Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z czego on by płacił te 5 tys z tych nędznych 20 dojnych 🤭🤔

3 minuty temu, gregor1284 napisał:

jemu nie odda. Choćby i po 5tysi do hektara płacił to nie da. jak z tym warzywnikiem w "to ja złodziej"

Opublikowano
12 minut temu, HF86 napisał:

ładnie pada. 

aż byłem z ciekawości czy fitotoksycznosc nie dobiła psienicy, ale nie jest źle. 

mieszanka 60 kg mocznika, 20 siarczanu, grzybowka i cropfit 1,5 litra i to do psiukacza 400 l i w nocy minus 3.

ja mialem mniejsza fantazje i tez przypalilo pszenice

5 minut temu, Qwazi napisał:

Czy zastosować całą dawkę azotu przed siewem? Czy podzielić dawkę azotu? Jeżeli tak, to jak dobrać nawozy do stosowania w pierwszej i drugiej dawce? Kiedy zastosować drugą dawkę azotu? Kukurydza ma to do siebie...

Czemu pominąłeś te pytania, a dopisałeś te trzy tygodnie przed siewem, o czym nikt w tym artykule nie wspomina? Ja pytałem o Twoją tezę, że azot z mocznika z inhibitorem będzie dostępny dla kukurydzy, kiedy nie będzie jej już potrzebny

widzisz roznice w trzcionce ????? nie dopisalem tylko napisalem !!

w tym poscie o ktory poszla cala gownoburza napisalem  wlasnie to ze trzeba wysiac wczesniej -na podstawie tego artykulu..

policz te tygodnie o ktorych mowa w artykule i porownaj z fazami rozwojowymi kukurydzy ,w jakim czasie zachodza i kiedy azot jest najbardziej potrzebny dla uzyskania plonu.  

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

małopolski obszarnik. a niech cie drzwi ścisną :D po 20 arów pozbierałeś? :D 

Toć on ma 5 ha współwłasność z czego 2 ha posiada samoistnie 🤭skomplikowana strukturę własności ma bo nic nie jest jego tak naprawdę 🤣

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, jacus napisał:

po co tyrac jak mozna pracowac 8 godzin ? po pracy wolne, urlop kazda sobota i niedziela wolna,w dlugi weekend czy urlop mozna leciec na koniec swiata w paregodzin.

Nie wszyscy się tak obijają. Ludzie pracują i po 10 ha, a po pracy biorą dodatkowe roboty, aby utrzymać pewien standard życia rodziny. Poza tym licz jeszcze dojazdy. Zdalnie z domu nie każdy może pracować. 

Opublikowano
2 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

z czego on by płacił te 5 tys z tych nędznych 20 dojnych 🤭🤔

czasem nerw u somsiada więcej warty niż te 5 tysięcy a podziw wśród szwagrów to już całkiem :D na zioła może będzie chodził, nie wiem 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jacus napisał:

w tym poscie o ktory poszla cala gownoburza napisalem  wlasnie to ze trzeba wysiac wczesniej -na podstawie tego artykulu..

policz te tygodnie o ktorych mowa w artykule i porownaj z fazami rozwojowymi kukurydzy ,w jakim czasie zachodza i kiedy azot jest najbardziej potrzebny dla uzyskania plonu.  

Ten artykuł to stek bzdur i głupkowatych pytań i nic więcej ...żadnych danych tylko ściema że niby to coś nowego a to nie jest prawda i tyle ...typowe głupoty dla farmera który wielokrotnie podaje bzdury .trza być głąbem żeby się na to pismo powoływać 🤷‍♂️

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
6 minut temu, gregor1284 napisał:

jemu nie odda. Choćby i po 5tysi do hektara płacił to nie da. jak z tym warzywnikiem w "to ja złodziej"

Nie no po tyle to bym oddał. Już hvj w tą kasę, ale satysfakcja z golenia bezcenna 😁😁

Opublikowano

wlasnie dojazdy to zmora- ale nie kazdy chce mieszkac  w miescie..

choc sa ludzie ktorym to pasuje- 2godziny w jedna strone jada choc mogliby znalezc prace na miejscu.

11 minut temu, Desperado napisał:

No i po ile hektarów masz od każdego, albo arów może?    :D

zalezy jak lezy- powtornie komasuje pola. rekord na plus 1,30, najmniej 26 arow ale obok kolejne 2 dzialki a za droga 4 nastepne.

5 minut temu, Qwazi napisał:

Jakbyś tak jeszcze troszkę się zastanowił, zanim napiszesz...byłoby miło...

nad czym ?? 

Opublikowano
6 minut temu, stempos1980 napisał:

Zawiść ludzka nie zna granic 

podłość chyba 

3 minuty temu, pedro2 napisał:

Nie no po tyle to bym oddał. Już hvj w tą kasę, ale satysfakcja z golenia bezcenna 😁😁

dlatego się mówi że pieniadze to nie wszystko :D 

Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał:

Niech tam Ci będzie, że napisałeś. To bez znaczenia. Reszta to takie odwracanie kota ogonem z Twojej strony. Tam nikt nie napisał nic o tych trzech tygodniach, a padły stwierdzenia, że azot będzie dostępny dla rośliny we właściwych fazach. Po co mam liczyć, kiedy tam napisano to wyraźnie

Opublikowano
radekz200 napisał:

11 minut temu, pedro2 napisał:

Oj weźmie weźmie. Pytanie czy mu oddam 😉 doceń to, że Tobie pierwszemu oferuję 😁 noo tak dzierżawa+ dopłaty to 2 tysie trzeba brać. Podatek i akcyza Twoja 

to podziękuje 😛 sławek lubi dzierżawy 

dziadostwa i od dziada nie biorę ....

• Haha 1
Opublikowano

Z moją córką do klasy chodza dwaj bracia z sąsiedniej wsi.Gdy dwa lata temu był to poronione zdalne nauczanie oboje byli w polu i jednocześnie byli w szkole.Ludzie cieli kapustę na taśmociąg a oni w kabinie laptop i lekcje w toku.Nie po to sobie tu łeb kręce żeby poszło na zmarnowanie.Od małego miała wpojone że jest to wszystko dla niej i ma to ciągnąć choć by na uszach stanęła i to jest normalne.Od 3 lat przy niewielkiej pomocy sama obsługuje 8-10koni i na tym zarabia.I to jest całkowicie normalne w mojej okolicy.Niema czegoś takiego że mi się nie chce i idę w piz....do miasta a starzy niech sobie łapy urywają.Caly czas powtarzam.Co sobie wychodujesz to będziesz miał.

Opublikowano
4 minuty temu, jacus napisał:

wlasnie dojazdy to zmora- ale nie kazdy chce mieszkac  w miescie..

choc sa ludzie ktorym to pasuje- 2godziny w jedna strone jada choc mogliby znalezc prace na miejscu.

zalezy jak lezy- powtornie komasuje pola. rekord na plus 1,30, najmniej 26 arow ale obok kolejne 2 dzialki a za droga 4 nastepne.

nad czym ?? 

W ilu działkach masz wszystko pole?

Opublikowano
Qwazi napisał:

13 minut temu, Pafnucy12 napisał:

no pod jakieś prowy czasami gdzieś młodzi niby przejmują, ale takich prawdziwych coraz mniej. póki ojce robią to jakoś to działa, a później.... pewno lasy będą .

W tych dwóch, co wspominałem to raczej nie o prow. Młodzi po prostu nie mają ochoty na gospodarzenie, a seniorzy liczą, że ta ochota im przyjdzie. To pierwsze to dopiero przepisane, ale znając młodego to raczej nie wróci. To drugie przepisane już ponad pięć lat temu i żadnego dofinansowania nie wzięli. Córka tylko dom wybudowała po przeciwnej stronie drogi i można ją zastać albo wcześnie rano albo późno wieczorem. Prowadzi sobie trzy pizzerie razem z mężem, który jest też moim kolegą że starej pracy. Gospodarstwo tak ich interesuje, że aż strach

dziś mlodzi są przyzwyczajeni do szybkiej lekkiej kasy a w rolnictwie tak się nie da i długo się czeka za zwrotem poniesionych nakładów. ja mam 43l i u mnie na wsi zamykam 4 najmłodszych rolników jeden młodszy ma 37l drugi 33l i najmłodszy 27 cześć jest na niego cześć na rodziców ale też nie wiem czy ma dziewczynę nawet więc jaka przyszłość go czeka po mimo gospodarstw wszyscy mamy inne dochody. na 62nr na wsi z 20 aktywnych chloporobotnikow lub emerytorolnikow reszta w dzierżawach lub posprzedawala a jest nas 3 którzy w ostatnich kilku latach kupują grunty

Opublikowano

no rolników coraz mniej... nie wiem czy to dobrze czy źle, ale taka jest tendencja już od dawna.

Opublikowano
1 minutę temu, wojtal24 napisał:

dziś mlodzi są przyzwyczajeni do szybkiej lekkiej kasy a w rolnictwie tak się nie da i długo się czeka za zwrotem poniesionych nakładów. ja mam 43l i u mnie na wsi zamykam 4 najmłodszych rolników jeden młodszy ma 37l drugi 33l i najmłodszy 27 cześć jest na niego cześć na rodziców ale też nie wiem czy ma dziewczynę nawet więc jaka przyszłość go czeka po mimo gospodarstw wszyscy mamy inne dochody. na 62nr na wsi z 20 aktywnych chloporobotnikow lub emerytorolnikow reszta w dzierżawach lub posprzedawala a jest nas 3 którzy w ostatnich kilku latach kupują grunty

Na 73 numery 45 aktywnych.Grontow na sprzedaż brak.

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

no rolników coraz mniej... nie wiem czy to dobrze czy źle, ale taka jest tendencja już od dawna.

I nie tylko u nas. Tendencje ogólnoświatowe. Co zrobisz? Nic. 

Opublikowano
4 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Z moją córką do klasy chodza dwaj bracia z sąsiedniej wsi.Gdy dwa lata temu był to poronione zdalne nauczanie oboje byli w polu i jednocześnie byli w szkole.Ludzie cieli kapustę na taśmociąg a oni w kabinie laptop i lekcje w toku.Nie po to sobie tu łeb kręce żeby poszło na zmarnowanie.Od małego miała wpojone że jest to wszystko dla niej i ma to ciągnąć choć by na uszach stanęła i to jest normalne.Od 3 lat przy niewielkiej pomocy sama obsługuje 8-10koni i na tym zarabia.I to jest całkowicie normalne w mojej okolicy.Niema czegoś takiego że mi się nie chce i idę w piz....do miasta a starzy niech sobie łapy urywają.Caly czas powtarzam.Co sobie wychodujesz to będziesz miał.

Masz rację, ale z drugiej strony jeśli oboje moich starszych miało swoje kierunki, w których chcieli iść, to jakie miałem prawo im narzucać coś innego? Uważam, że miałem obowiązek wspierać, a nie podcinać skrzydła. Nigdy nie zarobię z tego gospodarstwa tyle, co oni

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v