Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, MonteChristo napisał:

zagona też ma

A o tym to już nie wiedziałem że ma. 🙆‍♂️

Opublikowano
Przed chwilą, Aktywnyrolnik7245 napisał:

@PRIMO włącz sobie agropierdoły i wyluzuj 

Sam se oglądaj te prawdomówne pierdoły. 🤪

Opublikowano
3 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Mariusz już to widzę jak się toczysz w błocie  z belą sianokiszonki ...

A o to jak sprawuje się w błocie czydziestka to trzeba @Bananek pytać ostatnio dobrą fotę wklejał. 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Mariusz już to widzę jak się toczysz w błocie  z belą sianokiszonki ...

Nie było to w błocie. Ale w błocie to i ciągniki z napędami mają problemy. Musisz kiedyś do mnie zawitać, to sam się przekonasz. Nie mam zwyczaju pisać głupot nie żartując 

Opublikowano

Wolę bez. 

Ale na motor kupiłem, bo jak w tamtym sezonie jakiś duuuuży robal mi się rozdupcył na dłoni, to stwierdziłem że to się przyda...😄

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

3 minuty temu, Qwazi napisał:

Marcin, a jak Ty liczysz tę dochodowość?

Zysku tyle co w pysku 😛

Marcin kiedy Ty masz urodziny? to zrzucimy Ci się na zeszyt w kratkę długopis i kalkulator I od tego zacznij inwestycje w gospodarstwo. I pytanie czy ta ziemia i gospodarstwo prawnie należy już do Ciebie?

Qwazi napisał:

Czegoś nie bardzo rozumiem. Masz 12 ha łąk, rozglądasz się za mułem z ciężkiej serii ursusa, a nie poprawiasz szybkości i jakości zbioru trawy. Wydaje mi się, że odpuszczając sobie zakup takiego ciągnika, a kupując przetrząsarko i zagrabiarkę o rozsądnych wydajnościach zyskasz dużo więcej. A ciągniki, które masz sobie z tymi maszynami poradzą. A to trawę zbiera się trzy razy w roku. Niektórzy więcej 

Tobie to powinni pomnik postawic za cierpliwość do tego gościa albo przynajmniej medal dac😁😁😁

• Like 1
Opublikowano
56 minut temu, MonteChristo napisał:

chłopie nowy brutto tyle kosztuje

No to by oznaczało że klient wali cenę z kosmosu bo sprzedać nie chce🤭🤭🤭

50 minut temu, bratrolnika napisał:

w sumie to dobrze napisał, bo napisał 1/2 1/3, czyli w czystym rozrachunku wychodzi 1/6, mówiłeś że za 2812 coś koło 30, a że ten nowy 180, to wychodzi jak w mordę strzelił

panie, u nas jakby nie liczyć c-330 i c-360 (przed 27 grudnia zeszłego roku), to wychodzi na to że tylko mój esiok został🤣

O innym mowa.

39 minut temu, PRIMO napisał:

Sławek ma w obrocie a ty o zagonie. 🤦‍♂️

No ma i zagona z 2012, nieużywany od 2019

Opublikowano
5 minut temu, hubertb napisał:

Długo nie popracował. 

Bo kupiłem ciągnik i obrotówkę.

Pierwsze lemiesze tylko dłuta pogubiłem po przekręceniu - nie zmieniłem śrub🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

A posłużyły by na kolejne 100ha

Opublikowano
27 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Ale na motor kupiłem, bo jak w tamtym sezonie jakiś duuuuży robal mi się rozdupcył na dłoni, to stwierdziłem że to się przyda...😄

jak ci kiedy przy 160 bąk zapierdzieli w palec to nie wiadomo czy jego rozjebało czy ci kość pękła

• Sad 1
Opublikowano
9 minut temu, bratrolnika napisał:

jak ci kiedy przy 160 bąk zapierdzieli w palec to nie wiadomo czy jego rozjebało czy ci kość pękła

Bąka to puści ze strachu przy takiej prędkości

Opublikowano
Przed chwilą, bratrolnika napisał:

no weź, 160 to dopiero początek czwartego biegu z sześciu dostępnych

Nie wiem nie znam się ja na rowerze takich prędkości nie osiągam 😊

3 minuty temu, hubertb napisał:

Tak się wychodzi na chytrości 😜 

Chytry dwa razy traci mówiłem dziadkowi jak robił remont swojej c-360 na najtańszych częściach co 2 lata

Opublikowano
2 godziny temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Jakie ciągniki ?

Karolu ja nie gonie do przodu , zresztą kiedy ja bym to spłacił 

Marcin 20 lat wstecz miałem  tylko ciapka i chęć siłe widły i taczki oraz żonę która że mną pracowała i mnie wspierała, może nie dorobiłem się milionów ale na spokojne życie wystarcza 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Łolek napisał:

Marcin 20 lat wstecz miałem  tylko ciapka i chęć siłe widły i taczki oraz żonę która że mną pracowała i mnie wspierała, może nie dorobiłem się milionów ale na spokojne życie wystarcza 

Ale nie pozwoliłeś sobie powiesić kija nad głową, a Marcin raczej tak

1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

Marcin kiedy Ty masz urodziny? to zrzucimy Ci się na zeszyt w kratkę długopis i kalkulator I od tego zacznij inwestycje w gospodarstwo. I pytanie czy ta ziemia i gospodarstwo prawnie należy już do Ciebie?

Tobie to powinni pomnik postawic za cierpliwość do tego gościa albo przynajmniej medal dac😁😁😁

Pewnie jest właścicielem, ale bez swobody decyzji. Nawet jeśli policzy i jakieś sensowne decyzje podejmie, to, uważam, zabraknie zgody na wprowadzenie tego w życie. A ta zgoda i swoboda raczej nie zależy od tej dziewczyny. Ja ( i nie tylko ) staram się podzielić tym, co przerobiłem na własnym tyłku. Tyle, że mnie nikt nigdy nie ograniczał i za pysk nie trzymał. Na pierwszym miejscu to Marcin powinien uderzyć pięścią w stół i zaczął gospodarzyć, bo czas mu ucieka a sytuację podobne do jego sytuacji rzadko kończą się dobrze dla gospodarstwa

Edytowane przez Qwazi
  • Like 6
Opublikowano
1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

A jak mi wyjdzie że będe musiał dołożyć 🤔 lepiej nie liczyć 

27 minut temu, Łolek napisał:

20 lat do tyłu było łatwiej , paliwo tanie , nawozy tanie , i żadna Unia nie wpieprzała się do gospodarzenia 

Opublikowano

nie było łatwiej. jeszcze mniej zostawało. 

siuntka popegeerowska to była inwestycja, albo kostka od helmuta z krzaków 

Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

nie było łatwiej. jeszcze mniej zostawało. 

siuntka popegeerowska to była inwestycja, albo kostka od helmuta z krzaków 

A teraz rozsiewacz czy pług od helmuta z krzaków nie jest, był jeden taki co się takimi maszynami podziurawionymi podniecał i pluł na polskie

Opublikowano
3 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

A jak mi wyjdzie że będe musiał dołożyć 🤔 lepiej nie liczyć 

20 lat do tyłu było łatwiej , paliwo tanie , nawozy tanie , i żadna Unia nie wpieprzała się do gospodarzenia 

Nie pisz o czymś, o czym nie masz wiedzy. Najpierw policz i zapytaj takich co 20 lat temu już gospodarzyli. Podliczyłeś sobie dwa ostatnie lata?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v