Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
46 minut temu, slawek74 napisał:

chłopak chyba coś pobiera albo w innym wymiarze żyje 🤪

masz tą chłodnię do mleka jeszcze na sprzedaż? ile to litrów i jak szeroki?

Mam. Na styk wejdzie 2900 jak dobrze pamiętam. Zmierzę później ile ma szerokości 

Opublikowano (edytowane)

@slawek74 szerokość 1,55-1,6 m, długość około 3,5-3,6 m, oczywiście długość z agregatem. Agregat z 2010 roku. Według tabeli 2900 l pojemności ale jak dobrze pamiętam około 3 tys udało mi się w niego zmieścić

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano
1 godzinę temu, Luki99 napisał:

Byków się nie opłaca chować bo pożre tyle co krowa a zysku z niego mało. I do tego każdego cielaka trzeba kupować. A jeszcze im budować oborę w tych czasach. 🤔😳

Dlatego mówię o hali, która jest znacznie tańsza. Mam na myśli to, że tych byków postawisz sobie z 100 i masz większy zarobek bo masz więcej sztuk. A weź tak dój 100 krów i sprzedawaj mleko po cenie mniej niż 2zl. No jak dla mnie to jest do przemyślenia. 

Opublikowano

ale po co darmą robotę robić 🤔 i jeszcze płytki kuć 🤦‍♂️

fuji napisał:

1 godzinę temu, Luki99 napisał:

Byków się nie opłaca chować bo pożre tyle co krowa a zysku z niego mało. I do tego każdego cielaka trzeba kupować. A jeszcze im budować oborę w tych czasach. 🤔😳

Dlatego mówię o hali, która jest znacznie tańsza. Mam na myśli to, że tych byków postawisz sobie z 100 i masz większy zarobek bo masz więcej sztuk. A weź tak dój 100 krów i sprzedawaj mleko po cenie mniej niż 2zl. No jak dla mnie to jest do przemyślenia. 

ile masz lat?

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

chłopak chyba coś pobiera albo w innym wymiarze żyje 🤪

masz tą chłodnię do mleka jeszcze na sprzedaż? ile to litrów i jak szeroki?

Pewnie, bo jak się czymś nie zgadzasz to zaraz żyje w innym wymiarze albo coś bierze XDD

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

100 krów porównywać do 100 byków 🤦‍♂️

no to powiedz jaką masz opłacalność z tej ceny, ja się zapytałem czy po prostu ma to sens i czy nie lepiej jest właśnie tak byki trzymać. A ty teraz po mnie jedziesz bo się z czyms nie zgadzasz, zamiast powiedzieć czyste fakty i porozmawiać konkretnie. Ale może to twój poziom no to cóż

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

po pierwsze nie jadę po nikim a po drugie to na 100 krów to trzeba ze 300 byków by zrobić podobny zysk...

Nie można było tak od razu powiedzieć? Tylko pierdzielić coś o innych wymiarach itd. I ja nie porównywałem że z 100 byków masz ten sam zarobek, bo ja nie wiem jaki masz zarobek nawet. Nawet nie wiem jaką masz cenę. Po prostu ktoś pisał że ma słaba więc napisałem zapytałem się. A że ty odpisałeś to wiesz

Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał:

a masz coś wspólnego z krowami? po Twoich wpisach to tak jak byś sie jednak z księżyca urwał...

Tak. Mam dojne. 30 sztuk tyle że ja do Piątnicy oddaje dlatego dla mnie cena poniżej 2 zł to bardzo mało żeby nie powiedzieć tragedia. I się pytałem czy to ma sens doić codziennie i sprzedawać po takiej cenie. A przy bykach tak naprawdę pójdziesz i tylko im żreć dasz

• Confused 1
Opublikowano
27 minut temu, slawek74 napisał:

jaka cena? trochę spora dla mnie i szeroka trzeba by drzwi wymontowywać i może ścianę kuć 🤦‍♂️ 145cm otwór..

Nie orientowałem się po ile teraz są zbiorniki. Stoi tak w garażu i czeka na lepsze czasy. U mnie sam zbiornik jest dość krótki ale za to dość szeroki. Nie jest to koło i dlatego taka szerokość. Jak wstawialiśmy 4,5 tys to na szerokość się zmieścił ale nie szło się przekręcić i żeby nie był nowy wzięty na prow to szukałabym innego a tak trzeba było kuć 50 cm ściany :)

Opublikowano
fuji napisał:

a ile litrów miesięcznie lub rocznie odstawiasz od tych sztuk?

fuji napisał:

2 minuty temu, slawek74 napisał:

to czemu sam nie rzucisz krów 🤔

Bo mam dobrą cenę

ale tej ,,wolności,, brak 🤔

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

a ile litrów miesięcznie lub rocznie odstawiasz od tych sztuk?

Nie wiem z 12k będzie miesięcznie od 29 krów ale to lato a zimą będzie napewno mniej bo trawy nienbedsien

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v