Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

a skomentuj... nie zaszkodzi sie czegos dowiedziec

2 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Z grzeczności nie skomentuje

Opublikowano (edytowane)

Lepiej nie bo mało cenzuralne słowa  się cisną.To już nie chodzi o profesjonalnalizm ale Kur..... ludzie

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano

k**wa jak pech to pech , pojechałem specjalnie do innego sklepu i kupiłem Cerone do tego opóźniłem oprzątek żeby dokończyć . Od ostatniej beczki po jakiś 2 godzinach zaczęło lekko padać , @Agrest @szymon09875 jak myślicie będzie trzeba te ostatnie poprawić czy wystarczy tyle czasu 🤔

Opublikowano

jak dwie godziny minęło , to nie masz się czym martwić.

Opublikowano (edytowane)

Wystarczy.

Już pewno słychać jak jęczy i się starzeje.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
8 minut temu, marcin19071980 napisał:

Lepiej nie bo mało cenzuralne słowa  się cisną.To już nie chodzi o profesjonalnalizm ale Kur..... ludzie

Napisz co myślisz Marcin. Ty jesteś najlepiej obeznany w ziemniaku i masz największe doświadczenie. Nawet jak mi parę ch... poślesz to się nie obrażę przecież

Opublikowano

Co jeden to lepszy.A h....tam ROBÓTA CO CHCETA

Opublikowano
Przed chwilą, marcin19071980 napisał:

Wiesz jak to się u Ciebie nazywa? Zboczenie zawodowe. Nie każdy będzie robił jak Ty - czyli aby był jak najwyższy plon, nieważne jaki smak, ważne aby pieniądz się zgadzał.

Opublikowano
13 minut temu, Qwazi napisał:

Jak coś dobre to i kosztuje🤷

Bo my nie tak profesjonalnie. Przynajmniej ja 

Jak bym nie miał kukurydzy bym nie spróbował,to samo z Guardianem kiedys

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

Napisz co myślisz Marcin. Ty jesteś najlepiej obeznany w ziemniaku i masz największe doświadczenie. Nawet jak mi parę ch... poślesz to się nie obrażę przecież

Przecież to wystarczy trochę poczytać.To już ten Sencor lepszy czy inne tego typu.Chwastoks miał rejestrację ale już nie ma bo obniża wydajność i upośledza DNA ziemniaków.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Wiesz jak to się u Ciebie nazywa? Zboczenie zawodowe. Nie każdy będzie robił jak Ty - czyli aby był jak najwyższy plon, nieważne jaki smak, ważne aby pieniądz się zgadzał.

Dlatego nie komentuje i mądrości nie wylewam.Ale to jest h.... nie robota i po to to robię żeby kasa się zgadzała 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Strongman napisał:

Ja ziemniaków od ziela nie pryskam i nigdy nie pryskałem nawet jak hektary się sądziło i czyste byli.

W tym roku też nie pryskam. I tak co roku muszę Orkanem jeździć. Ze trzy razy przejadę obsypnikiem i będzie, zarośnie na rządkach to się przeleci i powyrywa na tych paru arach póki ziele mniejsze. Szkoda pieniędzy na te środki wydawać, spektakularnego efektu nie widziałem u siebie.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano

No i dzięki. Wiesz może, która uczelnia robiła badania na ten temat?

Już nie pamiętam ale było kiedyś o tym w WARZYWACH

Opublikowano
marcin19071980 napisał:

Przecież to wystarczy trochę poczytać.To już ten Sencor lepszy czy inne tego typu.Chwastoks miał rejestrację ale już nie ma bo obniża wydajność i upośledza DNA ziemniaków.

chwastox miał rejestracjie ale w bardzo wczesnej fazie ale nie każdy tego przestrzegał i rzeczywiście schamowywał wzrost...

Opublikowano

Pogmeram sobie. Ja jestem taki zrany beret, że czytam głównie publikacje badań z uczelni. Już kilka razy złapałem różne pisma branżowe na tym, że w publikowanych artykułach są treści wybiórcze i przez to nawet nie do końca prawdziwe, jak np w przypadku artykułu dotyczącego porównana systemów utrzymywania krów. Tylko nie pamiętam, gdzie ten artykuł czytałem 

4 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Już nie pamiętam ale było kiedyś o tym w WARZYWACH

Opublikowano
10 minut temu, marcin19071980 napisał:

Panie.... oni sobie dla zabawy to robią. Ja tez sad założyłem koło domu mimo, że owoce łatwiej kupić. Po prostu to sobie rośnie, chyba bardziej w celach estetycznych niż użytkowych.  

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Też trochę z racji rodzinnych o tych krowach trochę wiem ale nie ma to przełożenia na nasze podwórko z racji skali.Co do tych publikacji uczelnianych to też czasem piep....bez sensu.

5 minut temu, Qwazi napisał:

Pogmeram sobie. Ja jestem taki zrany beret, że czytam głównie publikacje badań z uczelni. Już kilka razy złapałem różne pisma branżowe na tym, że w publikowanych artykułach są treści wybiórcze i przez to nawet nie do końca prawdziwe, jak np w przypadku artykułu dotyczącego porównana systemów utrzymywania krów. Tylko nie pamiętam, gdzie ten artykuł czytałem 

3 minuty temu, Leszy napisał:

Panie.... oni sobie dla zabawy to robią. Ja tez sad założyłem koło domu mimo, że owoce łatwiej kupić. Po prostu to sobie rośnie, chyba bardziej w celach estetycznych niż użytkowych.  

No wiem ale.....wku..... mnie takie podejście

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Sad przydomowy to lux , idziesz i zrywasz świeże 😛

Opublikowano

O i tutaj jest być może kolejny taki przykład. To wycinek artykułu z Farmera

Efekty

MCPA i MCPP-P stosowane w zalecanym terminie - od początku do końca krzewienia roślin jednoliściennych - nie uszkadzają żadnych zbóż ozimych, zbóż jarych, plantacji traw nasiennych oraz łąk i pastwisk. Jak się okazuje, omawiane substancje czynne, a zwłaszcza MCPA to uniwersalny środek, który także umiejętnie można stosować w uprawie lnu, kukurydzy, na plantacjach ziemniaka oraz w sadownictwie. Nie wykazuje ujemnych reakcji na poszczególnych odmianach roślin. Zaletą każdej substancji czynnej jest szerokie spektrum zwalczanych chwastów. Formami użytkowymi produkowanymi w Zakładach Chemicznych "Organika-Sarzyna", zawierającymi tylko MCPA skutecznie zwalcza się kilkanaście gatunków chwastów dwuliściennych, głównie z rodziny kapustowatych (gorczyca polna, rzodkiew świrzepa, stulicha psia, stulisz lekarski, tasznik pospolity, tobołki polne, samosiewy rzepaku), komosy i maki. MCPP-P dodatkowo niszczy dymnicę pospolitą, gwiazdnicę pospolitą, przetaczniki, przytulię czepną, wyki i żółtlicę drobnokwiatową.

3 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Też trochę z racji rodzinnych o tych krowach wiem ale nie ma to przełożenia na nasze podwórko z racji skali.

Bo to co się sprawdzi przy dużej skali, niekoniecznie jest dobre przy mniejszej

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Sad przydomowy to lux , idziesz i zrywasz świeże 😛

Taa, czereśnie z wkładką białkową, morela to raz na 4 lata owocuje bo akurat przymrozku nie było, jabłka zazwyczaj z parchem i innymi chorobami. Kiedyś miałem przydomowe drzewka ale się wyleczyłem... Nigdy na czas się tego nie opryska, potem te drzewka chorują, i na koniec i tak się okazuje, że trzeba iść i kupić.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
15 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

W tym roku też nie pryskam. I tak co roku muszę Orkanem jeździć. Ze trzy razy przejadę obsypnikiem i będzie, zarośnie na rządkach to się przeleci i powyrywa na tych paru arach póki ziele mniejsze. Szkoda pieniędzy na te środki wydawać, spektakularnego efektu nie widziałem u siebie.

U mnie ziela niema bez oprysku,porostu niszczę je maszynowo, nawet doktorat ktoś napisał ze to lepsze niż oprysk bo wysusza wierzchnia warstwę ziemi i to zapobiega większemu oddawaniu wody z głębszych warstw i wychodzi na to ze ziemniak ma więcej wody.

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

O i tutaj jest być może kolejny taki przykład. To wycinek artykułu z Farmera

Efekty

MCPA i MCPP-P stosowane w zalecanym terminie - od początku do końca krzewienia roślin jednoliściennych - nie uszkadzają żadnych zbóż ozimych, zbóż jarych, plantacji traw nasiennych oraz łąk i pastwisk. Jak się okazuje, omawiane substancje czynne, a zwłaszcza MCPA to uniwersalny środek, który także umiejętnie można stosować w uprawie lnu, kukurydzy, na plantacjach ziemniaka oraz w sadownictwie. Nie wykazuje ujemnych reakcji na poszczególnych odmianach roślin. Zaletą każdej substancji czynnej jest szerokie spektrum zwalczanych chwastów. Formami użytkowymi produkowanymi w Zakładach Chemicznych "Organika-Sarzyna", zawierającymi tylko MCPA skutecznie zwalcza się kilkanaście gatunków chwastów dwuliściennych, głównie z rodziny kapustowatych (gorczyca polna, rzodkiew świrzepa, stulicha psia, stulisz lekarski, tasznik pospolity, tobołki polne, samosiewy rzepaku), komosy i maki. MCPP-P dodatkowo niszczy dymnicę pospolitą, gwiazdnicę pospolitą, przetaczniki, przytulię czepną, wyki i żółtlicę drobnokwiatową.

Bo to co się sprawdzi przy dużej skali, niekoniecznie jest dobre przy mniejszej

No dlatego się nie odzywam w tych tematach bo część by się nie zgodziła a część powiedziała że nie możliwe i nie prawda.Niektorzy po szkołach nie wierzyli że ziemniaki mogą rosnąć na tym samym polu 20 lat bez spadku plonu a tu proszę da się.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v