Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Uziu92 napisał:

odkuł? co z tego jak oddałeś to w cenie paliwa, nawozu i ogólnie inflacji.

No to rok oddał ale 6 wziął

Ogólnie na plusie i tak po 7 latach

Ale tera już nie w tą drogę skręcili i do mnie nie trafią po x

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

1 minutę temu, Uziu92 napisał:

odkuł? co z tego jak oddałeś to w cenie paliwa, nawozu i ogólnie inflacji.

dlatego ja się za inny biznes wziąłem, bo rolnictwo w naszym kraju przyszłości nie ma.

Opublikowano
Przed chwilą, Uziu92 napisał:

dlatego ja się za inny biznes wziąłem,

bardzo słusznie.

Opublikowano

w tym rolnictwie w żadnym sektorze nie ma stabilizacji, dziś tak jutro inaczej, dziś zarabiasz, jutro tracisz kupę kasy jak w kasynie albo na maklerce tylko że na roli się narobisz jak dziki jeszcze do tego. Idzie wiosna, zaraz zacznie się nowy problem dla innych grup producenckich, zaraz naciągną warzyw, owoców, mięsa i UJ wie czego jeszcze. Tydzień za tygodniem idzie, dzień za dniem, co chwilę nowe pomysły jak problem rozwiązać i w raz nic się nie dzieje, gra na czas i powiem więcej, nic się nie zadzieje, rzucą przed wyborami dla najmniejszych gospodarstw parę groszy bo tych najwięcej żeby trochę głosów kupić i dalej będzie jak jest. W mieście w sklepach ludzie rolników klną że co oni chcą , zarabiaja w UJ kasy bo przecież chleb taki drogi, mięso drogie, olej mleko ceny kosmiczne, tyle zarabiają i strajkują, poróżnienie jest ogromne w społeczeństwie, ludzie nie ogarniają kto tak naprawdę za tym stoi i jaka jest przyczyna.

• Like 4
Opublikowano

sądzę że w żniwa się odechce prawie wszystkim rolnictwa.

Opublikowano
4 godziny temu, Baks00 napisał:

U nas było jedna siedziba dwa adresy ,przez kilkanaście lat było dobrze.. 

W tym nie zpasowało 

Też tak miałem że świniami, z 10 lat temu musiałem zgłosić druga siedzibę jak krew na aujaszkiego pobierać zaczęli.

Opublikowano
9 godzin temu, Qwazi napisał:

To chyba wynika z konstrukcji skrzyni biegów. Ale aż tak to się nie orientuje. Mogę Ci napisać tyle, że jak rozsiewam nawóz o jeżdżę na Nawigatorze Polowym, to na 2 szosowej prędkość dochodzi do 7,7-7,8 km/h

Opony z tyłu 34?

7 godzin temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Chyba zwykłą 🤔 , 1 jest jak 2 w siuntce 

Ja muszę aplikacją zmierzyć prędkość orki 2 biegu w c360 przy oponie 16.9R28. bo wydaje mi się ten bieg nie wiele wolniejszy od normalnej 3 na standardowym ogumieniu.  Jak wrzucę 3 i obr 2000 to strasznie szybko . Ziemię bardzo przerzuca .  

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, PAN88 napisał:

Istny debilizm.

Siema

Czy aby na pewno?

Bez sygnałów to taka karetka, to zwykły samochód. 

Deszcz pada i jest mokro...., Ale cieplej niż wczoraj.

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
9 godzin temu, Bananek napisał:

A znajomy to Rysiek czy Sebastian? 

Sebastian. 

dorywczo przy skupie bydła pracuje. 

Opublikowano
7 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

Widzisz Rysiek wyszła PiSda z worka 🤷

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, 6465 napisał:

Tomek ale to sprytny Witek nałapał w torbę pitek i jedna taka była co mu z torby wyskoczyła ale że Rysiek też 🤔

Edytowane przez Łolek
  • Haha 4
Opublikowano

🤝🙋‍♂️

7°, 🌧️

9 minut temu, 6465 napisał:

No bo za bardzo zaszaleli z tym Pisda ukrainie. 

Jak Ukraina ważniejsza niż Polska to niech w pisdu idą stąd. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v