Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ale to się nawet nie opłaci - zbierz ze 3 tony pszenicy na rok, sprzedaj za 1800 to lepiej wyjdzie kupić za 300 grochu, bez nawozów zasiać i zapomnieć albo ewentualnie prysnąć na chwasty. Uleci z tona to tyle mi starczy zamiast koncentratu kurom na dwa lata. Prawie się zużyje zapas a potem normalnie posiać już i zebrać na paszę dla siebie.

Mylisz się. Lepiej kupić śruty sojowej i jeszcze taniej wyjdzie jak stosować własny groch.

Opublikowano
Przed chwilą, Popier96 napisał:

Mylisz się. Lepiej kupić śruty sojowej i jeszcze taniej wyjdzie jak stosować własny groch.

Nie chcę śruty sojowej. Ci co stosowali się z tego wycofali, chyba, że za dużo niej dokładali i przebiałkowali.

• Confused 1
Opublikowano
11 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Ale to się nawet nie opłaci - zbierz ze 3 tony pszenicy na rok, sprzedaj za 1800 to lepiej wyjdzie kupić za 300 grochu, bez nawozów zasiać i zapomnieć albo ewentualnie prysnąć na chwasty. Uleci z tona to tyle mi starczy zamiast koncentratu kurom na dwa lata. Prawie się zużyje zapas a potem normalnie posiać już i zebrać na paszę dla siebie.

Ale mi humor poprawiłeś 🤣🤣🤣 

Po co siać i orać to potem :o lepiej sprzedać za te 1800 :o

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, szymon09875 napisał:

Ale mi humor poprawiłeś 🤣🤣🤣 

Po co siać i orać to potem :o lepiej sprzedać za te 1800 :o

Jak zabije ziele albo coś nie wypali to choć ziemię użyźni. A tu kup choć 100kg pszenicy kwalifikatu do siania - ze 2 stówki najmniej, opryskaj na ziele 2x, grzyb 2x to już ze 3 stówki, do tego saletry ze 200 kilo to już 4 stówki. Czyli prawie tysiąc, plus paliwo, nie licząc żadnego NPK z worka. W najlepszym wypadku może z 400 czy 500 do przodu. A tak groch kupię za 3 stówki, paliwo żeby wiosną tylko uprawić, nawozów zero, oprysk jakimś Boxerem ze Stompem stówka i wsio. Urośnie i da ze 2t/ha to już zamiast 25 worków koncentratu dla kur będzie, worek 83zł. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Jak zabije ziele albo coś nie wypali to choć ziemię użyźni. A tu kup choć 100kg pszenicy kwalifikatu do siania - ze 2 stówki najmniej, opryskaj na ziele 2x, grzyb 2x to już ze 3 stówki, do tego saletry ze 200 kilo to już 4 stówki. Czyli prawie tysiąc, plus paliwo, nie licząc żadnego NPK z worka. W najlepszym wypadku może z 400 czy 500 do przodu. A tak groch kupię za 3 stówki, paliwo żeby wiosną tylko uprawić, nawozów zero, oprysk jakimś Boxerem ze Stompem stówka i wsio. Urośnie i da ze 2t/ha to już zamiast 25 worków koncentratu dla kur będzie, worek 83zł. 

Nie chcę Ci psuć planów, ale zobaczysz po kilku miesiącach co się stanie z grochem nie pryskanym na strąkowca 😀

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

A czemu? To tylko jednoroczna przerwa od zboża, jak się zapasy będą kończyć to jak zawsze się posieje.

A tak się zastanawiam...

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

A tak się zastanawiam...

A jest jeszcze trzecia opcja, najtańsza. 10kg/ha facelii, w kwietniu zasiać i w lipcu - sierpniu, jak przekwitnie i pszczoły pozbierają to zaorać. A potem już normalnie - obornik i orka zimowa i pod pszenicę.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano

Może to i dobry pomysł..

Nie ma przymusu obsiewania co sezon zbożem.

Opublikowano

jacy oni wszyscy są zajebisci. 

po pięciu latach znowu sobie przypomnieli o wiosce. 

pisia i pesiele i kokoko ale szał i jak wszyscy dbają o rolników 🤣

Opublikowano

Tak se czytam tę interesującą dyskusję i myślę, że usiłujeta Piotra namówić do czegoś, czego on nie chce. To jest też magia małych cyfr. Wchodząc w uprawę nastawioną na zysk, przy tak maleńkim areale,, jak by nie robił, zawsze zarobek będzie mikry. I się będzie spinał. A tak to na luziku, bez wielkiego parcia...tak że ja tam naszego autora tematu...rozumiem 🤷...

32° w cieniu, 23 w domu...nie wyłażę, dopóki nie muszę...

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

A tak to na luziku, bez wielkiego parcia...tak że ja tam naszego autora tematu...rozumiem 🤷...

Nie mam parcia na zbiór - zbiorę coś to będzie, nie to żeby tylko przez ten rok zielem nie zarosło. Miałem siać jeden kawałek zimowego jęczmienia i w sumie dalej się drapię po głowie ale na 99% nie bo mam mieszanki ponad 250 wiader...

Opublikowano

Nie namawiam. Tylko z tłumaczenie że nikt nie kupi się nie zgadzam

2 minuty temu, Qwazi napisał:

Tak se czytam tę interesującą dyskusję i myślę, że usiłujeta Piotra namówić do czegoś, czego on nie chce. To jest też magia małych cyfr. Wchodząc w uprawę nastawioną na zysk, przy tak maleńkim areale,, jak by nie robił, zawsze zarobek będzie mikry. I się będzie spinał. A tak to na luziku, bez wielkiego parcia...tak że ja tam naszego autora tematu...rozumiem 🤷...

Opublikowano

No gorąc...zjem obiad i cza iść i pojechać 🏍️

4 minuty temu, Qwazi napisał:

No to czas w drogę... Trochę za Radzyń...

Rysiek w domu jesteś?...

Opublikowano
9 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie mam parcia na zbiór - zbiorę coś to będzie, nie to żeby tylko przez ten rok zielem nie zarosło. Miałem siać jeden kawałek zimowego jęczmienia i w sumie dalej się drapię po głowie ale na 99% nie bo mam mieszanki ponad 250 wiader...

Myślę sobie Piotrze, że w takiej sytuacji ta Twoja myśl z facelią chyba najtrafniejsza...staram się postawić w Twojej sytuacji i podejściu... wybrałbym to co najtańsze 

10 minut temu, Pafnucy12 napisał:

No gorąc...zjem obiad i cza iść i pojechać 🏍️

No motorem w taką pogodę to tak... smacznego...

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

Myślę sobie Piotrze, że w takiej sytuacji ta Twoja myśl z facelią chyba najtrafniejsza...staram się postawić w Twojej sytuacji i podejściu... wybrałbym to co najtańsze 

No w facelii to nawet siewnika nie trzeba zapinać. 

Opublikowano
29 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

A jest jeszcze trzecia opcja, najtańsza. 10kg/ha facelii, w kwietniu zasiać i w lipcu - sierpniu, jak przekwitnie i pszczoły pozbierają to zaorać. A potem już normalnie - obornik i orka zimowa i pod pszenicę.

Pewnie nie po twojemu ale jak bym to zostawił i zebrał na ziarno, tym bardziej że masz kombajn do dyspozycji, a jak u was trochę pszczelarzy i zobaczą że masz to się klient znajdzie 

Opublikowano
8 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

No w facelii to nawet siewnika nie trzeba zapinać. 

Koszty niskie i wartość dodana w postaci roślin dla pszczół...swego czasu siałem seradelę siewnikiem prosto w ściernisko, bez żadnej uprawki...moim zamiarem była jak najtańsza pasza i "doprawienie pola...fajne to wyszło, ale w tym roku za sucho na takie manewry...

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

faflun jest do zrobienia na dozynkach, ale korci strasznie na kilka publicznych pytań 🤣

Weź jaki fanatyk pisu się trafił chyba gorszy od Ryśka. Godzina rozmowy i w zgodzie się rozeszliśmy 

Opublikowano
23 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Pewnie nie po twojemu ale jak bym to zostawił i zebrał na ziarno, tym bardziej że masz kombajn do dyspozycji, a jak u was trochę pszczelarzy i zobaczą że masz to się klient znajdzie 

A nie wiem nawet prawdę mówiąc ile to sypie.

18 minut temu, Qwazi napisał:

Koszty niskie i wartość dodana w postaci roślin dla pszczół...swego czasu siałem seradelę siewnikiem prosto w ściernisko, bez żadnej uprawki...moim zamiarem była jak najtańsza pasza i "doprawienie pola...fajne to wyszło, ale w tym roku za sucho na takie manewry...

Ja to siałem zawsze ręcznym rozsiewaczem - potem lekko bronki i rosło...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v