Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, TheraRolnik napisał:

Pierdzielisz jak by byś statek kosmiczny zaczepiał...  podjechać ciągnikiem i zahaczyć na zaczep 

No roboty w uj 

Uwierz, że szybciej 50kg saletry ręcznie rozsiejesz, pakując worek w auto, jadąc do pola i rozsiewając niż podpinać traktor, jechać traktorem i wrócić. 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Uwierz, że szybciej 50kg saletry ręcznie rozsiejesz, pakując worek w auto, jadąc do pola i rozsiewając niż podpinać traktor, jechać traktorem i wrócić. 

Ja nie, bo nawet bym nie próbował 

Od takiej roboty są maszyny 

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ile arów to pole że 50 kg nawozu ?

Opublikowano
Przed chwilą, mf362 napisał:

Ile arów to pole że 50 kg nawozu ?

Przykładowo pod kukurydzę szło 50kg saletrzaku - rozsiew 25 minut w tempie powolnym, do 20 minut by się wyrobił jakby się pospieszył. Teraz na pszenicę pójdzie w sumie 75kg saletry. A pszenicy raptem 25a. 

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, stempos1980 napisał:

A to od ciebie już czerwoną kartkę dostał🤔

Niby nie, a od czasu planowanego testu przy użyciu fiskarsów i Markowego rozrzutnika, się do Sławka przykleił...na MF liczy. Ja mu nówkę Zetora załatwiłem to mi tylko zdjęcie po tym ciągniku zostało😂🤣

33 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

a powiem Panu, że z tym Karolem to jakoś to... ja się zaczynam zastanawiać czy On już nie zamężny... znaczy żonaty... no bo gdzie tak wybrednym być... ? 🤷‍♂️

Mówisz Pan, że ...bigamista🤔

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał:

Mówisz Pan, że ...bigamista

no nie wiem... może tylko fantasta...

no chyba że jeszcze nie szuka...

Opublikowano

@DANDYS 

Mi taka mała nie potrzebna. Ojciec mojej kobity szuka 

@Belarus820 

Ten Kingway jeździ niedaleko mnie na składzie węgla. Nie głupie, choć pokracznie wygląda i mało zwrotne przez to 

18 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Przykładowo pod kukurydzę szło 50kg saletrzaku - rozsiew 25 minut w tempie powolnym, do 20 minut by się wyrobił jakby się pospieszył. Teraz na pszenicę pójdzie w sumie 75kg saletry. A pszenicy raptem 25a. 

Jak już nie raz pisałem tu się z Tobą zgadzam. Pewnie sam bym podobnie robił na Twoim miejscu 

Opublikowano
2 minuty temu, szymon09875 napisał:

Jak już nie raz pisałem tu się z Tobą zgadzam. Pewnie sam bym podobnie robił na Twoim miejscu 

Jedynie tego wapna więcej a do nawozów to szkoda roboty. Tym bardziej, że się okraja, jesienią pod pszenicę nic, wiosną pod mieszankę może coś saletrzaku, o ile się kupi, pod ziemniaki nie ma nic kupione. 

Opublikowano
Leszy napisał:

4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ziemniaki tak, śmietana - nie.

Śmietany się raczej jako składnik czegoś większego używa. Te ziemniaki to z czym jadasz? 

z kartoflami 🤭😁

Opublikowano
8 minut temu, szymon09875 napisał:

@DANDYS 

@Belarus820 

Ten Kingway jeździ niedaleko mnie na składzie węgla. Nie głupie, choć pokracznie wygląda i mało zwrotne przez to 

Grześ parczewski mowil ze cos ponad 60tys netto kosztuje?

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Jedynie tego wapna więcej a do nawozów to szkoda roboty. Tym bardziej, że się okraja, jesienią pod pszenicę nic, wiosną pod mieszankę może coś saletrzaku, o ile się kupi, pod ziemniaki nie ma nic kupione. 

Co za wapno siałeś? Chodzi mi o nazwę 

Qurła ale pizga wiatrem i deszczem🤔

Opublikowano

i u nas się wiosna tej zimy niespodziewanie skończyła.

zimny wiatr i deszcz zacina...

o po co to komu potrzebne?...  echchch...

1 minutę temu, stempos1980 napisał:

Qurła ale pizga wiatrem i deszczem

Opublikowano
18 minut temu, szymon09875 napisał:

@DANDYS 

@Belarus820 

Ostatni kawał qq na wiosce pada ,tak samo jak deszcz w tej chwili  .            Bo nawozy garściami to się sieje we dwóch ,wtedy jeden nawozy donosi . A jak się sieje samemu to trzeba mieć czapkę 

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Nawet nie tyle co donosi tylko ucelować z rozstawieniem worków aby pustych przebiegów nie było.

Jak nawozy w bagażniku ,to tylko siejący w ogon dostaje . A przy sianiu  czapka chyba wiesz do czego [to nie mój patent]

Opublikowano
4 minuty temu, kizak napisał:

Jak nawozy w bagażniku ,to tylko siejący w ogon dostaje . A przy sianiu  czapka chyba wiesz do czego [to nie mój patent]

Wstyd się przyznać ale ja nie wiem🤦. Ręką się rzucało niewiele, bo kosem już w konia nawet było siane

Opublikowano
Przed chwilą, kizak napisał:

Przy domu pół biedy - skoczy się taczką. Na drugim kawałku tak jak piszesz, worki w bagażniku a ojciec z wiadrem przychodził. Siałem kiedyś, nie pamiętam już pod co nawozy u Seniora i dużo tego było, to jeszcze więcej pola obrabiał, kawałek krótki to wystarczyło rozstawić worki na jednym i drugim końcu. Ale to do wapna dobre, przy rozsiewie na przykład na pszenicę na najdłuższy kawałek - 150m długości, 15m szerokości - 3 przejścia na szerokość, do miski saletry upchnie się ze 20kg to praktycznie na pierwszą dawkę wystarczy. Wapna tak dużo nie wchodzi no i przy deptaniu po orance to lepiej mniej, tak do 10-12kg optymalnie. Najgorsza jest świeża oranka, jak się siało Polifoskę pod pszenicę. Najlepiej pobronować przed rozsiewem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v