Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla lepszego samopoczucia stosującego tą taktykę. U nas ksiądz w tamtym roku powiedział wprost kto chce księdza przyjąć niech zostawi otwartą bramę. Tam gdzie będzie zamknięta nie będzie wchodził. Zobaczymy co powie w tym roku bo pewnie dzisiaj zapowie pierwsze miejscowosci

5 minut temu, szymon09875 napisał:

No ale po co ? Czy ktoś mi to wytłumaczy? Albo przyjmujesz albo nie. 

Opublikowano
5 minut temu, szymon09875 napisał:

No ale po co ? Czy ktoś mi to wytłumaczy? Albo przyjmujesz albo nie. 

Jakby to było od tego zależne to kościoły pełne. Tylko nie wiem czy o takich pozerów dwulicowych im chodzi 🤔

O to to👍 

Przed chwilą, Qwazi napisał:

Dla lepszego samopoczucia stosującego tą taktykę. U nas ksiądz w tamtym roku powiedział wprost kto chce księdza przyjąć niech zostawi otwartą bramę. Tam gdzie będzie zamknięta nie będzie wchodził. Zobaczymy co powie w tym roku bo pewnie dzisiaj zapowie pierwsze miejscowosci

U nas to samo mówił w zeszłym roku i w tym też. Jeszcze powiedział że jak komuś termin wizyty nie pasuje to można zgłosić i ustalić indywidualnie inny to podjedzie i odwiedzi .

• Like 2
Opublikowano

U nas co roku na kościół się rzuca gdzieś w okolicach świąt. Ksiądz potem robi z tego ceregiele, typu czyta podziękowania dla ofiarodawców (wiadomo kwot nie podaje), no i tak mamuśka kopertkę rzuciła, ewidentnie koperka była zbyt cienka - nie wyczytał rodziny. I tym sposobem kopertki już nie dostanie, bo czyta wszystkich albo niech polega na tych hojniejszych :D.

Kurła, ślisko fest. Można zęby pogubić. Ale słoneczko już wysoko.

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał:

Późno coś , u nas zaraz po świętach zaczyna 

Opublikowano
1 minutę temu, sadownik12 napisał:

U nas co roku na kościół się rzuca gdzieś w okolicach świąt. Ksiądz potem robi z tego ceregiele, typu czyta podziękowania dla ofiarodawców (wiadomo kwot nie podaje), no i tak mamuśka kopertkę rzuciła, ewidentnie koperka była zbyt cienka - nie wyczytał rodziny. I tym sposobem kopertki już nie dostanie, bo czyta wszystkich albo niech polega na tych hojniejszych :D.

No to znaczy że dała tą kopertę po to żeby ksiądz ja wyczytał? 

Opublikowano
Przed chwilą, szymon09875 napisał:

No toż zaznaczyłem. Albo czyta wszystkich, albo niech nie czyta w ogóle.

Opublikowano
6 minut temu, 6465 napisał:

O to to👍 

U nas to samo mówił w zeszłym roku i w tym też. Jeszcze powiedział że jak komuś termin wizyty nie pasuje to można zgłosić i ustalić indywidualnie inny to podjedzie i odwiedzi .

No u mnie od lat tak jest ,że można umówić się indywidualnie gdy np jesteś w pracy a akuratnie odwiedza twoją wioskę 

Opublikowano

Proboszcz już stary, ludzie zaczynają na niego narzekać. Swoje za uszami ma. Ba, co jakiś wikary przyjdzie to również pod nosem marudzi i tęskno za poprzednimi parafiami. Chyba najlepiej po prostu sobie wierzyć, ale od mafii trzymać się z dala i tyle. Bo zbyt pewnie się czują.

Opublikowano
1 minutę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Późno coś , u nas zaraz po świętach zaczyna 

Zawsze po trzech królach zaczynał. I ten i poprzedni. Wczesniej jak było w tej parafii nie wiem, ale w mojej rodzinnej też tak było odkąd pamiętam 

Opublikowano
5 minut temu, sadownik12 napisał:

U nas rzuca się nie podpisaną więc się jest anonimowym sponsorem. A w tym roku ksiądz poszedł z duchem czasu i można dokonać płatności elektronicznej. 

Opublikowano
2 minuty temu, szymon09875 napisał:

A dobra źle zrozumiałem.  To się wam ekonomista trafił ...

No mówię, nie rzucasz tego dla wyczytanego nazwiska. Ale swoje możesz sobie pomyśleć skoro sam taki sposób sobie wymyślił.

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

U nas rzuca się nie podpisaną więc się jest anonimowym sponsorem. A w tym roku ksiądz poszedł z duchem czasu i można dokonać płatności elektronicznej. 

To u nas czyta imiennie i z podaną kwotą. To jest dopiero jazda po bandzie. 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

To u nas czyta imiennie i z podaną kwotą.

to już draństwo.

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Taka forma licytacji połączonej z linczem społecznym. Zwłaszcza że 15 domów na wsi.... No normalnie anonimowe w uj. 

Opublikowano
sadownik12 napisał:

ale wy durne 🤦‍♂️

Opublikowano
2 minuty temu, sadownik12 napisał:

Proboszcz już stary, ludzie zaczynają na niego narzekać. Swoje za uszami ma. Ba, co jakiś wikary przyjdzie to również pod nosem marudzi i tęskno za poprzednimi parafiami. Chyba najlepiej po prostu sobie wierzyć, ale od mafii trzymać się z dala i tyle. Bo zbyt pewnie się czują.

Z tą mafią to masz rację. Ci normalni to tylko wyjątki potwierdzające regułę. Nasz akurat w porządku. Poprzedni dopóki był młody też był niezły, a potem coraz gorszy. A jak się remontem kościoła zajął to już przeszedł samego siebie, aż w końcu został zdjęty za wstawiennictwem parafian i niedługo później zmarł. Kamraci w sąsiednich parafiach to takie sztuki kręcą, książkę by można napisać. Tylko dziekan dość poczciwy i musi oczami świecić. Czasem to mi się wydaje, że właśnie po to go dziekanem zrobili. Ale ma też chłop odwagę i powiedzieć prawdę potrafi

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

Taka forma licytacji połączonej z linczem społecznym. Zwłaszcza że 15 domów na wsi.... No normalnie anonimowe w uj. 

No cała parafia ma więcej. Ogólnie chyba 8 wsi pod nią podlega. 

Opublikowano
sadownik12 napisał:

Przed chwilą, szymon09875 napisał:

No toż zaznaczyłem. Albo czyta wszystkich, albo niech nie czyta w ogóle.

no no niech by mnie spróbował wyczytać i nie ważne czy dałbym 100 czy 1000 .... ale jak widać są tacy co lubią być ,,czytani,, 🤦‍♂️

Opublikowano
Leszy napisał:

Przed chwilą, hubertb napisał:

a rodo 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v