Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, TheraRolnik napisał:

A czemu nie ? Nie przyjmą ? Ja to nawet tonę wywożę jak tyle jest na przyczepie 

Zrozum jedno - przy małej ilości lepiej trochę czasu poświęcić i przepuścić przez zwierzynę. Jak masz na to chętnych to lepiej wyjdziesz na tym. 

5 minut temu, Pafnucy12 napisał:

fiu , fiu. widzę kariera w strukturach jest... 👍

No cóż zrobić, prezes zadzwonił we wtorek... Kierowca niepijący jest to można zjeść i wypić. 

5 minut temu, sadownik12 napisał:

U nas też tak uprawiali. Ale od 10lat widać trend odwrotny, ludziom się nie chce prosić kogoś o przyjazd, każdy też patrzy swojego pola dopilnować, a nie dla paru groszy u kogoś tyrać. Suma summarum, taniej wyjdzie kupić gotowca niż samemu produkować. Też miałem takich klientów, co najlepiej u nich wszystko od a do z robić. No i nie przetłumaczysz, że sam nie mam czasu u siebie wszystkiego dopilnować, a jeszcze czyjeś obrabiać. Jedynie na oprysk się zgadzam. Bo urobie trochę więcej i obskocze też kogoś. Ale jakieś uprawy, siewy to nie dla mnie. Chyba, że somsiadowi. Ale to wiadomo, na innych warunkach, traktowane jako pomoc działająca w obie strony. Jak który wuj czy kuzyn chce to nawet przyjdzie i traktor pożyczę, bo samemu nie mam sił się tłuc ciapkiem. 

Trend jako taki też jest. Tyle, że jeśli ktoś oddał w dzierżawę a jeszcze ma jakieś kury to bierze za dzierżawę zboże.

Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

Ile to od ciebie drogi z godzinę będzie? 

Bliżej ma. Do Pszczyny to ja mam godzinę drogi na spokojnie. 

Opublikowano

A może po prostu mają za mało 🤔

Idąc twoim tokiem myślenia to ci co kupują ode mnie słomę, siano i sianokiszonke to nie mają swoich łąk i pól ? 

Może i mają. 

3 minuty temu, hubertb napisał:

Ile to od ciebie drogi z godzinę będzie? 

Przy niedzielnym ruchu to z pół godziny spokojną jazdą.

Opublikowano

Mają swoje ale: coś poszło nie tak i w tym roku brakło np. siana, rozszerzył hodowle a nie ma zapasu, swoje sprzedał w cenie dwa razy wyższej niż rynkowa i chce kupić towar taniej. 

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Przy niedzielnym ruchu to z pół godziny spokojną jazdą.

No a zabrzmiało tak jak byś co najmniej nad morze jechał. 

Przed chwilą, witejus napisał:

To wy tam zjeżdżacie się po to by chlać a nie obradować?🤣

A po co innego ten związek istnieje?

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Zrozum jedno - przy małej ilości lepiej trochę czasu poświęcić i przepuścić przez zwierzynę. Jak masz na to chętnych to lepiej wyjdziesz na tym. 

Nooo...  szczególnie jak ludzie dzwonią, oferują mniej jak na skupię i żeby jeszcze im zworkować 

Jest się z czego pośmiać 🤣

7 minut temu, hubertb napisał:

Mają swoje ale: coś poszło nie tak i w tym roku brakło np. siana, rozszerzył hodowle a nie ma zapasu, swoje sprzedał w cenie dwa razy wyższej niż rynkowa i chce kupić towar taniej. 

Do mnie tacy "cfaniacy" nie przyjeżdżają bo ja wiem co ile kosztuje i nic nie sprzedaje po kosztach

A jak ktoś się za dużo targuje to kończę rozmowę 

Opublikowano
7 minut temu, witejus napisał:

To wy tam zjeżdżacie się po to by chlać a nie obradować?🤣

To nie zebranie tylko tzw spotkanie opłatkowe. Standardowe zebranie w pierwszą niedzielę miesiąca trwa w części oficjalnej max pół godziny, reszta to luźne rozmowy. 

1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

Nooo...  szczególnie jak ludzie dzwonią, oferują mniej jak na skupię i żeby jeszcze im zworkować 

Jest się z czego pośmiać 🤣

Nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Jak masz mało ziarna to lepiej (jak masz komu sprzedać) to to zboże zamiast sprzedawać to przepuścić przez kury czy inne. Jeszcze się ziemia obornikiem pożywi.

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Jak masz mało ziarna to lepiej (jak masz komu sprzedać) to to zboże zamiast sprzedawać to przepuścić przez kury czy inne. Jeszcze się ziemia obornikiem pożywi.

Twierdzisz że zboża ma już wystarczająco do swojej zwierzyny i więcej nie potrzebujesz bo co z tym zrobisz, no to właśnie tą nadwyżkę możesz sprzedać 😉

Opublikowano

Twierdzisz że zboża ma już wystarczająco do swojej zwierzyny i więcej nie potrzebujesz bo co z tym zrobisz, no to właśnie tą nadwyżkę możesz sprzedać 😉

To zamiast tak kombinować wolę jeden rok zboża nie siać, ziemia poplonem się pożywi.

Opublikowano

Wymłócić i od razu sprzedać przytulając pieniądz bez roboty 

No kombinacja w ch*j 🤣

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

To zamiast tak kombinować wolę jeden rok zboża nie siać, ziemia poplonem się pożywi.

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Akurat teraz pleciesz. Przy aktualnej cenie zboża i twoich możliwościach gnojenia pola, za te kilka ton kupisz sobie nową maszynę lub cokolwiek innego. Ugorowanie i poplonowanie roczne to zostaw bambrom.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v