Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Kutnowiaki chyba miały tylko powiększoną skrzynię. Wiele ich chyba nie wyprodukowali. Na AF kilku użytkowników tego było. Ja uległem pod presją znajomego małżeństwa, handlują paszami, koncentratami, szukałem w zeszłym roku pługa, oni też się rozglądali, ostatecznie kupiłem przez innego znajomego (od jego teściowej) i zaproponowali, że jest taki siewnik tanio do kupienia. Przekonany nie byłem to technologia kosmiczna dla mnie była, siałem końskim ale pojechaliśmy obejrzeć w piątek a w niedzielę dałem zadatek i w poniedziałek go przydarłem za mniej niż połowę tego co jest u Marcina w ogłoszeniu. Pół roku u mnie stał bo w zeszłym roku nic jarego nie siałem. Ciężko go było nastawić na pszenicę, może był zastany bo mieli go od nowości, siali co roku trochę ponad hektar a ostatnie kilka lat stał pod wiatą nieużywany. Po dołożeniu "paru groszy" w gumy sieje jak powinien.

Podejrzewam, że problem tkwił w łańcuchu. Jak był trochę zesztywniały, mogło się tak dziać. Ja mogę napisać tyle, że 10 lat temu przesiadłem się z konnego na tego i znalazło mi się zboże od tamtego czasu 

9 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

O taki właśnie był by mi lux , dam 3 i jutro biere śwagra z przyczepką 🤔😛

Niestety Marcinku nie sprzedam. Jak go kupowałem myślałem o D7, ale stwierdziłem, że nie dam 3 razy tyle, żeby obsiać 7-8 ha. Więc niech sobie dalej sieje 

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Siałem nim zboża, trawy, seradele i proso 

IMG_20230325_102943_682.jpg

Miałem kiedyś takiego.Nic mnie w nim tak nie wku.... jak mocowanie znaczników.Ciagle to pękało

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A w czym lepszy od Twojego poza inną przekładnią? Tak z ciekawości pytam. 

Na pewno można zejść niżej z wysiewem niż na skrzyni mechanicznej

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Podejrzewam, że problem tkwił w łańcuchu. Jak był trochę zesztywniały, mogło się tak dziać. Ja mogę napisać tyle, że 10 lat temu przesiadłem się z konnego na tego i znalazło mi się zboże od tamtego czasu 

Tu jedyne plusy w porównaniu do konnego to jedynie to, że młodszy i w gorszy syf, na przykład po kukurydzy dałem radę zasiać bez problemu.

Opublikowano
1 minutę temu, marcin19071980 napisał:

Miałem kiedyś takiego.Nic mnie w nim tak nie wku.... jak mocowanie znaczników.Ciagle to pękało

Bo te rurki są lipne

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Tu jedyne plusy w porównaniu do konnego to jedynie to, że młodszy i w gorszy syf, na przykład po kukurydzy dałem radę zasiać bez problemu.

Zobaczysz jakie będą wschody i jak się potem zboże ukorzeni. Konny można porównać do poznaniaka na łańcuszkach, ale nie do docisku

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Niech CI jeszcze pompę podeśle by wody odpompować 😜 

Już odpompowana, bo fosa w fundamentach

59 minut temu, PRIMO napisał:

Siałeś coś czy nic?🤔

Kolega @Agrest bierze 💦🌧każdą ilość. 🤭

Ale po obsypaniu budynku i zalaniu posadzki. Dobrze że udało się większość w środek zasypać bo teraz rozjeździłby grunt doszczętnie

.

Nie wiem czy robić studnie chłonne na winklach czy kombinować jaki basen by zbierać wodę do oprysków

20230406_163218_resized.jpg

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Zobaczysz jakie będą wschody i jak się potem zboże ukorzeni. Konny można porównać do poznaniaka na łańcuszkach, ale nie do docisku

W pszenicy nie widzę różnicy jak na razie. Tego docisku to się boję jak ognia, ustawiłem prawie najmniejszy, żeby za głęboko nie było. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Qwazi napisał:

Bo te rurki są lipne

Tandeta straszna.Dwa lata się z nim mordowałem i pojechał w okolice Sochaczewa.Jedno co mi się podobało to że dość dokładnie wysiewal.Teraz mam D7 od 6lat i to jest niebo do ziemi.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
11 minut temu, gregor1284 napisał:

Jak ktoś wziął dofinansowanie i się wykręcił to jak to jest z maszynami? Można to sprzedawać? Byłby poznaniak 2m bodajże 3 letni

5 lat musi upłynąć  dopiero możesz puścić dalej.

11 minut temu, gregor1284 napisał:

Jak ktoś wziął dofinansowanie i się wykręcił to jak to jest z maszynami? Można to sprzedawać? Byłby poznaniak 2m bodajże 3 letni

Opublikowano
52 minuty temu, gregor1284 napisał:

Dzień w dzień? 

Dzień w dzień to nie . Nie jestem zawodowy pilarz. Na użytek własny myślę że z 10 lat przynajmniej wytrzyma. Skoro 55 23 lata i chodzi a w lasach zawodowo 6-8 lat wytrzymywały. 

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

W pszenicy nie widzę różnicy jak na razie. Tego docisku to się boję jak ognia, ustawiłem prawie najmniejszy, żeby za głęboko nie było. 

A właśnie na Twojej ziemi to on jest największą zaletą. Możesz sobie łatwo regulować głębokość w zależności od warunków jakie masz na polu

Opublikowano
Agrest napisał:

1 godzinę temu, Leszy napisał:

Niech CI jeszcze pompę podeśle by wody odpompować 😜 

59 minut temu, PRIMO napisał:

Siałeś coś czy nic?🤔

Kolega @Agrest bierze 💦🌧każdą ilość. 🤭

Ale po obsypaniu budynku i zalaniu posadzki. Dobrze że udało się większość w środek zasypać bo teraz rozjeździłby grunt doszczętnie

.

Nie wiem czy robić studnie chłonne na winklach czy kombinować jaki basen by zbierać wodę do oprysków

od kiedy się zasypuje środek bez obsypania fundamentów 😯

Opublikowano
9 minut temu, Agrest napisał:

.

Jak ją filtrować później?

5 minut temu, stempos1980 napisał:

Nie podoba się to dla mnie... w sumie jakby Marcin się zastanawiał nad zakupem to tak akurat by było 

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Tandeta straszna.Dwa lata się z nim mordowałem i pojechał na w okolice Sochaczewa.Jedno co mi się podobało to że dość dokładnie wysiewal.Teraz mam D7 od 6lat i to jest niebo do ziemi.

Ja najniższy wysiew jaki robiłem to 20kg seradeli na kółkach wysiewający od zboża. Bo mi było szkoda czasu na zmianę. Zrobiłem próbę i tak wysiał. Więc już tych kółek potem nie przekładałem tylko siałem tak i proso i trawy. Wysiewał, tak jak miało być 

Opublikowano (edytowane)

No i to był u mnie ten plus.Wczesniej przed nim miałem Fortschritta to był ideał ale wymagał już trochę renowacji a nie chciało mi się robić to kupiłem takiego jak Ty masz bo był pod ręką.No strzał w 10 to to nie był.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Ja najniższy wysiew jaki robiłem to 20kg seradeli na kółkach wysiewający od zboża. Bo mi było szkoda czasu na zmianę. Zrobiłem próbę i tak wysiał. Więc już tych kółek potem nie przekładałem tylko siałem tak i proso i trawy. Wysiewał, tak jak miało być 

W trawie ci się nie wieszala ? Raz próbowałem siać poznaniakiem i odpuściłem bo się zbijała w skrzyni i nie chciało lecieć 

Opublikowano

I ten plus to taki dość duży. A ta rurka od znacznika urwała mi się jedną, ale to też dlatego, że ją naruszyłem o słup. Zespawana i narazie się trzyma

3 minuty temu, marcin19071980 napisał:

No i to był ten plus

Opublikowano
1 minutę temu, DANDYS napisał:

od kiedy się zasypuje środek bez obsypania fundamentów 😯

Pół metra od środka jest nie zasypane. Tylko środek. Jeszcze ze dwa auta piachu do środka. No i jeszcze jedna warstwa dysperbitu na mur.

1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Jak ją filtrować później?

Myślę o wodzie z dachu. To tam wystarczy nalewać opryskiwacz przez sito by liście i pióra zostały. Piach pewno na dnie zbiornika osiądzie , ewentualnie resztę filtry opryskiwacza wyłapią.

Ponoć chcą roszerzyć podatki za deszczówkę. Ktoś coś? Mają  liczyć z powierzchni dachu jeśli się wody nie zbiera?

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

W trawie ci się nie wieszala ? Raz próbowałem siać poznaniakiem i odpuściłem bo się zbijała w skrzyni i nie chciało lecieć 

Nie. Siało się normalnie. Wysiew był 40 kg, z tym, że na niskich obrotach kółek wysiewający, a większym otwarciu zapadek. Denka były chyba na 2 wgłębieniu od góry, o ile dobrze pamiętam 

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

I ten plus to taki dość duży. A ta rurka od znacznika urwała mi się jedną, ale to też dlatego, że ją naruszyłem o słup. Zespawana i narazie się trzyma

Ja przed sprzedażą przerobiłem to na Ala Amazone i tak sprzedałem.Pamietam że kupcą też się to podobało bo oglądali kilka siewników i wszędzie oryginał był pospawany po 💯 razy

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Marek mój ma już wydarte redlice i luzy , czas na zmiane , tylko nie wiem czy szukać coś ładnego na zwykłej skrzyni czy już olejowa 🤔

Tak słyszałem , dlatego chcę zapytać najlepiej użytkowników

Mariusz wrzuć zdjęcie swego

Będzie taki zestaw jak mój  sam robiłem mu siewnik to części ok 3 tyś  tylko skrzynia biegów i rama stara tak wszystko nowe 

Ale twój zentor za lekki do tego zestawu może być 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
2 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

kurde... ciekawe po ile pił ze sobą noszą takie zawodowe pilarze....? jakoś sobie nie wyobrażam targania 5 pił do lasu, tylko po to by zaoszczędzić czas ma laniu palowa... :D

Rysiek Ty masz głupsze pomysły niz ja... już lepi babom na ciuchy te kase daj... :D

O tak ubiorą się i nie trzeba będzie opału robić. Jestem za

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Ja przed sprzedażą przerobiłem to na Ala Amazone i tak sprzedałem.Pamietam że kupcą też się to podobało bo oglądali kilka siewników i wszędzie oryginał był pospawany po 💯 razy

Jak będzie trzeba, też się przerobi. Póki co nie mam z tym problemu..pękła mi raz. W środek wstawiłem rurkę o mniejszej średnicy, na nią ta rurkę oryginalną, zespawałem, wyszlifowałem i w tej wstawionej rurce wywierciłem otwór na kółek blokujący znacznik. Jak narazie się sprawdza

Opublikowano
9 minut temu, Agrest napisał:

Pół metra od środka jest nie zasypane. Tylko środek. Jeszcze ze dwa auta piachu do środka. No i jeszcze jedna warstwa dysperbitu na mur.

Myślę o wodzie z dachu. To tam wystarczy nalewać opryskiwacz przez sito by liście i pióra zostały. Piach pewno na dnie zbiornika osiądzie , ewentualnie resztę filtry opryskiwacza wyłapią.

Ponoć chcą roszerzyć podatki za deszczówkę. Ktoś coś? Mają  liczyć z powierzchni dachu jeśli się wody nie zbiera?

Jak się złapie do odzyskania m3 deszczówki to 12zl z podatku można odliczyć. Mam stare szambo i pasowało by to jakoś do użytku doprowadzić to łapał bym deszczówkę z 300-400m2 dachu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v