Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, Kowalsky30 napisał:

One nie są utuczone. Bo niby czym utuczyć takiego małego cielaka (obwód w klatce nie świadczy o tuszy tylko o prawidłowym rozwoju). Dostają mleka ile chcą. Ale to trzeba obserwować kał, bo niektóre same wiedzą ile potrzebują inne zaś piją do przesady i wtedy siłą odciągamy. Do mnie handlarze walą drzwiami oknami i mówią, że mam najlepiej odchowane cielęta w okolicy, gorzej z płaceniem. Ciężko sprzedać bezpośrednio do hodowcy, bo to nie jest region hodowlany. Czasem się uda to i pieniądz lepszy. Ty jak odkarmiasz?

Mleko pełne i pełnoporcjówka, od drugiego tygodnia siano. No i co Ty mnie tutaj podpytujesz, kiedy wszystko dokładnie wiesz. A czym cielaka utuczyć? Ano mlekiem. Jeśli ma do woli mleka, nie będzie pobierał nic innego. Wtedy pięknie robi wagę, ale problem się zaczyna, kiedy mu to mleko zabrać, dlatego moim zdaniem taki cielak powinien ssać do jakichś 7 a nawet 8 miesięcy. Odsadzenie będzie następowało naturalnie, chociaż bez "płaczu" się nie obejdzie. Ale to jest moje zdanie, każdy może mieć inne

Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał:

🤭

A jęczmień dwurzędowy musi mieć wyższą obsadę

Sławku Tobie wierzę 

3 minuty temu, szymon09875 napisał:

W Poznaniaku dwie na oryginalnym rozstawie jest za mało. Na 15 cm dwie jak zamykałem to akurat pod oponę 12.4 pasuje

Aby było widać gdzie jechać , to jedna wystarczy 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

to może kozy albo barany 🤔

Delegacja z Sejmu więcej by wydeptała 🤭

Opublikowano

U mnie też 3 byłoby optymalnie, ale na siewnika było po dwie, a nie mogłem dostać identycznych kół wysiewających, bo te zmieniałem i tych kółek do ścieżek też nie znalazłem

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

12 minut temu, Agrest napisał:

🤭

A jęczmień dwurzędowy musi mieć wyższą obsadę

Sławku Tobie wierzę 

3 minuty temu, szymon09875 napisał:

W Poznaniaku dwie na oryginalnym rozstawie jest za mało. Na 15 cm dwie jak zamykałem to akurat pod oponę 12.4 pasuje

Aby było widać gdzie jechać , to jedna wystarczy 🤔

Marcin albo rób ścieżki tak żeby cała opona się mieściła albo nie rób wcale, takie półśrodki żeby tylko było widać gdzie jechać a pół opony będzie gniotło to bez sensu

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

@szymon09875 no masz rację 

@krilan06 a powiedz mi jeszcze jak zaczynasz połową siewnika to masz jakiś znacznik żeby widzieć gdzie jechać drugi przejazd 🤔

Środkiem maski jedziesz na ślad od ostatniej redlicy. Przynajmniej ja tak robię. Poznaniaka zwezilem na 2.5,m bo tak było szybciej niż rozciągać na 3 m 🤭

Opublikowano
54 minuty temu, Desperado napisał:

Po trzy trzeba zamykać na oponę 14,9x28.

Ja mam opony 9.5 × 36 i też trzy zamykam

1 godzinę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Jedną sekcję zamykasz czy więcej ?

3

Opublikowano
1 godzinę temu, Kowalsky30 napisał:

One nie są utuczone. Bo niby czym utuczyć takiego małego cielaka (obwód w klatce nie świadczy o tuszy tylko o prawidłowym rozwoju). Dostają mleka ile chcą. Ale to trzeba obserwować kał, bo niektóre same wiedzą ile potrzebują inne zaś piją do przesady i wtedy siłą odciągamy. Do mnie handlarze walą drzwiami oknami i mówią, że mam najlepiej odchowane cielęta w okolicy, gorzej z płaceniem. Ciężko sprzedać bezpośrednio do hodowcy, bo to nie jest region hodowlany. Czasem się uda to i pieniądz lepszy. Ty jak odkarmiasz?

Tylko, że ci inteligentni robotą się nie splamią i chcieliby decydować o losie tych mniej inteligentnych. Najchętniej postawili by ich na  swoich plantacjach i kazali zbierać truskawki za miskę ryżu

Powinni patrzeć na odciski na dłoniach i dopiero wręcać karty

Podejście numer 5

IMG_20231115_165509.jpg

Tak było, jest i będzie 

36 minut temu, Łolek napisał:

Telenowela pt ścieżki w Marcina zbożu odc 125 

Turu tutu tu tutururu 

Opublikowano

@Aktywnyrolnik7245 tak czytam twoje ostatnie posty, i z tego co widzę to masz za mało sprzętu (tzn nie masz kasy żeby wymienić na odpowiedni), i za dużo hektarów bo obrobić się nie możesz 

Jest rozwiązanie: sprzedaj połowę hektarów, i za te pieniądze kup sobie maszyny, będziesz się wyrabiał poprzez mniejsza ilość ha, i w końcu większe maszyny

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

To błąd i ślepa uliczka bo kupi maszyny do których będzie miał za mało hektarów🤣

1 minutę temu, radekz200 napisał:

ja mam Kormorany 😂😂😂😂

Kormorany były 140zł na sztuce tańsze🤣

To coś budżetowo pojechałeś🤣

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

To błąd i ślepa uliczka bo kupi maszyny do których będzie miał za mało hektarów🤣

Kormorany były 140zł na sztuce tańsze🤣

To coś budżetowo pojechałeś🤣

jak ja kupowałem to znowu frigo były tańsze 😛 ps je można było kupić w biedronce 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v