Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
GRZES1545 napisał:

6 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ale cholernie drogie takie agregaty talerzowe jakby ze złota były , ciekawe ile janpol 2,5m w "naszej" firmie @Pafnucy12 🤔 , trza będzie zadzwonić 

28tys 3m

20230507_105502.jpg

to do jego zetora to trzeba brać 2.2m

Opublikowano
28 minut temu, Rolnik1973 napisał:

W zwykłej talerzowe masz tylko łożysko na osi i to masywne

W agregacie w każdym talerzu

Do tego każdy talerz na gumowych amortyzatorach co po jakimś czasie się rozłażą

I koszta utrzymania wysokie. 

Talerzówka zwykła nie psuje się 

Dołóż wałek i to samo za 10% ceny w użytkowaniu. 

Rysiek ale zajebałeś lepiej niż Zbyszek z kartoflami 

Opublikowano
29 minut temu, Agrest napisał:

Agregat talerzowy musi mieć odpowiedni stosunek masy do szerokości.

W tanim produkcie tego nie znajdziesz. Przy dużej ilości słomy, suszy czy na ściekach będzie szedł po wierzchu.

Agregat talerzowy został stworzony jako maszyna uniwersalna i przez to ma swoje wady. Zwykła talerzówka sprawdzi się lepiej w głębszej uprawie i mieszaniu resztki. Agregat spraei się lepiej przedsiewnie. Z tym że są lepsze lżejsze rozwiązania do tej pracy.  A do zgrdgatowani musi być już koń z dobrym zapasem mocy, a przede wszystkim udźwigiem i masą.

Dziś wybrałbym talerzówka ale zbudowaną jak ten agregat.  W talerzówce jest większa odległość pomiędzy rzędami talerzy i chyba inny kąt natarcia.

Ooo właśnie Sławku potrzeba żeby tylko pociachać na wierzchu wszystkie resztki , bo jak po żniwach zasieje rzodkiew to wiosną będzie do uja tych resztek/słomy to na razowe nie zaoram 

Wrzuć jakiego linka z talerzowką podobną do agregatu

Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał:

Powtórzę po raz kolejny 

Mądry facet z ciebie Sławomiru 😉

Weź, bo jeszcze uwierzy...😉

Opublikowano
18 minut temu, GRZES1545 napisał:

28tys 3m

20230507_105502.jpg

Grano system 3m z walem rurowym wazy 1300kg, z daszkowym troche wiecej. W okolicy grano popularny,we wtorek bede testowal tego z daszkowym bo mam blizej podjechac,oj belarus bedzie stekal ale z podnosnikiem nie bedzie raczej problemu

Opublikowano

Ale ilością czapek, czy hektarów?

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Drobni by dużych czapkami zarzucili. 

Opublikowano
Przed chwilą, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Na te kratki to obciążenie można położyć ?

Jak TUZ da radę podnieść to parę betonowych bloczków można zarzucić. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Qwazi napisał:

Pany pszenżyto dostało żółtych końcówek liści. Poradźcie coś🙏

Mariusz już możesz zamówić u mnie usługę koszenia 😛

Po jakimś oprysku żółte końcówki ? 

Edytowane przez Aktywnyrolnik7245
Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Ale ilością czapek, czy hektarów?

Ilością czapek. U nas wieś pewnie jak Wasze kilka wsi. Takich "dużych" na przykład w moim rejonie, czyli najbliższych trzech ulicach nie znajdziesz. A numerów domów ponad 200. Jeden tylko jest trochę większy, że w sumie z 10ha obrabia. Dwa największe traktory - C-385 i C-385A. W innych rejonach jest trochę więcej, na przykład na "górnej" części wsi ale to z 3km ode mnie.

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

13 minut temu, PRIMO napisał:

Na te kratki to obciążenie można położyć ?

10 minut temu, radekz200 napisał:

Z nowych tylko Janpol, bo najtańszy

chłopie czego się srasz kup sobie coś takiego używanego i będzie ok https://www.olx.pl/d/oferta/talerzowka-lemtech-2022-CID757-IDUlGPQ.html

Opublikowano
Przed chwilą, wojtal24 napisał:

To co TO za ciągnik jak 2.5m nie podniesie takiej? 80 KM powinno poradzić chyba🤔

Czytaliśmy o tych silosach, to papierków w ciul będzie trzeba,  i wszystko elektronicznie załatwiane będzie. O rmg nic nie pisze że wyklucza, jedynie jak ktoś wcześniej brał inne dofinansowanie i finansował silosy to już nie skorzysta.

Opublikowano

8 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ooo właśnie Sławku potrzeba żeby tylko pociachać na wierzchu wszystkie resztki , bo jak po żniwach zasieje rzodkiew to wiosną będzie do uja tych resztek/słomy to na razowe nie zaoram 

Wrzuć jakiego linka z talerzowką podobną do agregatu

https://agro-masz.eu/pl/strona-glowna/567-at-agregat-talerzowy-v2018.html

https://agro-masz.eu/pl/strona-glowna/590-bt-brona-talerzowa.html

Masz dwa produkty tej samej firmy.

Samo odsunięcie wału w BT bardziej do tyłu mocno dociąża dwa rzędy talerzy i jest lepsza kontrola głębokości pracy i mieszania.

Opublikowano
4 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Mariusz już możesz zamówić u mnie usługę koszenia 😛

Po jakimś oprysku żółte końcówki ? 

A czym będziesz kosił? Nie było teraz pryskane

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

Przed chwilą, wojtal24 napisał:

To co TO za ciągnik jak 2.5m nie podniesie takiej? 80 KM powinno poradzić chyba🤔

Czytaliśmy o tych silosach, to papierków w ciul będzie trzeba,  i wszystko elektronicznie załatwiane będzie. O rmg nic nie pisze że wyklucza, jedynie jak ktoś wcześniej brał inne dofinansowanie i finansował silosy to już nie skorzysta.

ma zetora 7245 to może 2.5m pójdzie płytko a co do silosów to jak pisałem wcześniej będę w tym tygodniu u doradcy od dofinansowan to się dowiem więcej

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ilością czapek. U nas wieś pewnie jak Wasze kilka wsi. Takich "dużych" na przykład w moim rejonie, czyli najbliższych trzech ulicach nie znajdziesz. A numerów domów ponad 200. Jeden tylko jest trochę większy, że w sumie z 10ha obrabia. Dwa największe traktory - C-385 i C-385A. W innych rejonach jest trochę więcej, na przykład na "górnej" części wsi ale to z 3km ode mnie.

U nas rolników Twojego pokroju nie ma, to i czapkami by nie przykryli 

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

U nas rolników Twojego pokroju nie ma, to i czapkami by nie przykryli 

U nas takich jeszcze sporo. Po parę arów, hektar czy dwa. Na każdej ulicy się znajdzie kilku czy kilkunastu takich. Ale sporo już takich powymierało albo nie dadzą rady robić.

Opublikowano
2 godziny temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

A na co mnie to 🤔

Teraz przez te ebane wymysły z dopłatami to będę musiał kupić talerzowke , tylko nie wiem zwykłą czy ten drogi agregat talerzowy 🤔 jaka wogule jest różnica między nimi poza ceną?

Najlepiej taki aby Zetor dał radę. 2.2 m agregat talerzowy to chyba będzie optymalny 

Opublikowano
17 minut temu, wojtal24 napisał:

wniosek mu przyjęli i zaakceptowali a kiedy kasa będzie to nie wiadomo chyba do końca 2024r jeżeli wejdzie KPO

No ciekawe,nie spełnia na dzień dobry wymogu a tu taki cyrk.No ale niech tam👍

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v