Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

@Łolek no kukurydza raz dziennie a  sianokiszonka i śruta dwa razy dziennie , źle robię 🤔

Mają niedojady , ale za kukurydzą w południe to wyją , chyba lubią 

50 minut temu, logan3512 napisał:

@Aktywnyrolnik7245 słomy pod krowy to nie żałujesz dobrze utrzymane

Słomy mam opór , swoją część ścinam a od innych kupuje 

dobra mlecznica to i 60kg paszy zje w tym ze 35kg qq

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

@Łolek no kukurydza raz dziennie a  sianokiszonka i śruta dwa razy dziennie , źle robię 🤔

Mają niedojady , ale za kukurydzą w południe to wyją , chyba lubią 

Słomy mam opór , swoją część ścinam a od innych kupuje 

Tak wygląda stół paszowy rano przed karmieniem krowy leżą i śpią nie ryczą 

A mf mi się przez pomyłkę kliknął 

Screenshot_20230203_185707_com.android.gallery3d.jpg

IMG_20230208_090212.jpg

• Like 1
Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

3 minuty temu, slawek74 napisał:

,,g,, się znasz ....

Sławek znawco wytłumacz ładnie ,a nie pyskujesz ...

a co tobie tłumaczyć jak to grochem o ścianę ... szkoda czasu....

Opublikowano
14 minut temu, Qwazi napisał:

Zalecane jest dwa razy dziennie, tak samo. Zbilansować i ok. Jaki masz tłuszcz i białko w mleczarni?

8 minut temu, Łolek napisał:

Tak wygląda stół paszowy rano przed karmieniem krowy leżą i śpią nie ryczą 

A mf mi się przez pomyłkę kliknął 

IMG_20230208_090212.jpg

Marek Mariusz i @slawek74 to jak to zrobić gdy nie mam paszowozu , a nie chce siedzieć długo w oborze ?, dać śruty później kukurydzy , poczekać chwilę i naładować sianokiszonki 🤔

Opublikowano
57 minut temu, Łolek napisał:

Brawo ty, widzę w tobie materiał na dobrego hodowcę 

@Aktywnyrolnik7245ucz się od Daniela , krowa ma mieć monodietę 

Tego kolegi Kierownika ? 

Opublikowano
56 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Marek Mariusz i @slawek74 to jak to zrobić gdy nie mam paszowozu , a nie chce siedzieć długo w oborze ?, dać śruty później kukurydzy , poczekać chwilę i naładować sianokiszonki 🤔

Nigdy śruty pierwszej 

Qq na to śruty i sianokiszonka i niech mieszają mają czas 

4 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Tego kolegi Kierownika ? 

DANDYS napisał jak możesz robić 

Sławek dał Ci recepturę 

Opublikowano
1 godzinę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ja daję tak: qq, na to treściwa, dodatki i okopowe. Krowy jedzą, ja doję. Potem sianokiszonka do woli. Słoma w stanowiska pomiędzy krowy. Ja przyjdę następnym razem pod pyskami ma być podobna ilość niedojadów jak u Marka. Być może mój sposób może być dla Ciebie trochę lepszy bo też masz sianokiszonkę w belach, jak ja. Marek ma ciętą w pryzmie, więc łatwiej to na stole paszowym pomieszać

• Like 1
Opublikowano

U nas tak samo dajemy chociaż nie ma mlecznych, ale jałówki tak dostają. Najpierw qq na to treściwa. Wtedy pojenie cieląt i za pół godziny na to siano i do rana mają czas żeby sobie pozbierać co chcą. Te na luzie mają dowoli i kukurydzę i siano 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Ja daję tak: qq, na to treściwa, dodatki i okopowe. Krowy jedzą, ja doję. Potem sianokiszonka do woli. Słoma w stanowiska pomiędzy krowy

@Aktywnyrolnik7245 ten sposób stosowaliśmy u siebie dopóki nie wprowadziliśmy wozu paszowego i na prawdę sprawdzało się to. Robisz tak rano/wieczór a w południe ewentualnie podrzucisz na stole paszowym i pościelisz.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, lukasz20 napisał:

@Aktywnyrolnik7245 ten sposób stosowaliśmy u siebie dopóki nie wprowadziliśmy wozu paszowego i na prawdę sprawdzało się to. Robisz tak rano/wieczór a w południe ewentualnie podrzucisz na stole paszowym i pościelisz.

Ale to trzeba najpierw w głowie sobie przestawić a dopiero w oborze 

Tak jak kiedyś moje teście 3 razy dziennie krowy doili 🤦‍♂️bo jak to po wycieleniu na południe nie doić, a od wieczora do rana wytrzymała krowa , ile czasu zajęło żeby im to wytłumaczyć 

• Like 1
Opublikowano
marulekk napisał:

2 godziny temu, Karol6130 napisał:

Jak tu iść do roboty jak tu takie pyszności 

Te dziury to ze Sławkowgo mleka 😉

Pewno z antybiotykiem

żeby wszyscy tylko tak antybiotyk stosowali.... w czoło się puknij 🤦‍♂️

Łolek napisał:

1 godzinę temu, lukasz20 napisał:

Tak jak kiedyś moje teście 3 razy dziennie krowy doili 🤦‍♂️bo jak to po wycieleniu na południe nie doić, a od wieczora do rana wytrzymała krowa , ile czasu zajęło żeby im to wytłumaczyć 

gdzie trzy razy na dzień 🙆‍♂️ somsiadcto trzy razy doi na dwa dni 🤭🤪😁

• Haha 1
Opublikowano
58 minut temu, Łolek napisał:

Tak to wszyscy doili kiedyś. Może z litr mleka od sztuki więcej było. 😁

35 minut temu, slawek74 napisał:

żeby wszyscy tylko tak antybiotyk stosowali.... w czoło się puknij 🤦‍♂️

gdzie trzy razy na dzień 🙆‍♂️ somsiadcto trzy razy doi na dwa dni 🤭🤪😁

Chociaż ma trochę wolnego 😁

Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

U znajomego ojciec doił trzy razy na dobe co 8 godzin startował. 2-10-18.

Sam nie mogłem uwierzyć w takie poświęcenie. Musi kochał to co robił.

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, brodziak81 napisał:

U znajomego ojciec doił trzy razy na dobe co 8 godzin startował. 2-10-18.

Sam nie mogłem uwierzyć w takie poświęcenie. Musi kochał to co robił.

Teściu miał 7krów jak zaczynałem wydajność była 5 tyś no i powiedzmy doili 3 razy teraz jest 8,8 i doje 2 razy to gdzie wiecej 

Tylko tak jak pisałem wszystko trzeba zacząć od własnej głowy i nawet teraz teściu mówi że jaka to była głupota 

Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

Tak jak pisali koledzy wyżej, kiedyś praktycznie każdy tak robił i tak samo każdy mówi, że to głupota była. Jak przyszedłem do żony to oprzątek 3 x dziennie i żywienie na zielonkach w okresie letnim. Na szczęście trafiłem na ludzi, do których można było dotrzeć i z czasem i dużymi zmianami doszliśmy z 4,5 tys do 10.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v