Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
36 minut temu, sebe1033 napisał:

Na polepszenie może i tak , tylko kto dobre sprzeda . Znajomy na takie się połasił z dobrej obory , myślał że on mądry , a kupił jakieś odrzuty (cieliczki) co zaraz po wycieleniu się ich pozbył 

Możesz i po plecach podrapać .

Po prostu czym Karmisz ? 

Sianokiszonka i kiszonka z kukurydzy, otręby pszenno jeczmienne, śruta taka dla krów granulowana i witamin tam trochę a w lato wychodzą na pastwisko. Nie robimy TMRów. Po prostu zwyczajnie w lato ręcznie wszystko, w zimę paszowóz i tak no. U nas na wsi też żeby nie skłamać to prawie nikt nie ma wysokowydajnych krów żeby tam mu 10k l mleka dawały rocznie

Wysłodki jeszcze granulowane dawałem wcześniej a teraz w lato jak przyszły z pastwiska to nie dawałem, teraz na zimę znowu będziemy dawa

Opublikowano
7 minut temu, sebe1033 napisał:

Jaka ta sianokiszonka ? Koszona zielona przed /w czasie kłoszenia czy jak już przerosła i sypie się ?

Ja sypię śruty ze swojego zboża z 4-5 kg na sztukę . 

No z kiszonką to u nas problem jest taki że drugą połowę musimy dokupić. Nie wiem nawet czy przed czy w trakcie kłoszenia, nie interesowałem się tym ale napewno nie po wykłoszeniu się. 

No ja zboża swojego nie mam. Swoje to jedynie kukurydzę XD

Opublikowano

Wątpię raczej że jakiś hodowca sprzeda jałoszke od dobrej Sztuki. Ale nawet jak by sprzedał to i tak trzeba odpowiednio ja odchowac żeby w przyszłości była dobra krową więc nie jest to wszystko takie proste jak się pisze 😃

• Like 1
Opublikowano

Ja odchowuje tak do jakiś 8-10 miesięcy daje proszkowe mleko, siano i cj z otrębami a takim powyżej roku skład dawki od krów. 

Opublikowano
1 godzinę temu, fuji napisał:

No z kiszonką to u nas problem jest taki że drugą połowę musimy dokupić. Nie wiem nawet czy przed czy w trakcie kłoszenia, nie interesowałem się tym ale napewno nie po wykłoszeniu się. 

No ja zboża swojego nie mam. Swoje to jedynie kukurydzę XD

Ciężko dobrą sianokiszonkę kupić . A Twoja czy kupna to czuć sianokiszokę czy bardziej siano to jest ?

Opublikowano
22 minuty temu, sebe1033 napisał:

Ciężko dobrą sianokiszonkę kupić . A Twoja czy kupna to czuć sianokiszokę czy bardziej siano to jest ?

Jak to ocenić XD no na sianokiszonke wydaje mi się, że dobre swoje. Kupne to kupywalismy trochę lucernt tez do owinięcia i owiniętych już i siana sporo ale dobrej jakości

Opublikowano

masakra, chłopie a nie lepiej i taniej było by Ci fax takiemu cielskowi od 3-4muesiaca porządnej paszy treściwej? Te cielaki nawet lepiej by na tym przybierały. Sławek pisze z że nikt małych cielaków dobrych nie sprzeda a Ty sam ostatnio sprzedawałeś jałówki

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dantur96 napisał:

Wątpię raczej że jakiś hodowca sprzeda jałoszke od dobrej Sztuki. Ale nawet jak by sprzedał to i tak trzeba odpowiednio ja odchowac żeby w przyszłości była dobra krową więc nie jest to wszystko takie proste jak się pisze 😃

Da się kupić, ale tylko od takich co kończą produkcję. Mam takich pare, obecnie mam Ju dużo swoich jałowek więc nic nie dokupuje. 

Edytowane przez Zibifarmer
Opublikowano
1 godzinę temu, Luki99 napisał:

Tak daje bo chce dobrze odchować i mieć dobrą wydajność. 

Spróbuj dawać ten mlekopan jałowicy aż do wycielenia, wtedy to i uszami będzie mleko lała. 😉 

Człowieku krzywdę im robisz. 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Luki99 napisał:

Ale Przecież Ty masz bardzo niska wydajność.  16l średnio jak dobrze pamiętam. 

Opublikowano
11 godzin temu, Luki99 napisał:

Jak chcesz dobrze odchować to dawaj dobry preparat mleko zastępczy 3  miesiące i koniec pojenia, i roboty będziesz miał mniej

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Zibifarmer napisał:

Ale Przecież Ty masz bardzo niska wydajność.  16l średnio jak dobrze pamiętam. 

To jest bardzo niska???

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, pawlak2507 napisał:

Jak chcesz dobrze odchować to dawaj dobry preparat mleko zastępczy 3  miesiące i koniec pojenia, i roboty będziesz miał mniej

Może i tak będę robił. Bo też mi się zaczyna wydawać że za długo daje preparat. 🤔

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, fuji napisał:

To jest bardzo niska???

Ja mam 25-30 - zależy od okresu (25 w letnie upały) A nic nadzwyczajnego w ich żywieniu nie stosuje i nie zyluje na Maxa wydajności. Cześć doi już długo bo się nie zacielily albo zrobiły to za późno. Dwie nie zacielam już wcale, bo są stare i do sprzedania w najbliższej przyszłości. 

Obecnie 27+, ale będzie rosło bo mam wycielenia i kilka odejdzie za zasuszenie. 

Gdybym poprawił zacielania to spokojnie miałbym ponad 30. Tylko, że trochę brakuje już sił żeby tak wszystko dobrze dopilnować a muszę polegać że wszystkim praktycznie tylko na sobie. 

Przy 16 litrach i niskiej cenie mleka to już dawno bym zwijał interes. I tak szału a nie ma, ale doi się z nadzieją na poprawę sytuacji. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, dantur96 napisał:

Sprzedałem 15 w tym tygodniu 🙂 cena słaba bo i chętnych mało co dziwne . W bardzo dobrym stadzie nie ma czegoś takiego jak od dobrej sztuki . Wszystkie mają być dobre bez wyjątku 

Edytowane przez alfa
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Zibifarmer napisał:

Ja mam 25-30 - zależy od okresu (25 w letnie upały) A nic nadzwyczajnego w ich żywieniu nie stosuje i nie zyluje na Maxa wydajności. Cześć doi już długo bo się nie zacielily albo zrobiły to za późno. Dwie nie zacielam już wcale, bo są stare i do sprzedania w najbliższej przyszłości. 

Obecnie 27+, ale będzie rosło bo mam wycielenia i kilka odejdzie za zasuszenie. 

Gdybym poprawił zacielania to spokojnie miałbym ponad 30. Tylko, że trochę brakuje już sił żeby tak wszystko dobrze dopilnować a muszę polegać że wszystkim praktycznie tylko na sobie. 

Przy 16 litrach i niskiej cenie mleka to już dawno bym zwijał interes. I tak szału a nie ma, ale doi się z nadzieją na poprawę sytuacji. 

U mnie tak samo się nie żyluje. Nie wiem, u nas 16 l to jest norma średnia taka. Jak trawy w lato zjedzą to jest więcej, jak w zimę nima trawy to jest nawet mniej. U kolegi mówi, że on daje im prawie dwa razy więcej paszy i ma z 27 krów 1300 l na dwa dni, ale to koszty i trza mieć swojego dużo pola. Ja miałem QQ 5ha on prawie 10 a mam więcej bydla od niego. Nie wiem jak to działa

Opublikowano

3 minuty temu, fuji napisał:

To co ja mam jakąś rasę złą czy jak. U mnie 16l na dzień to powiedzmy norma. 

Mi wystarczy jak będę miał średnią 20 

Opublikowano

Bo każdy litr powyżej 20 to tylko większe koszty produkcji i więcej problemów z zapaleniami itp. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v