Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Karol6130 napisał:

7 minut temu, slawek74 napisał:

mój co usługi mi robi zboża nie sieje ma dwa lexiony

Największy ze wsi co doi 12 nie kupuje granulek 

Widzisz panie Sławek, można tanio a dużo 

Karol pomyliłeś tematy 🙆‍♂️🤪😁

Opublikowano
6 minut temu, superfarmer02 napisał:

W.takim wypadku to bez sensu 

U was są inne ludzie, do obcych może troche uprzedzeni ale widac że wieś to prawie jak rodzina, nie to co u nas 

Myślisz że u mnie jest inaczej.Jesze jak przyjdzie sezon na deszczowanie to jakoś się wszyscy muszą trzymać bo trzeba z wodociągów na wzajem korzystać ale tak normalnie to tragedia 

3 minuty temu, szymon09875 napisał:

Chłopak teraz wziął 6 nowych nh na usługi plus 4 przeładowcze. 8 tych maluchów z hederami +-10m puszcza na jedno gospodarstwo 

Wszelacy usługodawcy w naszej okolicy prowadzą biznes max 2lata.Niema na to zapotrzebowania każdy ma swoje.

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Zależy jaka skala, Ci co są nastawieni typowo na usługi trzymają się dobrze.

Jak macie same zboża i bydło to może i ma to sens u nas kompletnie się takie rzeczy nie sprawdzają.Kiedys był tu taki zawodnik z Lexionem ludzie polecieli bo myśleli że im hektar w 20min trzasnie a on normalnie jak Bizonem godzinka i ani minuty szybciej.Polew miałem ogromny jak na drugi rok synowie marnotrawni wrócili do mnie.

Opublikowano
3 minuty temu, szymon09875 napisał:

Zależy jakich ludzi znajdzie. U mnie jeden z największych gdzie chodziło 4 jaguary i ok 20 fendtow od starych 600 po 936vario, kilka strautmannek giga, zgrabiarki, siewniki, rozrzutniki, tucano nowe... w zeszłym roku zrezygnował bo ludzi nie ma zbytnio, gówniarzy nałapał to tylko problemy, wariacje, policja, sądy. Mimo iż sprzętu full i klientów oporowo 

Opublikowano
23 minuty temu, superfarmer02 napisał:

U was są inne ludzie, do obcych może troche uprzedzeni ale widac że wieś to prawie jak rodzina, nie to co u nas 

Gdzie jest taka wieś jak rodzina? choć może i są, 3/4 ludzi mają to same nazwisko.   :P

Opublikowano
marcin19071980 napisał:

1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Jak macie same zboża i bydło to może i ma to sens u nas kompletnie się takie rzeczy nie sprawdzają.Kiedys był tu taki zawodnik z Lexionem ludzie polecieli bo myśleli że im hektar w 20min trzasnie a on normalnie jak Bizonem godzinka i ani minuty szybciej.Polew miałem ogromny jak na drugi rok synowie marnotrawni wrócili do mnie.

u nas bardzie nastawiony na zbiór kukurydzy sporo jest na kiszonkę i na ziarno ma kilku stałych większych klijentów a kombajnami bierze z hektara co mi sporo taniej wychodzi szybciej i lepiej wykoszone bizonem tęgie pszenżyto 1.5h tłukł lexem 1.5ha w godzinę

Desperado napisał:

23 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Gdzie jest taka wieś jak rodzina? choć może i są, 3/4 ludzi mają to same nazwisko.   :P

ale wiesz jak to z rodziną bywa 🤭😁

Strongman napisał:

U mnie.

Zenili ,wychodzili za maż ,kiedyś pomiędzy sobą i 3/4 nazwisk ta sama

I teraz się żenią pomiędzy soba.

daj spokój tak nie można 🙆‍♂️ w dalekiej norwegi mają z tym problem bo zbyt blisko spokrewnieni i przez to wszyscy ,,brzydcy,,🤦‍♂️🤪

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Desperado napisał:

Co wszyscy to Bachleda -Synuś?  xD

U mnie slachta i szlachta z hamami się nie żeni i na odwrut.

6 minut temu, slawek74 napisał:

daj spokój tak nie można 🙆‍♂️ w dalekiej norwegi mają z tym problem bo zbyt blisko spokrewnieni i przez to wszyscy ,,brzydcy,,🤦‍♂️🤪

Przynajmniej nikt nikogo nie kabluje i samowolka jest 

• Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, pedro2 napisał:

Zależy jakich ludzi znajdzie. U mnie jeden z największych gdzie chodziło 4 jaguary i ok 20 fendtow od starych 600 po 936vario, kilka strautmannek giga, zgrabiarki, siewniki, rozrzutniki, tucano nowe... w zeszłym roku zrezygnował bo ludzi nie ma zbytnio, gówniarzy nałapał to tylko problemy, wariacje, policja, sądy. Mimo iż sprzętu full i klientów oporowo 

Wiem co się u nas w firmie dzieje, kasę dostają dobra, ale chętnych mimo to brak żeby przyjść. A tak już ktoś przyjdzie to nie patrzy co się dzieje aby do przodu i zadowolony bo nie on to potem naprawia...

• Like 1
Opublikowano

Ostatnio była taka akcja że jeden zrobił dziecko jakiejś i jeździła po wsi szukała ojca a 4 otym samym nazwisku i imieniu było kawalerów i na końcu dopiero po tych 3 trafiła do właściwego.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Strongman napisał:

No tak myślałem że wszyscy mają szlacheckie korzenie,  :P  kiedyś jakiś szlachcic musiał mieć niezły korzeń wśród chłopek :P i tak sobie to szlachectwo chłopstwo wmówiło, że się płynami fizjologicznymi wymieniają nadal tylko w ramach własnej wsi.   :D

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
  • Haha 3
Opublikowano
5 minut temu, Strongman napisał:

Szlachta a słoma z butów wystaje?

• Like 1
  • Haha 4
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, slawek74 napisał:

u nas bardzie nastawiony na zbiór kukurydzy sporo jest na kiszonkę i na ziarno ma kilku stałych większych klijentów a kombajnami bierze z hektara co mi sporo taniej wychodzi szybciej i lepiej wykoszone bizonem tęgie pszenżyto 1.5h tłukł lexem 1.5ha w godzinę

Kukurydza to już jest wogule obcy temat tu u mnie.Nie wiem czy jak by z całej gminy pozbierał te pola z kukurydzą to 30ha by było

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
25 minut temu, marcin19071980 napisał:

U nas na godziny biorą od bizonów i kombajnów o szerokości hedera do 4m. Większe z hektara

Opublikowano

gdyby u nas pozberal pola z warzywami i ziemniakami to moze i by 3 ha uzbieral..nawet w ogrodkach sie nie chce.

9 minut temu, Strongman napisał:

genetyka sie klania-potem jakies potworki, pokrzywione ,uposledzone.. jest tak jedna wies szlachecka - ze wschodniej polski ich przywiezli po epidemii holery, do lat 80 XX nie zenili sie z obcymi z chlopstwa okolicznego..

slonce piekne ale o zniwach,nikt nie mysli, za chwile jade pszenzyto na piasku obejrzec.

Opublikowano
15 minut temu, slawek74 napisał:

ale wiesz jak to z rodziną bywa 🤭😁

Wiem, ale w klubach jak wszystko była rodzina na imprezach to każdy za kazdym szedł w bujkę a na innym wsiach to się bili pomiędzy sobą a jak kogoś leli to jeszcze się cieszyli.

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Mam 4 godziny żniwowania. Po co mi kombajn?

By Ci się nie nudziło. Tak to by się popsuł co jakiś czas i by jakieś atrakcje były :D 

• Haha 2
Opublikowano
49 minut temu, superfarmer02 napisał:

W.takim wypadku to bez sensu 

Z tą rodzina to wiesz no bez przesady, ale kombajnów na wsi u mnie 15 na sąsiedniej pewno drugie tyle a i tak każdy ma sraczke że nie zdąży 🤦‍♂️

Sporo mam znajomych i kolegów to mam ten komfort że na spokojnie żniwujewmy 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, stempos1980 napisał:

Panowie Eurozjeby chcą wprowadzić obowiązkowe panele dla wszystkich🤦

Jak EU będzie za nie płacić to czemu nie.Poziom głupoty w tej organizacji jest zatrważający i co najgorsze dotyka on wszystkich wokół poza rządzącymi tym tworem.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
6 minut temu, szymon09875 napisał:

Wiem co się u nas w firmie dzieje, kasę dostają dobra, ale chętnych mimo to brak żeby przyjść. A tak już ktoś przyjdzie to nie patrzy co się dzieje aby do przodu i zadowolony bo nie on to potem naprawia...

To już nie o naprawy chodzi, chociaż nie było tygodnia żeby nie położyli przyczepy czy urwane koło, zatarty silnik. Ale jak u mnie przez wioskę jeden z pracowników t4 na pace zapieprzał z mauzerem ropy i na zakręcie go zgubił to już grubo i ponad 100tys wszystkich grzywn. Jak położyli przyczepę przy 50km/h i wylądowała u ludzi w pokoju, jak siał trawę na wiosce i chłopakowi wjechał 933 do stodoły przez ścianę aż na kabinie się zatrzymał to już za dużo.

Gówniarz na takiej starej 6secie nie jest tak niebezpieczny jak na 8-9secie i 60km/h nie schodzi 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, jacus napisał:

genetyka sie klania-potem jakies potworki, pokrzywione ,uposledzone.. jest tak jedna wies szlachecka - ze wschodniej polski ich przywiezli po epidemii holery, do lat 80 XX nie zenili sie z obcymi z chlopstwa okolicznego..

Dałbym głowę że ty masz z nimi wspólne korzenie.   :P 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v