Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Do benzyny 85 duży fiat czy polonez musiał mieć tak zwane płaskie tłoki tj silnik był odprężony. Maluch mógł nie chcieć zgasnąć na niej bo dostawał samozapłonu. 98 to większa liczba oktanowa i lepsze osiągi 85 odwrotnie. W ON to liczba cetanowa.

@PRIMO fakt potwierdzony przez kogo. Przez tego co z przyczepą jechał co tu wyżej pisze i ciągnik nie chciał ciągnąc apotem na b0 skąd on wie co wcześniej w baku miał. Dobrze ktoś tu napisał większość nie wie co kupuje i to, że papier dają lub nie to wiesz. A większość to i papieru nie dostaje wylane i do widzenia. Hurtownia może być uczciwa kierowca nie koniecznie jak to w życiu

A może takie fakty, ze tu Przemek pisał, że mu traktor zimą na letnim b7 nie chciał jechać?

Dla lubiących eksperymenty weźcie sobie tego waszego mauzera z tym b0. Niech to się ustoi. Nalejcie delikatnie z samego dna. wyjeźdźcie to a potem nalejcie z samej góry. Zobaczycie co będzie się działo.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, hubertuss napisał:

@robert1226 pytanie jest podstawowe w ty twoim eksperymencie naukowym z ta przyczepą. Skąd wiesz co tak naprawdę miałeś wcześniej w zbiorniku i co ci wcześniej przywieźli? Nie chce mi się już rozwijać tematu bo tu wyżej już twoje głupoty podsumowali.

W Polsce paliwo paliwu nie równe. W Siemiatyczach w Orlenie tankujesz b7 ale zalejesz w Circle też b7 i już lepiej jedzie i co teraz? Wasz świat legł w gruzach? I nie jeden potwierdził. Oba b7.

Ci co podsumowali to ich akurat mam w głębokim poważaniu,  a toco pisze ten co ma dzieci niespełna rozumu to traktuje jak muchę bo mi koło uja lata .

Wiem co miałem w zbiorniku bo czekałem na dostawę która się opóźniła i kupiłem trochę na stacji paliw która należy do  mleczarni , a b0 to mi dostawcą od dawna dowozi.

I to niebyl żaden experymet poprostu samo wyszło I ci napisałem co zauważyłem jaka różnica.

Edytowane przez robert1226
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Tylko wciąż nie wiesz co miałeś w zbiorniku a co ci się wydaje, że miałeś. Poczytaj choćby to co pisałem o tankowaniu z wierzchu i z dna. Tak samo tankują w rafineriach dla różnych odbiorców i to wciąż niby jest to samo. Zamiast wypisywać bzdury nauczysz się może czegoś czego nie wiesz.

1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Stać mnie dołożyć i wolę B0. Jak na razie wszystko chodzi. 

I to jest przynajmniej jakiś argument a nie pierdoły, ze lepiej silnik chodzi czy inne.

W agrobiznesie mówią, ze paliwa tanieją. Eksperci co to mówili, że po 7 zł ma być już mówią, że podwyżek nie widać na horyzoncie. Dobrze, ze zapasów nie robiłem. Może cos na granicy się ruszy to może znowu poniżej 6 się nakupi.

Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

To nie mam więcej pytań, popiskiwanie o hejtowaniu pominę.

I zakończ na tym. 🤨

59 minut temu, hubertuss napisał:

Do benzyny 85 duży fiat czy polonez musiał mieć tak zwane płaskie tłoki tj silnik był odprężony. Maluch mógł nie chcieć zgasnąć na niej bo dostawał samozapłonu. 98 to większa liczba oktanowa i lepsze osiągi 85 odwrotnie. W ON to liczba cetanowa.

@PRIMO fakt potwierdzony przez kogo. Przez tego co z przyczepą jechał co tu wyżej pisze i ciągnik nie chciał ciągnąc apotem na b0 skąd on wie co wcześniej w baku miał. Dobrze ktoś tu napisał większość nie wie co kupuje i to, że papier dają lub nie to wiesz. A większość to i papieru nie dostaje wylane i do widzenia. Hurtownia może być uczciwa kierowca nie koniecznie jak to w życiu

A może takie fakty, ze tu Przemek pisał, że mu traktor zimą na letnim b7 nie chciał jechać?

Dla lubiących eksperymenty weźcie sobie tego waszego mauzera z tym b0. Niech to się ustoi. Nalejcie delikatnie z samego dna. wyjeźdźcie to a potem nalejcie z samej góry. Zobaczycie co będzie się działo.

Długo jeszcze będziesz się tak miotał w zeznaniach łekspercie?

Opublikowano (edytowane)

Za to ty wiesz lepiej co ja w zbiorniku miałem.  Nie będę czytał twoich mądrości.  Już się nauczyłem nie odpowiadać gówniarzowi na jego głupie pytania bo i tak nic nie zrozumie tylko się będzie mądrzył.

No widzisz pajacu jak się ucieszyłeś aż ryj od ucha do ucha rozdziabiony.

• Haha 1
Opublikowano
53 minuty temu, robert1226 napisał:

A chu mnie obchodzi to co ty wiesz o paliwach i o rynku , ja ci napisałem jak zachowywał się ciągnik na jednym i drugim paliwie .

Skoda strzępić języka na takiego łeksparta. 😁

Opublikowano

paliwa bio mniej trują powietze i mają mniej energii w sobie to jest fakt. 

na b7 i benzynie e10 zrobisz mniej km.

b0 to jak węgiel 29MJ a b7 to 28MJ jeżeli ta analogia wam pomoże haha

Jak ktoś myśli inaczej to niech wróci do szkoły 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertuss napisał:

Zwłaszcza jak się nie ma samemu nic na temat do na pisania bo się nie ma wiedzy.

Ja mam wiedzę praktyczną w przeciwieństwie do ciebie teoretyku. 🤨

Opublikowano
1 minutę temu, suffeks napisał:

No faktycznie większe spalanie gorszej jakości paliw wpływa korzystnie na ekologię. 🤪🤦‍♂️

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, suffeks napisał:

na b7 i benzynie e10 zrobisz mniej km.

b0 to jak węgiel 29MJ a b7 to 28MJ jeżeli ta analogia wam pomoże haha

Jak ktoś myśli inaczej to niech wróci do szkoły 

Mądry o tym wie , a głupi i tak tego nie da rady ogarnąć.

I głupi znów się cieszy.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Tylko że wciąż przepłacamy. A to nie rekompensuje korzyści. No ale taki argument to już lepszy od jakiegoś osadu. Choć tak naprawdę korzyść trzeba by zmierzyć w laboratorium czy na hamowni aa nie nie wiadomo na czym z przyczepą.

Przy dodatku bio nie chodzi o udział w rynku paliw surowców odnawialnych. A nie osiągi. Choćby o większy udział tego rzepaku który tak tanieje. Nazwa może trochę myli ale tu nie do końca chodzi o czystsze spaliny.

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Tylko że wciąż przepłacamy. A to nie rekompensuje korzyści. No ale taki argument to już lepszy od jakiegoś osadu. Choć tak naprawdę korzyść trzeba by zmierzyć w laboratorium czy na hamowni aa nie nie wiadomo na czym z przyczepą.

Skończ już jęczeć bo tych bredni nie można czytać. 😵

Opublikowano (edytowane)

To po co czytasz i odpisujesz? Źli urzędnicy chcąc pomóc rolnikom w upchnięciu rzepaku wprowadzili te 7 % w paliwie. Jako udział surowców odnawialnych a nie czyste spaliny. A rolnik mówi, ze to be i jak to piszesz jęczy że rzepak tani. Lekką ręką przepłaca na b0 bo czytał rewelacje praktyków o jakimś osadzie, lepszych osiągach lub tym, że na letnim b7 zimą traktor nie chce jechać. Na wsi wciąż bogato i tym pozytywnym akcentem kończę już naprawdę dyskusje tu o tym.

Opublikowano

W oleju napędowym może tak nie czuć, ale motocykl na czystej benzynie lepiej szedł niż na niemieckiej benzynie z bioestrami ;) olej rzepakowy jest dobry do smażenia placków, a do silnika spalinowego używa się oleju napędowego ...

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Choć tak naprawdę korzyść trzeba by zmierzyć w laboratorium czy na hamowni aa nie nie wiadomo na czym z przyczepą.

serio to jakis glupek lub troll. 

To nie jest nie wiadomo co tylko wlasny sprzet ktory znasz bardzo dobrze
jak 30 lat uprawiasz te same pola to nie potrzebujesz laboratorium do zaobserwowania spalania i wydajnosci....

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Pod warunkiem, że znasz dokładne parametry tego co z czym porównujesz. W sensie paliwo. A tu naprawdę jest bardzo wiele zmiennych i to, że nazywa się b7 czy b0 to jedno drugiemu nie równe. W sensie b7 do b7 a b0 do b0. I tylko głupek uwierzy, ze b7 a b0 to taka różnica, ze ciągnik ledwo jechał.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

W oleju napędowym może tak nie czuć, ale motocykl na czystej benzynie lepiej szedł niż na niemieckiej benzynie z bioestrami ;) olej rzepakowy jest dobry do smażenia placków, a do silnika spalinowego używa się oleju napędowego ...

Jak masz tuning zrobiony w benzynie to tym więcej bio to tym więcej oktanów, czyli tym więcej kopa. w USA jest benzyna e85. ale e85 ma gorsze spalanie o 25% przy takiej samej jeździe. 

Screenshot_20231124_145602_Chrome Dev.png

Opublikowano
24 minuty temu, Marionos napisał:

serio to jakis glupek lub troll. 

To nie jest nie wiadomo co tylko wlasny sprzet ktory znasz bardzo dobrze
jak 30 lat uprawiasz te same pola to nie potrzebujesz laboratorium do zaobserwowania spalania i wydajnosci....

Rok rokowi nie równy ale zużycie paliwa rok do roku wychodzi mi na bardzo zbliżonym poziomie licząc na 1 ha  (różnica +/- 2l) i raczej nie ma tu wpływu B7 czy B0.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v