Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jahooo napisał:

GAEC 6 to nie zakaz orki

A co ??  Jak wyobrażasz sobie zaorać glebę tak, żeby pozostała w okrywie roślinnej ?? Bo ja nie znam takiego sposobu.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

A co ??  Jak wyobrażasz sobie zaorać glebę tak, żeby pozostała w okrywie roślinnej ??

20% gospodarstwa możesz , zgodnie z przepisami

1 minutę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Jasiu w ekoschematy nie idę , coś Ty 🙆. Ale żeby podstawę dostać trzeba mieć 80 % gruntów zimą w okrywie 

no przecież ozime zasiewy wchodzą w te 80%

Opublikowano (edytowane)

Czyli mając 20ha mogę mieć zaorane na zimę 4ha, no to super xD A resztę co przeznaczone pod kukurydzę/uprawy jare aby nie stracić dopłat mogę zaorać dopiero po 15 lutego ... Super nam Henio przepisy załatwił. Chyba Litwini albo Łotysze mają zamiast 80% to chyba 60% albo 70% i w terminie od 1 maja do 15 lipca co jest bardzo łatwe w realizacji ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
6 minut temu, Qwazi napisał:

Ale Cię nie zmusza, żebyś oral na wiosnę. Albo masz te dopłaty, albo jesteś wolnym człowiekiem i decydujesz sam jak robisz. Piotr ma z tym sporo racji

Mariusz jakby było różowo na wsi to pier**lił bym te dopłaty 🤷 a tu widzisz zboże dno , mleko zaś od pierwszego -10 gr , tylko czekać aż bydło spadnie 😐

Opublikowano
11 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Czyli mając 20ha mogę mieć zaorane na zimę 4ha, no to super xD A resztę co przeznaczone pod kukurydzę/uprawy jare aby nie stracić dopłat mogę zaorać dopiero po 15 lutego ... Super nam Henio przepisy załatwił. Chyba Litwini albo Łotysze mają zamiast 80% to chyba 60% albo 70% i w terminie od 1 maja do 15 lipca co jest bardzo łatwe w realizacji ;) 

Jeszcze u nas nie było żadnego spotkania w sprawie dopłat ale to obowiązuje od 1 ha😁

Opublikowano
9 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Mariusz jakby było różowo na wsi to pier**lił bym te dopłaty 🤷 a tu widzisz zboże dno , mleko zaś od pierwszego -10 gr , tylko czekać aż bydło spadnie 😐

Różowo nie jest, ale górki i dołki były zawsze. Ostatnie kilka lat było dobrze i wszyscy trochę zapomnieli, że może przyjść dołek. U mnie dopłaty to ok 25-26% przychodu, więc jeśli już naprawdę przyszłoby na to, to wolę mieć te 75% niż te 25

Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

GAEC 6 jest dla gospodarstw od 5ha.

Gruntów ornych, o ile dobrze pamiętam 

Opublikowano

Mierzyłem napięcie na akumulatorze w Farmerze pod obciążeniem ,1500 obrotów i światła wyszło 13,7. Tyle powinno być? Szukam przyczyny bo raz ,że światła jakoś słabo świecą , zapala jak to mtz na zimnym, nie raz nie włącza się świeca. Alternator?

Opublikowano
15 minut temu, jahooo napisał:

no przecież ozime zasiewy wchodzą w te 80%

Mając bydło to mi nie pasuje bo jeszcze nie ma ozimej kukurydzy albo owsa 🤷

Opublikowano

Zrobiłem objazd pól.

Se wszystko ładnie rośnie.

Owies korzonki do 2cm ma...

No wiosna, tylko trochę cieplej by mogło być...a i bocianów coś nie widać 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

5 ha fizycznych czy hektary doplatowe? 

system małych gospodarstw nie obowiązuje mam rozumieć 🤔

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie
Opublikowano
18 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To nie ma tragedii. 10ha sieje pszenżyta,2 zboża jarego co za orze na zimę a 8kukurydzy i tak orze wiosną.

Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Dla wszystkich , niestety

Opublikowano
2 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Mając bydło to mi nie pasuje bo jeszcze nie ma ozimej kukurydzy albo owsa 🤷

orzesz na jesieni, rzucasz jakis "poplon" , na wiosnę agregat i kukurydza, nikt nie każe ci siać poplonu w uptrawione

lepsze to, niż orka na wiosnę, to znaczy w niektórych regionach orka na wiosnę nie stanowi problemu, u mnie na przykład jare lepiej wychodzą po wiosennej orce

Opublikowano (edytowane)

Kurde, se myślę, co ja jakiś głodny...a ja śniadania nie jadłem. 😑 

Człowiek załatany to i sie zapomniał....

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
6 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Zrobiłem objazd pól.

Se wszystko ładnie rośnie.

Owies korzonki do 2cm ma...

No wiosna, tylko trochę cieplej by mogło być...a i bocianów coś nie widać 

Za mną już we wtorek chodziły.

IMG_20230328_112210_1.jpg

Opublikowano
10 minut temu, Qwazi napisał:

Różowo nie jest, ale górki i dołki były zawsze. Ostatnie kilka lat było dobrze i wszyscy trochę zapomnieli, że może przyjść dołek. U mnie dopłaty to ok 25-26% przychodu, więc jeśli już naprawdę przyszłoby na to, to wolę mieć te 75% niż te 25

Gruntów ornych, o ile dobrze pamiętam 

Mariusz masz rację ,Ja tylko spróbuję te podstawe wyrwać , jak nie  będę mógł się wywiązać to pierdziele i te podstawowe 🤷

Przed chwilą, jahooo napisał:

od 5ha

No ty by było lux , chociaż na kilku dzierżawach mógłbym orać

1 minutę temu, 6465 napisał:

Za mną już we wtorek chodziły.

IMG_20230328_112210_1.jpg

Tomek w  locie je widziałeś🤔

Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Kurde, se myślę, co ja jakiś głodny...a ja śniadania nie jadłem. 😑 

Człowiek załatany to i sie zapomniał....

Znowu miałeś ta fuchę o 4 rano?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v