Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, radekz200 napisał:

Drzewa w lesie nie masz?

Może lasu nie mieć...

Opublikowano

Mam 

Ale drewno z mojego lasu się nie nadaje 

Sosna rosnąca na 4-5 klasie w nizinie nie jest dobrym budulcem 

1 minutę temu, Baks00 napisał:

Na co zamawiane ?

A psu na budę parę desek 😉

Piach ogarnięty, za 15m 450 zł 

Ale 400, no może 420 starczy 

Teraz blachę poszukać 

Opublikowano
59 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ponad 4 miesiące nie doiła i tak ma dwa miesiące doi później zjazd aż 4-5 miesięcy przed ocieleniem trzeba zasuszyć , jedyna z dwóch  sztuk mieszanka z hf to 35 na dobe jest możliwe , ale nie każe wam wierzyć  , teraz już widać że mniej daje ,rano od dwóch nie było pełnej konw

Wczoraj nie była chora , dziś nie daje mleka , jutro pewnie usłyszę że może nie ocieliła się .... 

Adam może i za rzadko 

Trza zjeść śniadanie i jechać do weta , menbutil może zaleci i glikol

Pisz prawdę, to będę Ci wierzył. Zobacz jak sam sobie pozaprzeczałeś. W konwie wchodzi 18 litrów. A zasusza się na max 60 dni przed planowanym terminem porodu. Chociaż ja zasuszam na 45 dni, a są ludzie co zasuszają na 30. Od zasuszenia zależy następna laktacja. Uczeni ludzie twierdzą, że dzień zasuszenia jest najważniejszym dniem dla laktacji. @slawek74 @Łolek @lukasz20 @Karol6130 @gregor1284 mam rację?

• Like 2
Opublikowano

@Qwazi Co mam jej zrobić jak lubi tak długo odpocząć 🤔, mleka nie ma bo sama zostawia 

O większych konwiach nie słyszałeś ?

Opublikowano

Nawet gdybyś miał 20 litrowe to jeśli doisz dwie krowy do jednej konwi, to znaczy, że dają one poniżej 10 litrów na udój, czyli poniżej 20 litrów na dobę 

9 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Co mam jej zrobić jak lubi tak długo odpocząć 🤔, mleka nie ma bo sama zostawia

Odpowiednio żywić

Opublikowano (edytowane)

@Qwazi ona ma takie geny i krótkie ma laktacje

Wcześniej doiłem tylko tą , a ta druga osobno ale druga mało daje bo już na steki w kolejce  czeka , teraz ucięła mleko to zapinamy razem

Edytowane przez Aktywnyrolnik7245
Opublikowano

Blacha wiśnia mat t8 42zł/m

Drugi 44

Trzeci 35 zł za t8, 37 za t18, i 38,50 za t35

A Radek to kupił za połowę🤭

Jeszcze stal do tego, jakie okno 🙆‍♂️

I drzwi by się zdały🙆‍♂️

Kawałek kabla też się przyda 🙆‍♂️

Opublikowano
8 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

@Qwazi ona ma takie geny i krótkie ma laktacje

Wcześniej doiłem tylko tą , a ta druga osobno ale druga mało daje bo już na steki w kolejce  czeka , teraz ucięła mleko to zapinamy razem

To po co trzymasz i jedną i drugą? Trochę się spodziewałem takiej odpowiedzi. Widać, Twoje krowy ucinają mleko na pstryknięcie palcami. Ja to muszę tydzień czekać, a nieraz to jeszcze nie wystarczy😉

Opublikowano
12 minut temu, marulekk napisał:

A jak komuś się chce ale niema co robić to co wtedy począć 

Odpocząć 

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

To po co trzymasz i jedną i drugą? Trochę się spodziewałem takiej odpowiedzi. Widać, Twoje krowy ucinają mleko na pstryknięcie palcami. Ja to muszę tydzień czekać, a nieraz to jeszcze nie wystarczy😉

Jedna narazie się tuczy i troche mleka daje , paszy mam w h*j to co chcesz usłyszeć 🤔

Druga doi , za krótko ale co mam zrobić , skąd mam wziąć krowe na zawołanie 

Opublikowano
14 minut temu, Rolnik1973 napisał:

POmóc tym co im się nie chce.

Ryyysiek, a Tobie to się jeszcze chce?🤭

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Odpocząć 

Ale jak będę wypoczęty to wtedy jak narzekać na zMęczenie 

Idę nówki funkiel rosyjskie łożyska założę to alternatora, niech ma coś władzio nowego w tym roku

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
Opublikowano
28 minut temu, Karol6130 napisał:

Blacha wiśnia mat t8 42zł/m

Drugi 44

Trzeci 35 zł za t8, 37 za t18, i 38,50 za t35

A Radek to kupił za połowę🤭

Jeszcze stal do tego, jakie okno 🙆‍♂️

I drzwi by się zdały🙆‍♂️

Kawałek kabla też się przyda 🙆‍♂️

Wiatę robisz?

Opublikowano
2 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

Tak z ciekawości.

Po co taka sztuka w mlecznym gospodarstwie? 

Ładnie wygląda i gnój robi 

1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

@Łolek

Już zamówione 🤭🤫

IMG_20230207_085439.jpg

Ech kto za tobą zdąży 🙆‍♂️

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v