Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Łolek napisał:

Nawet mi się nie chce pisać o tym jak mi się nie chce pracować 😔

No przecież robotę już zrobiłeś, to i nic dziwnego😉. Ty uwazej, żeby Aneta Coę wysoko nie ubezpieczyła, a potem w sypialni nie zaczęła zapachów podkladać...miałaby dwie korzyści 🤭

A ja dzisiaj jak skowronek...nie robił, to...pracuje🤷

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
46 minut temu, Bananek napisał:

Przepraszam, że niepokoję, ale czy któryś z Panów nie zajebał mi może prądu?

Rysiek🤔...on tak...lubi🤭⬇️

51 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Rysiek lubi to.....🤭

Opublikowano (edytowane)

Się poprawia pogoda. 

Jest nadzieja na ładny dzionek...

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
2 minuty temu, Strongman napisał:

Pochmurno i w nocy coś padało ale niewiele.

Wczoraj się spotkałem z rolnikami na polu to sieją qq tak jak mieli siać,nic nie zmniejszają.

tylko ceny jednostek siewnej dobijają. 

pewnie hektarowa przebije tonę suchej 🤭

Opublikowano (edytowane)

Chodzi oto aby się nie narobić na darmo,włożyć tyle ile potem wziąć za to,no ale kto to wie co będzie.

Jeszcze zostało mi owsa na 2ha na młynkowanego i tak się zastanawiam czy go wysiać

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Tego nie przewidzimy. Jak to mówi mój znajomy. Jak masz jakąś tam kość do ogryzienia to coś tam zawsze zębem zawadzisz i coś tam ogryziesz. A jak nie będziesz miał nic to nic nigdy nie skubniesz.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Się poprawia pogoda. 

Jest nadzieja na ładny dzionek...

Trza szejsiontke palić i gnoja z obory wywalić bo poniedzieli mrozy tylko jest jeden problem, nie chce mi sie 

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
1 minutę temu, marulekk napisał:

Trza szejsiontke palić i gnoja z obory wywalić bo poniedzieli mrozy tylko jest jeden problem, nie chce mi sie 

@Łolek patrzaj, jemu też🤷

1 minutę temu, Baks00 napisał:

Z porannego wstawania jedyny pozytyw to kawa

Oj nie jedyny...znaczy, że jeszcze wszystko...ten tego🤭

Ale ja mam dzisiaj kudłate myśli🙆...że też jeszcze Marek mi tu ciapek/cipek nie wyciągnął z poprzedniego posta🤦

Opublikowano

Jak żyjeta 😛

k**wa na glinie błoto zasiać nie mogę 😐 wczoraj cały dzień przesuszałem pod pszenice i wieczorem kurza twarz dopadało 🤷. Tylko troche na górkach posiane owsa i mieszkanki 

A te urwy jeszcze zmuszają do wiosennej orki 🤦

Opublikowano

Kto cię zmusza?

1 minutę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Jak żyjeta 😛

k**wa na glinie błoto zasiać nie mogę 😐 wczoraj cały dzień przesuszałem pod pszenice i wieczorem kurza twarz dopadało 🤷. Tylko troche na górkach posiane owsa i mieszkanki 

A te urwy jeszcze zmuszają do wiosennej orki 🤦

Opublikowano (edytowane)

Ale Cię nie zmusza, żebyś oral na wiosnę. Albo masz te dopłaty, albo jesteś wolnym człowiekiem i decydujesz sam jak robisz. Piotr ma z tym sporo racji

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

@6465 No Unia nie chce mi dać dopłat jak zaoram na jesień 🤔

a kto ci każe pchac się w ekoschematy ? albo robisz to, co ci pasuje, albo czekasz na jałmuznę, musisz wybrać, czy za 100zł do ha chcesz robić z siebie idiotę i siać jakies pierdoły, których nie zbierzesz oraz paprać w polu

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jahooo napisał:

a kto ci każe pchac się w ekoschematy ? albo robisz to, co ci pasuje, albo czekasz na jałmuznę, musisz wybrać, czy za 100zł do ha chcesz robić z siebie idiotę i siać jakies pierdoły, których nie zbierzesz oraz paprać w polu

Zakaz orki na zimę to nie ekoschematy a normy które MUSI SPEŁNIAĆ KAŻDY KTO BIERZE DOBPŁATY. Więc polecam zapoznać się z GAEC 6 ;) Od 1 listopada do 15 lutego 80% gruntów w gospodarstwie musi być pokryte roślinnością/resztkami pożniwnymi albo obetną ci dopłaty ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Zakaz orki na zimę to nie ekoschematy a normy które MUSI SPEŁNIAĆ KAŻDY KTO BIERZE DOBPŁATY. Więc polecam zapoznać się z GAEC 6 ;) 

GAEC 6 to nie zakaz orki

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

Jasiu w ekoschematy nie idę , coś Ty 🙆. Ale żeby podstawę dostać trzeba mieć 80 % gruntów zimą w okrywie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v