Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, radekz200 napisał:

to jaka bys dał?

ociepl i kratkę wstaw, by zimą krowy nie wciągnęło 🤭

Opublikowano

No po płaskiej rurze bedzie woda sie lała,znajomy powstawial takie same to kowil ze sie leje. U mnie są karbowane czarne to lac sie az tak nie leje ale pajeczyny sie zbierają szybko. Myslalem powstawiac wentylatory jakies 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Domowników w skali lat przybywać nie będzie tylko wręcz odwrotnie... Bajery typu zmywarki czy ekspresy do kawy to potrzebne mi jak świni siodło... Zobaczy się. Kwoka tej wiosny dużo zeżarła... Wiosenny rzut brojlerów i trochę perlikom, żarówka 100W a pewnie łącznie świeciła z 5 tygodni 24h na dobę.

To są indywidualne rzeczy...jak ktoś ma wolną gotówkę to tak. Jeśli na kredyt to trzeba przeanalizować 

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

To są indywidualne rzeczy...jak ktoś ma wolną gotówkę to tak. Jeśli na kredyt to trzeba przeanalizować 

Ano może i tak. U Seniora w zeszłym roku panele i pompa ciepła. Koszty spore no i syf... Ciekawe czy choć ziemniaki urosną po tych wykopach...

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

on ma z rogami to nie przejdzie 🤭😁😛

myślałem że jakieś bardziej nowoczesne, czy coś 🤔

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Ano może i tak. U Seniora w zeszłym roku panele i pompa ciepła. Koszty spore no i syf... Ciekawe czy choć ziemniaki urosną po tych wykopach...

To panele są na gruncie?

Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Domowników w skali lat przybywać nie będzie tylko wręcz odwrotnie... Bajery typu zmywarki czy ekspresy do kawy to potrzebne mi jak świni siodło... Zobaczy się. Kwoka tej wiosny dużo zeżarła... Wiosenny rzut brojlerów i trochę perlikom, żarówka 100W a pewnie łącznie świeciła z 5 tygodni 24h na dobę.

skad wiesz mlody jestes-zglos sie do kawalerow do wziecia  🤣

najwiecej to zre bojler-lodowka ,zamrazarka, bo chodzi prawie na okraglo, pralka,zmywarka czy ekspres tez pare kwh zbiora 

ja mam panele i mam nadwyzke.

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

To panele są na gruncie?

Na dachu ale pompy ciepła kopane. Jak widziałem ten syf to się załamać idzie... Jeszcze wodę musieli dowozić bo jakieś płukania, cuda wianki, pozostawiali kupy takiego szlamu... 

1 minutę temu, jacus napisał:

skad wiesz mlody jestes-zglos sie do kawalerow do wziecia  🤣

najwiecej to zre bojler-lodowka ,zamrazarka, bo chodzi prawie na okraglo, pralka,zmywarka czy ekspres tez pare kwh zbiora 

ja mam panele i mam nadwyzke.

Wolę z głodu zdechnąć niż jakąś w domu mieć... Bojlera elektrycznego to nigdy nie było... Lodówka, dwie zamrażarki idą na okrągło ale piekarnik też ciągle. 

Opublikowano

Na dachu ale pompy ciepła kopane. Jak widziałem ten syf to się załamać idzie... Jeszcze wodę musieli dowozić bo jakieś płukania, cuda wianki, pozostawiali kupy takiego szlamu... 

A to nie wiem. Ja się na tym nie wyznaję 

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Wolę z głodu zdechnąć niż jakąś w domu mieć..

dobra, dobra... już My tu swoje wiemy...

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał:

Jacuś ile masz paneli?

pewno tyle co gmina dawała...

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

Nie wiesz nic... Jakbym chciał to dawno bym miał. 

1 minutę temu, Qwazi napisał:

A to nie wiem. Ja się na tym nie wyznaję 

Syn ją na to namówił. Też to zrobił u siebie. Jej chodziło o to, żeby Seniorowi ulżyć głównie bo całe jego życie to się w zasadzie wokół pieca kręciło... 

Opublikowano
3 godziny temu, jacus napisał:

sam mieszkasz ?? nie masz zadnych urzadzen elektrycznych , to chhyba niemozliwe zeby tyle nie wyciagnac.

No wiesz, zacofany wschód w końcu. Na ognisku gotujemy, lampy naftowe, świeczki 🙄

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie wiesz nic... Jakbym chciał to dawno bym miał. 

oj wiem, i dawno zrozumiałem,... ale czasami się podroczę trochę... się nie gniewaj.

Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał:

Pola po sadzie jest jakieś 645 metrów kwadratowych 

No to musisz dołożyć trochę na długość, bo robiąc szerokość na 32m to jeśli poza to pole nie wyjdziesz, to będzie za krótka

Opublikowano
2 godziny temu, marcin19071980 napisał:

Skamet1,6A.Mam taki do Busa.Na złomie znalazłem.Jak tłok OK to około 30zl remont jak samemu.

Dzięki. Faktycznie ten sam. Spróbuję zreanimować, mam dwa słupkowe, ale to dwa razy wyższe niż ten.

Opublikowano
Pafnucy12 napisał:

Wolę z głodu zdechnąć niż jakąś w domu mieć..

A ja się powstrzymałem 🤭😁 .... zaczęło się 😛

Opublikowano

Syn ją na to namówił. Też to zrobił u siebie. Jej chodziło o to, żeby Seniorowi ulżyć głównie bo całe jego życie to się w zasadzie wokół pieca kręciło... 

Różne są powody takich inwestycji. Ten, jak najbardziej, dobry

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

Różne są powody takich inwestycji. Ten, jak najbardziej, dobry

No i piec mieli jeszcze starszy niż stary u mnie... Z 2002 ale jeszcze sprawny był. Ale już dawno się nim pewnie chłopy ogolili, we wrześniu go powiozłem na złom. 

Opublikowano

Z tego to się nie ma co śmiać, sam niedługo będę robił... Całe małe wiaderko ścinek z węzy, z nadbudów się zebrało. 

Po ile tak wogole za wosk płacą? Bo ojciec odświeżył wytapiarke i też już ma towaru do topienia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v