Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Chłoporobotnik napisał:

Pierwsi ruszyli z siewem i niektórzy się wyrywają pod ziemniaki uprawiać... Może dziś by też coś ruszył ale najpierw trawę trzeba obkosić żeby nie zmeresić.

Bobik i mieszanki 3 tygodnie wstecz zasiane, jęczmień czeka. Byłem godzinę temu wyjrzeć niby obsycha na połowie a dalej bagno

Opublikowano
3 godziny temu, marulekk napisał:

@Pafnucy12 przegląd je, możemy teraz do Ryśka się kajtnąć 🇵🇱🏍️

IMG_20230413_153824.jpg

no napisze troche więcej teraz...

@marulekk no ładny ten motorek... taki klasyk. podoba się nawet mi.

koniecznie gdzieś kiedyś zjechać się musimy.

pomyśl gdzie i kiedy. se porównamy sprzęt🤭   ... znaczy motury i pogadamy. 👍

Opublikowano
1 minutę temu, farmtrac8244 napisał:

Bobik i mieszanki 3 tygodnie wstecz zasiane, jęczmień czeka. Byłem godzinę temu wyjrzeć niby obsycha na połowie a dalej bagno

Mieszanka siana dokładnie 3 tygodnie temu na wierzchu, dziś dwóch widziałem jak jeździli z siewnikami. Jedni posadzili dziś ziemniaki ale to na górce, reszta czeka, somsiad drugi raz samem próbował kultywatorem przejechać ale dał sobie spokój.

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Pierwsi posadzili dziś, przed chwilą dopiero zauważyłem, deszcz przestał kropić i skończyli... Ale to areał może ze 4 ary ręcznie sadzili. 

Ja dziś 3ha posadziłem, na jutro jest 1,85.Jak dobrze pójdzie to do następnego piątku będzie finito.

Opublikowano
Przed chwilą, marcin19071980 napisał:

O matuchno Boska.Roku by mi brakło.

Sam tak sporą część sadzę. Jak kiedyś miałem do 10a to nigdy sadzarki nie brałem. Ale kobiety to się dopiero gną - idzie jedną bruzdą i się zgina w bok przy sadzeniu, mężczyźni to raczej jak na filmiku - okrakiem i tylko schyleni.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

U nas takich obszarów ziemniaka nie ma.

no jak to?

a @jacus bogola udaje...a pro po   , sie gdzie On podział?;

@Chłoporobotnik, to już lepiej pod piętę... 10 razy szybciej i ten san efekt...

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano (edytowane)

W tym roku trochę mniej.28,70ha łącznie z okrywowymi będzie

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
35 minut temu, marcin19071980 napisał:

Nie ma co kogoś rozumu uczyć bo później będzie BO ŻEŚ MI TAK DORADZIŁ I JEST H......O.Chce sprzedawać niech sprzedaje.

Do tych ha to tam powinno być co lepsze i koń większy 

Opublikowano
9 minut temu, Pafnucy12 napisał:

no jak to?

a @jacus bogola udaje...a pro po   , sie gdzie On podział?;

@Chłoporobotnik, to już lepiej pod piętę... 10 razy szybciej i ten san efekt...

Nie znam techniki pod piętę. Robienie najpierw rowków, wrzucanie ziemniaków i formowanie rządek mi się nie widzi bo za dużo precyzji. A tu, opuszczasz obsypnik i hajda, potem tylko końce podgarnąć i sadzić.

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Nie znam techniki pod piętę. Robienie najpierw rowków, wrzucanie ziemniaków i formowanie rządek mi się nie widzi bo za dużo precyzji. A tu, opuszczasz obsypnik i hajda, potem tylko końce podgarnąć i sadzić.

podobnie pod pietę  można...

a takie pod tą ... motykę , to przerost formy nad treścią. tak to sadzonki by można...

Opublikowano
4 minuty temu, Karol6130 napisał:

Do tych ha to tam powinno być co lepsze i koń większy 

Jak sobie radzi i w miarę ogarnia to co mu tam rządzić.Ja tam jestem przeciwnikiem doradztwa na siłę.Jak to mówią MASZ GŁOWĘ I H....J TO KOMBINUJ

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

kiełki pewnie poobrywasz i

pisałem juz kiedyś...

sadzarką sadziłem powoli, a żona kładła na kubeczki ze skrzynki i lux rosły...

a na filmie kiełków chyba nie ma, tylko archaiczne sadzenie widać.

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Pogoda fest 

Pszenica popryskana od ziela

Jęczmienie dokąd się dojechało od grzyba + dolistne mikroelementy

IMG_20230413_135900.jpg

...dobry rozpęd bierz... 🤭

jakieś żółte ...

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

pisałem juz kiedyś...

sadzarką sadziłem powoli, a żona kładła na kubeczki ze skrzynki i lux rosły...

a na filmie kiełków chyba nie ma, tylko archaiczne sadzenie widać.

Tak też można sadzarką sadzić ale ja tam wolę płytko i ręcznie podkiełkowane. Kto wie, jeśli pogoda się poprawi to jednak zrezygnuję z sadzarki w tym roku. Kilka popołudni i po krzyku.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v