Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Luki99 napisał:

jakoś te krowy a od mieszanek ras szczególnie z simentalem to niema mleka i tylko się pasą 

I to już wskazuje,że masz coś nie tak z żywieniem. Bo u mnie te krowy doją po ponad 6 tys przy średniej długości laktacji 292 dni

Opublikowano
6 minut temu, stempos1980 napisał:

Tak tam tak kradną i jeszcze ścigają o urwa tablice giełdowe🤦

Opowiadał mi w zeszłym roku ktoś o tych tablicach to wierzyć mi się nie chciało że można taką bzdurę wymyśleć.

Opublikowano
Przed chwilą, PAN88 napisał:

Tak.

Łódź zawsze tańsza byla😁

To nawet nie chodzi ze tańsza ale żadnych bzdurnych tablic nikt tu nie wymyśla.

Opublikowano
1 minutę temu, marcin19071980 napisał:

Opowiadał mi w zeszłym roku ktoś o tych tablicach to wierzyć mi się nie chciało że można taką bzdurę wymyśleć.

Wiesz mi można. Co raz bardziej zadowolony jestem ze poszedłem do pracy 🤣

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Qwazi napisał:

I to już wskazuje,że masz coś nie tak z żywieniem. Bo u mnie te krowy doją po ponad 6 tys przy średniej długości laktacji 292 dni

Jak od czystej Hf-ki simentalka to tak jeszcze będzie mleko ale jak drugi raz zmieszać to za dużo przeciągnie w mięso i jak by jej nie żywić to tylko się pasie i mleka tyle co dla cielaka a hfy to się nie pasą ale produkują mleko 

Edytowane przez Luki99
Opublikowano

Nie byłem tam Z 5 lat. Tylko dwie rzeczy mi się nie podobaly . Pierwsza zapomnisz do 10tej iść do sklepu to później bary i że te pyrki tak ganiają po tym placu to pod wałem to przy wjeździe

Opublikowano
19 minut temu, Luki99 napisał:

Ja mam hf-y żywię przeciętnie głównie treściwą że zboża i nie wykańczają się jakoś te krowy a od mieszanek ras szczególnie z simentalem to niema mleka i tylko się pasą 

Ok już piszę wydajność jest bardzo dobra według mnie. 

Pływasz kolego

Nie pogadamy sobie, kończymy temat 

Opublikowano
14 minut temu, Luki99 napisał:

Jak od czystej Hf-ki simentalka to tak jeszcze będzie mleko ale jak drugi raz zmieszać to za dużo przeciągnie w mięso i jak by jej nie żywić to tylko się pasie i mleka tyle co dla cielaka a hfy to się nie pasą ale produkują mleko 

Czyli wychodzi na to, że jest nadmiar energii w dawce. Dobierasz jakoś byki, czy z przypadku? Wiesz, jakie są sposoby krzyżowania?

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Czyli wychodzi na to, że jest nadmiar energii w dawce. Dobierasz jakoś byki, czy z przypadku? Wiesz, jakie są sposoby krzyżowania?

Daj na luz, to jeden z tych co  już wszystko osiągnął i wszystko wie o hodowli 

Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Myślałem, że u nas czasy szlachty i monarchii minęły 🤔

zdziwiłbyś się , w firmach prywatnych  dzieci często przejmują stery po rodzicach na stanowiskach kierowniczych, prezesurach itp itd zaczynając na niższych stanowiskach , nie mam na myśli polityki ale dziś w demokracji też dzieci polityków też się często pchają do polityki 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, malaczarna napisał:

Mam piorący do dywanów. Żyje już 5 lat

piorący czy z filtrem wodnym? co za wynalazek ? musisz najpierw pianę wcierać w dywany? 

Edytowane przez konteno
Opublikowano
Przed chwilą, konteno napisał:

zdziwiłbyś się , w firmach prywatnych  dzieci często przejmują stery po rodzicach na stanowiskach kierowniczych, prezesurach itp itd zaczynając na niższych stanowiskach , nie mam na myśli polityki ale dziś w demokracji też dzieci polityków też się często pchają do polityki 

To bym tego tak nie nazywał.

Opublikowano
Przed chwilą, konteno napisał:

Demokracja skończyła się wraz z tym jak odkryto że można kupić głosy społeczeństwa za ich własne pieniądze 

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Łolek napisał:

No widzę, że se nie podyskutujemy. Lepi powiedz Marek jak sikawki będziem szykować 🤔 bo tydzień został 🤷

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

No widzę, że se nie podyskutujemy. Lepi powiedz Marek jak sikawki będziem szykować 🤔 bo tydzień został 🤷

Mariusz sikofka to cały czas naszykowano je 😉

Ale sąsiadów trzeba będzie iść podlać jak co roku, a potem do brata i rodziców na obiadek 

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Marek meprozetke ponoć w prądownicę wyposażył. Ciśnienia jak nabije, stanie przy autostradzie to spokojnie do ciebie doleci 🤣 @Rolnik1973 to z rana jak te 3.5 litra wypuści to będzie podobny efekt 🤭

• Haha 3
Opublikowano

Mariusz sikofka to cały czas naszykowano je 😉

Ale sąsiadów trzeba będzie iść podlać jak co roku, a potem do brata i rodziców na obiadek 

U mnie sikawka jeszcze na etapie palemki. Myślę ten etap tak do środy wykorzystywać🤔, bo fajne te strojenia nocne🤗...a potem będę na sikawke właściwą się przestosowywał😉🤭

4 minuty temu, szymon09875 napisał:

Marek meprozetke ponoć w prądownicę wyposażył. Ciśnienia jak nabije, stanie przy autostradzie to spokojnie do ciebie doleci 🤣 @Rolnik1973 to z rana jak te 3.5 litra wypuści to będzie podobny efekt 🤭

To trza będzie jaką parasolkę od wschodu zainstalwać🤔...bo łony oba od tej strony będą szturmować🤭

Opublikowano
Qwazi napisał:

wymiękacie 🤔🤭😁

Opublikowano

@Łolek @Qwazi pozdrawiam kolegów😉👊 Marek dzisiaj się odezwę bo wczoraj było już późno... odnośnie hodowli to fajnie jak jest możliwość poukładać to od podstaw pod każdym względem a przede wszystkim dopasować to do możliwości swojego gospodarstwa - dla mnie to przykład stada @Qwazi ego. Nie każdy doradca żywieniowy to "sprzedawca pasz" warto się wspierać mądrymi ludźmi. Jak spojrzę w pierwsze tabulogramy jak weszliśmy pod ocenę to... Matko jedyna

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v