Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
34 minuty temu, krilan06 napisał:

Taka szczota, to nie ma co się dziwić że żółty zaczyna się robić. Kiedy siałeś i ile to szt/m2 wychodziło? 

Nie liczyłem , ale są jeszcze etykiety . Siane po 20 września . A miałem walnąć 200 kg ale materiał drogi 

IMG_20231115_120829_239.jpg

Opublikowano
15 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Nie liczyłem , ale są jeszcze etykiety . Siane po 20 września . A miałem walnąć 200 kg ale materiał drogi 

No gdzie 200kg? I tak z tego co widzę to za duża norma, bo wg mnie okolice 20-tego września to siew w optymalnym terminie

Opublikowano
7 minut temu, radekz200 napisał:

cielaka 100 kg zatrzaśniesz w takiej drabinie?

A czy ja pisałem coś o cielakach, czy o jalowkach pow. roku? Bo skoro cielne, to chyba nie ważą po 100kg. Jak chcesz drabine dla cielaków, to po co wogóle myślisz o zatrzaskach...

Opublikowano
6 minut temu, krilan06 napisał:

No gdzie 200kg? I tak z tego co widzę to za duża norma, bo wg mnie okolice 20-tego września to siew w optymalnym terminie

To ile powinienem wysiać ? Nie myślałem że tak się będzie krzewić , pszenicy walne 200 kg i tak nie za gęsta 

Opublikowano

i sobie pada na przemian z ulewami..

1 godzinę temu, Desperado napisał:

xDxD Pacanie, w błocie wszystko się kisiło, kisi i kisieć będzie, a to że z was tam rolniki jak z koziej d*py trąbka no to co zrobić że żółknie, zaprawia tam który? opryski na jesień? głębosz wiesz co to takiego? melioracja? jak wszyscy tak tam takie jak ty to nie mam pytań.   xD

piwniczaku-twoja znajomosc rolnictwa jest na poziomie dziadkow z malopolski..wtedy sie mentalnie zatrzymales 

napisz choc raz  skad pochodza to ci powiem jakie tam maja gleby i ja wyglada tam rolnictwo.

gdy spadnie 100 mm w pare dni albo pada ciagle przez tydzien to melioracje i zaprawe mozesz sobie do piwnicy wsadzic..tym bardziej na glebach jakie mamy .

1 godzinę temu, toooomaszewski napisał:

Ostatnio na weselu grajki pytały mojej towarzyszki, o jako dziwucha ten teges, Tomasz, to już będzie sąsiadka chyba, już wiem gdzie będzie można soli pożyczyć, a ona ja nie sole, i zgasiła muzykanta 😅

Wszystko o czym piszesz robione i też żółknie 🤔

on nie ma zielonego pojecia o rolnictwie i roznicach miedzy rejonami..

Opublikowano
15 minut temu, Qwazi napisał:

A czy ja pisałem coś o cielakach, czy o jalowkach pow. roku? Bo skoro cielne, to chyba nie ważą po 100kg. Jak chcesz drabine dla cielaków, to po co wogóle myślisz o zatrzaskach...

no ja takie potrzebuje 😂 a ty masz jakieś insynuacje ze zatrzaski są dla mnie za drogie 😛 

Opublikowano
14 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

To ile powinienem wysiać ? Nie myślałem że tak się będzie krzewić , pszenicy walne 200 kg i tak nie za gęsta 

W tym terminie co siałeś spokojnie 140kg/ha by wystarczyło. Dużo zależy od działki, ja siałem jednego dnia jednakową normą wysiewu i duże różnice widzę w zagęszczeniu na dwóch różnych działkach 

Opublikowano

5 minut temu, radekz200 napisał:

no ja takie potrzebuje 😂 a ty masz jakieś insynuacje ze zatrzaski są dla mnie za drogie 😛 

Dla cielaka to 20, ostatecznie 22, jeśli skośna, bo z prostej, jak będzie szczupak, to wylezie...

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, jacus napisał:

i sobie pada na przemian z ulewami..

piwniczaku-twoja znajomosc rolnictwa jest na poziomie dziadkow z malopolski..wtedy sie mentalnie zatrzymales 

napisz choc raz  skad pochodza to ci powiem jakie tam maja gleby i ja wyglada tam rolnictwo.

gdy spadnie 100 mm w pare dni albo pada ciagle przez tydzien to melioracje i zaprawe mozesz sobie do piwnicy wsadzic..tym bardziej na glebach jakie mamy .

on nie ma zielonego pojecia o rolnictwie i roznicach miedzy rejonami..

Krowi cycku, zrozum że tam gdzie ty mieszkasz to było zadupie, jest zadupie i będzie zadupie, nie mające nic wspólnego z prawdziwym rolnictwem, nawet Kraków waszymi rządami doprowadziliście do bankructwa cieciu z kibla.  xD  Piwnica to ci została we krwi, bo u was były nie tak dawno talkie ziemianki za pałace.   xD

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
15 minut temu, radekz200 napisał:

a wysokość 1 m nie będzie za duża?

Fabryczne 30 mają 90 wysokości. U mnie są zamontowane 25 cm od podłoża. Zatrzaskowa ma metr bez mechanizmu zatrzasków, też jest zamontowana 25 cm od podloża. Dla małych cielaków zrobiłem 22, też o wysokości 90, ale jest zamontowana 10cm od podłoża. Może Ci to rzuci jakieś światło. Musisz sobie dopasować do kojca, albo wysokością drabiny, albo wysokością montażu, z tym, że dla małych nie montowałbym wyżej niż 15 cm od podloża. I ja nie mam zagłębionego kojca. Wszystko jest na jednym poziomie 

Opublikowano

Dobre ludzie, do połączenia takiego rozdzielacza trzeba zastosować pomiędzy nimi dzielnik strumienia albo tuleję ciśnieniową? Czy można tylko przewodami tak jak na rysunku tym? 👀

Screenshot_20231115-133135_Firefox.jpg

Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał:

Fabryczne 30 mają 90 wysokości. U mnie są zamontowane 25 cm od podłoża. Zatrzaskowa ma metr bez mechanizmu zatrzasków, też jest zamontowana 25 cm od podloża. Dla małych cielaków zrobiłem 22, też o wysokości 90, ale jest zamontowana 10cm od podłoża. Może Ci to rzuci jakieś światło. Musisz sobie dopasować do kojca, albo wysokością drabiny, albo wysokością montażu, z tym, że dla małych nie montowałbym wyżej niż 15 cm od podloża. I ja nie mam zagłębionego kojca. Wszystko jest na jednym poziomie 

no u mnie też będzie korytarz i kojec na równi ponieważ to stodoła, wylewał będę tylko fundamencik żeby to oddzielić 😛 masz porobione jakieś żłoby?

Opublikowano (edytowane)

IMG_20221105_092002_683.jpg

10 minut temu, radekz200 napisał:

no u mnie też będzie korytarz i kojec na równi ponieważ to stodoła, wylewał będę tylko fundamencik żeby to oddzielić 😛 masz porobione jakieś żłoby?

Nie. U mnie to wygląda tak. Ten fundamencik niby też miałem robić, ale nie ma i jest dobrze

5 minut temu, kris91 napisał:

A ja nie wiem, nie znam się, myślałem ze to tylko 3 sekcja jest 👀

To jest dzielnik. Do tura to ma być?

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

Czemu? Przecież to nie jest sama nawigacja.

No wg mnie sam traktor nie jest innowacyjny, precyzyjna nim jazda może już tak, ale sama jazda traktorem nic nie wnosi, dopiero podłączone do niego jakieś narzędzie. A co mówią dealerzy, że przejdzie? 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Desperado napisał:

Krowi cycku, zrozum że tam gdzie ty mieszkasz to było zadupie, jest zadupie i będzie zadupie, nie mające nic wspólnego z prawdziwym rolnictwem, nawet Kraków waszymi rządami doprowadziliście do bankructwa cieciu z kibla.  xD  Piwnica to ci została we krwi, bo u was były nie tak dawno talkie ziemianki za pałace.   xD

😂 to znowu zapytam skad jestes ?? czego sie boisz -tak trudno podac nazwe gminy  ?? nie pytam o adres piwnicy w ktorej sie chowasz przed swiatem..

chcialbym zobazyc jak wyglada prawdziwa nowoczesnosc..

przestalo padac, nawet chwilami slonce wychodzi ,wiatr spory z 10 stopni.

Opublikowano
7 minut temu, toooomaszewski napisał:

No wg mnie sam traktor nie jest innowacyjny, precyzyjna nim jazda może już tak, ale sama jazda traktorem nic nie wnosi, dopiero podłączone do niego jakieś narzędzie. A co mówią dealerzy, że przejdzie? 🤔

Dealerzy wysylają oferty z calą rozpiską pod te rolnictwo precyzyjne,np nh tak to opisuje: odbiornik z dokładnością,monitor i kierownica, system zawiera kontrolę sekcji,zmienne dawkowanie pod mapy zasobności gleby oraz precyzyjne sterowanie. To jest do nh t5.110ec, 424 350zl

Opublikowano
47 minut temu, radekz200 napisał:

A co tam będziesz hodował 🤔 jałówki ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v