Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Karol6130 napisał:

7 minut temu, slawek74 napisał:

mój co usługi mi robi zboża nie sieje ma dwa lexiony

Największy ze wsi co doi 12 nie kupuje granulek 

Widzisz panie Sławek, można tanio a dużo 

Karol pomyliłeś tematy 🙆‍♂️🤪😁

Opublikowano
6 minut temu, superfarmer02 napisał:

W.takim wypadku to bez sensu 

U was są inne ludzie, do obcych może troche uprzedzeni ale widac że wieś to prawie jak rodzina, nie to co u nas 

Myślisz że u mnie jest inaczej.Jesze jak przyjdzie sezon na deszczowanie to jakoś się wszyscy muszą trzymać bo trzeba z wodociągów na wzajem korzystać ale tak normalnie to tragedia 

3 minuty temu, szymon09875 napisał:

Chłopak teraz wziął 6 nowych nh na usługi plus 4 przeładowcze. 8 tych maluchów z hederami +-10m puszcza na jedno gospodarstwo 

Wszelacy usługodawcy w naszej okolicy prowadzą biznes max 2lata.Niema na to zapotrzebowania każdy ma swoje.

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Zależy jaka skala, Ci co są nastawieni typowo na usługi trzymają się dobrze.

Jak macie same zboża i bydło to może i ma to sens u nas kompletnie się takie rzeczy nie sprawdzają.Kiedys był tu taki zawodnik z Lexionem ludzie polecieli bo myśleli że im hektar w 20min trzasnie a on normalnie jak Bizonem godzinka i ani minuty szybciej.Polew miałem ogromny jak na drugi rok synowie marnotrawni wrócili do mnie.

Opublikowano
3 minuty temu, szymon09875 napisał:

Zależy jakich ludzi znajdzie. U mnie jeden z największych gdzie chodziło 4 jaguary i ok 20 fendtow od starych 600 po 936vario, kilka strautmannek giga, zgrabiarki, siewniki, rozrzutniki, tucano nowe... w zeszłym roku zrezygnował bo ludzi nie ma zbytnio, gówniarzy nałapał to tylko problemy, wariacje, policja, sądy. Mimo iż sprzętu full i klientów oporowo 

Opublikowano
23 minuty temu, superfarmer02 napisał:

U was są inne ludzie, do obcych może troche uprzedzeni ale widac że wieś to prawie jak rodzina, nie to co u nas 

Gdzie jest taka wieś jak rodzina? choć może i są, 3/4 ludzi mają to same nazwisko.   :P

Opublikowano
marcin19071980 napisał:

1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Jak macie same zboża i bydło to może i ma to sens u nas kompletnie się takie rzeczy nie sprawdzają.Kiedys był tu taki zawodnik z Lexionem ludzie polecieli bo myśleli że im hektar w 20min trzasnie a on normalnie jak Bizonem godzinka i ani minuty szybciej.Polew miałem ogromny jak na drugi rok synowie marnotrawni wrócili do mnie.

u nas bardzie nastawiony na zbiór kukurydzy sporo jest na kiszonkę i na ziarno ma kilku stałych większych klijentów a kombajnami bierze z hektara co mi sporo taniej wychodzi szybciej i lepiej wykoszone bizonem tęgie pszenżyto 1.5h tłukł lexem 1.5ha w godzinę

Desperado napisał:

23 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Gdzie jest taka wieś jak rodzina? choć może i są, 3/4 ludzi mają to same nazwisko.   :P

ale wiesz jak to z rodziną bywa 🤭😁

Strongman napisał:

U mnie.

Zenili ,wychodzili za maż ,kiedyś pomiędzy sobą i 3/4 nazwisk ta sama

I teraz się żenią pomiędzy soba.

daj spokój tak nie można 🙆‍♂️ w dalekiej norwegi mają z tym problem bo zbyt blisko spokrewnieni i przez to wszyscy ,,brzydcy,,🤦‍♂️🤪

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Desperado napisał:

Co wszyscy to Bachleda -Synuś?  xD

U mnie slachta i szlachta z hamami się nie żeni i na odwrut.

6 minut temu, slawek74 napisał:

daj spokój tak nie można 🙆‍♂️ w dalekiej norwegi mają z tym problem bo zbyt blisko spokrewnieni i przez to wszyscy ,,brzydcy,,🤦‍♂️🤪

Przynajmniej nikt nikogo nie kabluje i samowolka jest 

• Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, pedro2 napisał:

Zależy jakich ludzi znajdzie. U mnie jeden z największych gdzie chodziło 4 jaguary i ok 20 fendtow od starych 600 po 936vario, kilka strautmannek giga, zgrabiarki, siewniki, rozrzutniki, tucano nowe... w zeszłym roku zrezygnował bo ludzi nie ma zbytnio, gówniarzy nałapał to tylko problemy, wariacje, policja, sądy. Mimo iż sprzętu full i klientów oporowo 

Wiem co się u nas w firmie dzieje, kasę dostają dobra, ale chętnych mimo to brak żeby przyjść. A tak już ktoś przyjdzie to nie patrzy co się dzieje aby do przodu i zadowolony bo nie on to potem naprawia...

• Like 1
Opublikowano

Ostatnio była taka akcja że jeden zrobił dziecko jakiejś i jeździła po wsi szukała ojca a 4 otym samym nazwisku i imieniu było kawalerów i na końcu dopiero po tych 3 trafiła do właściwego.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Strongman napisał:

No tak myślałem że wszyscy mają szlacheckie korzenie,  :P  kiedyś jakiś szlachcic musiał mieć niezły korzeń wśród chłopek :P i tak sobie to szlachectwo chłopstwo wmówiło, że się płynami fizjologicznymi wymieniają nadal tylko w ramach własnej wsi.   :D

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
  • Haha 3
Opublikowano
5 minut temu, Strongman napisał:

Szlachta a słoma z butów wystaje?

• Like 1
  • Haha 4
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, slawek74 napisał:

u nas bardzie nastawiony na zbiór kukurydzy sporo jest na kiszonkę i na ziarno ma kilku stałych większych klijentów a kombajnami bierze z hektara co mi sporo taniej wychodzi szybciej i lepiej wykoszone bizonem tęgie pszenżyto 1.5h tłukł lexem 1.5ha w godzinę

Kukurydza to już jest wogule obcy temat tu u mnie.Nie wiem czy jak by z całej gminy pozbierał te pola z kukurydzą to 30ha by było

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
25 minut temu, marcin19071980 napisał:

U nas na godziny biorą od bizonów i kombajnów o szerokości hedera do 4m. Większe z hektara

Opublikowano

gdyby u nas pozberal pola z warzywami i ziemniakami to moze i by 3 ha uzbieral..nawet w ogrodkach sie nie chce.

9 minut temu, Strongman napisał:

genetyka sie klania-potem jakies potworki, pokrzywione ,uposledzone.. jest tak jedna wies szlachecka - ze wschodniej polski ich przywiezli po epidemii holery, do lat 80 XX nie zenili sie z obcymi z chlopstwa okolicznego..

slonce piekne ale o zniwach,nikt nie mysli, za chwile jade pszenzyto na piasku obejrzec.

Opublikowano
15 minut temu, slawek74 napisał:

ale wiesz jak to z rodziną bywa 🤭😁

Wiem, ale w klubach jak wszystko była rodzina na imprezach to każdy za kazdym szedł w bujkę a na innym wsiach to się bili pomiędzy sobą a jak kogoś leli to jeszcze się cieszyli.

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Mam 4 godziny żniwowania. Po co mi kombajn?

By Ci się nie nudziło. Tak to by się popsuł co jakiś czas i by jakieś atrakcje były :D 

• Haha 2
Opublikowano
49 minut temu, superfarmer02 napisał:

W.takim wypadku to bez sensu 

Z tą rodzina to wiesz no bez przesady, ale kombajnów na wsi u mnie 15 na sąsiedniej pewno drugie tyle a i tak każdy ma sraczke że nie zdąży 🤦‍♂️

Sporo mam znajomych i kolegów to mam ten komfort że na spokojnie żniwujewmy 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, stempos1980 napisał:

Panowie Eurozjeby chcą wprowadzić obowiązkowe panele dla wszystkich🤦

Jak EU będzie za nie płacić to czemu nie.Poziom głupoty w tej organizacji jest zatrważający i co najgorsze dotyka on wszystkich wokół poza rządzącymi tym tworem.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
6 minut temu, szymon09875 napisał:

Wiem co się u nas w firmie dzieje, kasę dostają dobra, ale chętnych mimo to brak żeby przyjść. A tak już ktoś przyjdzie to nie patrzy co się dzieje aby do przodu i zadowolony bo nie on to potem naprawia...

To już nie o naprawy chodzi, chociaż nie było tygodnia żeby nie położyli przyczepy czy urwane koło, zatarty silnik. Ale jak u mnie przez wioskę jeden z pracowników t4 na pace zapieprzał z mauzerem ropy i na zakręcie go zgubił to już grubo i ponad 100tys wszystkich grzywn. Jak położyli przyczepę przy 50km/h i wylądowała u ludzi w pokoju, jak siał trawę na wiosce i chłopakowi wjechał 933 do stodoły przez ścianę aż na kabinie się zatrzymał to już za dużo.

Gówniarz na takiej starej 6secie nie jest tak niebezpieczny jak na 8-9secie i 60km/h nie schodzi 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, jacus napisał:

genetyka sie klania-potem jakies potworki, pokrzywione ,uposledzone.. jest tak jedna wies szlachecka - ze wschodniej polski ich przywiezli po epidemii holery, do lat 80 XX nie zenili sie z obcymi z chlopstwa okolicznego..

Dałbym głowę że ty masz z nimi wspólne korzenie.   :P 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v