Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Sean_Layton napisał:

Posiadając wyłącznie 15 dobrych krów które przykładowo 12 byłoby w laktacji dałoby radę utrzymywać ilość mleka na poziomie 360-380L dziennie ? 

Przy 12 dojnych to miałem po 500 przy 10 krowach w szczycie laktacji 360-380 l to jest najmniejszy litraż jaki doje :) 

9 minut temu, alfa napisał:

Chłopie nie chce się przechwalać ale niech i inni co mają wydajność się wypowiedzą mówisz miałem 20 l to sadze że teraz masz 15 i ty uważasz że jak byś miał 120 dojnych z wydajnością 15 litry to byś miał tyle samo kasy co ja mając 37 38 ? I to że ja mam tyle to nie ekonomiczne . No h*j luks dojac 15 l po 2.2 zł wypłaty 118 tys a w moim przypadku 301 tys wypłaty czyli ja pakuje krowom to co ty plus jeszcze 180 tys a na koniec mamy to samo . Lecz się chłopie . A jak było po 3 zł ty 162  tys a ja 410 tys i na koniec też mamy tyle samo . Ja pierdziele dziwić się że wydajność jest w Polsce niska jak ludzie tak nisko mierza 

Ile lat dochodziłeś do takiej wydajności ? Ile krów brakujesz? Skoro jest tak super kolorowo to czemu 1 na strajk jedziesz i 1 płaczesz skoro masz tyle na koncie? Owszem liczby które tutaj podałeś nie kłamią ,i według tego co napisałeś to ty byś miał więcej ,tylko że ja nie płacze jak cena mleka spada a ty owszem .

• Haha 1
Opublikowano
Kamil20151 napisał:

17 godzin temu, alfa napisał:

Panie po te czasy mając średnia 16 litry to trzeba myslec o likwidacji stada i etacie lub czymś innym bo po jaki h*j się tam chylac jak już babrac się w gównie to przynajmniej 30 doić od sztuki. Bo i po cholerę karmić i doić 20 jak można 10 albo 8 po h*j kosić łąk 10 ha jak można 5 i to samo z resztą . Sory że tak pisze ale dla mnie to nie zrozumiałe i mija się z celem 

tylko że mi przy tylu litrach więcej zostaje jak tobie przy 30 to jedna sprawa ,weterynarz mnie praktycznie nie odwiedza i pierwszy nie płacze jak ty że mi cena mleka spadła. 

🤣🤣🤣🤣 mistrz 🤭

Opublikowano
2 minuty temu, Kamil20151 napisał:

Przy 12 dojnych to miałem po 500 przy 10 krowach w szczycie laktacji 360-380 l to jest najmniejszy litraż jaki doje :) 

Ile lat dochodziłeś do takiej wydajności ? Ile krów brakujesz? Skoro jest tak super kolorowo to czemu 1 na strajk jedziesz i 1 płaczesz skoro masz tyle na koncie? Owszem liczby które tutaj podałeś nie kłamią ,i według tego co napisałeś to ty byś miał więcej ,tylko że ja nie płacze jak cena mleka spada a ty owszem .

Czy ja choć raz tutaj płakałem że cena spada ? Wręcz chciałem żeby spadła . Czy ja choć raz byłem na strajku ? Nie nie byłem . Ja od kiedy postawiłem na swoim jak ma być a nie po ojcowemu bo ojciec genetykę miał tylko żywienia brak . Szwagrowi pomogłem i z miesiąca na miesiąc z 1000 l zrobiło się 2400 chłop zadowolony mało na uszach nie chodzi . Bo dziś prawie u każdego to można zrobić mało kto ma już ncb i simental 

• Like 1
Opublikowano
Kamil20151 napisał:

4 minuty temu, robertrolnik27 napisał:

Dobra to już wszystko jasne nie mamy o czym gadać 😁

Tylko dodam że znam wielu wysokowydajnych właścicieli gospodarstw i w każdym z nich wraz z wydajnością odchodzą oni od pasz kupowanych więc to co mówisz nijak się ma do rzeczywistości. 

Jak pisałem wyżej myśl tak jak myślisz i dalej żyj w swojej bajce 😁

To dlaczego nawet jak czytasz tpr czy z jakim weterynarzem nie gadasz to każdy potwierdza moje teorie? Obory w Polsce nie są przystosowane do takich wydajności , rzadko kiedy są stada w których nic się nie dzieje.Niby jest tak pięknie kolorowo , a ciągle narzekanie że to krowy chorują że się nie zacielaja ,a to ketoza itp. A przy spadkach cen najbardziej płaczą panowie co mają 30 l +.

A po drugie do genetyki dochodzi się latami ,a nie że chce i mam . A zakup jałówek z pod oceny nie jest opłacalny nie dość że koszt duży to różnicy w wydajności nie ma . Od Konrada o jałówkach też sporo opinii słyszałem . U mnie kolega kupił dunki to zadowolony bo doją po 35 l ale kupił do obory wolnostanowiskowej , bo drugi jak kupił do obory uwięziowej to od razu wyjechały w podróż bez powrotu. Nikt dobrej jałówki nie sprzeda.

matnujesz się przy tych krowach zacznij bajki pisać więcej zarobisz 🤭

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

matnujesz się przy tych krowach zacznij bajki pisać więcej zarobisz 🤭

Nie bajki tylko rzeczywistość a wam ciężko przyznać że ktoś ma rację , typowy wiejski chłop.

Opublikowano (edytowane)

@Kamil20151 Niektórzy będąc utwierdzeni w swoich przekonaniach nie dadzą sobie wmówić że może być inaczej . Nikt nie każe kupować od Konrada bo wiadomo że chłam jedz sam na selekcję do dani lub Holandii ewentualnie do polskiego ohz i kupisz dobry towar . Mam wrażenie jak bym mojego sąsiada przez pole słuchał . 

Edytowane przez alfa
Opublikowano
3 minuty temu, alfa napisał:

Czy ja choć raz tutaj płakałem że cena spada ? Wręcz chciałem żeby spadła . Czy ja choć raz byłem na strajku ? Nie nie byłem . Ja od kiedy postawiłem na swoim jak ma być a nie po ojcowemu bo ojciec genetykę miał tylko żywienia brak . Szwagrowi pomogłem i z miesiąca na miesiąc z 1000 l zrobiło się 2400 chłop zadowolony mało na uszach nie chodzi . Bo dziś prawie u każdego to można zrobić mało kto ma już ncb i simental 

To zapraszam jak mi zrobisz to ci odpowiednio zapłacę nie widzę problemu.

Opublikowano
Kamil20151 napisał:

4 minuty temu, Leszy napisał:

Czym więcej zwierząt tym więcej problemów. To wynika ze zwykłej statystyki. Jakiś procent krów zachoruje. Przy 100 to przełoży się na większą ilość niż przy 50 albo 20. Gospodarz zaś jeden. Więc częściej narzeka. 

Oczywiście jak najbardziej . Ale też im większa wydajność tym większe problemy to nie Holandia że ludzie tam znają krowy na przelot u nas jeszcze jest sporo gospodarstw ,które nie są w stanie utrzymać wydajności 12 k,nie jeden artykuł czytałem jak niektórzy z wydajności 10k schodzili na 8 k bo mniej w kieszeni zostawało i zwierzęta bardziej chorowały i było większe brakowanie.

1 minutę temu, robertrolnik27 napisał:

Nie neguję żadnej polityki prowadzenia krów. Sam byłem kiedyś w innym miejscu, dużo przede mną. 

Ja Ci mogę sprzedać po 200 zł z tego roku. 😁

Noo okej ale prawda jest taka że krowa musi zjeść to co potrzebuje do wyprodukowania mleka i przygotowania pod zacielenie jak czegoś jej braknie to coś będzie kulało i tego się nie obejdzie. 

Kupuje soję rzepak witaminy i jedna paszę granulowaną druga robię sam. Tych rzeczy się nie uniknie 

Ja kupuje witaminy,rzepak i protamilk z sano . Oczywiście jeśli miałbym zywieniowca na pewno wydajność była by wyższa tylko wątpie że ktoś na tyle sztuk mi przyjedzie , a druga sprawa czy mi się to będzie opłaciło ? Według mnie każdy wie kiedy mu się to opłaca. Tylko kwestia jest taka że w Polsce niektórzy przeinwestowali i to na wyrost.

mówisz 🤭 czytaj dalej. ... 🤣🤣🤣🤣🤦

Opublikowano
1 minutę temu, alfa napisał:

Niektórzy będąc utwierdzeni w swoich przekonaniach nie dadzą sobie wmówić że może być inaczej . Nikt nie każe kupować od Konrada bo wiadomo że chłam jedz sam na selekcję do dani lub Holandii ewentualnie do polskiego ohz i kupisz dobry towar . Mam wrażenie jak bym mojego sąsiada przez pole słuchał . 

Ale ja nie mówię że nie bo krowa pyskiem doi to prawda . Żywienie jest ważne ale najważniejsza jest genetyka ,ale kupno jałówki duńskiej za 10k to jednak jest ogromne ryzyko , a pewności nie masz czy ci będzie mleko doić . A samemu dojście do wydajnego stada to są lata, nie zrobi się tego w rok czy dwa.

Opublikowano

Najpierw odpowiedź jeszcze na pytanie czy płakałem że cena mleka spada ? Bo ja chciałem obniżki żeby co poniektórych rozumu nauczyć że pola po 150 się nie kupuje. Mając byle jakie stado bez problemu można zrobić 25 litry nie mając dobre objętościowe blisko 30 

1 minutę temu, Kamil20151 napisał:

Ale ja nie mówię że nie bo krowa pyskiem doi to prawda . Żywienie jest ważne ale najważniejsza jest genetyka ,ale kupno jałówki duńskiej za 10k to jednak jest ogromne ryzyko , a pewności nie masz czy ci będzie mleko doić . A samemu dojście do wydajnego stada to są lata, nie zrobi się tego w rok czy dwa.

Cielisz inseminacja hf ? Czy byk ? 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, alfa napisał:

Najpierw odpowiedź jeszcze na pytanie czy płakałem że cena mleka spada ? Bo ja chciałem obniżki żeby co poniektórych rozumu nauczyć że pola po 150 się nie kupuje. Mając byle jakie stado bez problemu można zrobić 25 litry nie mając dobre objętościowe blisko 30 

Cielisz inseminacja hf ? Czy byk ? 

Najlepsze sztuki leci HF/MO ewentualnie sim reszta NRF.Wszystko inseminacja . Pasza na jakiej bazuje ,wysłodki sianokiszonka i kiszonka z kukurydzy, Śruta z kukurydzy, rzepak, protamilk.

Opublikowano
Sean_Layton napisał:

Posiadając wyłącznie 15 dobrych krów które przykładowo 12 byłoby w laktacji dałoby radę utrzymywać ilość mleka na poziomie 360-380L dziennie ? 

nawet i wiecej.....tylko trzeba z pewnych dobrodziejstw umieć skorzystać..

Kamil20151 napisał:

1 minutę temu, Sean_Layton napisał: Posiadając wyłącznie 15 dobrych krów które przykładowo 12 byłoby w laktacji dałoby radę utrzymywać ilość mleka na poziomie 360-380L dziennie ?  Przy 12 dojnych to miałem po 500 przy 10 krowach w szczycie laktacji 360-380 l to jest najmniejszy litraż jaki doje  

dopisz że na odbiór czyli dwa dni...

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

nawet i wiecej.....tylko trzeba z pewnych dobrodziejstw umieć skorzystać..

Oczywiście że trzeba skorzystać ,ale genetyki nie oszukasz i stada w dwa lata nie zbudujesz .

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Kamil20151 napisał:

Najlepsze sztuki leci HF/MO ewentualnie sim reszta NRF.Wszystko inseminacja . Pasza na jakiej bazuje ,wysłodki sianokiszonka i kiszonka z kukurydzy, Śruta z kukurydzy, rzepak, protamilk.

Wystko trzeba cielic hf bez wyjątku i nie byle czym tylko wysoka półka. Stado samo zacznie się zmieniać na lepsze już nawet NRF będzie dużo lepszy jak mo . Ale to też błąd bo wprowadza się geny mniej mlecznych ras . Pasze nie najgorsze choć zmieniłbym 

Edytowane przez alfa
Opublikowano
11 minut temu, Kamil20151 napisał:

Nie bajki tylko rzeczywistość a wam ciężko przyznać że ktoś ma rację , typowy wiejski chłop.

Ja się z Tobą zgadzam te dodatkowe litry to tylko większe koszty produkcji i krótsza żywotność krów. Mniej litrów nie oznacza mniej pieniędzy na czysto nie słuchaj się tych uji. 

Opublikowano

szkoda gadać 🤦🤣 kupowałem od konrada dunki holenderki i nif narzekam płacilem po wiecej niż 10k teraz sam sprzedaję tylko trzeba trochę myśleć i robić z postęmpowo...a weterynaźowi placę za profilaktykę czyli szczepienia i usg ewentualnie psa zaszczepi 🤭

Opublikowano
2 minuty temu, alfa napisał:

Wystko trzeba cielic hf bez wyjątku i nie byle czym tylko wysoka półka. Stado samo zacznie się zmieniać na lepsze już nawet NRF będzie dużo lepszy jak mo . Ale to też błąd bo wprowadza się geny mniej mlecznych ras . Pasze nie najgorsze choć zmieniłbym 

NRF zacielam z tegu względu ze po nim mi najlepiej krowy zachodzą i cielaki idą na handel . Sztuki dla siebie zostawiam po Mo albo HF . Miałem teraz 3 jałówki jedną Mo czystą ,mieszaniec z simentalem  ,to Mo daje mi 22l-24 Z sim 18-20l a 3 córka Atlasa będzie mi się cielić w lutym , mam inna też córkę Atlasa to te 20 l mi dawała.Zobaczymy jak w  2 laktacji będzie. 

Opublikowano
3 minuty temu, grzesiekxy napisał:

Moze wkońcu ktoś napisze jaki jest koszt produkcji litra mleka przy wydajności 20 a 35 litrów (średnia ze zbiornika)

Na dzień dzisiejszy koszt wyprodukowania jednego litra mleka to 1.2-1.7 wszystko zależy od gospodarstwa u każdego będzie inaczej. 

Opublikowano
3 godziny temu, robertrolnik27 napisał:

Owszem foto się wyłączy jak będzie produkcja a linia nie odbierze ale przy krowach nie masz poboru w dzień? Latem zbiornik chodzi częściej i dłużej, wentylatory chodzą w dzień rano wieczorem dojarka a jak masz jeszcze dom pod foto to już wg się nie powinno wyłączać więc nie wiem ale ile ludzi tyle pomysłów, wszystkim nie dogodzi. 😁

W ziemię idzie ten już po za moim licznikiem a mnie szczerze to nie interesuje co tam się dzieje ważne że u mnie produkuje idzie na linie i mi licznik to liczy. Jeśli by się nie opłacało to by nie zakładali. 

Zauważ że nie wszyscy mają luksusowe obory wyposażone w pełni elektronike, typu rolety zasuwane, wentylatory, zgarniacze obornika, roboty wszelakiego rodzaju czy inne tego typu pierdoły. 

Opublikowano

„Niestety” ale wydajność = dobre krowy są zdecydowanie lepszą opcją od słabych krów. 

Wyobraźmy sobię sytuację małego rolnika który ma 12-13 dojnych krów bardzo przeciętnych genetycznie nie czysto rasowych hf i one mu tam dadzą w tej laktacji średnio ok.20L mleka od szt.

a odwrotność tego rolnika inny rolnik ta sama ilość dojnych ale na laktację 32L dziennie i dobre genetycznie hf-y .

no i załóżmy że obaj rolnicy jedzenie dla krów sami produkują —> siano,sianokiszonki , kukurydza , zboża , jedynie co to jakies dodatki i uzupełniacze .

Logiczne ze ten co ma dobre krowy jest sporo na plusie.

Opublikowano
23 godziny temu, alfa napisał:

Panie po te czasy mając średnia 16 litry to trzeba myslec o likwidacji stada i etacie lub czymś innym bo po jaki h*j się tam chylac jak już babrac się w gównie to przynajmniej 30 doić od sztuki. Bo i po cholerę karmić i doić 20 jak można 10 albo 8 po h*j kosić łąk 10 ha jak można 5 i to samo z resztą . Sory że tak pisze ale dla mnie to nie zrozumiałe i mija się z celem 

Liczy się wynik ekonomiczny czyli ile zostaje na koncie. Obsługuje takie gospodarstwa  i ciekawostka całkiem nieźle stoją kasa zaraz po usłudze czasem nawet przed . No ale nowiutkich fyndów  fakt nie zobaczysz. Dla mnie liczy się ile mam na koncie a nie ile od krówki. 

• Like 6
Opublikowano

No to akurat prawda, że mały jeszcze maszyna z pola nie zjechała i już gospodarz z kasą czeka, a Ci więksi? Potrafią prosto w oczy Ci powiedzieć, poczekaj jak dostanę dopłaty, albo ma kasę na ciągnik a tobie za usługę nie ma za co zapłacić. Jeszcze jak się upomnisz o swoje zarobione pieniądze to jeszcze zły, i d*pę obrabia u okolicznych rolników 😅

• Like 14
Opublikowano
4 godziny temu, PRIMO napisał:

Już bodajże od roku likwidujesz jeśli dobrze kojarzę bajkopisarzu. 😛

W sumie to tak nie łatwo zlikwidować. Ile to ja znam takich co likwidują, likwidują ale jakoś tego zrobić nie mogą. 

2 godziny temu, karol091193 napisał:

No to akurat prawda, że mały jeszcze maszyna z pola nie zjechała i już gospodarz z kasą czeka, a Ci więksi? Potrafią prosto w oczy Ci powiedzieć, poczekaj jak dostanę dopłaty, albo ma kasę na ciągnik a tobie za usługę nie ma za co zapłacić. Jeszcze jak się upomnisz o swoje zarobione pieniądze to jeszcze zły, i d*pę obrabia u okolicznych rolników 😅

To samo jest z każdą firmą do której coś odstawiasz. Nigdy Ci nie zapłaci przed terminem. Zawsze ostatniego dnia, albo i jeszcze później.  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v