Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
pracus napisał:

W Sulęcinie po trasie Ostrów Mazowiecka - Łomża mają dwa place tych zbiorników, sam ostatnio zmieniałem na Japy krynos ekspert z litrami pół roku gwarancji i stary zbiornik zabrali

no i właśnie z tą wyjrżdżam 😛 zbiornik kupiony 👍

Opublikowano
Dnia 31.10.2023 o 09:31, konradek88 napisał:

Myślałem że dadzą podwyżkę ale po co raz dali 8 gr i niech głupi rolnik się cieszy 😉 myślę że od grudnia już powinni podwyższac mimo wszystko. Dużo rezygnacji, mleka sporo mniej więc będą musieli zachęcić żeby nie bać się o to że nie wywiaza się z umów, chyba że pół na pół będą z wodą rozrabiać 😉

W jednym regionie rezygnują,  w drugim dostawiają i raczej mniej mleka nie jest. U Nas w gminie stawia się teraz obora na 500 , na wiosnę rusza na 300 i kilka mniejszych 100-200 jest w planach , więc  co z tego że zrezygnuje kilkunastu jak kilku dostawi 2x tyle. Kilkadziesiąt km od nas po pgrowskie gospo też dostawiają krow , bo zboże potaniało i idą bardziej  w krowy.

I niby kryzys mleczny, a taki jest głód ziemi że za 5-6 klasę płacą do 170tys/ha . Więc chyba nie jest tak źle.... A jak ostatnio posłuchałem tego Tomka z rolników to śmiać mi się chciało jak płakał jak się nie oplaci( chyba że specjalnie, żeby miastowym trochę zamydlic oczu..).

• Thanks 1
  • Confused 1
Opublikowano
slawek74 napisał:

pracus napisał:

W Sulęcinie po trasie Ostrów Mazowiecka - Łomża mają dwa place tych zbiorników, sam ostatnio zmieniałem na Japy krynos ekspert z litrami pół roku gwarancji i stary zbiornik zabrali

ale to są cenny mleka a luźne pogaduchy

Opublikowano
1 godzinę temu, Primula94 napisał:

W jednym regionie rezygnują,  w drugim dostawiają i raczej mniej mleka nie jest. U Nas w gminie stawia się teraz obora na 500 , na wiosnę rusza na 300 i kilka mniejszych 100-200 jest w planach , więc  co z tego że zrezygnuje kilkunastu jak kilku dostawi 2x tyle. Kilkadziesiąt km od nas po pgrowskie gospo też dostawiają krow , bo zboże potaniało i idą bardziej  w krowy.

I niby kryzys mleczny, a taki jest głód ziemi że za 5-6 klasę płacą do 170tys/ha . Więc chyba nie jest tak źle.... A jak ostatnio posłuchałem tego Tomka z rolników to śmiać mi się chciało jak płakał jak się nie oplaci( chyba że specjalnie, żeby miastowym trochę zamydlic oczu..).

gdzie ta na 300?

Opublikowano
1 godzinę temu, Primula94 napisał:

Jednemu się opłaca bo zostaje tyle co minimalna krajowa z tyrania codziennego, a drugiemu się nie opłaca, bo nie może co 5 lat wymienić ciągnika na nowy, tylko musi aż 10 lat się męczyć "starym gratem". Wszystko zależy od tego co człowiek uważa za "nie opłaca się".

• Like 1
Opublikowano
DANDYS napisał:

slawek74 napisał:

pracus napisał:

ale to są cenny mleka a luźne pogaduchy

a gdzie ty luźne pogaduchy widzisz 🤔

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

Ten z linku czy inny?

Opublikowano

Bardzo dobrze niech się ludzie rozwijają ,ale jest kilku na forum naczelnych miernot którym całe życie się nic nie opłaca hue hue

Opublikowano
3 godziny temu, robert1226 napisał:

Sierpc się rzucił i za październik +5gr/l i 1 gr / l na udział,  jak obniżki to po 50 gr jak kuzwa podwyżki  to po 5gr .

To w Sierpcu nie wiedziałeś jaka będzie cena za październik ? Dopiero się dowiedzieliśćie ?

Opublikowano

To jak ci napiszą ze będzie taniej to co mleko do rowu wylejesz , czy jak napiszą ze jest podwyżka to z tego rowu je wyciągniesz i sprzedaż?

Mi nie robi to wielkiej różnicy kiedy cenę rzucą  produkcja mleka to ciągłość .

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, krzychu121 napisał:

To trzeba naprostować że dostawca musi znać cenę na kolejny miesiąc zanim zacznie oddawać mleko.  Takie jest akutlanie prawo. 

Nie oni jedyni u mnie tak jest w Łazorku tak jest u Figanda też o ile się nic nie zmieniło i wielu jeszcze innych mleczarniach...

Opublikowano

Do niedawna wszędzie tak było że cenę znało się dopiero na koniec miesiąca. Prawo się zmieniło i teraz cenę trzeba znać na przyszły miesiąc. Dopóki UOKiK danej mleczarni nie skontroluje to mogą robić po staremu ale niech się jednemu dostawcy to nie spodoba i zgłosi to do UOKiK.  Spółdzielnia musi wtedy podawać cenę na przyszły miesiąc bo inaczej będzie płaciła kare 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v