Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jahooo napisał:

GAEC 6 to nie zakaz orki

A co ??  Jak wyobrażasz sobie zaorać glebę tak, żeby pozostała w okrywie roślinnej ?? Bo ja nie znam takiego sposobu.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

A co ??  Jak wyobrażasz sobie zaorać glebę tak, żeby pozostała w okrywie roślinnej ??

20% gospodarstwa możesz , zgodnie z przepisami

1 minutę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Jasiu w ekoschematy nie idę , coś Ty 🙆. Ale żeby podstawę dostać trzeba mieć 80 % gruntów zimą w okrywie 

no przecież ozime zasiewy wchodzą w te 80%

Opublikowano (edytowane)

Czyli mając 20ha mogę mieć zaorane na zimę 4ha, no to super xD A resztę co przeznaczone pod kukurydzę/uprawy jare aby nie stracić dopłat mogę zaorać dopiero po 15 lutego ... Super nam Henio przepisy załatwił. Chyba Litwini albo Łotysze mają zamiast 80% to chyba 60% albo 70% i w terminie od 1 maja do 15 lipca co jest bardzo łatwe w realizacji ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
6 minut temu, Qwazi napisał:

Ale Cię nie zmusza, żebyś oral na wiosnę. Albo masz te dopłaty, albo jesteś wolnym człowiekiem i decydujesz sam jak robisz. Piotr ma z tym sporo racji

Mariusz jakby było różowo na wsi to pier**lił bym te dopłaty 🤷 a tu widzisz zboże dno , mleko zaś od pierwszego -10 gr , tylko czekać aż bydło spadnie 😐

Opublikowano
11 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Czyli mając 20ha mogę mieć zaorane na zimę 4ha, no to super xD A resztę co przeznaczone pod kukurydzę/uprawy jare aby nie stracić dopłat mogę zaorać dopiero po 15 lutego ... Super nam Henio przepisy załatwił. Chyba Litwini albo Łotysze mają zamiast 80% to chyba 60% albo 70% i w terminie od 1 maja do 15 lipca co jest bardzo łatwe w realizacji ;) 

Jeszcze u nas nie było żadnego spotkania w sprawie dopłat ale to obowiązuje od 1 ha😁

Opublikowano
9 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Mariusz jakby było różowo na wsi to pier**lił bym te dopłaty 🤷 a tu widzisz zboże dno , mleko zaś od pierwszego -10 gr , tylko czekać aż bydło spadnie 😐

Różowo nie jest, ale górki i dołki były zawsze. Ostatnie kilka lat było dobrze i wszyscy trochę zapomnieli, że może przyjść dołek. U mnie dopłaty to ok 25-26% przychodu, więc jeśli już naprawdę przyszłoby na to, to wolę mieć te 75% niż te 25

Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

GAEC 6 jest dla gospodarstw od 5ha.

Gruntów ornych, o ile dobrze pamiętam 

Opublikowano

Mierzyłem napięcie na akumulatorze w Farmerze pod obciążeniem ,1500 obrotów i światła wyszło 13,7. Tyle powinno być? Szukam przyczyny bo raz ,że światła jakoś słabo świecą , zapala jak to mtz na zimnym, nie raz nie włącza się świeca. Alternator?

Opublikowano
15 minut temu, jahooo napisał:

no przecież ozime zasiewy wchodzą w te 80%

Mając bydło to mi nie pasuje bo jeszcze nie ma ozimej kukurydzy albo owsa 🤷

Opublikowano

Zrobiłem objazd pól.

Se wszystko ładnie rośnie.

Owies korzonki do 2cm ma...

No wiosna, tylko trochę cieplej by mogło być...a i bocianów coś nie widać 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

5 ha fizycznych czy hektary doplatowe? 

system małych gospodarstw nie obowiązuje mam rozumieć 🤔

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie
Opublikowano
18 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To nie ma tragedii. 10ha sieje pszenżyta,2 zboża jarego co za orze na zimę a 8kukurydzy i tak orze wiosną.

Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Dla wszystkich , niestety

Opublikowano
2 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Mając bydło to mi nie pasuje bo jeszcze nie ma ozimej kukurydzy albo owsa 🤷

orzesz na jesieni, rzucasz jakis "poplon" , na wiosnę agregat i kukurydza, nikt nie każe ci siać poplonu w uptrawione

lepsze to, niż orka na wiosnę, to znaczy w niektórych regionach orka na wiosnę nie stanowi problemu, u mnie na przykład jare lepiej wychodzą po wiosennej orce

Opublikowano (edytowane)

Kurde, se myślę, co ja jakiś głodny...a ja śniadania nie jadłem. 😑 

Człowiek załatany to i sie zapomniał....

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
6 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Zrobiłem objazd pól.

Se wszystko ładnie rośnie.

Owies korzonki do 2cm ma...

No wiosna, tylko trochę cieplej by mogło być...a i bocianów coś nie widać 

Za mną już we wtorek chodziły.

IMG_20230328_112210_1.jpg

Opublikowano
10 minut temu, Qwazi napisał:

Różowo nie jest, ale górki i dołki były zawsze. Ostatnie kilka lat było dobrze i wszyscy trochę zapomnieli, że może przyjść dołek. U mnie dopłaty to ok 25-26% przychodu, więc jeśli już naprawdę przyszłoby na to, to wolę mieć te 75% niż te 25

Gruntów ornych, o ile dobrze pamiętam 

Mariusz masz rację ,Ja tylko spróbuję te podstawe wyrwać , jak nie  będę mógł się wywiązać to pierdziele i te podstawowe 🤷

Przed chwilą, jahooo napisał:

od 5ha

No ty by było lux , chociaż na kilku dzierżawach mógłbym orać

1 minutę temu, 6465 napisał:

Za mną już we wtorek chodziły.

IMG_20230328_112210_1.jpg

Tomek w  locie je widziałeś🤔

Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Kurde, se myślę, co ja jakiś głodny...a ja śniadania nie jadłem. 😑 

Człowiek załatany to i sie zapomniał....

Znowu miałeś ta fuchę o 4 rano?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v