Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Drażniące jest że do wszystkiego mieszasz politykę. Lekarze przepisują to za co im płacą a tobie pozostaje szukanie. Dlatego warto zadzwonić do lekarza i powiedzieć że jest problem z lekiem i żeby przepisał alternatywny. Akurat ta sytuacja jest jasna i klarowna od lat co najmniej 20. 

No to będę ekonomię mieszał? Jedno i drugie to sprawy oczywiste 

Opublikowano

Jaka ekonomia, lekarz pobiera tantiemy od producenta lekarstw, przepisuje najczęściej te za które mu płacą żeby przepisywał. To co to od władzy zależy czy raczej mamy problem z moralnością lekarzy? 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, hubertb napisał:

Jaka ekonomia, lekarz pobiera tantiemy od producenta lekarstw, przepisuje najczęściej te za które mu płacą żeby przepisywał. To co to od władzy zależy czy raczej mamy problem z moralnością lekarzy? 

No i to nie jest uzasadnione wynikiem ekonomicznym? 

Moralność lekarzy to jak moralność prostytutki 

Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

No i to nie jest uzasadnione wynikiem ekonomicznym? 

Nie, bo lekarz zawsze miał dobre zarobki i jest dla pomocy ludziom. Apteki też są opłacalnym biznesem. Drugim problemem jest wykoszenie rodzimej produkcji medykamentów. Teraz gdy odzywają się pokowidowe bolączki i lekarstw potrzeba więcej producenci wolą je dostarczać dla swoich rodaków co jest w pełni zrozumiałe. 

Opublikowano
7 minut temu, gregor1284 napisał:

No to wspomniałem o prostytutkach. Dokoptujemy księży jeszcze?

Możemy dokooptować też wszystkie inne zawody. Tylko musimy pamiętać, że w każdym z nich są też ludzie posiadający moralność na wysokim poziomie. Szkoda tylko, że są to zwykle wyjątki. Świat jest okrutny

Opublikowano

Przepisze i tańszy. Nie wszystkie firmy mają handlowców którzy płacą lekarzom. Po prostu ich na to nie stać. 

Na miejscu @6465 zadzwonił bym i powiedział że mam problem z lekiem i poprosił o alternatywe. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, gregor1284 napisał:

No to po co przepisuje recepty na leki z firm które mu płacą za przepisywanie tych leków?  Tańszego leku nie przepisze tylko z tej firmy pomimo takiego samego działania. Dlaczego?

Właśnie dlatego, że był na kilkudniowym sympozjum finansowanym przez koncern farmaceutyczny, gdzie się dobrze bawił,dostał gadżety i tantiemy. I teraz ten koncern trzyma za smycz, na której pan lub pani doktor biega

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano
27 minut temu, Baks00 napisał:

Z rozmowy wynika że tam kilka mają,

Całkiem możliwe bo dosyć dużo tego ma na handel bo jeszcze ma drugie miejsce ma z tymi gratami. 

Jest jeszcze jeden co ma beczki na handel i to niedaleko. 

Opublikowano

No nie, bo lekarza stać na bycie wolnym. Szczerze mówiąc to może chodzić właśnie o tańszy lek który wyparował w tym okresie z aptek jak świeże bułeczki a np. lekarz o tym nie wie. Gdybym sam nie doświadczył takie sytuacji to bym nie pisał. 

Po za tym szukanie ekonomicznego uzasadnienia dla łapówki jest dziwne. 

• Like 1
Opublikowano

Uzasadnienie ekonomiczne, to pojęcie, które można odnieść do legalnych działań biznesowych, a to jest zwykła ch...nia i chamstwo. Ale jeśli chcieć ładnie nazwać takie żerowanie na zdrowiu i portfelu pacjenta...to można i tak. 

Jak dla mnie podobne praktyki w obszarze zdrowia i żywności, powinny być traktowane przez prawo karne jako typ kwalifikowany, czyli surowszy. Co najmniej jak recydywa 

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

Jak dla mnie podobne praktyki w obszarze zdrowia i żywności, powinny być traktowane przez prawo karne jako typ kwalifikowany, czyli surowszy. Co najmniej jak recydywa 

Dokładnie tak. Tylko tak jak piszę lekarz mógł postąpić w sposób inny, a kłopoty wynikają z jego niewiedzy o stanie zasobów aptek. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

No nie, bo lekarza stać na bycie wolnym. Szczerze mówiąc to może chodzić właśnie o tańszy lek który wyparował w tym okresie z aptek jak świeże bułeczki a np. lekarz o tym nie wie. Gdybym sam nie doświadczył takie sytuacji to bym nie pisał. 

Po za tym szukanie ekonomicznego uzasadnienia dla łapówki jest dziwne. 

Dlaczego dziwne. Gdyby nie była korzystna to po co brać? 

Opublikowano

Mam panią doktor która antybiotyków unika jak diabeł święconej wody. Czasem bywa to aż wkurzające. Do tego moje dziewczyny nie są zbyt chorowite ale moi przyjaciele to różne sytuacje mieli. 

A tak nawiasem mówiąc w mojej opinii Polscy lekarze nie są najgorsi raczej bliżej im do najlepszych. 

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Uzasadnienie ekonomiczne, to pojęcie, które można odnieść do legalnych działań biznesowych, a to jest zwykła ch...nia i chamstwo. Ale jeśli chcieć ładnie nazwać takie żerowanie na zdrowiu i portfelu pacjenta...to można i tak. 

Wszędzie jak coś chcesz załatwić szybciej to musisz dać. Dla mnie to nawet taka prywatna wizyta to forma łapówki. Składka zdrowotna przecież na to idzie żeby ich utrzymać, ich lokale utrzymać a i niejednokrotnie finansuje zakup sprzętu.

• Like 3
Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Dokładnie tak. Tylko tak jak piszę lekarz mógł postąpić w sposób inny, a kłopoty wynikają z jego niewiedzy o stanie zasobów aptek. 

Tak też mogło być. Jednak to co napisałem o sympozjach jest bardzo częstą praktyką, a lekarze nawet zalecenia np dawkowań wypisują na karteczkach z logo firmy farmaceutycznych, które dostali od przedstawicieli tych firm bądź to w gabinecie, bądź na takich właśnie wyjazdowych pseudo szkoleniach. Jak mnie to irytuje...niby szczegół...ale kiedy taka karteczkę zobaczę to aż mnie gotuje

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Wszędzie jak coś chcesz załatwić szybciej to musisz dać.

No nie wszędzie. Obecnie nawet jeśli dasz praktycznie nic nie zmienisz. Prywatna służba zdrowia opiera się na szybkim zarobku ma sens np. w przypadku ginekologii. Zupełnie pozbawiona jest sensu w przypadku chorób przewlekłych. Gdybyśmy taką mieli to np. cukrzyca już była by bardzo niebezpieczną chorobą śmiertelną. 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, gregor1284 napisał:

Wszędzie jak coś chcesz załatwić szybciej to musisz dać. Dla mnie to nawet taka prywatna wizyta to forma łapówki. Składka zdrowotna przecież na to idzie żeby ich utrzymać, ich lokale utrzymać a i niejednokrotnie finansuje zakup sprzętu.

Tą patologię poniekąd wprowadzili samo pacjenci, a lekarze się rozzuchwalić i tylko korzystają. Czasem nawet ordynarnie. Nawet nie chce mi się wspominać, jak to się ma do przysięgi Hipokratesa. Oni mają w rękach czyjeś zdrowie i życie. Ale pamiętajmy o wyjątkach, bo takie są.

Dlatego, żeby się nie czuć jakbym dawał łapówkę wykupiłem sobie polisę na życie, gdzie mam w ofercie usługi medyczne, z czego korzystam. Dotyczą one mnie, żony i niepełnoletnich dzieci. Dzwonię, umawiają mi wizytę, jadę i nie płacę 

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano (edytowane)

W Niemczech też wielu rzeczyy w aptekach brakuje.I to wcale nie jakieś wynalazki tylko zwykłych na przeziębienie grypę i jakieś zwykle bóle.U dentysty byłem 15min zabiegu 450zl nosz by cię h......zaj....za co? Normalnie Amerykański styl życia się robi.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
4 minuty temu, hubertb napisał:

No nie wszędzie. Obecnie nawet jeśli dasz praktycznie nic nie zmienisz. Prywatna służba zdrowia opiera się na szybkim zarobku ma sens np. w przypadku ginekologii. Zupełnie pozbawiona jest sensu w przypadku chorób przewlekłych. Gdybyśmy taką mieli to np. cukrzyca już była by bardzo niebezpieczną chorobą śmiertelną. 

Uwierz że wszędzie. Jak wiesz ze ktoś bierze i wiesz jak wynagrodzić to dużo spraw ogarniesz. I tu niestety koniec tej gadki z mojej strony bo mogę siebie i kogoś na minę wsadzić 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v