Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Nie sprzedom,byde robił.W dzierżawe też dać nie chce.80lat i jeszcze pier.....na tych polach 

IMG_20230622_132647_380.jpg

Prawie jak u nas. Właśnie wczoraj był dziadzio 82 lata kombajn zaklepać... Senior 84, żona 79 i póki co nie myślą o końcu ostatniego stajanka

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

O proszę ,a tak narzekał że wymarzła i jeszcze odszkodowanie wyrwał . Widzicie z takich trza brać przykład 😛

Bo dla prawdziwego rolnika to tam nie bardzo jest z czego wybrać 🤷. Ja tylko część poplonów wpisałem a reszta dla dopłatowców dobra

Ale ty mi na nerwy ostatnion działasz :o

1 godzinę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Obornik to głupota w 12 godzin , słomę to podejmę decyzję w żniwa ile i gdzie będę ciął , gnojówki nie leje na pola , qq na ziarno nie sieje , krowy mam na uwięzi to nie kwalifikuje się , nie wypasam  , 

Pozostałe to co , zróżnicowana struktura uprawy to mam siać 20 % łubinu który nie przynosi zysku 🤷

Posiej lucernę a nie łubin i masz dwie pieczenie na jednym ogniu. Ewentualnie groch i masz pasze dla bydła. Wystarczy użyć głowy nie tylko do narzekania.

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano
32 minuty temu, gregor1284 napisał:

Przecież o to chodzi w tym systemie 

dawno temu, będąc dzieckiem toto myślałem że dorosłe ludzie toto muszą być mondre. szkoły pokończone, doświadczenia życiowe i że ich w uja nie da się robić. 

oj źle myślałem 🥺

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Suszę masz?

Tak już się Łomża chłodzi 😛

Opublikowano
11 minut temu, szymon09875 napisał:

Ale ty mi na nerwy ostatnion działasz :o

Posiej lucernę a nie łubin i masz dwie pieczenie na jednym ogniu. Ewentualnie groch i masz pasze dla bydła. Wystarczy użyć głowy nie tylko do narzekania.

Co Szymku robić żeby Cię nie drażnić 🤔

Do takich upraw trzeba się przygotować , ja najpierw posiałem a wniosek dopiero później 

Opublikowano
28 minut temu, Qwazi napisał:

No no jest sucho Mieciu. Tutaj masz prawdziwy torf. Żaba się posika i się topisz. A i bez tego sikania też 🤷...

Przywoź ten torf a na wymianę piach będziesz woził 

21 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Prawie jak u nas. Właśnie wczoraj był dziadzio 82 lata kombajn zaklepać... Senior 84, żona 79 i póki co nie myślą o końcu ostatniego stajanka

Usługi będziesz robił? Chce Ci się?

Opublikowano
18 minut temu, HF86 napisał:

dawno temu, będąc dzieckiem toto myślałem że dorosłe ludzie toto muszą być mondre. szkoły pokończone, doświadczenia życiowe i że ich w uja nie da się robić. 

oj źle myślałem 🥺

Teraz większość swojego rozumu nie ma. Mysli za nich tv

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Może ktoś doradzi czym zwalczyć chwastnicę jednostronną w dyni (podobno można środkami od ogórków) ? ,ale też nie wim jakim można . Piękna pogoda ,deszczu brak . @Agrest może coś doradzisz,bo uprawiałeś ,może Agil-S 100 EC ?

Edytowane przez Azor07
Opublikowano
radekz200 napisał:

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Po co pytasz, jak wiadomo że nikt nie ma lepiej niż Ty😜

Ale dzięki temu chyba wielu w sidła złapali bo zmienili im taryfy na super korzystne dla energetyki🤣

sam widzisz ze maja lepsze 😛

25 minut temu, slawek74 napisał:

pchi 🤭 jutro Ci pokażę bo dzisiaj zmeczony po wizycie natym Twoim podlasiu 🤪 koło newady przejeżdżałem...

ja nie z podlasia 

z za buga to jak z podlasia 😛🤪

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

A czy gdzieś napisałem, że się zgodziłem?

Kurła, ale gorąc, trzeba trawy jechać trochę ukosić bo jakby czasem jutrzejsze przepowiednie "potopu" się sprawdziły 🤔

Opublikowano
8 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Co Szymku robić żeby Cię nie drażnić 🤔

Do takich upraw trzeba się przygotować , ja najpierw posiałem a wniosek dopiero później 

No to nie pisz że system pod doplatowcow. Ja tak samo jak Ty zrobiłem i kilka tys więcej niż rok temu. 

Opublikowano
26 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Współczuję koszenia czegoś takiego jak ta miotła wyschnie to pola nie będzie widać tak jak i kombajnu podczas zbioru.Filtr i chłodnica zaj....na momencie.

Opublikowano
Przed chwilą, marcin19071980 napisał:

Współczuję koszenia czegoś takiego jak ta miotła wyschnie to pola nie będzie widać tak jak i kombajnu podczas zbioru.Filtr i chłodnica zaj....na momencie.

Dużo u nas takiego czegoś. Nawet mieszanka w tym roku wyjątkowo zarośnięta i to miotła wyłazi. Ale jak zobaczyłem dwa kawałki niedaleko mnie to już całkiem jak za kółkowych czasów - wyka, miotła i chaber. Ale pszczoły z chabra radochę mają. 

Opublikowano (edytowane)

I znowu sąsiadowi bele ciapkiem załadowałem, bo NH nie dał rady🤷. Zapadał się przodem i nie pojechał z belką...

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
15 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

A czy gdzieś napisałem, że się zgodziłem?

Kurła, ale gorąc, trzeba trawy jechać trochę ukosić bo jakby czasem jutrzejsze przepowiednie "potopu" się sprawdziły 🤔

Nie. Ale myślałem że tam usługi całodobowo oporowo będą szły i się dziwiłem że masz natchnienie 

Opublikowano
17 minut temu, gregor1284 napisał:

Przywoź ten torf a na wymianę piach będziesz woził 

Nie w czas się wbiłeś. Jak był kryzys węglowy to można by było dopchnąć komuś do palenia. Teraz to tylko chyba jakie pieczarki na tym uprawiać.....  

Opublikowano
19 minut temu, Qwazi napisał:

Piach też mam...glinę za piach i torf to jeszcze...🤷

Margiel?

3 minuty temu, Leszy napisał:

Nie w czas się wbiłeś. Jak był kryzys węglowy to można by było dopchnąć komuś do palenia. Teraz to tylko chyba jakie pieczarki na tym uprawiać.....  

Są I inne zastosowania. Kryzys węglowy dobrze akurat wyszedł 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v