanych jak i szybów nigdzie się nie wali  odjebali politycy jakąś manniane przy decyzjach pewnie wywołali jakiś pożar endogeniczny  ...  albo komuś dali łapkę w mld na sprzęt górniczy 

prostak jak umlan w d*pie był gówno widział ale dopowiedzenia ze 😁

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Jeśli ja nie mam o komunie pojęcia to co ty mozesz wiedzieć. Urodziłeś się w 1987 więc zanim nauczyłeś się liczyć była połowa lat 90tych. Czytanie i pisanie - tu nadal masz poważne zaległości. 

od ludzi związanych z tym co gadają jednym głosem .......... a ty z skont z gazet ?  trzebiło dobrze sprzedać informacje dla takich gupików jak ty ... bo na pewno z pracy 

Całe życie na krzywy ryj.

ale to wy zrycie cała gębą na koszt pastwa pierdzac w stołek prawdziwi socjaliści 😆

Opublikowano

Fajnie czytać jak po pijaku wzbiera  twoja agresja przy braku argumentów.  

Od ludzi co gadaja jednym głosem? Pewnie od PGRowskich meneli którym złodziejstwo ukrócili. Oni z pewnością bedą narzekać🤣

Opublikowano
5 minut temu, Siedzacybyk napisał:

na takim gospodarstwie, kilkutysięcznym, kiedyś pracowały setki osób. być może było to obciążeniem, ale te pieniądze zostawały w kraju. chciałbym się dowiedzieć, czy w top farms używają polskich maszyn. jakie jeszcze mogą zakupy poczynić w naszym kraju, bo o obrocie i przepływie kapitału rozmawiamy,bo to nadaje pęd gospodarce. być moze nawozy kupuje w Polsce. jeśli ta ziemia podzielona byłaby na mniejsze działki i rozdana rolnikom, zapotrzebowanie nawozowe na ha nie zmieniłoby się. to samo tyczy się śor. nie ma się co oszukiwać. jeśli na 100 ha gospodarstwie da się utrzymać rodzinę, czasem sezonowego pracownika, to policzmy. ktoś pisal o firmie z Dani. 12 tys ha. czyli 120 gospodarstw po 100 ha. rodzina średnia 4 osoby + pracownik. 5*120=600 osób. należy przyjąć ,że niektóre zajęłyby się hodowlą zwierząt. zadajmy pytanie, czy na 100ha rodzinie wystarczy tylko na życie, czy dadzą radę np pobudować dom,kupić samochod? jeśli jest z tego wymierny dochód, to w top farms mają dochód ogromny. podatki łatwo ominąć, firma zapewne zarejestrowana jest w Luksemburgu, lub innym raju. jeśli generują tutaj zyski, z firmy macierzystej wystawiają jakąś fakturę licencyjna pochłaniająca dochód, prościej się nie da. znam nawet osoby z małym biznesem,, a są zarejestrowani za granicą. nie oszukujmy się, zysk z ziemi o pow 12 tys ha jest ogromny, a oprócz pensji pracowników, w Polsce nie zostanie złotówka.jesli ziemia jest nieopłacalna, to najlepiej byłoby cały obszar kraju oddać zachodniemu kapitałowi. dlaczego w innych państwach tak mocno chronią swoje grunty? dlaczego my nie mogliśmy kupić ziemi w Niemczech, Francji, Ukrainie??? należy sobie zadać jedno, ważne pytanie, co to jest państwo, na czym polega jego struktura i zarządzanie?!

szkoda słów na nich grunty zostały zdobyte po tajemnie  łapówkarsko top agarze było o tym napisane  ......... a oni popierają taki ustrój kradnięcia i mamy dzisiaj co mamy 

https://www.agrofoto.pl/prawo/nieruchomosci/raciborscy-rolnicy-tez-walcza-o-ziemie,115560.html

Tak było w latach 90., kiedy podejmowano decyzję o przyszłości Kombinatu Racibórz. Ziemię oddano w dzierżawę prywatnej spółce, a potem jeszcze sprzedano jej część gruntów po cenach GUS – mówi przewodniczący komitetu. – Śląska Izba Rolnicza opiniowała tę decyzję, ale nie zareagowała. Rolnicy nie mieli pojęcia o zapadających decyzjach i nie dano im możliwości zakupu, ani dzierżawy – zaznacza. przypominam ze gospodarstwo przynosiło dochody 😆

2 minuty temu, Ulman napisał:

Fajnie czytać jak po pijaku wzbiera  twoja agresja przy braku argumentów.  

dzięki ja argumentuje ty z niczym jak twoje życie 

3 minuty temu, Ulman napisał:

Od ludzi co gadaja jednym głosem? Pewnie od PGRowskich meneli którym złodziejstwo ukrócili. Oni z pewnością bedą narzekać🤣

może na słabych glebach ..... wklejałem nie raz jak zamykano dochodowe pgr jak pewna pani nagrała film tvn o pgr zmanipulowała wypowiedzi ludzi a ludzi nie dano do głosów dobre czasy bez Internetu i rozgłosu czym takich idioctwu jak ty trzebiło karmić 

Opublikowano (edytowane)

Uuuuuu ale żeś się odgryzł😆 Aż strach pomyśleć co by było gdybyś był zupełnie intelektualnie sprawny

A co do złodziejstwa maja słabe gleby?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
10 minut temu, Ulman napisał:

Uuuuuu ale żeś się odgryzł😆 Aż strach pomyśleć co by było gdybyś był zupełnie intelektualnie sprawny

co zatkało .. ale taka prawda karmienie propagandą 

a propo znasz kogo z hipoteką ? 

Opublikowano

da się zauważyć opór niektórych opcji politycznych, rolniczych, by wielkie gospodarstwa wydzierżawiać, ale nie w całości, a mniejszymi częściami, gdzie szanse mają rolnicy. w latach pseudotransformacji, lub jak można to określić wszechobecnego złodziejstwa, brano PGR z warunkiem zatrudnienia ludzi,zazwyczaj dopisywano na okres 1 roku.po roku wszyscy byli zwalniani, a zwierzęta sprzedawane na pniu. to można nazwać prawdziwym złodziejstwo, ale w prawie jest to kreatywna przedsiębiorczość. natomiast jak traktorzysta ukradł trochę zboża, to nazywany jest złodziejem. w całokształcie tego co się działo w latach 90, prawdziwymi przestępcami byli ci w białych rękawiczkach.

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, Roman176 napisał:

co zatkało .. ale taka prawda karmienie propagandą 

a propo znasz kogo z hipoteką ? 

Zatyka mnie kazdym razem jak czytam twoje neokomunistyczno pijackie wynurzenia.

Hipoteke na co?

5 minut temu, Siedzacybyk napisał:

da się zauważyć opór niektórych opcji politycznych, rolniczych, by wielkie gospodarstwa wydzierżawiać, ale nie w całości, a mniejszymi częściami, gdzie szanse mają rolnicy. w latach pseudotransformacji, lub jak można to określić wszechobecnego złodziejstwa, brano PGR z warunkiem zatrudnienia ludzi,zazwyczaj dopisywano na okres 1 roku.po roku wszyscy byli zwalniani, a zwierzęta sprzedawane na pniu. to można nazwać prawdziwym złodziejstwo, ale w prawie jest to kreatywna przedsiębiorczość. natomiast jak traktorzysta ukradł trochę zboża, to nazywany jest złodziejem. w całokształcie tego co się działo w latach 90, prawdziwymi przestępcami byli ci w białych rękawiczkach.

Na czym to złodziejstwo polegało? 

Opublikowano

a  kto mial te pgr-y w latach 90 uprawiac- chlop z ursusem 60 i maszynami na 5 czy 10 ha ?? tysiace hektarow?? ludzie przeniesieni z dalekiego wschodu polski z folwarkow bez zadnego zaplecza materialnego czy mentalnego, nauczeni pracowac od -do ??

zeby budowac kapitalizm to trzeba jednego -kapitalu. skad okoliczni rolnicy mieli go brac ?? 

39 minut temu, Roman176 napisał:

powiedziałem ci jak się nie znasz to się nie odzywaj  kopalni jest 100 pozamykanych jak i szybów nigdzie się nie wali  odjebali politycy jakąś manniane przy decyzjach pewnie wywołali jakiś pożar endogeniczny  ...  albo komuś dali łapkę w mld na sprzęt górniczy 

prostak jak umlan w d*pie był gówno widział ale dopowiedzenia ze 😁

romus -bredzisz,jak zwykle.. kazdy wie i badania agh to udowadniaja ze zapadliska w trzebini sa wynikiem dzialalnosci ponad 100 letnije koplani siersza a ty cos pieprzysz o jakis twoich fantazjach.

ile w pobliskim libiaz i okolicach jest rocznie trzesien ziemi ?? ostatnie przed swietami, u kuzynki caly dom sie zatrzasl a w mebalch szklo brzeczalo- kto ma watpliwosc ze to topniecie w kopalni janina ? domy pekaja i kopalnia placi..

Opublikowano

było gospodarstwo kilkaset ha pola. propozycje rolników były,by podzielić po 10 lub 20 ha, i wydzierżawić lub sprzedać rolnikom indywidualnym. w wczesnych władzach nie chciano nawet o tym słyszeć, a druga część gospodarstwa miała pozostać w rękach państwa. w przeciągu roku czy dwóch, jedna część została podzielona na dwóch właścicieli, a druga część gospodarstwa trafiła w ręce polityka. pewnie na jeszcze większych gospodarstwach wchodziły większe pieniądze i władza. tu nie było uczciwości,a pazerność. cała transformacja nie miała na celu polepszenia bytu ludzi, jedynie wzięcie w posiadanie tego co niczyje,czyli państwowe,przez polityków i biznesmenów. to był tort, cieli i brali z niego jedynie wielcy. ci na dole nie podeszli nawet do stołu, zapanowało wielkie bezrobocie. ratowanie się wszystkim,zakładano małe biznesy,handlowano czym się dało,byle przeżyć. dotyczy to nie tylko ziemi, firmy tez padały, a za chwilę jakiś "dobroczyńca" przejmował za symboliczną złotówkę cały majatek firmy. następnie firma padała, pracowników zwalniano,a sprzęt sprzedawano. z perspektywy zwykłych ludzi,którzy zostawali bez pracy,bez możliwości rozbudowania gospodarstwa,bo za miedzan1000 ha wziął jeden, był to prawdziwy dramat. dla polityków , ludzie się nie liczą, to że dzieci nie miały co jeść, bieda zajrzała wszędzie, było nie ważne. najważniejsze, że tort został podzielony między swoich.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

nie ma czegoś takiego jak hipoteka na budowę domu. Doucz się ciulu

@SiedzacybykTransformacja systemowa zawsze sprzyja biznesowi o ile ma sie coś w głowie. Jesli liczyłeś że transformacja sama z siebie poprawi byt ludzi to jesteś mega naiwny. Jak sam o siebie nie zadbasz i nie zawalczysz to nikt ci nie da. Najwięcej pretensji do swiata mają ci co wtedy nie mieli odwagi podjąć ryzyka i łyknąć kawał ziemi albo tak jak Romanek co w majty lał jak były przekształcenia. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
49 minut temu, Ulman napisał:

Zatyka mnie kazdym razem jak czytam twoje neokomunistyczno pijackie wynurzenia.

ja staje za 6 godzin do pracy samochód i do pracy wiem ze w twojej miejscowości nie wsiada się trzeźwo .. idee do pracy odbijam dyskietkę i dmucham i wchodzę taki to absurd .. za dużo mam do stracenia gospodarstwo to bym nie mógł prowadzić bez prawka ... w zeszłym roku przez cały rok piłem może z 15 razy ... jak ja jestem alkoholikiem czy pijakiem ...  brak ci celnej riposty a co dopiero argumentu   ...   dlatego tak piszesz ... 

4 minuty temu, Ulman napisał:

nie ma czegoś takiego jak hipoteka na budowę domu. Doucz się ciulu

Definicja tego produktu bankowego wydaje się dość prosta – to długoterminowy kredyt bankowy, którego zabezpieczeniem jest hipoteka

u ciebie dają na piękne oczy ? 

5 minut temu, Ulman napisał:

tak jak Romanek co w majty lał jak były przekształcenia. 

lałem bo miałem tyle lat 😜 

6 minut temu, Ulman napisał:

Najwięcej pretensji do swiata mają ci co wtedy nie mieli odwagi podjąć ryzyka i łyknąć kawał ziemi

no tak prawdziwy ulman opolskim pierwsza klasa leżała odłogiem jak byś czytał artykuł to z dnia na dzień nikt nie wiedział ze ktoś przejął 

Śląska Izba Rolnicza opiniowała tę decyzję, ale nie zareagowała. Rolnicy nie mieli pojęcia o zapadających decyzjach i nie dano im możliwości zakupu, ani dzierżawy – zaznacza.

brawo ulman co jeszcze 

Opublikowano

To jeśli nie pijesz to defintywinie masz jakąś awarię pod beretem i powinieneś to leczyć. Masz jakies bełotliwe stany agresji , nieskładne porwane myśli, pomylenie pojęć. Może to jakiś rozstrój nerwowy? Chwiejne stany emocjonalne albo jakieś inne psycho niedomagania? Zadbaj o to bo jak zaniedbasz to też możesz zobaczyć za oknem podnośnik z sanitaruiszami.

Opublikowano

po części masz rację, ale najwięcej było sytuacji, kiedy ludzie chcieli ten kawał ziemi,ale brali ludzie po linii partyjnej, politycznej. raczej postawiłbym na statusqwo PGR, na ich przetrwanie, chociażby jak Kietrz. po ogarnięciu się rolników, wzmocnieniu parku maszynowego, powolnym rozdzielaniu ziemi na potrzeby chłopstwa. zaspokoiło by to odwieczny głód ziemi. wydawałoby się,że po transformacji głodu być nie powinno. nie mógł zniknąć, ponieważ potężne obszary ziemi wzięły jak nie zagraniczne przedsiębiorstwa, to politycy. jak nie było ziemi dla ludu, tak nie ma. nie posłanoby na bezrobocie tysięcy zatrudnionych w PGR. z tego co mi się wydaje, w Czechach zachowano gospodarstwa państwowe.

Opublikowano

To jeśli nie pijesz to defintywinie masz jakąś awarię pod beretem i powinieneś to leczyć. Masz jakies bełotliwe stany agresji , nieskładne porwane myśli, pomylenie pojęć. Może to jakiś rozstrój nerwowy? Chwiejne stany emocjonalne albo jakieś inne psycho niedomagania? Zadbaj o to bo jak zaniedbasz to też możesz zobaczyć za oknem podnośnik z sanitaruiszami.

byłem na psychotestach na specjalnych kursach i okresowe na hydraulika wszystko w porządku a u ciebie ? badałeś się 

2 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

ale najwięcej było sytuacji, kiedy ludzie chcieli ten kawał ziemi,ale brali ludzie po linii partyjnej, politycznej. raczej postawiłbym na statusqwo PGR, na ich przetrwanie, chociażby jak Kietrz

dokładnie ziemy były dla nas 4,5,6 klasa pierwsze poszły do polityków słynny stokłosa do dzisiaj jest sądzony ale uja mu robią do 2014 gdy odbywała sie rozprawa L4

opolskim tylko traktory sie na polach zmieniły nie którzy mieli tak dobrze ze brali gotowe parki maszyn zasiewami w czerwcu lipcu 

Opublikowano

Psychotesty a stany maniakalno depresyjno nerwicowe to zupełnie inna bajka. Psychotest zbada czy jesteś na tyle normalny żebyś nie doprowadził do sytuacjie że ci łeb urwie jakaś maszyna.

Rozparcelowanie ziemi niewiele by dało. Jakbyś miał 100 ha to chciałbyś 150 a potem 250 a potem 500 itd. Maszyny coraz wydajniejsze nawigacje , klimatyzacje komputery bajery......... Obecnie na 100 ha to idzie z nudów umrzeć.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v