Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, Dublin napisał:

Za tuska zbierałem.

I widzisz. Już te wymyślane durnoty się kupy nie trzymają.

Opublikowano

Za Pana Jarosława Kaczyńskiego też zbierałem za pierwszej kadencji 2005-7 ale wtedy przynajmniej jak człowiek kulturarnie się poszło po obiedzie i pozbierało a i zarobek był dobry nie to co  potem za tuska co człowiek noce zarywał i jeden na drugim się po rowach przewracał i oczy wydrapał by mu.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jak zostać i czy warto być rolnikiem ekologicznym?

Czy warto , jaki ma to sens , raczej dopłata jest ilu się skusi na dopłatę ?.

Tak zachęcają jak mogą , jaki to ma cel ?.

W planie strategicznym na lata 2023 – 2027 wsparcie finansowe wygląda następująco:

• Uprawy rolnicze: konwersja 1697 zł/ha , ekologia 1571 zł/ha
  • Trwałe użytki zielone: 1043 zł/ha
  • Uprawy paszowe na GO: konwersja 1638 zł/ha, ekologia 1504 zł/ha
  • Uprawy warzywnicze: konwersja 3021 zł/ha, ekologia 2391 zł/ha
  • Uprawy zielarskie: 1856 zł/ha
  • Uprawy sadownicze: konwersja 3105 zł/ha, ekologia 1961 zł/ha
  • Uprawy jagodowe: konwersja 2495 zł/ha, ekologia 2213 zł/ha
  • Ekstensywne sadownicze: 326 zł/ha
  • Małe gospodarstwa (do 10 ha) 1640 zł/ha
  • Premia za zrównoważoną produkcję roślinno-zwierzęcą (0,5-1,5 DJP/ha): 573 zł/ha
  • Degresywność: do 50 ha – 100%, powyżej 50-100 ha – 75%, powyżej 100 ha – 60% płatności
  • https://wiescirolnicze.pl/jak-zostac-i-czy-warto-byc-rolnikiem-ekologicznym/?fbclid=IwAR1cEfwzYGkku8dNfjgCt1wXI1w-uu5aJKFXhYj6GDQxQl0zrjjfnUjb-Q8

Ile kasy mogą małe gospodarstwa do 10 ha dostać w h*j za nic .

Tak płaczą że małemu źle będzie , taki h*j będzie za przeproszeniem .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
25 minut temu, dsbh napisał:

@Dublin Ty jesteś z tego pokolenia może, które szybciej nauczyło się obsługiwać smartfona niż czytać ?

Obsługiwać srajfona tak czytać tak (bez zrozumienia), pisać ni huhu

9 minut temu, galan99 napisał:

Ile kasy mogą małe gospodarstwa do 10 ha dostać w h*j za nic .

Tak płaczą że małemu źle będzie , taki h*j będzie za przeproszeniem .

Myślisz że wszystkie te dopłaty równocześnie małe gospodarstwo, 10 ha, weźmie?

Opublikowano (edytowane)

Czemu nie , maja różne uprawy .

Uprawy jagodowe: konwersja 2495 zł/ha, ekologia 2213 zł/ha

Uprawy sadownicze: konwersja 3105 zł/ha, ekologia 1961 zł/ha

Uprawy warzywnicze: konwersja 3021 zł/ha, ekologia 2391 zł/ha , tu zapewne będą duże nasadzenia , aby dopłata .

Ekstensywne sadownicze: 326 zł/ha

Takie podstawowe mają dużo i coś tam urośnie , reszta kasa z dopłat .

Mają po kilka różnych upraw , a jak nie mają to , będą mieli a by dopłata , nawet taka cebula nasadzą czy nasieją .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
13 minut temu, galan99 napisał:

Ja się pytałem czy WSZYSTKIE RAZEM a ty mi tu ponownie wy mieniasz co wyżej napisałeś, przeczytałeś i pomyślałeś czy tylko oczy się zaświeciły ile to do ha każdej dopłaty x 10, nie widzisz, nie wiesz że jak weźmiesz jedną to nie weźmiesz drugiej?Poza tym ekologia to nie tylko to że nie posiejesz nawozu ,nie opryskasz i już dadzą kasę

• Like 1
Opublikowano
42 minuty temu, Dublin napisał:

Za Pana Jarosława Kaczyńskiego też zbierałem za pierwszej kadencji 2005-7 ale wtedy przynajmniej jak człowiek kulturarnie się poszło po obiedzie i pozbierało a i zarobek był dobry nie to co  potem za tuska co człowiek noce zarywał i jeden na drugim się po rowach przewracał i oczy wydrapał by mu.

tartak działa , czy wolne masz że tak co odwaliło?

jak tobie się chce tyle kont zakładać i robić innych w konia? to takie przyjemnie? lepiej się czujesz po tym?

Opublikowano
1 godzinę temu, Takeda napisał:

. Oczywiście czasem można mieć pecha, życie nie jest sprawiedliwe i nigdy nie będzie.

mój wykładowca powtarzał że    ,, Czas , każdego dogoni '' i tak sobie czasem popatrze po starszych ludziach to stwierdzam ze to jest prawda a pech to raczej sami taką drogę sobie wybieramy 

Opublikowano
20 minut temu, Pafnucy12 napisał:

tartak działa , czy wolne masz że tak co odwaliło?

jak tobie się chce tyle kont zakładać i robić innych w konia? to takie przyjemnie? lepiej się czujesz po tym?

Zakłada dalej... 🤣

@lemix91🤭🤭🤭🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, Dublin napisał:

Babki tych pieniendzy nie zabiorom do grobu one je dajom swoim dzieciom na wydatki różne wnukom na urodziny i na zeszyty.

Powiedz to moim dziadkom żeby coś odpaliły swoim wnukom. 

Życzę powodzenia. 😉

Opublikowano

olejta to konto.

cały czas robi sobie jaja z nas. to multikonto....nałogowego trolla.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Roman176 napisał:

naprawdę ? biedaku cały napinacz się wymienia ........... ładowarce maniutu jest na tyle gruby napinacz ze sie tak robi 

och*jales do reszty? A co mnie obchodzi ładowarka? Moze jeszcze nspisz jak jest w Holmerze albo jakimś spychaczu🤣

U mnie wymienia się łożysko w rolce. Mam Ci to rozrysować? A może ty wiesz lepiej co ja mam i jak to się naprawia? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

TVN - dziś podawało w wiadomościach wieczorem , opozycja się rozpadła nie będzie jednej listy wyborczej .

Kamysz PSL + Polska 2050 - Ruch Szymona Hołowni .

SLD - SAMO STARUJE .

Powstaje nowa partia - porozumienie i AGRO unia .   https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C1529934%2Cpowstaje-nowa-partia-porozumienie-i-agrounia-chca-wspolnie-wystartowac-w

PO - zawiedzione jak zawsze , poszkodowane przez wszystkie partie .

Konfederacji nic nie słyszał .

Posłuchać jak powiada .

Bo każdy powinien mieć zdjęcie nad łóżkiem KACZKI !

https://www.facebook.com/watch?v=3336311376606389

Edytowane przez galan99
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Uprawy jagodowe: konwersja 2495 zł/ha, ekologia 2213 zł/ha

Uprawy sadownicze: konwersja 3105 zł/ha, ekologia 1961 zł/ha

Uprawy warzywnicze: konwersja 3021 zł/ha, ekologia 2391 zł/ha , tu zapewne będą duże nasadzenia , aby dopłata .

Ekstensywne sadownicze: 326 zł/ha

Takie podstawowe mają dużo i coś tam urośnie , reszta kasa z dopłat .

Mają po kilka różnych upraw , a jak nie mają to , będą mieli a by dopłata , nawet taka cebula nasadzą czy nasieją .

Już widzę te jabłka z sadu ekstensywnego, a widziałem taki sad koło Kocka. 🤣 

Opublikowano
Przed chwilą, mirro napisał:

a widziałem taki sad koło Kocka. 

a gdzie?

Opublikowano

a myślałem ze inszy. właśnie przerabiany jest na zrębki...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v