Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, HF86 napisał:

a ja dzisiaj na kolejnej likwidacji mleczaka. 

w oborze na 30 dojnych, dwie ostatnie cielice wywiozlem. 

Handlarzem jesteś 🤔

Opublikowano
25 minut temu, Karol6130 napisał:

Sołtysowi bycek spieldolił, przyjechał z Mazur, uciekł w kierunku gór 

To wszystko przez to że nie chce kupić odemnie mięsnych Jerseyów z białym łbem 

Jersey mięsny? to tak jak potwór z Loch ness, nie istnieje

Opublikowano
2 godziny temu, HF86 napisał:

to ty słaby patryiota. 

oj się Duda za takich weźmie, oj się weźmie 😖

Ten ukrop?! 

2 godziny temu, HF86 napisał:

a ja dzisiaj na kolejnej likwidacji mleczaka. 

w oborze na 30 dojnych, dwie ostatnie cielice wywiozlem. 

Graty też sprzedaje? Krecha czy coś innego?

Opublikowano
2 godziny temu, Qwazi napisał:

Za grudzień to ja też mam premie, taka sama jak za listopad. Obniżki na fv bedą za miesiąc. Gdzie Ty odstawiasz? Radomsko?

Tak trafiłeś , ja to nie liczyłem na premie tylko cena normalną , a tu niespodzianka

Opublikowano
7 minut temu, gregor1284 napisał:

Ten ukrop?! 

Graty też sprzedaje? Krecha czy coś innego?

mądrość życiowa. 

gościu jeszcze chce trochę pożyć, a nie ustawiać dzieci i dożywocie w oborze. 

Opublikowano
3 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Tak trafiłeś , ja to nie liczyłem na premie tylko cena normalną , a tu niespodzianka

To taka pozytywna niespodzianka. Nawet nie będę pytał ile Ci płacą, bo od tego jest inny temat, ale podejrzewam, że masz niżej ode mnie, a ilości pewnie podobne

3 minuty temu, Karol6130 napisał:

A to co 🤭

IMG_20230103_080149.jpg

Karol czemu HF owi łeb na biało przefarbowałeś🤔. Pewnie, żeby sprzedać za Sima🤭

Opublikowano

pytanie do fachowców do CO 

wężownica "angielka"

wezownica-lewa_003l.png

czy zamiast tych gwintowanych krućców można wspawać kawałki rur gwintowanych wewnętrznie i wkręcić wyprowadzenia wody tak aby złącze gwintowane było w piecu i zachowało szczelność na oddziaływanie ognia ?

Opublikowano
8 minut temu, Karol6130 napisał:

Toż to je je 

Boto

IMG_20230113_161009.jpg

Qurła pokręcił się po oborze i już 380 poszło 🙆‍♂️

JE to tam jest może ze 20%. Z dużym naciskiem na "może"😉

Opublikowano
9 minut temu, Karol6130 napisał:

i już 380 poszło

ale czego? azotu do atmosfery?

Opublikowano
2 minuty temu, konteno napisał:

pytanie do fachowców do CO 

wężownica "angielka"

wezownica-lewa_003l.png

czy zamiast tych gwintowanych krućców można wspawać kawałki rur gwintowanych wewnętrznie i wkręcić wyprowadzenia wody tak aby złącze gwintowane było w piecu i zachowało szczelność na oddziaływanie ognia ?

generalnie to złącze gwintowane powinno być poza zasięgiem ognia, gdzieś poza cegłą szamotową

myślę, że podwyższoną temperaturę, ale nie żar, gwint wytrzyma, zakręcony na pakuły i pastę, u ojca taka wężownica z belka 14 żyje już 30 lat i na razie, odpukać nic nie cieknie,  z tym, że mufki siedzą w glinie

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Qwazi napisał:

To taka pozytywna niespodzianka. Nawet nie będę pytał ile Ci płacą, bo od tego jest inny temat, ale podejrzewam, że masz niżej ode mnie, a ilości pewnie podobne

Karol czemu HF owi łeb na biało przefarbowałeś🤔. Pewnie, żeby sprzedać za Sima🤭

Oj niżej niżej 🙄 , co będe czarował 2,43 brutto wyszło z premią , ilość mniejsza bo co mi zostało 10 krów 

Opublikowano
4 godziny temu, hubertb napisał:

Ja próbuje zmechanizować ten proces, ale jestem dosyć wybredny chce mieć cieniutką długą. Taka łatwo osiągnąć na klasycznej szatkownicy ale trzeba się omachać. To co jest w sklepach szatkuje jak dla mnie zbyt grubo i ma dość mała tarcze przez co nitki są krótkie. 

Te 30 główek białej i z 15 czerwonej to się jakoś obrobi. Czy długa czy krótka to mi nie przeszkadza, aby chrupka. 

6 minut temu, Karol6130 napisał:

Jest coś dla Marcina, ale nie mówcie bo przyjedzie kupi 

IMG_20230113_162438.jpg

PLN i rano tyle samo, tyle że wtedy kręcił się pod oborą 

Jeszcze na wirówkach?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v