Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Bogdan_ja napisał:

Ja... Bajeczki kredyciarzy dla naiwnych... 😋

2 minuty temu, soltys48 napisał:

Po to że jak wyczepila się kosiarka i rozdupczyło błotnik to nie trzeba było ze swoich,koszt podałem wyżej,nie wyobrażam sobie nie mieć AC na nie stara prasę pasową przy tej ilości bel słomy jakie robię.

a co złego jest w kredycie inwestycyjnym?

Opublikowano
szymon09875 napisał:

4 minuty temu, wojtal24 napisał:

Nie gadaj z nim. Znowu dostał pakiet internetu i się rozpędził za daleko z tego swojego królestwa w temacie o VAT 🤭

kiedyś czytałem jak go zjechali w temacie jakimś o mleku czy o krowach bo bronił cen rozpudy a necie cennik z cena 1.40

soltys48 napisał:

10 minut temu, wojtal24 napisał:

Jeżeli go spłacasz to nic

normalny człowiek bierze kredyt inwestuje i spłaca wiadomo zdarzają się wypadki losu i niepowodzenia

Opublikowano
25 minut temu, wojtal24 napisał:

kiedyś czytałem jak go zjechali w temacie jakimś o mleku czy o krowach bo bronił cen rozpudy a necie cennik z cena 1.40

normalny człowiek bierze kredyt inwestuje i spłaca wiadomo zdarzają się wypadki losu i niepowodzenia

Też o to go tutaj zapytałem i  🤷‍♂️

A po drugie co go interere czyjeś zobowiązania  jest taki podśmichujek co wszystkie rozumy posiadł i tyle 

• Like 3
Opublikowano

Ja nie widzę nic złego w kredytach.... Tylko śmieszne jest udawanie kredyciarzy ze ich nie mają i tyle... 😋

Mają wsio zastawione i placo od wszystkiego AC bo muszą płacić... 🤷‍♂️

Opublikowano
22 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Ja nie widzę nic złego w kredytach.... Tylko śmieszne jest udawanie kredyciarzy ze ich nie mają i tyle... 😋

Dziwne że ty wiesz lepiej niż ja co mam a czego nie i z jakich powodów płacę AC , normalnie wróżbita Bogdan,a kule szklaną też masz bo jeśli tak to niedawno musiała cię oszukać na prawie 2 złote na litrze 

• Haha 1
Opublikowano

Czleku czy ja coś piszę do ciebie... Pisze ogólnie więc po co się tłumaczysz... 🤷‍♂️

Sami się ujawniacie a potem sobie przeczycie.. 🤭

Koleś tu chciał fiknąć swoimi długami i odrazu ogłosił że wygra.... 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Toć ja mu nie odbieram zwycięstwa 🤷‍♂️

Opublikowano
10 godzin temu, Qwazi napisał:

Jak bezpieczniki wodzików są dobrze wyregulowane i się nie wyrywa biegów, to się nie kleszczy. Moim zdaniem zakleszczanie w siuntkach jest w dużej części spowodowane przez operatora

Dementuje, zakleszczenie biegów w siuntce i zetorze spowodowane jest dźwignią wybierania biegu. Ludzkim odruchem jest wbijanie biegu "na skos". W zetorze jest mechanizm antyzakleszczeniowy montowany fabrycznie ale po latach i on pozwala na kleszczenie. To co nazywacie bezpiecznikami służy do utrzymywania w stanie normalnym wodzików kół zębatych. W żadnym wypadku nie jest odpowiedzialne za utrzymywanie biegu. 

Opublikowano
6 minut temu, Łolek napisał:

Piszesz że kredyciarze płacą AC, a wychodzi ze nie tylko oni,  i jeśli piszesz o @Agrest@Agrest to możesz się odrobinę mylić niestety

Daj mu się wyszumieć🤭

Tomkowi pokazał zlikwidowaną lokatę na 100tys i mówi że ma takich jeszcze kilka🤭

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

znajomi co sieją po 150ha a koszą usługowo w tysiącach mówią że nie ma reguły jak dana odmiana jednego roku się uda to i następnego się uda

Przerabiałem w tym roku na pewniaku

Opublikowano
8 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Wsk🙆‍♂️

Ceny WSK czy Polskich Fiatów są wysokie i nie adekwatne. Dla WSK wyznacznikiem ceny powinno być DKW RT 125. Do tego stroną kupującą jest teraz pokolenie które WSK kupiło za przysłowiową flaszkę i ma sentyment nic więcej. W przyszłości tacy ludzie za swój sentyment stracą dosyć duże pieniądze. Bo WSK się wystoi i w końcu będzie chęć sprzedaży przy czym okaże się że nie ma kupców. Robię w zabytku i dokładnie wiem o czym piszę, te przedwojenne są tańsze od tych z lat 70 i 80. 

51 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Są kredyty i są KREDYTY. Jeśli ktoś weźmie dobry inwestycyjny bo wie że nie dokończy inwestycji która w skali lat przyniesie oszczędność np. dwukrotną pobranego kredytu to byłby głupi gdyby tego nie wziął. Są też kredyty które mogą być obciążeniem nie tylko dla kredytobiorcy ale jego np. dzieci. To wszystko zależy od sytuacji. Sam ich unikam i próbuje się nie zapożyczać ale czasem po prostu się nie da. 

9 minut temu, Baks00 napisał:

na pewniaku

2 lata temu miałem piękny rzepak, rozwijał się książkowo, około 2 tygodni przed zbiorem przyszedł 15 minutowy grad który wymłócił za mnie pozostawiając tylko problem na polu. W życiu pewne są tylko dwie rzeczy śmierć i podatki. 

• Like 4
Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Jak wydojony synek VAT 🤣🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

😋

Weź no mi omnibusie napisz jeszcze czy takie zastawione można sprzedać 🤔

Opublikowano
22 minuty temu, hubertb napisał:

Dementuje, zakleszczenie biegów w siuntce i zetorze spowodowane jest dźwignią wybierania biegu. Ludzkim odruchem jest wbijanie biegu "na skos". W zetorze jest mechanizm antyzakleszczeniowy montowany fabrycznie ale po latach i on pozwala na kleszczenie. To co nazywacie bezpiecznikami służy do utrzymywania w stanie normalnym wodzików kół zębatych. W żadnym wypadku nie jest odpowiedzialne za utrzymywanie biegu. 

Hubert Ty jesteś fachowiec w tej kwestii, więc tak na pewno jest. Przerobiłem cztery siuntki i 3 z nich się nie kleszczyły wcale, a jedna zawsze na dwójce. Jak się mój brat wkurzył i wyregulował właśnie ten bezpiecznik od biegu 2,3 to przestała się kleszczyć. Bieg nie mógł wchodzić ani zbyt lekko ani zbyt ciężko, bo wtedy przy wyłączaniu trójki jakoś przeskakiwała i kleszczyła na dwójce. Być może tam jeszcze coś innego było nie tak, ale przez cały jej pobyt u nas nikt skrzyni nie rozbierał. Co do wbijania biegów na skos, to ja właśnie tak nie mam i drażni mnie, jeśli ktoś tak wbija

Opublikowano
4 minuty temu, soltys48 napisał:

Weź no mi omnibusie napisz jeszcze czy takie zastawione można sprzedać 🤔

Pewnie ze tak. Nie pytaj skąd wiem 😁 tylko najlepiej za sprzedajacego wplacic niz hajs do reki mu dac

2 minuty temu, Qwazi napisał:

Hubert Ty jesteś fachowiec w tej kwestii, więc tak na pewno jest. Przerobiłem cztery siuntki i 3 z nich się nie kleszczyły wcale, a jedna zawsze na dwójce. Jak się mój brat wkurzył i wyregulował właśnie ten bezpiecznik od biegu 2,3 to przestała się kleszczyć. Bieg nie mógł wchodzić ani zbyt lekko ani zbyt ciężko, bo wtedy przy wyłączaniu trójki jakoś przeskakiwała i kleszczyła na dwójce. Być może tam jeszcze coś innego było nie tak, ale przez cały jej pobyt u nas nikt skrzyni nie rozbierał. Co do wbijania biegów na skos, to ja właśnie tak nie mam i drażni mnie, jeśli ktoś tak wbija

Tam jest pomiędzy wodzikami jeszcze kilka takich kulek o których część ludzi nie wie a część zapomina 

• Like 3
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Bieg nie mógł wchodzić ani zbyt lekko ani zbyt ciężko, bo wtedy przy wyłączaniu trójki jakoś przeskakiwała i kleszczyła na dwójce.

Tak może być gdyż dźwignia się podda i wyskoczy z miejsca w listwie wodzików. A dźwignia poddać się nie powinna. Ogółem mówiąc łożysko dźwigni zmiany biegów w 30 i 60 jest pierdo.. kpiną, w 80 rozegrano to lepiej. W Zetorze są podkładki dystansowe. 

• Like 1
Opublikowano

ty juz malo kto pisze w odpowiednim temacie wiec i ja sie wypowiem o zakleszczaniu biegow.

jest prosty sposob zeby to wyeliminowac-nie ja go wymyslilem , po prostu znalazlem w jednym z kupionych ciagnikow.

wystarczy nadspawac na wodzikach kawalki plaskownika- widzialem juz nawet wodziki do zetora z takim patentem

wodzik-z-widelkami-i-wsteczny-bieg-zetor-30112003-30112003.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v