Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czyli HF się nie zasusza? U mnie doi zwykle 10 krów, a pozostałe są w zasuszeniu. Na 15 krów i 1 jałówkę , w tym roku mam planowane 21 porodów. Średni czas rzeczywisty trwania laktacji to 290 dni OMC wynosi 62 dni, indeks unasiennień 1,2. Zaburzeń metabolicznych brak, infekcje sporadyczne, w ciągu ostatnich trzech lat jedna. Myślisz, że nie żywię prawidłowo? Poza tym HF na mojej paszy objętościowej albo dałby jeszcze mniej albo by zdechł. Mam rasę dobraną do warunków w gospodarstwie, długo żyjącą, wszechstronną w użytkowaniu i bezproblemową. Za cielaki borę rocznie dwie wypłaty za mleko. Nie porównujcie mnie  do stad wysokowydajnych bo to nie da się porównać. To jet zupełnie inny sposób hodowli, inne przychody ale też inne koszty. I to co najważniejsze, czyli święty spokój

Edytowane przez Qwazi
  • Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, alfa napisał:

Przy tej samej ilości treściwej ? Jeśli tak to tym dobrym pod mordę trzeba dawać 

Ale krowa krowie nie równa tym najgorszym żeby nie wiem co dać to i tak nieda co ta najlepsza chociaż znam takiego co ma 40 krów I pokazał mi wyniki próbnego udoju wyszla średnia dobowa 10 litrów więc można i tak 

Opublikowano (edytowane)

Amen. Jednak nigdy nie negowałem ludzi mających wysokie wydajności. Twierdziłem często, że mają wyższe koszty , bo tak jest. Ale przez wydajność mają też wyższe przychody. I też tak jest. Jaki jest bilans to każdy najlepiej wie sam. U mnie póki co na plus. Jak tak dalej cena będzie szła lotem nurkowym w dół, to za chwilę może się okazać, że już jest na minus i trzeba będzie podejmować jakieś decyzje

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, pawlak2507 napisał:

Różnie można rozumieć czyjeś słowa ale dla mnie koniec tematu każdy ma pomysł na życie i oby udawało się z tego godnie żyć

Sorry, jakoś mi się niepotrzebnie kliknęło. Odpowiedź wyżej

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
13 minut temu, WojtekBuawski napisał:

Pytanie z innej beczki. Ile lat ma wasza najstarsza krowa i czy coś jeszcze z niej jest

10 laktacji każda. Potem już nie zacielam. Teraz mam jedną zacieloną w 10 laktacji. Ale to wyjątkowo 

Opublikowano
18 minut temu, WojtekBuawski napisał:

Pytanie z innej beczki. Ile lat ma wasza najstarsza krowa i czy coś jeszcze z niej jest

13 lat  ponad 100 tys życiowej przekroczyła w 8 laktacji . Jeśli żywienie jest ok i wszystko jak należy to i hf będzie żył . A że są upadki nikt nie zaprzecza . Chociażby rozjechanie na kratach i hf pojedzie i simental pojedzie.  

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, WojtekBuawski napisał:

Ponad 10lat. Dawała 60litrow dziennie w ostatniej laktacji po wycieleniu. Obecnie jest cielna. 

Edytowane przez Zibifarmer
Opublikowano
6 godzin temu, WojtekBuawski napisał:

Do niedawna mialem 2 sztuki które miały po 15l nie były" wyżyłowane" tzn pasły się na łące i były dość słabo żywione... 😏 

Opublikowano

a co ma to do rzeczy? mam 12 latkę jest gruba i daje mało mleka idzie na rzeź każda pierwastka da więcej od niej... a ta tylko stanowisko blokuje...

i

WojtekBuawski napisał:

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, alfa napisał:

13 lat  ponad 100 tys życiowej przekroczyła w 8 laktacji . Jeśli żywienie jest ok i wszystko jak należy to i hf będzie żył . A że są upadki nikt nie zaprzecza . Chociażby rozjechanie na kratach i hf pojedzie i simental pojedzie.  

Możecie nie wierzyć, ale przez 20 lat miałem tylko 2 upadki. I były to cielaki. Jeden się zalał, a drugi na pępek. W zeszłym roku sprzedałem wybrakowaną krowę, u której po 10 wycieleniu doszło do tzw zbyczenia. I tak już była przeznaczona do wybrakowania, więc w niczym to nie przeszkadzało. Miała 11 lat. No i trzy lata temu przytrafił się paciorkowiec u krowy po trzecim wycieleniu. Poszła aut. I to była moja jedyna krowa wybrakowana wcześniej, niż po 10 laktacji. Mam nadzieję, że już tak zostanie 

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano

mlekovita 2,21 brutto 

ja mam inne pytanie, jak sobie radzicie z ilością mleka przy odbiorze tzn, jak mam w miesiącu 2 kierowców to czasami są różnice ok 100l z odbioru na odbiór

Opublikowano
47 minut temu, mate12345 napisał:

mlekovita 2,21 brutto 

ja mam inne pytanie, jak sobie radzicie z ilością mleka przy odbiorze tzn, jak mam w miesiącu 2 kierowców to czasami są różnice ok 100l z odbioru na odbiór

A masz jak to sprawdzić? U mnie też się czasami różnice zdarzają ale wszystko się zgadza z tabela. Chociaż 100 litrów to już ładna różnica. A jak małe stado to wogole. Najlepiej zrób legalizację i będziesz wiedział czy kradną. 

U mnie najstarsza aktualnie jest z 2007 roku. Doje ją już 1,5 roku żeby się ładnie zaokrągliła i nie zacielam. Aktualnie daje 7-9 litrów na udoj. 

Opublikowano

Trzy lata temu sprzedałem krowę co miała 18 lat ładnie doiła tylko wiązadła czy jakoś tak to się nazywa w wymieniu puściły i musiałem sprzedać żeby nie to to dalej bym ją zacielil.

Opublikowano
12 minut temu, ZetorMisio napisał:

Możesz jakiś to jaśniej opisać co to jest?

W organizmie krowy, na skutek intensywnego rozrodu, spada poziom wytwarzania progesteronu. W pewnym momencie dochodzi do sytuacji, kiedy jest go mniej niż testosteronu. Wtedy zaczyna się zachowywać jak byk. Ta u mnie np biegała wzdłuż linii pastucha i ryczała jak byk. Wobec obcych jej zachowanie było bardzo podobne do agresji. Coś podobnego dzieje się w przypadku ciąży bliźniaczej, gdzie cielęta są obojga płci. Tam też nadmiar testosteronu byczka powoduje, że jałóweczka z reguły nie nadaje się do rozrodu. Czasem może nie mieć narządów rodnych 

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Dodaj nową pozycję...
v