Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

23 minuty temu, Łolek napisał:

Z takim podejściem daleko nie zajedziesz niestety 

Tak gadasz jak większość ludzi u mnie na wsi 

Tylko oni dalej męczą  ciapka i siuntke budynki niszczeją bo skąd brać (i teksty wy to mota) a im dalej się nie opłaci 

A czasy były inne miałem 25 lat dwoje małych dzieci i płótno w kieszeni 

Ja to chociaż zetora kupiłem i rozglądam się za 912 😉

@wojtal24 na mnie zapisane , wszystko

3 minuty temu, Karol6130 napisał:

Walczymy z powadźą

Karol a Ty co masz taką lichą beczke 🤔

25 minut temu, MonteChristo napisał:

Ile masz zboża do koszenia? masz przyczepę? 

Mam 3 przyczep do zboża 

33 minuty temu, jacor73 napisał:

A to jak nie policzysz, to wtedy nie dołożysz? A na co te pieniądze będziesz trzymał, dzieci nie planujesz, Rydzykowi prześlesz, lepiej sobie pracę usprawnić i sprawić, żeby było lżej.

Chyba nie dokładam bo skąd 😉 wszystko utrzymuje sam , opłaty , żarcie, energia, parę groszy w klamoty inwestuje i zawsze na koncie pewna suma musi leżeć , to coś się zarabia

jak na Ciebie zapisane to nie wiem nad czym Ty się zastanawiasz posucha chłopaków tu na forum co mają chodowle dobrze Ci radzą I do przodu jak na Ciebie zapisane to młodego rolnika już nie weźmiesz ale modernizację lub te rmg I coś dołożysz i kupisz nowe maszyny a szybko minie to 5 lat żeby się z tego rozliczyć szybciej pole ogarniesz lepszym większym sprzętem to i czas wolny znajdziesz albo sobie coś dorobisz do gospodarstwa

Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał:

Bo tylko 4500l chcieli mi dać, a ja chciałem minimum 6000l

Zbieram kasiore na 7-8

A na co Ci taka duża ? Ile masz gnojówki na rok ?

Opublikowano
3 godziny temu, bratrolnika napisał:

w sumie to dobrze napisał, bo napisał 1/2 1/3, czyli w czystym rozrachunku wychodzi 1/6, mówiłeś że za 2812 coś koło 30, a że ten nowy 180, to wychodzi jak w mordę strzelił

panie, u nas jakby nie liczyć c-330 i c-360 (przed 27 grudnia zeszłego roku), to wychodzi na to że tylko mój esiok został🤣

2812 myślałem że znajdzie się kupiec za 40 k plus MF 39k . No to plus minus 80 tys . Tyle że zakładałem na nowy nabytek 160 tys zł tak strzelałem .

Ale tak jak piszesz jak w mordę strzelił. 1/6 : D 

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, jacor73 napisał:

Wg mnie, to coś jest stanowczo za mało, jak na dochód z 40 ha. Z takiego areału, to powinny być maszyny pokroju innych forumowiczów, a nie sprzęt rodem z PRL'u, gdzieś popełniasz błąd i brniesz w złym kierunku.

No co mam powiedzieć nie kładę na wydajność krów , do tego ceny słabe , zboża też skup słabo płaci 

Jedynie wreszcie normalnego kupca bydła znalazłem ,ale to dopiero ponad rok handlujemy

Opublikowano
8 minut temu, mf362 napisał:

2812 myślałem że znajdzie się kupiec za 40 k plus MF 39k . No to plus minus 80 tys . Tyle że zakładałem na nowy nabytek 160 tys zł tak strzelałem .

Ale tak jak piszesz jak w mordę strzelił. 1/6 : D 

żeby 30 ktoś mu dał to będzie dużo

Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał:

@PRIMOjuż jestem welger rotor v noże 4 pasy 2008 rok trochę do tej ceny co mówiłeś  trzeba będzie dołożyć ale nie dużo i jest też vicon  z serii 13

Będę miał fotki Łukasz prześle 

Fotki mile widziane. 🍺

Opublikowano
1 minutę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

No co mam powiedzieć nie kładę na wydajność krów , do tego ceny słabe , zboża też skup słabo płaci 

Są dwa sposoby w krowach mlecznych. Albo celem jest wydajność i wtedy są wyższe koszty, a tym samym niższy dochód. Albo celem jest zdrowie i rozród i wtedy są niższe koszty a wyższy dochód. Oczywiście mam na myśli koszty i dochód przeliczone na wyprodukowany litr czy kilogram mleka. Albo doisz mniej i wkładasz mniej, albo doisz więcej i wkładasz więcej. Ja też nie kładę nacisku na wydajność i nie będę pisał jaki mam dochód za 2022, żeby nie denerwować Sławka🤭

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Łolek napisał:

Ha ha ha  znowu z Czesławem popijemy caseja dzisiaj kupili takiego jak Twój 

Wiela za niego?

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Są dwa sposoby w krowach mlecznych. Albo celem jest wydajność i wtedy są wyższe koszty, a tym samym niższy dochód. Albo celem jest zdrowie i rozród i wtedy są niższe koszty a wyższy dochód. Oczywiście mam na myśli koszty i dochód przeliczone na wyprodukowany litr czy kilogram mleka. Albo doisz mniej i wkładasz mniej, albo doisz więcej i wkładasz więcej. Ja też nie kładę nacisku na wydajność i nie będę pisał jaki mam dochód za 2022, żeby nie denerwować Sławka🤭

Brawo Ty 👍 , ze Sławkiem sie nie zrównasz 😛

Opublikowano
22 minuty temu, jacor73 napisał:

gdzieś popełniasz błąd i brniesz w złym kierunku.

Jego największym błędem jest to że ma h🤬 do gadania. 

Jak starzy wyrażą zgodę to dopiero może coś zrobić. 

Opublikowano
37 minut temu, Karol6130 napisał:

Walczymy z powadźą

IMG_20230123_144750.jpg

Do Ryśka wozisz 

38 minut temu, wojtal24 napisał:

nie jesteś w stanie odpowiedzieć na moje 2 pytanie czy ziemia jest prawnie zapisana na Ciebie ? podejrzewam że nie a Ty próbujesz coś robic ale sam nie decydujesz tylko rodzice i to jest najgorsze Ty się chłopie wykończysz. I Ci powiem tak masz 2 wyjścia rozmowa z rodzicami i albo Ci zapisują glebę bierzesz młodego rolnika uzupełniasz sprzęt i gospodarzysz po swojemu a rodzice Ci pomagają a jeżeli ta opcja jest nie możliwa bo masz młodych rodziców i nie mogą mieć emerytury. to pakuj się bierz dziewczynę wyprowadzaj się do miasta kiedyś pokazywałeś że masz fach w ręku bo robiłeś w stolarce więc robotę sobie znajdziesz szybko przyjedziesz na weekend do rodziców w sobotę coś pomożesz w niedzielę zjesz obiad i pojedziesz sobie z panna do miasta i w tygodniu do pracy na etat I zobaczysz jak będziesz miał lżej psychicznie I zobaczysz jak rodzice Cię docenia po 2 miesiącach ewentualnie, zapiszą glebę Twojemu rodzeństwu ale zdrowie psychiczne jest najważniejsze a Ty z kobieta będziesz żył długo i szczęśliwie I mysle ze trafiłem w setno Twoich problemów. I nie pisz mi że to lubisz albo jeszcze coś bo to tylko sobie tak tłumaczysz. a czy 20 lat temu było łatwiej napewno pod tym względem że ziemia była tańsza ale i płody rolne były tańsze więc na jedno wychodziło za 20 lat też napiszesz że 20 lat temu czyli dziś było latwiej takie życie stary. I przestań tu marzyć i wymyślać te maszyny mam też takich kolegów co ciągle mowia że już kupują jd czy nh a 15lat jeżdżą starymi ursusami obejrzyj sobie z 2 ostatnie odcinki @kuli na yt mądrze chłopak mówił. a Ty powtarzasz ciągle te same teksty co Ci ojciec czy dziadek mówił ze ursus i tylko ursus i tk bez napedu.

Napisałeś to co wszyscy myślą 

A,, chłopak ma pewno ze 35 lat 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, PRIMO napisał:

Zajmij się polityką , Przemysław 😛

Opublikowano
Przed chwilą, Łolek napisał:

Do Ryśka wozisz 

@Karol6130 dej spokój, bo będzie musiał suszowe łoddać🤦

5 minut temu, PRIMO napisał:

Mnie się wydaje, że może nie tyle oboje. Mam u siebie na wsi sytuację,która jest bardzo bardzo podobna. Tylko tam ta osoba, która rządzi jest trochę bardziej... "nowoczesna" i gospodarstwo fajnie zorganizowane i wyposażone. Ale ...a nie będę pisał nawet...w każdym razie tutaj , jak czytam to co Marcin pisze to wypisz wymaluj

• Haha 1
Opublikowano
36 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

A na co Ci taka duża ? Ile masz gnojówki na rok ?

Litrów nie liczę 

Na co mi duża? A na to żeby trochę dużymi zacząć więcej robić 

Nie mówię że kupię 7-8 ale chciał bym conajmniej 6000l

Czy to tak wiele to bym nie powiedział 

No i ta też ma swoje lata, 2007 rok 

Ciągnik też będzie jeszcze jeden, kiedyś ale będzie 

Z czasem też może i ładowarka, ale narazie mam czym robić 

Opublikowano
7 minut temu, Karol6130 napisał:

Litrów nie liczę 

Na co mi duża? A na to żeby trochę dużymi zacząć więcej robić 

Nie mówię że kupię 7-8 ale chciał bym conajmniej 6000l

Czy to tak wiele to bym nie powiedział 

No i ta też ma swoje lata, 2007 rok 

Ciągnik też będzie jeszcze jeden, kiedyś ale będzie 

Z czasem też może i ładowarka, ale narazie mam czym robić 

Dobrze Karol myślisz , w takich ludziach jak ty przyszłość 👍😉

Opublikowano
32 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Gdzie w takich

Toż to nie ma czucia

Ja tam nie używam rękawic ani kurtki ani spodni, że jedynie kask z szybką 

Żadna frajda ubrać się  i nie czuć wjatra. 

Oj czuć, Rysiek czuć..a jeszcze i słychać..

Jak przyjadę to Cię przewiozę ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v