Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, 6465 napisał:

O to to mi nie pasuje,boje się jeździć po nocy.

To i na lęki coś znajdziemy

4 minuty temu, PAN88 napisał:

W nocy to wiesz dla kogo robota 😁🤔

Powiem na własnym przykladzie-w dzień to nie jest spanie 

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, PAN88 napisał:

@marcin19071980 po tym roku to już zboża nie zobaczy u was 

Nie no tam ktoś gdzieś zasieje ale to nie ma sensu.Nawet jak byś te ziemniaki po 10zl sprzedał to i tak lepiej wyjdzie.Moim prywatnym zdaniem w perspektywie 2-3lat jeśli pogoda się nie zmieni to zostaną tylko gospodarstwa z możliwością nawadniania.Jechalem ostatnio przez Brąszewice to żyto mają trochę ponad kolana i nawet u krowiarzy których trochę tam jest kukurydza jest beznadziejna 1metr i wiecha.I co na tym wyjdziesz.To są realja nie do przeskoczenia dla bardzo wielu gospodarstw i nie da się tego ogarnąć za parę złotych .Mnie to tylko dziwią niektórzy tu na AF gdy wstawia zdjęcia traktora za 300tys a za moment pisze że jest susza i nie wie czy co kolwiek zbierze.Takiemu to tylko łeb obciąć i palmę wsadzić.Debilizm wielu tu jest powalając.Dla mnie inwestycje przynosząca dochód to jest zakopanie kilometra rury bo to będzie przynosić realne korzyści a nie traktor który przez większą część roku będzie przyciskał podłogę w garażu.Ale sąsiady bendą zazdraszczać.Ostatnio przeglądałem ogłoszenia komornicze to jest  tam mało starych maszyn wszystko 2-3lata.Ludzi nie myślą.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
30 minut temu, marcin19071980 napisał:

Nie no tam ktoś gdzieś zasieje ale to nie ma sensu.Nawet jak byś te ziemniaki po 10zl sprzedał to i tak lepiej wyjdzie.Moim prywatnym zdaniem w perspektywie 2-3lat jeśli pogoda się nie zmieni to zostaną tylko gospodarstwa z możliwością nawadniania.Jechalem ostatnio przez Brąszewice to żyto mają trochę ponad kolana i nawet u krowiarzy których trochę tam jest kukurydza jest beznadziejna 1metr i wiecha.I co na tym wyjdziesz.To są realja nie do przeskoczenia dla bardzo wielu gospodarstw i nie da się tego ogarnąć za parę złotych .Mnie to tylko dziwią niektórzy tu na AF gdy wstawia zdjęcia traktora za 300tys a za moment pisze że jest susza i nie wie czy co kolwiek zbierze.Takiemu to tylko łeb obciąć i palmę wsadzić.Debilizm wielu tu jest powalając.Dla mnie inwestycje przynosząca dochód to jest zakopanie kilometra rury bo to będzie przynosić realne korzyści a nie traktor który przez większą część roku będzie przyciskał podłogę w garażu.Ale sąsiady bendą zazdraszczać.Ostatnio przeglądałem ogłoszenia komornicze to jest  tam mało starych maszyn wszystko 2-3lata.Ludzi nie myślą.

wzzrost tempaeratury o 1 stopine wymaga 200 mm wiecej deszczu..

ile lat minie zanim woda glebinowa sie skonczy ?? amerykanie baseny artezyjskie wykonczyli w 50 lat..

zboza nie ma sensu nawadniac..

Opublikowano
1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Ani jednej kropli.Nic się nie zmieniło poza tym że zboża jeszcze mniej.Jak siać te zboża jak to jest towar niemal bezwartościowy.Wczoraj tu znajomy przenice kosił która na oko wyglądała na 9ton a nie wiem czy 6 bylo.Wku....ny,ziemia dobra nawożenie i ochrona książkowa i g....z tego zostało.Mówi że za h....już siał nie będzie.Dobrze że choć kombajn ma swój to tylko na ropę wydał.I taki jest zarobek na zbożach.

To jak to te kulki i jockery robią, że mają 5t rzepaku na 5 klasie

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Planowałem ją na moją synową, ale jak to takie rozrzutne to chyba nie wypali,bo mój młody to skąpiec, gorszy jak jego ojciec 

Ale uradą dziewczę nadrobi i młody zmięknie tak jak i ty jak żona prosi 

I nie jesteś taki skąpy bo jak kawę robiłeś to i  wody pełno wlałeś i cukier był 😉

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, MonteChristo napisał:

Magia internetu.Teraz będzie wysp rekordów oczywiście tutaj też a za moment wnioski suszowe bendą wypełniać 

Opublikowano
8 minut temu, MonteChristo napisał:

nie mondre pytać jak się robi parówki, skąd pisio daje piniendze i z jak powstają rekordowe plony 🤣

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, jacus napisał:

wzzrost tempaeratury o 1 stopine wymaga 200 mm wiecej deszczu..

ile lat minie zanim woda glebinowa sie skonczy ?? amerykanie baseny artezyjskie wykonczyli w 50 lat..

zboza nie ma sensu nawadniac..

No to właśnie są takie efekty jak napisałem.Oczywiscie że nie ma sensu nawadniać zboża 100% rację masz bo to przewyższa jego wartość.Kwadratora koła.Zboze na dobrej ziemi to mocno h....interes a na słabej się nie opłaca.

.

Opublikowano
38 minut temu, marcin19071980 napisał:

No to właśnie są takie efekty jak napisałem.Oczywiscie że nie ma sensu nawadniać zboża 100% rację masz bo to przewyższa jego wartość.Kwadratora koła.Zboze na dobrej ziemi to mocno h....interes a na słabej się nie opłaca.

.

bo nie ma widma głodu. 

daj cenę, toto zasypane będzie wszystko. 

a toto uprawy mało pracochłonne. 

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał:

bo nie ma widma głodu. 

daj cenę, toto zasypane będzie wszystko. 

a toto uprawy mało pracochłonne. 

Daj cenę.Słowo kluczowe.

Opublikowano

tu raczej cała polityka polega na powstrzymaniu gigantycznej nadprodukcji. 

Opublikowano
Dnia 15.07.2023 o 11:27, Qwazi napisał:

Nawet pomijając skale, przewidywane odsadki, do końca kariery takiej krowy nie zrównoważą kosztu jej zakupu i żywienia w tym czasie

Hehe dobre

Opublikowano
3 godziny temu, bratrolnika napisał:

Planowałem ją na moją synową, ale jak to takie rozrzutne to chyba nie wypali,bo mój młody to skąpiec, gorszy jak jego ojciec 

Zara Zara...za starszą Marek dawał Fendta, a Ty...mi mosz🤷🤭...

Poza tym tu jeszcze że dwóch... kandydatów by się znalazło🤔🤭...

2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

U Was to jeszcze obchodzą? U nas to już praktycznie wymarło, kramów nie ma już nawet za bardzo. 

25 stopni, ubierze się człowiek bo wiatr zimny to znów słońce wylezie i gorąco. 

Cały czas u nas ta tradycja funkcjonuje. W tle, za moimi dziewczynami widać jak to wygląda...

No i nakupiły se waty cukrowej i przytulanków...eh te baby🤦🤭...

IMG_20230722_115834_560.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v