Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Karol6130 napisał:

Ale na wszystkie?

A ile odliczyłeś? 

Na całą sprzedaż. Teraz nawet jakbyś chciał to wiele nie ukryjesz, bo i tak każdy wydatek widzi US, ruchy pieniędzy na koncie tak samo. Nawet jak samochód kupisz cywilnie, nie na gospodarstwo to będą widzieć. 20-30 lat temu, jak nie było systemów informatycznych to inaczej to wyglądało, ale teraz to nawet sami nic liczyć nie muszą, wszystko system podpowiada.

W tym roku niewiele, bo na razie jakoś wielu zakupów na 23% nie miałem.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
18 minut temu, gregor1284 napisał:

Oj jak trochę szarpniesz to nie wiadomo o czym będzie gadka 

Nie mam gonitwy myśli...tak że luzik...no chyba, że Ty masz, ale...nie sądzę...

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

2 minuty temu, MonteChristo napisał:

tylko spryskaj jak będzie nieduży ten perz max 30cm, sprzedaj pwrzówke, u mnie jak nie było talerzówki tak ie było perzu, no i płodozmian bo u mnie to rośnie gdzie jest monokultura zbożowa

Jaki masz płodozmian ?

Przed chwilą, wojtal24 napisał:

glifos i plodozmian

Jak wyżej ☝️

np. kukurydza na ziarno - pszenica -rzepak zboże-rzepak kukurydza -pszenica ale lepsze są jak są 3 różne rośliny jak masz słabsze ziemię to może być jakiś łubin -zboże-kukurydza

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Krzysztof81 napisał:

Chyba się porzygam. Co za wesz łonowa, męda chodząca, to chyba delikatniejsze określenia tej kreatury.

Ale się w porę na chujkach poznałem raz tylko byłem na proteście z nimi i jak popatrzyłem kto i co  to drugi raz się nie dałem w uja zrobić, a przyjeżdżali namawiali, tam protest protestem ale imprezki i wódeczki sama śmietana k**wa kredytowcow i prowowcow 

Edytowane przez Łolek
  • Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, wojtal24 napisał:

np. kukurydza na ziarno - pszenica -rzepak zboże-rzepak kukurydza -pszenica ale lepsze są jak są 3 różne rośliny jak masz słabsze ziemię to może być jakiś łubin -zboże-kukurydza

Łubinu nie chce , miałem zawsze ładny jeden dzień i antraknoza go zżarł 🤷 , zresztą ja muszę mieć rośliny paszowe dla bydła

Opublikowano
2 minuty temu, Łolek napisał:

Ale się w porę na chujkach poznałem raz tylko byłem na proteście z nimi i jak popatrzyłem kto i co  to drugi raz się nie dałem w uja zrobić, a przyjeżdżali namawiali, tam protest protestem ale imprezki i wódeczki sama śmietana k**wa kredytowcow i prowowcow 

I izby rolnicze. 

oj było gorąco jak trochę prawdy im wygarniesz. 

do tej pory mnie unika cwaniak zakompleksiony 🤣

Opublikowano

3 minuty temu, wojtal24 napisał:

zainwestuj w hybrydę wysiejesz 60÷70 kg i wtedy zadbaj

Wcześnie siejesz hybrydę , można C2 ?

ok 10÷15 września je trzeba siać wcześnie żeby się rozkrzylo jak najwięcej do listopada hybrydę sieje tylko ogrinal jak biorę takie ziemię że od 20 lat było tylko zboże to ba jesieni poplon później z 2÷4 lata kukurydza na ziarno i dopiero jakieś zboże i rzepak ja mam taki ból że nie mam hodowli i nie mam obornika jak większość na wsi teraz u mnie

Opublikowano

1 minutę temu, wojtal24 napisał:

Łubinu nie chce , miałem zawsze ładny jeden dzień i antraknoza go zżarł 🤷 , zresztą ja muszę mieć rośliny paszowe dla bydła

ja z tych lubinow grochów się wyleczyłem aczkolwiek kiedyś tego dużo sialem od Ciebie z okolicy przyjeżdżały auta z Działoszyna i okolic po to ale te lubiny i groch zastąpiłem kukurydza na ziarno. co do paszy dla bydła nie pomogę bo nigdy nie miałem doczynienia ale z tego co widzę i czytam to głównie kukurydza na kiszonkę plus jakas lucerna też dobra dla plodozmianu i na pasze. poczytaj o Bobiku ale to chyba roślina na lepsze gleby (dużo sieją tego na mazurach) kiedyś kolega co ma byki brał od mnie groch mieszał z owsem lub żytem i po jeczmieniu ozimym siał poplon i w październiku zginął to rotacyjna i zwijał sianokiszonke i sporo paszy mu z tego poplonu wychodziło

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Usług nie swiadzcze a na towary sprzedawane z własnego gospodarstwa wystawiam normalnie faktury, gdyby nie zerowy VAT to odprowadziłbym w tym roku około 40.000 z tytułu VAT od sprzedaży. A największy strach w oczach to mają ryczałtowcy jak ktoś na Broniszach chce im RRke wystawić xD

No i widzi sens vatu u ciebie. Dwa razy coś kupiłeś by parę zł odzyskać a teraz tracisz. . Zakupów nie miałeś a 56000 w plecy jesteś względem RR🤣🤣🤣

Chyba Bogdana trza zawołać🤭

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Agrest napisał:

No i widzi sens vatu u ciebie. Dwa razy coś kupiłeś by parę zł odzyskać a teraz tracisz. . Zakupów nie miałeś a 56000 w plecy jesteś względem RR🤣🤣🤣

Bo na Broniszach to by mi ten VAT dopłacili xD czy na VAT czy na ryczałcie dostałbym to samo do ręki ... 

Jedynie w skupie zbóż albo truskawki przemysłowej była by różnica w cenie.

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Ty ponoć na wczasach jesteś 🤔🤭 to syrenę poglaskaj po łuskach 

Opublikowano

Uuu, a pamiętasz jak twierdziłeś że Tobie wszyscy płacą cenę plus VAT?

Podpadasz.

Przed chwilą, Łolek napisał:

Na łobiad czekam to patrzę co się dzieje

Opublikowano
Agrest napisał:

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Usług nie swiadzcze a na towary sprzedawane z własnego gospodarstwa wystawiam normalnie faktury, gdyby nie zerowy VAT to odprowadziłbym w tym roku około 40.000 z tytułu VAT od sprzedaży. A największy strach w oczach to mają ryczałtowcy jak ktoś na Broniszach chce im RRke wystawić xD

jak ktoś inwestuje co roku w nowe maszyny itp to można przejść na VAT a jeżeli nie kupujesz nowych maszyn i urządzeń to nie widzę sensu przechodzić na VAT dodatkowo koszt księgowego z 200zl miesięcznie

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Agrest napisał:

Podpadasz.

No teraz nie płacą, bo nie mają jak, jak VAT 0% ;)

Opublikowano
Agrest napisał:

Podpadasz.

Przed chwilą, Łolek napisał:

masz rację trzeba być zawsze w temacie nawet na urlopie

Tomasz0611 napisał:

3 minuty temu, Agrest napisał:

Bo na Broniszach to by mi ten VAT dopłacili xD czy na VAT czy na ryczałcie dostałbym to samo do ręki ... 

Jedynie w skupie zbóż albo truskawki przemysłowej była by różnica w cenie.

przy truskawkach na skupię to chyba lepiej na RR sprzedać tam się ładne kwoty robia

Opublikowano
27 minut temu, Łolek napisał:

A czego kredytowcom i prowowcom zazdrościć? Łańcucha?

• Like 2
Opublikowano

52 minuty temu, slawek74 napisał:

jak jest perz to kartofle bierz 🤭 qq na kichę zasiej....

Jaki herbicyd dajesz w kukurydzy?

różne mieszaniny trudno spamietać co roku co innego...

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, wojtal24 napisał:

przy truskawkach na skupię to chyba lepiej na RR sprzedać tam się ładne kwoty robia

Na skup to akurat mało sprzedaje. Dla 5.000 tak jak w tym roku nie warto kombinować sprzedaży na RR.

Opublikowano
55 minut temu, wojtal24 napisał:

zainwestuj w hybrydę wysiejesz 60÷70 kg i wtedy zadbaj

Poznaniakiem tyle nie wysieje 🤭

50 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Wcześnie siejesz hybrydę , można C2 ?

Można, w tym roku miałem, ale teraz już wszystko świeże sieje, nie opłaca się tych 400 zł oszczędności robić, plon niższy o 20% przy tej samej agrotechnice.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v