Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

@Łolek no kukurydza raz dziennie a  sianokiszonka i śruta dwa razy dziennie , źle robię 🤔

Mają niedojady , ale za kukurydzą w południe to wyją , chyba lubią 

50 minut temu, logan3512 napisał:

@Aktywnyrolnik7245 słomy pod krowy to nie żałujesz dobrze utrzymane

Słomy mam opór , swoją część ścinam a od innych kupuje 

dobra mlecznica to i 60kg paszy zje w tym ze 35kg qq

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

@Łolek no kukurydza raz dziennie a  sianokiszonka i śruta dwa razy dziennie , źle robię 🤔

Mają niedojady , ale za kukurydzą w południe to wyją , chyba lubią 

Słomy mam opór , swoją część ścinam a od innych kupuje 

Tak wygląda stół paszowy rano przed karmieniem krowy leżą i śpią nie ryczą 

A mf mi się przez pomyłkę kliknął 

Screenshot_20230203_185707_com.android.gallery3d.jpg

IMG_20230208_090212.jpg

• Like 1
Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

3 minuty temu, slawek74 napisał:

,,g,, się znasz ....

Sławek znawco wytłumacz ładnie ,a nie pyskujesz ...

a co tobie tłumaczyć jak to grochem o ścianę ... szkoda czasu....

Opublikowano
14 minut temu, Qwazi napisał:

Zalecane jest dwa razy dziennie, tak samo. Zbilansować i ok. Jaki masz tłuszcz i białko w mleczarni?

8 minut temu, Łolek napisał:

Tak wygląda stół paszowy rano przed karmieniem krowy leżą i śpią nie ryczą 

A mf mi się przez pomyłkę kliknął 

IMG_20230208_090212.jpg

Marek Mariusz i @slawek74 to jak to zrobić gdy nie mam paszowozu , a nie chce siedzieć długo w oborze ?, dać śruty później kukurydzy , poczekać chwilę i naładować sianokiszonki 🤔

Opublikowano
57 minut temu, Łolek napisał:

Brawo ty, widzę w tobie materiał na dobrego hodowcę 

@Aktywnyrolnik7245ucz się od Daniela , krowa ma mieć monodietę 

Tego kolegi Kierownika ? 

Opublikowano
56 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Marek Mariusz i @slawek74 to jak to zrobić gdy nie mam paszowozu , a nie chce siedzieć długo w oborze ?, dać śruty później kukurydzy , poczekać chwilę i naładować sianokiszonki 🤔

Nigdy śruty pierwszej 

Qq na to śruty i sianokiszonka i niech mieszają mają czas 

4 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Tego kolegi Kierownika ? 

DANDYS napisał jak możesz robić 

Sławek dał Ci recepturę 

Opublikowano
1 godzinę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ja daję tak: qq, na to treściwa, dodatki i okopowe. Krowy jedzą, ja doję. Potem sianokiszonka do woli. Słoma w stanowiska pomiędzy krowy. Ja przyjdę następnym razem pod pyskami ma być podobna ilość niedojadów jak u Marka. Być może mój sposób może być dla Ciebie trochę lepszy bo też masz sianokiszonkę w belach, jak ja. Marek ma ciętą w pryzmie, więc łatwiej to na stole paszowym pomieszać

• Like 1
Opublikowano

U nas tak samo dajemy chociaż nie ma mlecznych, ale jałówki tak dostają. Najpierw qq na to treściwa. Wtedy pojenie cieląt i za pół godziny na to siano i do rana mają czas żeby sobie pozbierać co chcą. Te na luzie mają dowoli i kukurydzę i siano 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Ja daję tak: qq, na to treściwa, dodatki i okopowe. Krowy jedzą, ja doję. Potem sianokiszonka do woli. Słoma w stanowiska pomiędzy krowy

@Aktywnyrolnik7245 ten sposób stosowaliśmy u siebie dopóki nie wprowadziliśmy wozu paszowego i na prawdę sprawdzało się to. Robisz tak rano/wieczór a w południe ewentualnie podrzucisz na stole paszowym i pościelisz.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, lukasz20 napisał:

@Aktywnyrolnik7245 ten sposób stosowaliśmy u siebie dopóki nie wprowadziliśmy wozu paszowego i na prawdę sprawdzało się to. Robisz tak rano/wieczór a w południe ewentualnie podrzucisz na stole paszowym i pościelisz.

Ale to trzeba najpierw w głowie sobie przestawić a dopiero w oborze 

Tak jak kiedyś moje teście 3 razy dziennie krowy doili 🤦‍♂️bo jak to po wycieleniu na południe nie doić, a od wieczora do rana wytrzymała krowa , ile czasu zajęło żeby im to wytłumaczyć 

• Like 1
Opublikowano
marulekk napisał:

2 godziny temu, Karol6130 napisał:

Jak tu iść do roboty jak tu takie pyszności 

Te dziury to ze Sławkowgo mleka 😉

Pewno z antybiotykiem

żeby wszyscy tylko tak antybiotyk stosowali.... w czoło się puknij 🤦‍♂️

Łolek napisał:

1 godzinę temu, lukasz20 napisał:

Tak jak kiedyś moje teście 3 razy dziennie krowy doili 🤦‍♂️bo jak to po wycieleniu na południe nie doić, a od wieczora do rana wytrzymała krowa , ile czasu zajęło żeby im to wytłumaczyć 

gdzie trzy razy na dzień 🙆‍♂️ somsiadcto trzy razy doi na dwa dni 🤭🤪😁

• Haha 1
Opublikowano
58 minut temu, Łolek napisał:

Tak to wszyscy doili kiedyś. Może z litr mleka od sztuki więcej było. 😁

35 minut temu, slawek74 napisał:

żeby wszyscy tylko tak antybiotyk stosowali.... w czoło się puknij 🤦‍♂️

gdzie trzy razy na dzień 🙆‍♂️ somsiadcto trzy razy doi na dwa dni 🤭🤪😁

Chociaż ma trochę wolnego 😁

Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

U znajomego ojciec doił trzy razy na dobe co 8 godzin startował. 2-10-18.

Sam nie mogłem uwierzyć w takie poświęcenie. Musi kochał to co robił.

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, brodziak81 napisał:

U znajomego ojciec doił trzy razy na dobe co 8 godzin startował. 2-10-18.

Sam nie mogłem uwierzyć w takie poświęcenie. Musi kochał to co robił.

Teściu miał 7krów jak zaczynałem wydajność była 5 tyś no i powiedzmy doili 3 razy teraz jest 8,8 i doje 2 razy to gdzie wiecej 

Tylko tak jak pisałem wszystko trzeba zacząć od własnej głowy i nawet teraz teściu mówi że jaka to była głupota 

Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

Tak jak pisali koledzy wyżej, kiedyś praktycznie każdy tak robił i tak samo każdy mówi, że to głupota była. Jak przyszedłem do żony to oprzątek 3 x dziennie i żywienie na zielonkach w okresie letnim. Na szczęście trafiłem na ludzi, do których można było dotrzeć i z czasem i dużymi zmianami doszliśmy z 4,5 tys do 10.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v