Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 minut temu, 6465 napisał:

O to to mi nie pasuje,boje się jeździć po nocy.

To i na lęki coś znajdziemy

4 minuty temu, PAN88 napisał:

W nocy to wiesz dla kogo robota 😁🤔

Powiem na własnym przykladzie-w dzień to nie jest spanie 

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, PAN88 napisał:

@marcin19071980 po tym roku to już zboża nie zobaczy u was 

Nie no tam ktoś gdzieś zasieje ale to nie ma sensu.Nawet jak byś te ziemniaki po 10zl sprzedał to i tak lepiej wyjdzie.Moim prywatnym zdaniem w perspektywie 2-3lat jeśli pogoda się nie zmieni to zostaną tylko gospodarstwa z możliwością nawadniania.Jechalem ostatnio przez Brąszewice to żyto mają trochę ponad kolana i nawet u krowiarzy których trochę tam jest kukurydza jest beznadziejna 1metr i wiecha.I co na tym wyjdziesz.To są realja nie do przeskoczenia dla bardzo wielu gospodarstw i nie da się tego ogarnąć za parę złotych .Mnie to tylko dziwią niektórzy tu na AF gdy wstawia zdjęcia traktora za 300tys a za moment pisze że jest susza i nie wie czy co kolwiek zbierze.Takiemu to tylko łeb obciąć i palmę wsadzić.Debilizm wielu tu jest powalając.Dla mnie inwestycje przynosząca dochód to jest zakopanie kilometra rury bo to będzie przynosić realne korzyści a nie traktor który przez większą część roku będzie przyciskał podłogę w garażu.Ale sąsiady bendą zazdraszczać.Ostatnio przeglądałem ogłoszenia komornicze to jest  tam mało starych maszyn wszystko 2-3lata.Ludzi nie myślą.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
30 minut temu, marcin19071980 napisał:

Nie no tam ktoś gdzieś zasieje ale to nie ma sensu.Nawet jak byś te ziemniaki po 10zl sprzedał to i tak lepiej wyjdzie.Moim prywatnym zdaniem w perspektywie 2-3lat jeśli pogoda się nie zmieni to zostaną tylko gospodarstwa z możliwością nawadniania.Jechalem ostatnio przez Brąszewice to żyto mają trochę ponad kolana i nawet u krowiarzy których trochę tam jest kukurydza jest beznadziejna 1metr i wiecha.I co na tym wyjdziesz.To są realja nie do przeskoczenia dla bardzo wielu gospodarstw i nie da się tego ogarnąć za parę złotych .Mnie to tylko dziwią niektórzy tu na AF gdy wstawia zdjęcia traktora za 300tys a za moment pisze że jest susza i nie wie czy co kolwiek zbierze.Takiemu to tylko łeb obciąć i palmę wsadzić.Debilizm wielu tu jest powalając.Dla mnie inwestycje przynosząca dochód to jest zakopanie kilometra rury bo to będzie przynosić realne korzyści a nie traktor który przez większą część roku będzie przyciskał podłogę w garażu.Ale sąsiady bendą zazdraszczać.Ostatnio przeglądałem ogłoszenia komornicze to jest  tam mało starych maszyn wszystko 2-3lata.Ludzi nie myślą.

wzzrost tempaeratury o 1 stopine wymaga 200 mm wiecej deszczu..

ile lat minie zanim woda glebinowa sie skonczy ?? amerykanie baseny artezyjskie wykonczyli w 50 lat..

zboza nie ma sensu nawadniac..

Opublikowano
1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Ani jednej kropli.Nic się nie zmieniło poza tym że zboża jeszcze mniej.Jak siać te zboża jak to jest towar niemal bezwartościowy.Wczoraj tu znajomy przenice kosił która na oko wyglądała na 9ton a nie wiem czy 6 bylo.Wku....ny,ziemia dobra nawożenie i ochrona książkowa i g....z tego zostało.Mówi że za h....już siał nie będzie.Dobrze że choć kombajn ma swój to tylko na ropę wydał.I taki jest zarobek na zbożach.

To jak to te kulki i jockery robią, że mają 5t rzepaku na 5 klasie

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Planowałem ją na moją synową, ale jak to takie rozrzutne to chyba nie wypali,bo mój młody to skąpiec, gorszy jak jego ojciec 

Ale uradą dziewczę nadrobi i młody zmięknie tak jak i ty jak żona prosi 

I nie jesteś taki skąpy bo jak kawę robiłeś to i  wody pełno wlałeś i cukier był 😉

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, MonteChristo napisał:

Magia internetu.Teraz będzie wysp rekordów oczywiście tutaj też a za moment wnioski suszowe bendą wypełniać 

Opublikowano
8 minut temu, MonteChristo napisał:

nie mondre pytać jak się robi parówki, skąd pisio daje piniendze i z jak powstają rekordowe plony 🤣

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, jacus napisał:

wzzrost tempaeratury o 1 stopine wymaga 200 mm wiecej deszczu..

ile lat minie zanim woda glebinowa sie skonczy ?? amerykanie baseny artezyjskie wykonczyli w 50 lat..

zboza nie ma sensu nawadniac..

No to właśnie są takie efekty jak napisałem.Oczywiscie że nie ma sensu nawadniać zboża 100% rację masz bo to przewyższa jego wartość.Kwadratora koła.Zboze na dobrej ziemi to mocno h....interes a na słabej się nie opłaca.

.

Opublikowano
38 minut temu, marcin19071980 napisał:

No to właśnie są takie efekty jak napisałem.Oczywiscie że nie ma sensu nawadniać zboża 100% rację masz bo to przewyższa jego wartość.Kwadratora koła.Zboze na dobrej ziemi to mocno h....interes a na słabej się nie opłaca.

.

bo nie ma widma głodu. 

daj cenę, toto zasypane będzie wszystko. 

a toto uprawy mało pracochłonne. 

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał:

bo nie ma widma głodu. 

daj cenę, toto zasypane będzie wszystko. 

a toto uprawy mało pracochłonne. 

Daj cenę.Słowo kluczowe.

Opublikowano

tu raczej cała polityka polega na powstrzymaniu gigantycznej nadprodukcji. 

Opublikowano
Dnia 15.07.2023 o 11:27, Qwazi napisał:

Nawet pomijając skale, przewidywane odsadki, do końca kariery takiej krowy nie zrównoważą kosztu jej zakupu i żywienia w tym czasie

Hehe dobre

Opublikowano
3 godziny temu, bratrolnika napisał:

Planowałem ją na moją synową, ale jak to takie rozrzutne to chyba nie wypali,bo mój młody to skąpiec, gorszy jak jego ojciec 

Zara Zara...za starszą Marek dawał Fendta, a Ty...mi mosz🤷🤭...

Poza tym tu jeszcze że dwóch... kandydatów by się znalazło🤔🤭...

2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

U Was to jeszcze obchodzą? U nas to już praktycznie wymarło, kramów nie ma już nawet za bardzo. 

25 stopni, ubierze się człowiek bo wiatr zimny to znów słońce wylezie i gorąco. 

Cały czas u nas ta tradycja funkcjonuje. W tle, za moimi dziewczynami widać jak to wygląda...

No i nakupiły se waty cukrowej i przytulanków...eh te baby🤦🤭...

IMG_20230722_115834_560.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v