Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Desperado napisał:

Mógł posmarować tym płynem siurka na otarcia od ręki i przypalił tulipana.   :P

Który krowiarz powinien kolegę onaniste poratować dipem do wymion.Zawsze jakaś ulga 

Przed chwilą, stempos1980 napisał:

Qurła ale parno a co najlepsze Łowcy Burz na po południu nadają powtórke z w wczorajszego dnia na centrum 

U mnie to samo się szykuje a muszę kapusty na robala opryskac.

Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/z-powodu-suszy-brakuje-pasz-dla-bydla-rolnik-apeluje-o-pomoc,134232.html

wspomozecie kolege ??? moze ktos odkupi od niego odsadki ?? po co maja z glodu umrzec.

Co z tą słomą?

W pierwotnej wersji KPS zakładał wymóg pozostawienia całości resztek pożniwnych na polu w postaci mulczu w ramach praktyki "uproszczone systemy uprawy". Jak donosiliśmy na naszym portalu w zeszłym miesiącu, zapowiedziano zmianę interpretacji przepisów w tym zakresie.

Jak poinformowano nas dziś na infolinii ARiMR, informacje te są prawdziwe, mimo, że zmiana nie widnieje jeszcze na oficjalnej stronie MRiRW, ponieważ nie została jeszcze oficjalnie zatwierdzona. Wszystko wskazuje jednak, że rolnicy realizujący praktykę "uproszczone systemy uprawy" będą mogli zebrać słomę z pola. To duże ułatwienie dla gospodarstw, prowadzących produkcję zwierzęcą.

Ważny rejestr

Rolników, deklarujących realizację praktyki, obowiązuje wymóg prowadzenia rejestru zabiegów agrotechnicznych. Zbiór rośliny uprawnej nie oznacza końca prowadzenia rejestru - wszystkie wykonywane działania należy nadal dokumentować, podobnie jak wcześniej, w sezonie wegetacyjnym.

Wpisy do rejestru ze żniw i uprawy pożniwnej należy uzupełniać tak samo, jak dotyczczas. Każdą działkę należy oznaczyć kodem literowym oraz podać nr ewidencyjny i powierzchnię, a także gatunek uprawianej rośliny. Konieczne jest wskazanie rodzaju wykonywanej czynności, np. "zbiór", "sprzątnięcie słomy po żniwach", "wymieszanie słomy z glebą" wraz z odpowiednią datą.

REKLAMA

W rubrykach dotyczących rodzajów i dawek stosowanych ś.o.r. w przypadku zabiegów takich jak zbiór kombajnem czy talerzowanie ścierniska wpisujemy "nd" (nie dotyczy). Jeżeli na ściernisko aplikowane są herbicydy, wapno czy nawozy - należy wówczas podać w rejestrze stosowane dawki. Konieczne jest także oznaczenie działania/interwencji/praktyki. W tym wypadku oznaczenia to E_USU, kod 2.7.

Czy obowiązują daty graniczne?

W przeciwieństwie np. do praktyki dotyczącej wymieszania obornika, praktyka "uproszczone systemy uprawy" nie narzuca, ile czasu mamy na wykonanie zbioru czy poszczególnych zabiegów uprawowych. Należy zatem kierować się własną organizacją pracy i dobrą praktyką agrotechniczną. Ważne jednak, by poszczególne daty wprowadzać do rejestru zabiegów agrotechnicznych.

Należy zwrócić uwagę, że realizacja zobowiązań wynikających z danego ekoschematu obowiązuje do końca roku kalendarzowego, nie zaś do zakończenia danego sezonu wegetacyjnego. Oznacza to, że rolnicy, którzy zadeklarowali we wniosku na 2023 r. podjęcie praktyki "uproszczone systemy uprawy", po tegorocznych żniwach do końca roku zobowiązani są do uprawy roli w systemie bezorkowym lub strip-till. Jeżeli planowane są jesienią 2023 r. zasiewy ozimin, nie można wykonać przed nimi orki.

czyli slome mozna zbierac..

Opublikowano
Dnia 23.07.2023 o 09:48, Augenthaler napisał:

A ja waże 47 kg mam 174 cm i 16,5 cm, jeszcze jakby było mało klej nadal na żołądku i nie wchlaniaja mi się witaminy nwm co robić.

I przez to pewnie też ta mała waga. 

Opublikowano
2 minuty temu, Augenthaler napisał:

Despetado Przez ostatni rok męczyłem się z zapaleniem żołądka. Postanowiłem że sam się zacznę leczyć. Kupiłem sobie avilin gastro. Jest to bardzo gęsta substancja prawie jak budapren. Piłem przez tydzień. Czuje jak prawie skleil mi sie żołądek. Czy jest duże prawdopodobieństwo że coś mi się stanie twoim zdaniem. Czy taki klej rozrasta się w flakach, tętnicach

Byś coś wypił mocniejszego powyżej 40% , to jest lekarstwo na żołądek

Opublikowano
3 minuty temu, Augenthaler napisał:

Despetado Przez ostatni rok męczyłem się z zapaleniem żołądka. Postanowiłem że sam się zacznę leczyć. Kupiłem sobie avilin gastro. Jest to bardzo gęsta substancja prawie jak budapren. Piłem przez tydzień. Czuje jak prawie skleil mi sie żołądek. Czy jest duże prawdopodobieństwo że coś mi się stanie twoim zdaniem. Czy taki klej rozrasta się w flakach, tętnicach

Idź do jakiegoś gastrologa.

Opublikowano
4 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Byś coś wypił mocniejszego powyżej 40% , to jest lekarstwo na żołądek

Słusznie, alkohol to dobry rozcieńczalnik.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Desperado napisał:

Idź do jakiegoś gastrologa.

Na imprezę gejowską,tam za darmo przeglądy gastrczne robią 

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
1 godzinę temu, Desperado napisał:

Na jakimś specjalnym formularzu składałeś wniosek o zwrot podatku?

Nie. Napisane z głowy, bez nerwów i obrażania wytłumaczone że zapłaciłem z niewiedzy, po pierwszym piśmie od razu  zwrot(w tej sprawie US na +)

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, radekz200 napisał:

robiliśta przekręty na tych dopłatach do zbóż?

Już widzę te tłumy które się tu do tego przyznają 

Opublikowano
55 minut temu, Augenthaler napisał:

Marcin1907 Niepokoi mnie masakryczny odpływ top gwiazd z wytwórni filmowych a przejście na te swoje durny OnlyFans gdzie niestety nie ma ich jak oglądać w akcji. Czym to jest spowodowane twoim zdaniem?

archiwa wytworni zawieraja miliony filmow-do konca zycia ci wystarcza...

zaloz se konto i po problemie, zamiast wydawac na lekarstwa wydaj na dziewczynki.

50 minut temu, Augenthaler napisał:

Konteno a co sądzisz o becky bandini i rachel cavalli.

on zna tylko gwiazde z podlasia. 

w nocy oczywiscie padalo,teraz slonce , wiatr.

Opublikowano

To już h...po ptakach.Pozostaje się tylko do MPWiK udać oni mają sprzęt do przetykania kanałów.

3 minuty temu, Augenthaler napisał:

Mnóstwo etanolu może zrobiłoby robote  po tym jak doszło do sklejenia z niewiadomych przyczyn i jako pierwszy przypadek w historii. Co wy o tym sądzicie łolek kwasi

Opublikowano
23 minuty temu, radekz200 napisał:

robiliśta przekręty na tych dopłatach do zbóż?

A jak to się robi?

Opublikowano

kwas solny doustnie jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem , na codzien dostepny to specyfik medyczny o nazwie kret- zjadzas pol butelki i przepijasz ciepla herbata- 100 % skutecznosci-,udrozni ci zarowno przelyk,zoladek,jeliat i odbyt na koniec

Opublikowano

No i jedzie pszenica na skup , Marcin mnie skutecznie nastraszył 

Opublikowano
2 godziny temu, Krzysztof81 napisał:

Podatek od wzbogacenia płacisz jak kupujesz bez faktury. Według prawa prawie na wszystko.

Nie.

Umowa kupna pomiędzy rolnikami ryczałtowymi jest zwolniona z pcc.

Już za dwa ciągniki nie zapłaciłem

11 minut temu, jacus napisał:

kwas solny doustnie jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem , na codzien dostepny to specyfik medyczny o nazwie kret- zjadzas pol butelki i przepijasz ciepla herbata- 100 % skutecznosci-,udrozni ci zarowno przelyk,zoladek,jeliat i odbyt na koniec

Bzdura. Do odbytu nie ma szans dojść przed zejściem ostatecznym😁

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Do zasieka za

650 nie handlujem

IMG_20230729_082800.jpg

Jak w zimę będziesz chciał za dużo to PiSda znowu sprowadzi z Ukrainy żeby zbijać inflację ... Do wyborów aby będzie zakaz importu ze wschodu...

Opublikowano
23 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

No i jedzie pszenica na skup , Marcin mnie skutecznie nastraszył 

To nie ja tylko pan Mirek z synem który próbował oszukać fizyke.

22 minuty temu, Agrest napisał:

Nie.

Umowa kupna pomiędzy rolnikami ryczałtowymi jest zwolniona z pcc.

Już za dwa ciągniki nie zapłaciłem

Bzdura. Do odbytu nie ma szans dojść przed zejściem ostatecznym😁

A jak by tak Karchem spróbować.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Który krowiarz powinien kolegę onaniste poratować dipem do wymion.Zawsze jakaś ulga 

Gumy strzykowe ostatnio wymieniałem po półricznej pracy. Mogę sprezentować. Dorzucę też jakiś kubek osikowy. Może któryś z chłopaków ma gdzieś starą pompę i wesprze, to się złoży jaki..."odsysacz"🤔🤭...

Edytowane przez Qwazi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v